Ministar Mornar o buducnosti diplomaca

Koljite se i gložite!
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 28 Nov 2014, 10:03

Bas me zanima sto kazete na ovo?

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=786865
Mornar pao s Marsa: Oni koji završe fakultet,
a žele van , neka vrate novac, oni koji ostaju
neka pokrenu start -up

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar gostovao je u
četvrtak navečer u emisiji Pressing N 1 televizije kod Dubravka Merlića.
Ministar je izrazio svoje mišljenje o trenutnim problemima u HNS-u ,
govorio je o rezovima u zdravstvu , a ponudio je i pragmatično rješenje
za hrvatski problem "odljeva mozgova .
Mornar je , kao i u prošlosti, napomenuo kako nema mnogo
navigacijskog prostora za uštede u budžetu svojega ministarstva .
" To je naša stvarnost i s tim moramo živjeti . Svjestan sam da država
košta više nego što zaradi , ali mislim da se ne treba štedjeti na znanosti i
obrazovanju. Mi smo štedjeli gdje smo mogli. .. Moj manipulativni prostor
je mali. Budžet nam je 11 milijardi i 550 milijuna kuna. Od toga, devet
milijardi i 600 milijuna otpada samo na plaće, a dio ode na socijalna
davanja . Ostane mi jedva milijarda kuna za nešto napraviti. Brzih
rješenja nema .Treba analizirati sustav, poduzeti korake , a to se ne može
u 24 sata ", komentirao je .
Rješenje za " odljev mozgova "
Govoreći o problemu "odljeva mozgova" , ministar Moran branio je neke
od svojih pozicija u pogledu životnog puta mladih ljudi koji završe
fakultet u Hrvatskoj .
" Grubo zvuči, ali znanje košta i mjerljivo je . Percepcija da je obrazovanje
besplatno je štetno jer što je besplatno ne vrijedi", istaknuo je Mornar.
Sto kazete na ovo? Mislim da ce tema bit zanimljiva :S

karambol

Post 28 Nov 2014, 10:50

Još jedan kućni mudrac.
Pero

Post 28 Nov 2014, 11:03

Pogledao sam cijeli intervju s Merlićem. Ne znam zašto, podsjetio me na Momira Bulatovića. Taj je pred 25 godina sličnim mirnim, razložnim, uvjerljivim tonom pričao pizdarije.
miky0
ST Leader

Post 29 Nov 2014, 16:49

Zasto ne valja mornarov prijedlog? Sto je tu krivo postavljeno?
Pero

Post 30 Nov 2014, 08:28

miky0 » wrote:Zasto ne valja mornarov prijedlog? Sto je tu krivo postavljeno?
Ništa tu nije krivo postavljeno. I Bulatovićevi govori bili su savršeno smisleni. Kao i Mornarovi. Studenti koji izlaze s faksa i pokreću start-up projekte. :zubo: Npr. nastavnici se udruže i osnuju privatnu gimnaziju u praznim halama Jedinstva. :zubo: Studenti medicine koji odlaze vani i moraju državi vratiti 600.000 kn (do te je cifre uspio doći ne imenujući nijedan fakultet, ali su tehnika i medicina normalno skuplji faksevi). Koliko od te sume otpada na uplate državi njihovih vlastitih roditelja na poreze i PDV? :zubo: Govori o tome koliko državu košta student a ne govori o tome od koga je država uzela ta sredstva - pala su joj s neba. :zubo: Vrlo socijaldemokratski. :D
miky0
ST Leader

