Jesi siguran?Sjarel » wrote:Bogu hvala.
Sociokapitalistička prepucavanja
Recimo, ako oš' feministice su uspjele u kapitalističkom sustavu...
Uostalom, liberalizam je uspio u kapitalizmu.
Vidiš koliko je dobar da čak i ja kojem se baš ne sviđa liberalizam ne mogu osporiti zasluge kapitalizma čak iako omogućuje i taj liberalizam. 
-
visekratni klon
Ali je socijalizam na našim prostorima učinio za žene više nego što je suvremena Hrvatska. Štaviše, da ga nije bilo, još bi se njegovao kult majke kraljice što se doduše ponovno želi postići. Od ravnopravnog rada u tvornicama preko prava na abortus itd, žene su u socijalizmu bile pretežito ravnopravne i to mi ne bi postigli bez obzira što neke kapitalističke (a neke i nisu, tipa Švicarske) jesu jer zaostajemo za njima u mnogim pogledima.
Uskoro, kad dođe desnica na vlast, predviđam ukidanja nekih prava ženama i forsanje "uloge žene, znasekoje" u društvu, već se to sprema, prvo pederi pa žene.
Dobro...Starfish » wrote: naravno da ne, to željeti bi bilo psihopatski. ali da se tvrdilo da nema uskraćivanja, jest.
što je malo manje psihopatski, ali jednako degutantno.
Učinila je industrijalizacija i to što su dobile svoje novce i s njime mogle slobodno upravljati. Dakle mikro osobni kapitalizam.visekratni klon wrote: Ali je socijalizam na našim prostorima učinio za žene više nego što je suvremena Hrvatska.
A ono, majka-kraljica, žena-radnica... štajaznam...Štaviše, da ga nije bilo, još bi se njegovao kult majke kraljice što se doduše ponovno želi postići.
Uz vlastitu imovinu bez obzira na sustav išlo bi prema tome.Od ravnopravnog rada u tvornicama preko prava na abortus itd, žene su u socijalizmu bile pretežito ravnopravne i to mi ne bi postigli bez obzira što neke kapitalističke (a neke i nisu, tipa Švicarske) jesu jer zaostajemo za njima u mnogim pogledima.![]()
Lako natjerat žabu u vodu...visekratni klon » wrote: Uskoro, kad dođe desnica na vlast, predviđam ukidanja nekih prava ženama i forsanje "uloge žene, znasekoje" u društvu, već se to sprema, prvo pederi pa žene.
-
visekratni klon
Oprosti, ali to je nonsense. Omogućio im je socijalizam, u kapitalizmu bi bile ropkinje, su bile ropkinje, jesu ropkinje. Kamensko? Mah... I'm done za večeras. 
Što, nonsens je da im je vlastita imovina omogućila slobodu? 
A ove u kamenskom su ropkinje jer neke tamo sretne kineskinje za nekoliko puta manje rade to isto... mislim to je žalosno ali tako je. Da su muškarci švelje i oni bi tako... Nije to pitanje M-Ž odnosa.

Ok.
A ove u kamenskom su ropkinje jer neke tamo sretne kineskinje za nekoliko puta manje rade to isto... mislim to je žalosno ali tako je. Da su muškarci švelje i oni bi tako... Nije to pitanje M-Ž odnosa.
Ok.
-
visekratni klon
Nonsense je negirati ulogu socijalizma u ravnopravnosti žena u nas, to je nonsense.
Odigrao je u toliko što je industrijalizirao, dao ženama posao, novac onda i neovisnost. Ne samim time što je socijalizam. Svaki sustav koji bi im dao vlastiti novac izazvao bi tu posljedicu. Da je kojim slučajem moj frend iz tog vremena imao 2 puta po 15 strojeva i dao im posao, isto bi se smanjila ovisnost o muževima, obitelji općenito,a time povećala sloboda. 
-
visekratni klon
Nije baš tako, postoji tu i element indoktrinacije koja danas postoji, a onda je nije bilo. Ne kažem ja da su onda ruže cvale i da nije bilo krkanluka, jest, isto tako bio je užasan sistem prema gejevima, međutim nije se forsirala žena majka kraljica nego žena radnica. A to je bitno.
-
visekratni klon
To samo kod nas.Sjarel » wrote:Ma slažem se ja to, ali i kapitalizmu treba žena, čovjek, konj... radnik. Pa nije valjda da misliš da u kapitalizmu sve jedva čekaju da od žene učine ŽMK.
