Demokracija ili o mazanju očiju...

Koljite se i gložite!
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 15 Apr 2014, 10:03

Svojedobno je neko pametan izjavio kako bi demokraciju davno ukinuli kad bi se njome išta bitno moglo promjeniti.

Ja se već dosta glupo osjećam kad pišem o raznim urotama, zakulisnim igrama i sličnim pojavama al šta mogu kad je tako.

Ljudima su dali šarene perlice, a nekima bome i šarene pilule, da se zabavljaju i ne zamaraju glavice ozbiljnim problemima, dok moćnici nesmetano upravljaju svijetom i rade šta oće...

OTKRIVENA MRAČNA TAJNA DEMOKRACIJE: Ugledni politolozi razotkrili istinu o tome tko vlada svijetom

Šta mislite? Da li je demokracija oružje u rukama naroda ili oružje u rukama oligarha svih boja, nacija i vjera?

'if you fall, i'll be there' (floor)
Bara huda

Post 15 Apr 2014, 11:52

Euklid » wrote:Svojedobno je neko pametan izjavio kako bi demokraciju davno ukinuli kad bi se njome išta bitno moglo promjeniti.

Ja se već dosta glupo osjećam kad pišem o raznim urotama, zakulisnim igrama i sličnim pojavama al šta mogu kad je tako.

Ljudima su dali šarene perlice, a nekima bome i šarene pilule, da se zabavljaju i ne zamaraju glavice ozbiljnim problemima, dok moćnici nesmetano upravljaju svijetom i rade šta oće...

OTKRIVENA MRAČNA TAJNA DEMOKRACIJE: Ugledni politolozi razotkrili istinu o tome tko vlada svijetom

Šta mislite? Da li je demokracija oružje u rukama naroda ili oružje u rukama oligarha svih boja, nacija i vjera?
Kako ti zamisljas pravu demokraciju?
Da svi odlucuju o svemu?
Kako mislis da bi se ljudi upce dogovorili i koliko bi im trebalo da se dogovore. I jos da svi budu zadovoljni dogovorenim.

Ne ide to ni kod manjih grupa ljudi koje moraju radi suzivota postici neke dogovore, (ako npr, zivis u zgradi i ides na sastanak kucnog savjeta bit ce ti jasnije), ni u familiji pogotovo ako je veca, a kako bi onda moglo klapati u vecim skupinama?

Svatko ima svoje interese i vuce na svoju stranu, stvar je toga da li su donesene odluke povoljne za vecinu.
karambol

Post 15 Apr 2014, 15:43

Euklid » wrote: Ljudima su dali šarene perlice, a nekima bome i šarene pilule, da se zabavljaju i ne zamaraju glavice ozbiljnim problemima, dok moćnici nesmetano upravljaju svijetom i rade šta oće...
Zar nije tako oduvijek? :D
Euklid
old school

Post 15 Apr 2014, 18:58

Bara huda » wrote: Kako ti zamisljas pravu demokraciju?
Ja sam protiv demokracije.

To je društveni sustav koji omogućuje vladavinu onima koji imaju novac ili raspolažu instrumentima kojima se vrši manipulacija nad ljudima. A najčešće oboje.

Demokracija je jedna velika opsjena...
Bara huda

Post 16 Apr 2014, 10:30

Euklid » wrote:
Ja sam protiv demokracije.

To je društveni sustav koji omogućuje vladavinu onima koji imaju novac ili raspolažu instrumentima kojima se vrši manipulacija nad ljudima. A najčešće oboje.

Demokracija je jedna velika opsjena...
Nije mi jasno sto tebe smeta? :ne zna:
Vladaju mocni. Jaki.
Sto kaze gazda, tako je oduvijek.
Na sto bi licilo drustvo da vladaju nemocni i slabi?
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 16 Apr 2014, 11:44

Bara huda » wrote:..
Na sto bi licilo drustvo da vladaju nemocni i slabi?
..nasta? :kokice:
Euklid
old school

Post 16 Apr 2014, 12:13

Bara huda » wrote: Nije mi jasno sto tebe smeta? :ne zna:
Vladaju mocni. Jaki.
Sto kaze gazda, tako je oduvijek.
Jedan kratki period povijesti nije bilo tako.

Meni se taj period dosta svidio...
karambol

Post 16 Apr 2014, 15:00

..a unda » wrote: ..nasta? :kokice:
Na Hrvatsku... :zubo:
Euklid wrote:

kad je to bilo? :misli:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 16 Apr 2014, 15:23

karambol » wrote:

kad je to bilo? :misli:
1945-1990 :cerek:
..a unda
Undaminator

Post 16 Apr 2014, 15:30

karambol » wrote:
Na Hrvatsku... :zubo:
..kao kriticki komentar je dobar, ali kao sve ostalo.. upravo je obrnuto. :kokice:
karambol

Post 16 Apr 2014, 15:41

miky0 » wrote:
1945-1990 :cerek:
Ideš.... :zubo:
..a unda wrote: ..kao kriticki komentar je dobar, ali kao sve ostalo.. upravo je obrnuto. :kokice:

Zato je zubo na kraju... :zubo:
MmeTipfeler

Post 16 Apr 2014, 20:01

Bara huda » wrote: Kako ti zamisljas pravu demokraciju?
Da svi odlucuju o svemu?
Kako mislis da bi se ljudi upce dogovorili i koliko bi im trebalo da se dogovore. I jos da svi budu zadovoljni dogovorenim.
Zašto bi svi morali biti zadovoljni? Zato da se pobije Alexisova teza o demokraciji kao tiraniji većine nad manjinom? :cerek:

OK, mislila sam da će ovo biti više teorijska tema, ali vidim da se okrećemo konkretnim primjerima (Hrvatska i prije nje), no svejedno me ovo direktno dogovaranje, bez posrednika, to jest predstavnika ili zastupnika, podsjetilo na scenu iz Rousseauovih Razmatranja o vladavini u Poljskoj. Točnije, trenutak kada opisuje način odlučivanja u Sejmu i sejmičima (mislim da je č): odluka nije pravovaljana ako za nju ne glasaju svi plemići koji su ujedno i članovi Sejma odnosno sejmiča. Zasjedanje traje danima. Onda se netko sjeti da ima nekakva drugog posla pa ode, ali se prethodno zaboravi izjasniti. I cijela stvar padne u vodu zato što fali jedan glas, glas plemića koji je otišao kući. Ili već nekamo. :cerek:

Ako se smijem osobno izjasniti, meni je najdraža anarhija. Kad prosvijećenog apsolutizma više nema. :crying:
Bara huda

Post 17 Apr 2014, 09:41

MmeTipfeler wrote: Zašto bi svi morali biti zadovoljni? Zato da se pobije Alexisova teza o demokraciji kao tiraniji većine nad manjinom? :cerek:

OK, mislila sam da će ovo biti više teorijska tema, ali vidim da se okrećemo konkretnim primjerima (Hrvatska i prije nje), no svejedno me ovo direktno dogovaranje, bez posrednika, to jest predstavnika ili zastupnika, podsjetilo na scenu iz Rousseauovih Razmatranja o vladavini u Poljskoj. Točnije, trenutak kada opisuje način odlučivanja u Sejmu i sejmičima (mislim da je č): odluka nije pravovaljana ako za nju ne glasaju svi plemići koji su ujedno i članovi Sejma odnosno sejmiča. Zasjedanje traje danima. Onda se netko sjeti da ima nekakva drugog posla pa ode, ali se prethodno zaboravi izjasniti. I cijela stvar padne u vodu zato što fali jedan glas, glas plemića koji je otišao kući. Ili već nekamo. :cerek:

Ako se smijem osobno izjasniti, meni je najdraža anarhija. Kad prosvijećenog apsolutizma više nema. :crying:
Imas pravo, vec je puno za ocekivat i da se sve male ruke sloze a di jos i da budu svi zadovoljni. :D

Inace, jednom sam imala raspravu sa jednim mojim sokolom o tome zasto ljudi postuju zakone i koliko su zakoni potrebni.
On je mlad i ima vjere u ljude pa je tumacio kako je strah kao razlog da se zakoni postuju pogresan nacin sprovodjenja zakona, nego da bi ljudi trebali postovati zakone iz moralno-eticko-dobro je ciniti dobro razloga.
Pri takvom stanju svijesti, anarhija mozda i nije lose rijesenje. :ne zna:

Euklid wrote:

jel to ovaj period
:D
..a unda » wrote: ..nasta? :kokice:
...ninasta? :misli: :ne zna:
..a unda
Undaminator

Post 17 Apr 2014, 10:45

pa ne znam, to ti mislis. je ne mislim da je to bas tako. ili, zasto mislis da je ovo nesto, a da nije nista? :kokice:
Euklid
old school

Post 18 Apr 2014, 09:25

1984. beše "Radnike na sveuciliste"
2014. bijaše "Bibliju na sveuciliste"
Ein Volk, ein Reich, ein kopernikanski obrat...
Pero

Post 18 Apr 2014, 11:29

Euklid » wrote:1984. beše "Radnike na univerzitet"
2014. bijaše "Bibliju na sveuciliste"
Ein Volk, ein Reich, ein kopernikanski obrat...
:lektoririrano:
karambol

Post 18 Apr 2014, 18:38

Šta? On je starokatolik. Nema veze s Kaptolom... :D
..a unda
Undaminator

Post 18 Apr 2014, 18:42

karambol » wrote:Šta? On je starokatolik. Nema veze s Kaptolom... :D
..a sa templarima ima veze? :D
karambol

Post 18 Apr 2014, 18:43

..a unda » wrote: ..a sa templarima ima veze? :D
Oni imaju negdje ono zlato...možda da im pričuvamo? :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 18 Apr 2014, 18:46

karambol » wrote:
Oni imaju negdje ono zlato...možda da im pričuvamo? :zubo:
..boras vec cuva, boras.. :D
Euklid
old school

Post 19 Apr 2014, 11:48

karambol

Post 19 Apr 2014, 16:53

Ja bih to preimenovao iz demokracije u demonkraciju...ne tu zajebanciju vec bjelosvjetsku vladajucu.
Bara huda

Post 22 Apr 2014, 21:38

..a unda » wrote: pa ne znam, to ti mislis. je ne mislim da je to bas tako. ili, zasto mislis da je ovo nesto, a da nije nista? :kokice:
Sta nisi vidio upitnik na kraju? :confused:
Nista ja ne mislim, tocnije receno, minimalno mislim ako vec moram. :D

Pitam, eto, palo mi napamet da ako vlada mocnih i jakih izgleda ovako, kako bi izgledala vlada slabih i nemocnih? :ne zna:
Jel toga bilo kad u povijesti i ako je, kako je zavrsilo?
Ili jos traje?
Da slabi i nemocni vladaju.

Imas ti kakvo misljenje o tome? :ne zna:
Euklid
old school

Post 05 Jun 2014, 13:14

• Information