Post 30 Nov 2014, 10:50

Pero » wrote: Ništa tu nije krivo postavljeno. I Bulatovićevi govori bili su savršeno smisleni. Kao i Mornarovi. Studenti koji izlaze s faksa i pokreću start-up projekte. :zubo: Npr. nastavnici se udruže i osnuju privatnu gimnaziju u praznim halama Jedinstva. :zubo: Studenti medicine koji odlaze vani i moraju državi vratiti 600.000 kn (do te je cifre uspio doći ne imenujući nijedan fakultet, ali su tehnika i medicina normalno skuplji faksevi). Koliko od te sume otpada na uplate državi njihovih vlastitih roditelja na poreze i PDV? :zubo: Govori o tome koliko državu košta student a ne govori o tome od koga je država uzela ta sredstva - pala su joj s neba. :zubo: Vrlo socijaldemokratski. :D
Pa nije li i u interesu roditelja da njihova djeca ostanu doma, i svoje znanje oplodjuju u svojoj drzavi, ako su im ti isti roditelji platili skolovanje preko poreza, PDVa i slicnim radnjama, a jesu? Nije li nogometna jugoliga bila 5.ta u europi s pravilom da igraci ne smiju napustit drzavu prije 27/28 godine zivota?
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 30 Nov 2014, 11:49

miky0 » wrote:
Pa nije li i u interesu roditelja da njihova djeca ostanu doma,
..a sta je u interesu djece?
..i svoje znanje oplodjuju u svojoj drzavi,
kakva stimulacija, takvo i oplodjivanje.

ako su im ti isti roditelji platili skolovanje preko poreza, PDVa i slicnim radnjama, a jesu?

kao prvo, platili su im mogucnost, nisu platili niakvu garanciju. kao drugo, ne radi se o stipendijama, ugovorima da ce nakon faksa se i zaposlit. kao trece, tesko je zaposlit sve diplomante na mjestima za koje su se obrazovali. kao cetvrto, pitanje jel su se uopce i kako i za sto obrazovali. kao peto, ako postoji trziste i logicno tome ta tvoja potrosnja, onda postoji i trziste znanja, a ono je otvoreno, trebalo bi bit otvoreno. kao sesto, ko kaze da nije jeftinije i bolje zaposlit nekog diplomanta iz vani.
kao sedmo, ako nam je ovakav ministar pametan, ako je to nesto sto je u tom trenutku bilo oprimalni i najkvalitetnije u ovoj drzavi i ako nam je, npr sadasnji rektor zagrebackog sveucilista.. ako su nam oni simbol gdje ce bit u buducnosti visoko obrazovanje u hrvatskoj, ona je najbolje da zatvorimo sva sveucilista i fakultete u hrvatskoj. :kokice:
Nije li nogometna jugoliga bila 5.ta u europi s pravilom da igraci ne smiju napustit drzavu prije 27/28 godine zivota?
takve su odluke imale i druge drzave, ali to nema nikakve veze s obrazovanjem. mislim, nogomet i obrazovanje usporedjivat. :D

kad ova drzava bude omogucavala neki tehnicki minimum zivota, uvjeta, razvoja diplomantima nakon studija, onda nek postavlja i uvjete neke takve.
drzava koja moze okupit dvadeset hiljada prosvjednika radi nogometa, a ne radi npr studentskih menzi, takva je drzava u debelom kurcu.

a sto ako je neko uzeo neki kredit za studiranje, odakle ce ga vracat? oce se ic molit u nadbiskupiju, platit misu u svetog dominika da mu se oprosti kredit?

ustalom, nek barem napravi uvjete za kvalitetno obrazovanje, studiranje.
evo u sloveniji studenti imaju i radni staz, mirovinsko, sto li vec. kod nas ni menze ne funkcioniraju.

znas ili ne znas, u jednom splitu se brojka studenata, razno raznih statusa, zajedno s mladim kadrom, asistetntima, profama, itd.. djuture krece od min (ono, najsiromasnija brojka) 15 000, pa do nekih 25 000. pšrocjena je negdje oko 15% populacije
jel ti znas koliko je to ljudi? kolko oksford ima studenata? gdje su ti ljudi u splitu? jel ti dozivljavas split kao neki sveucilisni grad? nesto gdje se nesto razvija? grad s takvom nekakvom kolicinom pameti, ideja, duha, pokreta? gdje su ti ljudi.. ok, osim ako nisu na rivi i vicu nesto u vezi nogometa ili su na moltivama protiv abortusa?