Istina jest da u većini kap. zemalja nije tako, to priznajem. To je više pitanje koliko je zemlja upletena s religijom.
Ae. Recimo ako je dosta upletena, onda žena i nije toliko radnički eksploatirana. Netko stoji iza nje u želji da iskoristi sve svoje potencijale...visekratni klon » wrote: To samo kod nas.![]()
Istina jest da u većini kap. zemalja nije tako, to priznajem. To je više pitanje koliko je zemlja upletena s religijom.
-
visekratni klon
Mrš.Sjarel » wrote: Ae. Recimo ako je dosta upletena, onda žena i nije toliko radnički eksploatirana. Netko stoji iza nje u želji da iskoristi sve svoje potencijale...
Idem leć.
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
Oli je prije 15 godina jos uvijek bio socijalizam u Hrvatskoj?Zekoslawa wrote: I eto, to je cijela mudrost. Okej, osim ovoga o KC.![]()
Jeste, dobro je, ako ćeš bit bolestan, skupo će te doći, u prosjeku jest skuplje, ali a) neće te nitko pustit da krepaneš, to su bajke, b) ono što tamo dobiješ besplatno, a to nije puno, još je uvijek pristojnije od onoga što ovdje dobiješ i kad imaš dopunsko i sto čuda. Otprilike tako nekako. Mislim, o kakvom mi humanom i besplatnom zdravstvu pričamo kad evo ovako stvari izgledaju na terenu: Prije 15 godina moju babu je naručilo za tri mjeseca na pregled. U međuvremenu dok je došla na red obavila je tri operacije i kemoterapiju da si spasi život, za što je bogato nagradila dotura. To je bilo prije dopunskih i inih čuda. Prije koju godinu ćaću mi je nakon dva infarkta naručilo na koronografiju nakon godinu dana. Dok nismo angažirali veze i kuverte. Nabijem im ja takvu humanost. Plati pa se rugaj. Pa kad već plaćam, da dobijem i račun i da znam na što imam pravo za svoje pare. U besplatnost kao takvu ja ne vjerujem, jebga.
'if you fall, i'll be there' (floor)
Ne seri ti i odjebi s koprofagijom. I je, sereš i ne seri. I govno. I sranje. I tako još sto puta. U pizdu materinu više ti i Majkl Kolins i hamburgeri.judolino » wrote: a) To nisu bajke, dao sam ti linkove, uputio te da pogledaš film, ali tebe to ne zanima jer si ista ko Majkl Kolins - rođena si s demokratskim pravom da znaš sve i budeš najpametnija.
Da, pustit će te da krepaš. Operacija će te koštati 500.000 jebenih dolara (može i daleko više, nije zajebancija), a osiguranje će ti pristati isplatiti maksimalno 300.000... Pa se ti jebi s plaćanjem osiguranja.
b) Aj ne seri više.
Mene su besplatno* operirali, a takav bi zahvat u Americi koštao nekoliko stotina tisuća dolara.
* Nije baš besplatno, plaćam zdravstveno...
Jebo vas SAD da vas jebo, odite svi tako Obami na crnačku kurčinu da vas više ne vidim i ne čujem, indijanske seljačine hipnotizirane zveketom staklenih perlica...
Odite tamo, nažderite se masti i ugljikohidrata, uzgojite debele guzičetine, pustite da vam taj proces silaska esencijalnih masnoća iz mozga u dupe rosno obave najveći majstori deevolucije na svijetu.
E da: i jebo vas SAD da vas jebo!
Tamo ima i bilo je raznoraznih organizacija i institucija koje nude usluge besplatno ili po povoljnijim cijenama. Što od toga dobiješ, drugi je par rukava. Je li humano? Nije, dabome. Al nisu humani ni razni Ognjeni Šimići, o, nisu. Parsto tisuća dolara za liječenje je par godišnjih američkih plaća. Parsto-par tisuća maraka/eura koliko su razni Šimići tražili (ili još gore, očekivali, ali ti to ne smiju reći) su par godišnjih hrvatskih plaća. Isto govno, drugo pakovanje. Nemoj tražiti od mene dokaze da nam je navodno besplatno zdravstvo bilo korumpirano u vražju mater jer jebiga, nisu postojale fiskalne blagajne za kuverte, viskije, kave i ina sranja bez kojih ti se bilo bolje ne pojavljivati.
