Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 796 times
- Been thanked: 1514 times
Potpisi su za budale.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Za slamu je lako, u hrvatskome, nju se mlati praznu. Opreka praznoj slami je klas, a zrno se koristi i kao sjeme. Sjeme već može imati i preneseno značenje, možda čak ono koje ti treba.MmeTipfeler wrote:A ja sam žalosna. Pa ću vam se izjadati. Naime, piše Leibniz u svojoj Teodiceji, a u prijevodu sam naletjela na aluziju na taj dio, točnije parafrazu: Cette fausse idée de la liberté (...) n'a pas laissé de plaire à quelques scholastiques, gens qui s'embarassent souvent dans leurs subtilités, & prennent la paille des termes pour le grain des choses. Meni je bio važan dio istaknut crvenim. U doslovnom prijevodu "zrno stvari", što mi na hrvatskom nespretno zvuči. Sva sretna što je Teodiceja prevedena, odem ja danas u knjižnicu da vidim kako je to preveo Dušan Janić - nadam se da nije član ovog foruma!Pa kaže: "Ta lažna predodžba slobode (...) ipak se svidjela pojedinim skolasticima, ljudima koji se svako malo zapleću u potankosti, a koji isprazne riječi smatraju samim temeljem stvari."
Ne ulazim u to da je souvent (često) potpuno bazrazložno prevedeno kao "svako malo", preskačem i prijevod subtilité kao "potankost" - naime, u izvorniku uz tu riječ stoji posvoji pridjev pa ja zbog toga riječ shvaćam kao "vlastito cjepidlačenje", ali recimo da je u pitanju različito razumijevanje teksta, no čemu uništiti prekrasnu metaforu? Leibniz suprotstavlja la paille des termes ili "slamu izraza" "zrnu stvari" (možda zrnju? bi li to na hrvatskom bolje zvučalo?) odnosno na francuskome "le grain des choses". Osim svega, čak ako i prepričavamo tekst, le grain neće biti "temelj", nego "bit", "srž".
I onda se pitam zašto nikako da se obogatim od prijevoda...![]()
- Stitch
- Head Honcho
Kad smo već kod vegetacijsko-poljoprivrednog metajezika, klica je - u drugom kontekstu, doduše - također česta metafora. 
No ništa od toga, bojim se, nije primjenjivo ovdje. Da se riješimo prenesenog značenja?
No ništa od toga, bojim se, nije primjenjivo ovdje. Da se riješimo prenesenog značenja?
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Nije problem moj krimić. To će netko pročitati, aluziju na Leibniza neće ni primijetiti, a knjigu će baciti. Meni je žao Teodiceje. Kapitalna se djela ne prevode baš svaki čas.
- Stitch
- Head Honcho
Nego, da te nešto priupitam. Hekata je Hèkata, Hekatej je Hekàtej (što je nelogično jer bi trebalo Hèkatej - po načelu o trećem slogu od kraja riječi, kao u npr. makedonskom), hekatomba je hekàtomba... A hekatonhir je hekàtonhir ili...?
Nego, da te nešto priupitam. Hekata je Hèkata, Hekatej je Hekàtej (što je nelogično jer bi trebalo Hèkatej - po načelu o trećem slogu od kraja riječi, kao u npr. makedonskom), hekatomba je hekàtomba... A hekatonhir je hekàtonhir ili...?
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Meni je od svega jedino logično upravo ovo što ti smatraš nelogičnim, naime, Hekàtej. Izvorno je to Ἑκαταῖος, pohrvaćuje se tako da mu završetak -ος otpada pa ostaje Hekatêj, s dugosilaznim naglaskom na posljednjem slogu, a dalje se zna.Stitch » wrote:To stoji.
Za grčki naglasak (točnije starogrčki, nemam pojma kako stvari stoje u novogrčkom) koji se naziva akut, a piše se kao naš dugouzlazni naglasak i nema veze s našim akutom, može se samo pretpostaviti kako se izgovarao. Gramatika iz koje sam ja učila kaže, navodim po sjećanju, da se na dugim slogovima izgovara kao naš dugouzlazni naglasak, a na kratkima kao kratkosilazni, ali ne precizira je li riječ o duljini po naravi ili po položaju (ispred dva konsonanta od kojih drugi nije likvida). Kako bilo da bilo, i u Ἑκάτη, i u ἑκατόμβη, i u Ἐκατόγχειρ naglasak stoji na kratkom slogu, što znači da se u starogrčkome navodno izgovarao kao naš kratkosilazni naglasak, pa bi Hèkata, hekàtomba i Hekàtonhir bilo ispravno hrvatsko naglašavanje.
Međutim, osobno bih prije jezik pregrizla nego te riječi tako naglasila. Hekatu izgovaram kao Hekáta, hekatombu kao hekatòmba, a Hekatonhir je za mene Hekatònhīr (mora biti duljina na i jer je u grčkome dvoglas).