evo, upravo cujem da se u splitu zatvara masu katedri, daju se otkazi profama, rjesavaju ih se pronalazeci razno razna opravdanja..npr, jedna povijest umjetnosti, i onako vrlo njeznog i klimavog egzistencijalnog ustroja filozofskog fakulteta u splitu, ostaje bez suvremene umjetnosti.
da ne kazem da su ti ljudi i onako do sada radili za brokve, u nemogucim skoro uvjetima i naravno da idu van.. ne da idu, nego ih se jedva ceka.
a tako je i sa studentima, zasto bi oni ostajali kad vide sto ih ceka? hrvatska od svih zemalja u eu ima najmanje studenata u erazmusu, a puno onih koji su usli u taj program, domisljaju se na sve moguce nacine kako se ne vratit.
jedan splitski student, nakon dva semestra te razmjene, rekao je, slijedi citat.. uzivam u studiranju, uzivam uciti.
..i nastavio je studirat vani.

..a nego sto ce? oce li npr studirat na splitskoj ekonomiji gdje su na vratima kabineta plocice s imenima sponzora i na kojem se uci da je turizam jedino razvojno ekonomsko rjesenje za split?

mornara treba smijenit i usput mu dat otkaz na faksu, pa nek se vrati u ameriku, tamo ga valjda cijene kolege. ko ludi su bez njega. nek ide gdje oce, samo neka prestane vise vracat dug ovom drustvu. njemu cak treba platit da ode. jeftinije ce bit hrvatskoj. :kokice:

..neopisivo je koliki broj budala moze doc do doktorata. treba pocet sumnjat uopce u znanost, ne samo u obrazovanje. :kokice:
Pero

Post 30 Nov 2014, 11:55

miky0 » wrote: Pa nije li i u interesu roditelja da njihova djeca ostanu doma, i svoje znanje oplodjuju u svojoj drzavi, ako su im ti isti roditelji platili skolovanje preko poreza, PDVa i slicnim radnjama, a jesu?
Ubi bene, ibi patria. U cijelom svijetu dolazi do legalnih i nelegalnih migracija, a ti bi baš podržao Mornarovu teoriju da se ta mogućnost akademskim građanima kod nas oteža. Medicinske sestre bi mogli izvoziti, ali liječnike ne (a traženi su i jedni i drugi). :D
miky0 » wrote: Nije li nogometna jugoliga bila 5.ta u europi s pravilom da igraci ne smiju napustit drzavu prije 27/28 godine zivota?
Divno, i do koliko bi onda npr. liječnike zadržavao - do nekog broja godina ili dok ne otplate 600.000 kn? :zubo: Uveo bi studentske kredite kao u Americi? :D
miky0
ST Leader

Post 30 Nov 2014, 12:14

Unda, mornar ti nije po gustu? Savrseno :S A ko ga je postavija za ministra :misli:

Inace, cila tema mi je bila navlakusa za Undu, jer, kad sam ja podrzao iti koji potez ministara veleizdajnicke vlade? :ne zna:
Pero

Post 30 Nov 2014, 12:24

miky0 » wrote:Unda, mornar ti nije po gustu? Savrseno :S A ko ga je postavija za ministra :misli:

Inace, cila tema mi je bila navlakusa za Undu, jer, kad sam ja podrzao iti koji potez ministara veleizdajnicke vlade? :ne zna:
Koji si ti Miki agent provocateur. :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 30 Nov 2014, 12:33

miky0 » wrote:Unda, mornar ti nije po gustu? Savrseno :S A ko ga je postavija za ministra :misli:

mornar meni nikad bio po gustu. pa sta ako ga je postavio milanovic? nije vam valjao jovanovic, evo vam onda mornar, pametni hrvati.. :zubo:

a sta mislis da je mornar jedinio ministar u ovoj vladi koji udren mokrom krpom? kakav narod, takva i vlada.
kakav odnos naroda prema obrazovanju, takav i ministar. a kad si ti podrzao ista osim fasizma.. :zubo:

ustvari, kad vidim kakva nam je raja, ova vlada je mila majka. :cheer:

:D
..a unda
Undaminator

Post 30 Nov 2014, 12:34

Pero » wrote: Koji si ti Miki agent provocateur. :zubo:
..a ti mislis da on ne misli ovo sta pise? :D
miky0
ST Leader