..ma, bilo je jos tvojih onih nekoliko postova na koje sam ti.. ne znam, valjda trebao odgovorit, ali eto, na temi o ukrajini, pa nekako, nije mi bas bilo sarmantno, a osim toga neke stvari je tesko sebi priznat, pa nisam bas htio ispast agresivan..Sjarel » wrote: Tako što je unda zagovarao besklasni sustav, a ja primjetio da ako se teži tome, SAD je svojim slobodama učinio najviše da klase postanu manje važne, odnosno prohodne, klasne granice savladive... onda je ex nešto rekla kako nije ja da je, ona da je, ja da nije... javio se ti pa Zeko i eto tako do sad. Eto.
Uostalom ja ne želim ni SAD ni Njemačku ja samo neću komuniste.![]()
Meni je i Hrvatska ok.
mislim, ne znam bas da sam zagovarao besklasni sustav. po marksovom nekom konceptu..koji je baj d vej sasvim stabilan ili dovoljno stabilan, dobro utemeljen, vrlo logicno se doslo do tog besklasnog drustva.
ali to i nije bas najbitnije. tu mozda mogu bit malo problematicne metode, jer ako se uocio uzrok problema, naravno da se mislilo.. sto se ceka, amo to pokusat ubrzat, u cemu je problem, itd.. tj, ako se vidi uzrok problema, zasto te probleme sto prije ne otkloniti, smanjiti, umanjiti?
..i tu sad opet imamo malo grananja problema, otpora, dodatnih komplikacija jer se nitko ne zeli odreci stacene moci. npr imamo tu i religije ili u nasem blizem slucaju.. crkva.
dakle, bas da zagovaram to besklasno drustvo, ne znam.. ne znam sto ce bit i kako, ali postujem princip, princip mi se cini posten, a radi se o onom.. svakom po potrebama,od svakog prema mogucnostima.
ne znam da postoji ijedan humaniji pristup, posteniji, pravedniji, korisniji za veliki broj ljudi..ogroman broj ljudi.
ako cemo se slozit da je humanost nesto dobro, jel, nesto pozitivno.
sad je velika zemlja, ogromna, i povrsinski, i kulturno, pa i po nekim tim humanistickim vrijednostima, tj ima tu dosega, ima tu misli, ima tu kreacije, ali..
..ali to je ono sto zelimo vidjet, to je taj americki san koji izgleda jednako dostizan za sve. ono sto en zelimo vidjet je na koji nacin se placa sve to sto smatramo nekim vrijednostima i tko to placa, koliko?
ne treba zaboraviti da je sad vrlo konfliktno, ali vrlo konfliktno drustvo i to ne samo po marksovoj glavnoj, temeljnoj konfliktnoj teoriji, a i ta marksova teorija (koja se baj d vej i u praksi razvijala, negdje i sasvim, ono, dobro) ima svoj jaki razvoj, nije ostala na devetnajstom stoljecu kako bi se htjela prikazat od nekih kojima je i osamnajsto stoljece jos uvijek teska avangarda.
ta amerika je npr donedavno bila sasvim funkcionalno rasisticka zemlja. bez eufeminiziranja, ono, otvoreno rasisticka. i to kao supersila. jedna supersila, centralna ili najvaznija tocka na svijetu, najslobodnija, naj ovo, naj ono, a kad tamo.. rasisticka.
a kao i druge kapitalisticke zemlje, a sad su medju njima bile predvodnik, gradile su..reci cu to ovako, to je sad in.. svoje te neke stope rasta, zahvaljujuci jeftinoj nabavnoj cijeni eksploatacije, pa cak i ako u tu cijenu uracunamo razne oblike troskova agresije kojima se kao sirila i donosila ta ideja slobodnog svijeta, ta vijest, jel.
ekonomske slobode, sto god ti pod tim podrazumijevao danas, ne postoje. to je vrlo zgodna sintagma, lako se za nju uhvatit, ali ne postoji.
ono sto postoji, to je ekonomska agresija i nemilosrdnost, prevare, korupcije, manipulacije, politika, ucjene.. sloboda toga da, ali amo onda bit malo dosljedni i precizni i priznat sebi za sto se ustvari zalazemo, sto ustvari hocemo, cemu se nadamo i kako sve to od drugih krijemo da drugi ne vide kakvi smo u stvari, jer to bas u nekom trenutku i ne bi bilo za nas nesto jako pozitivno. svi mi volimo da drugi misle lijepo o nama, usprkos tome sto mi radimo.