P. S. Baš gledam - i Bratoljub se slaže sa mnom. No, dobro, ne treba ni njemu sve vjerovati: za televíziju kaže da se izgovara kao telèvīzija (iako dopušta i izgovor televìzija). Bolje da ti ne priznam kako ja to izgovaram.
P. P. S. Grčke su riječi kopirane s interneta jer nemam font s naglascima i hakovima pa su ispale keko su ispale.
- Stitch
- Head Honcho
Znači, bio sam u pravu (nešto sam objašnjavao ženi pa mi trebala potvrda).
Opet, bio sam u pravu formalno - po knjigama i analogijama. I meni moj osjećaj (a i njoj njezin) veli da je bolje hekatònhīr.
Hèkata je pak uvriježena - opet jezičnom osjećaju unatoč. Tako su je izgovarali na predavanjima iz svjetske književnosti, scenske umjetnosti... Doduše, možda su morali tako, knjiški. Ipak je to FF, a ne birtija. Premda joj sve više sliči.
Znači, bio sam u pravu (nešto sam objašnjavao ženi pa mi trebala potvrda).
Opet, bio sam u pravu formalno - po knjigama i analogijama. I meni moj osjećaj (a i njoj njezin) veli da je bolje hekatònhīr.
Hèkata je pak uvriježena - opet jezičnom osjećaju unatoč. Tako su je izgovarali na predavanjima iz svjetske književnosti, scenske umjetnosti... Doduše, možda su morali tako, knjiški. Ipak je to FF, a ne birtija. Premda joj sve više sliči.
Potpisi su za budale.
..zagazili vi debelo. od lajbnica koji je zivot proveo u stresu da nesto ne zna, pa to spritusa akutusa, lenisa, gravisa, cirkum tog nekog.. koji li su vec, sta li su vec, oksitone, paroksitone.. 
kadsto gdjekad znadoh naglaske oznacavat hrvatske, ali danas.. avaj. izmijesalo se, brate, te stope, te naglasci, te ovaj jezik, te onaj, sto god i kako napravio, koliko god to bilo tocno po nekom kodu, znam ili da mi se nece svidjet ili da cu pogrijesit.. podsjecam samog sebe na onog marfija..covjek s jednim satom zna koliko je sati, onaj sa dva sata, nikad nije siguran..
ako sam shvatio te razumio tipfelerku madamku te sticha, anzeneral i ampasan se slazem. donekle..
kao razgovorni govornik starogrckog i ..eto, nekog hrvatskog, jel, sve zavisi. sacu pisat ono sto mrzim i od cega zazirem, ne znam jesam li dva puta zaozbiljno ili donekle zaozbiljno to tako koristio, one naglaske u forumskim transkripcijama s velikim slovima.
..ali, eto, covjek godinama ne biva pametnijim, usprkos svega sto mi o tom mislili. dakle..hEkata. naravno da je hEkata.
mozda je hekAtej, ali ja cu uvijek rec hEkatej, hEkatomba, hEkatonhir.. naoricito ako sam malo opusteniji, tj ne znam zasto, nakon koije pive i ako je drustvo dobro te milosrdno, uvijek me povuce da pocnem skandirat. jebiga, neko pjeva, neko place, neko vice, neko se tuce.. meni se skandira, sta sad.
osim toga kao i splicanin, bezveze mi je i preseravanje rec npr hekAtej, pa jos onda da malo pobrusim te neke korektnosti, onda tipicno splicki kezjuel zavucem i razvucem, ono da ne bi ispalo da se pravim pametnim, u.. heeekaateej (..brale. obicno poslije ide i.., brale) ili heekatnonhiir, a to je tolika fjaka za izgovorit da cak i to haknuto h i nije bas neko h, a ja volim da se to h cuje, nek se zna i onda mi je lakse rec hekAtonhir i jos ono prvoslozno E tako stresem da se i svi oko mene stresu u cudu.
e, neka, neka znaju, nema zajebancije, ane heekatonhiir, brale ili hekAtej bozemeprosti kao da sam dosao iz zaledja omisa ili makarske ili sestanovca ili iz raspudicevih zemalja pa sam grcki ucio u franjevackim gimnazijama s kroatiziranim mladomisnickim ambicijama.
ono, reci cu hekAtej samo u zajebanciji ili ako mi se ne da govorit, eto..
cek, sad citam i nesto sam falio. dakle..dakle..