Post 30 Nov 2014, 12:35

Pero » wrote: Koji si ti Miki agent provocateur. :zubo:
:rofl:

Aj Unda pricaj nam jos koliko je ova vlada debilna :moli:
..a unda
Undaminator

Post 30 Nov 2014, 12:36

miky0 » wrote:
:rofl:

Aj Unda pricaj nam jos koliko je ova vlada debilna :moli:
zasto je debilna? :kokice:
miky0
ST Leader

Post 30 Nov 2014, 12:42

..a unda » wrote:
mornar meni nikad bio po gustu. pa sta ako ga je postavio milanovic? nije vam valjao jovanovic, evo vam onda mornar, pametni hrvati.. :zubo:

a sta mislis da je mornar jedinio ministar u ovoj vladi koji udren mokrom krpom? kakav narod, takva i vlada.
kakav odnos naroda prema obrazovanju, takav i ministar. a kad si ti podrzao ista osim fasizma.. :zubo:

ustvari, kad vidim kakva nam je raja, ova vlada je mila majka. :cheer:

:D
Znaci da u nastavku topica mozemo ocekivat pravdanje mornarove ideje?
miky0
ST Leader

Post 30 Nov 2014, 12:43

..a unda » wrote: zasto je debilna? :kokice:
Eto, sta sam reka :rofl:
..a unda
Undaminator

Post 30 Nov 2014, 12:45

miky0 » wrote:
Znaci da u nastavku topica mozemo ocekivat pravdanje mornarove ideje?
po kojoj to logici? :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 30 Nov 2014, 12:46

miky0 » wrote:
Eto, sta sam reka :rofl:
sta si reka? :D
Pero

Post 30 Nov 2014, 12:46

..a unda » wrote: ..a ti mislis da on ne misli ovo sta pise? :D
Ma naravno da misli, al se to kosi s njegovim principima, pa se sada izvlači. :zubo: Vidiš kako nam je nogomet bio lijep dok su igrači u naponu snage trebali ostati u zemlji. :D Ima nešto u tom Mornarovom, samo se ipak treba principijelno ograditi. :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 30 Nov 2014, 13:02

..nema mikija. isao se zalit matiji. :D
miky0
ST Leader

Post 30 Nov 2014, 13:57

Ma kako ste samo skuzili da sam ja pravdao mornarovu ideju :misli: :ne zna: stvarno mi nije jasno.

Ja sam postavio temu da se izreknu pozitivne stvari prijedloga ako ih naravno ima, ili negativne stavke ako ih ima, a ima ih. Zato i je tema tu.

A kako sam ocekiva da ce Unda bit na suprotnoj strani od mene, zato sam se ja postavio kako sam se postavio, a sve sa svrhom da pocne pljucat protiv vlade koju na ovom forumu brani.

A sad, Unda, aj kako ces opravdat da triba glasat za ovu vladu na slijedecim izborima, kad joj se ministri ponasaju ala mornar. Aj da vidimo :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 30 Nov 2014, 14:23

miky0 » wrote:Ma kako ste samo skuzili da sam ja pravdao mornarovu ideju :misli: :ne zna: stvarno mi nije jasno.

Ja sam postavio temu da se izreknu pozitivne stvari prijedloga ako ih naravno ima, ili negativne stavke ako ih ima, a ima ih. Zato i je tema tu.

A kako sam ocekiva da ce Unda bit na suprotnoj strani od mene, zato sam se ja postavio kako sam se postavio, a sve sa svrhom da pocne pljucat protiv vlade koju na ovom forumu brani.