..i, u vezi i ovoga gore, u sad nema te neke klasne ili vertikalne mobilnosti u smislu te neke slobode, sta li je, nego u smislu agresije ili pristajanja na nju kako bi u tom dijelu te klase se stekla nada da ce se obranom te agresije pruziti mogucnost da se popenje na toj nekoj klasnoj ili okovratnickoj ili kakvoj sve drustvenoj, statusnoj, ljestvici moci.
enivej, prosperitet sad se osnivao i osniva na proporcionalnim patnjama ostalih. kako u sadu, tako jos vise van sada.
ne zelim uopce sad (nije es a de
to vrijedi za sad, ali vrijedi i za kompletan (postneki)kapitalisticki ustroj, pa tako i za evropu. inteziteti, okolnosti su nesto drugacije, ali pristup, cilj i principi su isti.
tu je isto tako najvaznije uociti o cemu se radi, o kojim i kakvim pravilima igre i bez puno laganja i zavaravanja to reci.
to je trenutno najbitnije, ne moze se nista mijenjati ili promijeniti ako se ne postane svjestan sto se to zeli mijenjati, koja pravila?
a pravila su ta neka, eto, nazivaju se ekonomske slobode. rekao si negdje prije da nisi za stopostotnu tu neku slobodu, jel ekonomska, kakva li je, nekih 80-20 odnos.
zasto takav odnos, zasto ne 50-50? ..20-80.. 90-10 ili sto posto na stranu ekonomskih sloboda? pa jel zelimo slobodu? zelimo. pa zasto onda ta sloboda ne bi bila stopostotna?
mislim, ono, jesi li za slobodu ili nisi?
u toliko, smatram da je..ili da bi bilo vrlo posteno reci okojoj se tu igri radi, koja su pravila, pa neka se onda na osnovu toga odredjuju i uredjuju drustveni, a i osobni odnosi.
tj, sklon sam reci, pristati na to da se potpuno, preko noci, otpuste sve kocnice tim ekonomskim slobodama i tom nekom liberalnom kapitalizmu, cak i u ovom nasem slucaju prvobitne akumulacije kapitala, medju najjadnijim i najperfidnijim trenucima ove neke nase povijesti (naravno, s ogromnim zaslugama kaptola), dakle, cak i na tim startnim pozicijama, ali da se prije objavi proglas.. pravila su takva i takva, neka igre otpocnu.
i, neka se krene, pa cemo vidjet di cemo doc, dokle i tko. ono, neka mi dokazu sta, ako me uhvate.
vrlo sam tu optimistican, rijetko optimistican, kako za sebe, tako i za to neko nase, ajmo ga nazvat, drustvo.
dakle, sto se ceka? cemu strah, cemu laganja, zavaravanja, iako ne s istim startnim pozicijama, neki ce bit daleko ispred drugih, ali pravila ce za sve bit ista i nema poslije kukanja.
eto, nikakav taj besklasni sustav, nikakav marksizam, komunizam za pocetak, nego samo sloboda, interesi, pa kom obojci, kom opanci. jel tako posteno? ja mislim da jest. nek se krene jednom vise, meni to sasvim odgovara, sta cemo se sad lagat i pozivat na pravdu neku tamo, na naciju, na neki taj visoki moral
..u jednoj njemackoj (i to zapadnoj) je 1979. ukinut zakon po kojem zena ako se hoce zaposlit treba pismenu dozvolu od muza.Sjarel » wrote:Odigrao je u toliko što je industrijalizirao, dao ženama posao, novac onda i neovisnost. Ne samim time što je socijalizam. Svaki sustav koji bi im dao vlastiti novac izazvao bi tu posljedicu. Da je kojim slučajem moj frend iz tog vremena imao 2 puta po 15 strojeva i dao im posao, isto bi se smanjila ovisnost o muževima, obitelji općenito,a time povećala sloboda.
1979., ne.. 1797.
socijalizam je kod nas odigrao ogromnu ulogu u emancipiranju zena, u oslobadjanju zena od doslovno tradicijskih i kulturnih okova.
ne samo sto se tice ekonomske neke neovisnosti, a i za to je trebalo napraviti neke preduvjete.
ta emancipacija i onda je funkcionirala malo onako, spoticuci se, ali se vidio razvoj, unaprijedivala se ta emancipacija, postojala je, ustanovljena je zakonska, pa i kulturna infrastruktura koja je omogucavala te procese i napredak.
treba vidjet malo gdje se ovdje bilo prije sedamdesetak godina, kakvo je bilo kulturno okruzenje, pa je onda lakse uociti o kojim i kakvim se tu razlikama radi.
nazalost, devedesete smo i taj citav jedan mukotrpno dosegnut dio, bacili u vodu, barem ono sto se moglo brze bolje bacit, a ostalo se sad upravo, pomalo baca. tj, to je jos jedna prica gdje se moze vidjet kretanje drustva unatrag.
drustvo kojem dominantnu kulturnu i politicku ulogu vodi religija, ne moze se zvat nesto bas naprednim, dobrim, kvalitetnim..