..ne mogu.
dakle.. naglasci na HEkatej, heKAtonhir, heKAtomba.. eto opet.
kadsto gdjekad znadoh naglaske oznacavat hrvatske, ali danas.. avaj. izmijesalo se, brate, te stope, te naglasci, te ovaj jezik, te onaj, sto god i kako napravio, koliko god to bilo tocno po nekom kodu, znam ili da mi se nece svidjet ili da cu pogrijesit.. podsjecam samog sebe na onog marfija..covjek s jednim satom zna koliko je sati, onaj sa dva sata, nikad nije siguran..
ako sam shvatio te razumio tipfelerku madamku te sticha, anzeneral i ampasan se slazem. donekle..
kao razgovorni govornik starogrckog i ..eto, nekog hrvatskog, jel, sve zavisi. sacu pisat ono sto mrzim i od cega zazirem, ne znam jesam li dva puta zaozbiljno ili donekle zaozbiljno to tako koristio, one naglaske u forumskim transkripcijama s velikim slovima.
..ali, eto, covjek godinama ne biva pametnijim, usprkos svega sto mi o tom mislili. dakle..hEkata. naravno da je hEkata.
mozda je hekAtej, ali ja cu uvijek rec hEkatej, hEkatomba, hEkatonhir.. naoricito ako sam malo opusteniji, tj ne znam zasto, nakon koije pive i ako je drustvo dobro te milosrdno, uvijek me povuce da pocnem skandirat. jebiga, neko pjeva, neko place, neko vice, neko se tuce.. meni se skandira, sta sad.
osim toga kao i splicanin, bezveze mi je i preseravanje rec npr hekAtej, pa jos onda da malo pobrusim te neke korektnosti, onda tipicno splicki kezjuel zavucem i razvucem, ono da ne bi ispalo da se pravim pametnim, u.. heeekaateej (..brale. obicno poslije ide i.., brale) ili heekatnonhiir, a to je tolika fjaka za izgovorit da cak i to haknuto h i nije bas neko h, a ja volim da se to h cuje, nek se zna i onda mi je lakse rec hekAtonhir i jos ono prvoslozno E tako stresem da se i svi oko mene stresu u cudu.
e, neka, neka znaju, nema zajebancije, ane heekatonhiir, brale ili hekAtej bozemeprosti kao da sam dosao iz zaledja omisa ili makarske ili sestanovca ili iz raspudicevih zemalja pa sam grcki ucio u franjevackim gimnazijama s kroatiziranim mladomisnickim ambicijama.
ono, reci cu hekAtej samo u zajebanciji ili ako mi se ne da govorit, eto..
cek, sad citam i nesto sam falio. dakle..dakle..
dakle.. naglasci na HEkatej, heKAtonhir, heKAtomba.. eto opet.
- Stitch
- Head Honcho
Potpisi su za budale.
U Raspudićevim zemljama to bi bilo Ekatonir, vokativ Ekaton're...a unda » wrote: e, neka, neka znaju, nema zajebancije, ane heekatonhiir, brale ili hekAtej bozemeprosti kao da sam dosao iz zaledja omisa ili makarske ili sestanovca ili iz raspudicevih zemalja pa sam grcki ucio u franjevackim gimnazijama s kroatiziranim mladomisnickim ambicijama.
ono, reci cu hekAtej samo u zajebanciji ili ako mi se ne da govorit, eto..![]()
..sta sad, sta sam sad rekao?
..a ne, vi ste. ono, parametrija ste za normalnost. od svih problema vama je bitno jel hEkatej ili hekAtej? ..lajbnic proziva druge za cjepidlacenje do besmisla, a on jebate uhvati sjeckat integralima do infinitezimalnosti jer nikako svest krug na kvadrat, pa onda, ajmo mala, deri, sacu ja ko zenon, sta je to gomila, jel zrno gomila.
pa naravno da ce se onda, gomilasto i ahilejski kornjacevski bavit zrnjevljem, nego cim drugim. sta ce drugo onda rec nego zrno stvari. dobro nije rekao sukus.
mogao je odmah rec da se od sume ne vidi drvece. ili obrnuto, ne znam sad, nesto se od neceg ne vidi. ili, puno pije, malo mlijeka daje ili kako se to vec kaze.
e, ali to nije lijepo, filozofski. uopce, prevodit filozofske tekstove. za to najprije trebas svoju filozofiju vlastitu izmislit, svoj pristup. svoje pojmove. pa onda u taj sustav umetnes postojeci jadni jezik, neki vec, kojim zelis nesto izrazit, ako oces, iako niko ne zna zasto bi se to bas moralo. ne mora se. e, ali se oce i bas oce, ono, sacu ja vama rec kako stvari stoje i sta je to zrno i sta je to gomila.
to treba spalit, spalit, a ne prevodit.
uopce koji je to racionalisticki sustav gdje pitas lajbniza..cuj, lajbnicu, a jel ti, ono ka, jel ti vjerujes u boga, jel se ti ono, koji put pomolis?
a on kaze.. a cuj, pomolim se jer racunam (integralno i diferencijalno) stetit ne moze, a eventualno moze pomoc.