A sad, Unda, aj kako ces opravdat da triba glasat za ovu vladu na slijedecim izborima, kad joj se ministri ponasaju ala mornar. Aj da vidimo :kokice:
koje pozitivne strane prijedloga? ti sve nesto zapitkujes, a sam ne zelis nista rec. :D
koje jebene pozitivne strane ovog prijedloga? ..na koje si to pozitivne strane mislio? jel si uopce ista mislio? :D
i kako si se ti to postavio? ti mislis ako kazes.. dole vlada, da si se nekako postavio? :D

ova vlada se jednostavno automatski nekako brani od napada..ako su to uopce i neki napadi, ovakvi poput tvojih i ostalih koji, eto, nesto.. ne znam sta, ali nesto.. ne zna se zbog cega, ali zbog necega.. :D
vlada nije kamen temeljac ili kolpo morto koji se nalije na siki ispred kuce i baci u more. niti je jedan ministar vlada, niti ce neki ministar tu bit vjecno, niti ce bilo koja vlada bit vjecno.
..i, iz toga nekako svega proizlazi, onako na prvu, da ako mikiji (mnozina, jel) na mikijevski nacin dovode u pitanje ovu vladu, da je jedini moguci izbor, obaveza, odgovornost, pa i prisila, frustracija, stogod, na sljedecim izborima glasat za ovu vladu. :kokice:

jebiga, to ce tako bit sve dok ovakva nekakva vlada i politika ne bude jedina alternativa.. kako bih to rekao.. jedina alternativa samoj sebi, dok ne stavi sebe u tu poziciju, tj dok ne bude na dnu drustvenih i politickih izbora kao najgori moguci izbor, tehnicki neki minimum, vegetativni neki minimum.. a za to ce trebat vremena. da se ukazu novi izbori, nove mogucnosti..
mislim, dilema je tu jednostavna.. ili cemo imat ovakve neke vlade ili mikijevske. dilema je jednostavna, ali je izbor, ono, uf.. nije cak ni zajeban, nego nema izbora i to je ono najgore, ali treba tu fazu nekako sto prije proc i ostavit je iza sebe, nema druge..

:kokice:
miky0
ST Leader

Post 30 Nov 2014, 14:47

Unda, pustimo sad filozofiranja, nego ti nama reci, hoces li ti glasat za zokijevu vlada ako ministar obrazovanja, mornar i dalje bude ustrajavao na ovom svom prijedlogu?
..a unda
Undaminator

Post 30 Nov 2014, 15:10

miky0 » wrote:Unda, pustimo sad filozofiranja, nego ti nama reci, hoces li ti glasat za zokijevu vlada ako ministar obrazovanja, mornar i dalje bude ustrajavao na ovom svom prijedlogu?
..pa sta se tebe tice ocu li necu li glasat. :D

mislim, a na osnovu cega ces ti glasat? necu te ni pitat za koga ces, zna se, mogu se kladit.. :D

moze ovaj ministar ustrajavat na tome kolko god oce, a i pitam se jel zasto je uopce o tome progovorio, jer to sto on govori nema sanse da prodje. ma nema teorije. pa eto, pitam se o cemu se tu radi, pa jos ako se zna da on nije clan esdepea.. mislim, fali tu jos nekih informacija. :D

mornar mi je najmanje bitan ocu li glasat za neku tu vladu ili necu. kako je mornar dosao, tako ce i otic.. kad obavi zadatak, koji jest da jest i ako on zna uopce koja mu je uloga i zadatak.

i ne razumjem, zatso ti npr nisi podrzavao ovu vladu preko jovanovica, ako mislis da je jovanovic bio dobar? ma ko bi tebi uopce bio dobar za ministra tog resora. markicka valjda.. a ko drugi? ..ko? :D

dakle, sve ti lijepo gore pise.. dok god bude bilo jako mikijevstvo kao politicko neko misljenje, svakom odgovornom i slobodnom je obaveza podrzat ovu vladu, a da bi se mogao vrsit pritisak na nju snagama koje ce je ispravljati i koje ce se ujedno ujedno moci obraniti dostignutu drustvenu razinu prava i sloboda.
to nije uopce vise stvar politike, nego nekih razumskih, kulturnih dosega, civilizacijskih.. :kokice:
miky0
ST Leader

Post 30 Nov 2014, 15:34

Ako sam dobro razumija, znaci da ces ti podrzat vladu ministra koji predlaze ovu ideju, a podrzavas jer je i takva vlada bolja od vlade u kojoj ministar ne predlaze ovakve nebuloze. Jesam li dobro razumija :ne zna:
  • Information