-
visekratni klon
Aj da je netko rekao da je riječ o agresiji, falila mi je riječ baš.
Tko se hoće boriti za nečiju agresivnu guzicu koja bi se laktarila i uspijevala, neka se bori, neka hvala. Samo takvima (osim zavedenih) i paše sva sirovost kapitalizma. I logičan mi je njihov prijezir prema svemu besplatnom. Zašto bi netko imao ono što nije izlaktario, popoku?
Tko se hoće boriti za nečiju agresivnu guzicu koja bi se laktarila i uspijevala, neka se bori, neka hvala. Samo takvima (osim zavedenih) i paše sva sirovost kapitalizma. I logičan mi je njihov prijezir prema svemu besplatnom. Zašto bi netko imao ono što nije izlaktario, popoku?
Koja to konkurencija može jeftinije, bolje i brže?Sjarel » wrote:Slažem se da zdravstvo i školstvo trebaju biti solidarni i obvezno uplaćivan solidarni dio, ali konkurencija ako može jeftinije, bolje, brže - može.
Daj samo jedan primjer na cijelom jebenom, kurčevom svijetu, u bilo kojem povijesnom razdoblju. Hajde.
I kako uopće raspravljati s tobom?Sjarel » wrote: Kako nisu ginuli, a WWII.
Ali to nije socijalistička mjera, odnosno ne u pravom smislu. To je jednokratna pomoć. Nije neselektivna, redistribucija. To je jeftini kredit koji su dobili da bi tvrtka/radna mjesta opstali. Mislim pa te milijune/milijarde u zajedničku kasu su platila i ta poduzeća. To je i njihov novac, koji eto ne ide u karikiram, istraživanje puta na Mjesec nego da se sačuvaju radna mjesta... kapitalisti imaju novaca i vremena nešto novo početi, svi ti ljudi koji tamo rade - nemaju i zato se trebalo pomoći te tvrtke jeftininim novcem. Ponavljam kapitalisti su sve to vratili u proračun ili će vratiti s kamatom.
Ma koji su to kapitalisti vratili sredstva u proračun ili će to tek vratiti s kamatom? Kome?
Pa pička mu materina, novac je OTET porezmim obveznicima, a oni ga nikada neće dobiti natrag!
A otet je da bi se sanirale jebene banke koje su se zaigrale, dijelile mahnite bonuse i plaće menadžerima, razbacivale se kreditima koji nisu mogli biti vraćeni. Za koju pičku materinu bi im iko trebao pomagati? Da bankovni činovnici ne dobiju otkaze? Ma daj, nemoj me nasmijavati.
Država je otela lovu građanima da bi spasila bogataše.
Najsretniji bih bio da te netko oubuče u uniformu i šutne u Bliski Istok, pa da ti tamo neki mudžahedin objasni da nije lijepo Amerikancima viriti iz guzice.
-
visekratni klon
Ako imaš petnaest strojeva ili muža s petnaest strojeva, da vidiš brzine. Para vrti sve.judolino » wrote: Koja to konkurencija može jeftinije, bolje i brže?
Daj samo jedan primjer na cijelom jebenom, kurčevom svijetu, u bilo kojem povijesnom razdoblju. Hajde.
To jeftinije može vrijediti samo u onoj- novac je vrijeme.
Ne baš.Sjarel » wrote:Odigrao je u toliko što je industrijalizirao, dao ženama posao, novac onda i neovisnost. Ne samim time što je socijalizam. Svaki sustav koji bi im dao vlastiti novac izazvao bi tu posljedicu. Da je kojim slučajem moj frend iz tog vremena imao 2 puta po 15 strojeva i dao im posao, isto bi se smanjila ovisnost o muževima, obitelji općenito,a time povećala sloboda.
Komunisti su u samom startu uveli ravnopravnost spolova i dali ženama pravo glasa - i to dok je zemlja još bila u ruševinama.
-
- Information
-