i jasno onda da ce se nakon takvog lajbnica pojavit jedan gete koji ce rec da je molitva utjeha za hulje. pa da..
ajte vanka, ajte setat.. ajte gledat lastavice. jeste li vidjeli da mlade lastavice vicu, te urlicicu, lete ko vrapci, uce se, pocele su stajat u redovima jedna do druge po zicama, oponasaju starije lastavice i zadovoljno gledaju jedna drugu i govore jedan drugoj.. a, jes vidila, a tako te sto radi, tako se stoji na zici, dobro me ide, a?
pa nece vam zivoti valjda u naglascima i zrnima proc?
i onda ja nisam normalan? ja?
pa nije se bezveze raspudic dobro snasao u taljanskom. ni u taljanskom nema h glasa.Zekoslawa » wrote: U Raspudićevim zemljama to bi bilo Ekatonir, vokativ Ekaton're.
ok, ima nesto po toskani, ali necemo sad to racunat. raspudicu se odmah svidjelo sto u taljanskom kad pise h, to ustvari znaci.. jebo h.
ja mislim kad se upisivao na taljanistiku da je na prijemnom rekao da je on ka stvoren za taljanski jer jos od najmanjih nogu ne izgovara h. ono, ne zeli ga izgovarat i ne zeli te je stoga prirodno talentiran za taljanski.
- Stitch
- Head Honcho
Overdozirao si se Cetinićkom, ha?..a unda » wrote:
ajte vanka, ajte setat.. ajte gledat lastavice. jeste li vidjeli da mlade lastavice vicu, te urlicicu, lete ko vrapci, uce se, pocele su stajat u redovima jedna do druge po zicama, oponasaju starije lastavice i zadovoljno gledaju jedna drugu i govore jedan drugoj.. a, jes vidila, a tako te sto radi, tako se stoji na zici, dobro me ide, a?
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
S obzirom na to da nas Unda motri, evo mu još malo materijala. 
Razmišljam nad vlastitom rečenicom - pregledavam tekst:
"U ured je navratio kako bi podnio izvještaj, ali nije došao u Brigadu radi načelnika, nego zbog bivše gospođe T. koja je upravo stigla iz Orléansa."
Pa sam zastala i pitam se zašto sam prvi put napisala radi, a drugi put zbog. Lik dolazi zato da bi načelniku podnio izvještaj o dosadašnjem radu, dakle, štima radi, ali i zato što je gospođa T. stigla na razgovor s njim. OK, OK, dolazi i zato da bi s njom porazgovarao, ali ne bi došao da ona upravo nije stigla.
Ima li vama to smisla ili zvuči pogrešno?
"U ured je navratio kako bi podnio izvještaj, ali nije došao u Brigadu radi načelnika, nego zbog bivše gospođe T. koja je upravo stigla iz Orléansa."
Pa sam zastala i pitam se zašto sam prvi put napisala radi, a drugi put zbog. Lik dolazi zato da bi načelniku podnio izvještaj o dosadašnjem radu, dakle, štima radi, ali i zato što je gospođa T. stigla na razgovor s njim. OK, OK, dolazi i zato da bi s njom porazgovarao, ali ne bi došao da ona upravo nije stigla.
- Stitch
- Head Honcho
Meni je jasno i razumljivo. Ništa ne bih mijenjao.
Potpisi su za budale.
Meni odgovara. Kad ženska dolazi dojuri zbog nje a poslije se pitaj radi čega.MmeTipfeler » wrote:S obzirom na to da nas Unda motri, evo mu još malo materijala.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Aj fala kurcu da ste se i vi pismeni vratili na forum, pun mi više kurac onog Čiče Gliše nevaspitanog & nepismenog...
Eli, sori. Nismo se skužili.
Eli, sori. Nismo se skužili.
I ja sam tako shvatila.Margarita wrote: Meni odgovara. Kad ženska dolazi dojuri zbog nje a poslije se pitaj radi čega.
Dosao je jer je i ona dosla, za izvjestaj....koga briga.
Aaa....jesu li se lik i bivsa gospodja T. na kraju? Ili negdje u sredini price ?
- MmeTipfeler
Kakvog čepa? Mislim, ne kužim kakav je to čep s dihtom?Zmaj021 » wrote:diht podloška sa unutrašnje strane čepa - na eng, molim.
mnogiMmeTipfeler wrote: Kakvog čepa? Mislim, ne kužim kakav je to čep s dihtom?
npr. čep za pivo ima diht, obično bijele boje, i naliježe na rub grla. (po otvaranju boce, diht ostane u čepu)
motorna ulja znaju imati diht koji je zavaren na grlo, pa se na tako zaptivenu bocu navrće čep.
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
To su t razne vrste brtvi.
Tj. seal, u Emgleza.
Tj. seal, u Emgleza.
-
- Information
-