Grcka - put za spas okupiranih?

Koljite se i gložite!
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 25 Jan 2015, 18:21

Prvi nesluzbeni rezultati u grckoj:
SYRIZA: 35,5% - 39,5%
ND: 23% - 27%
Golden Dawn: 7%
TO POTAMI: 7%
KKE: 5%
PASOK:5%
Independent Greeks: 3,5% - 4%
Papandreou: 2,5% - 3,2%
Dakle, relativno mala stranka tuce do nogu hdzsdp...Koliko ovdje postoji nade da se kroz par mjeseci isto konacno dogodi i u nas?

miky0
ST Leader

Post 25 Jan 2015, 18:33

U mandatima;
Syriza 146-158
ND 65-75
G.Dawn 17-22
Potami 17-22
KKE 13-16
Pasok 12-15
Ind.Grks 10-13
GPap 0-8
karambol

Post 25 Jan 2015, 19:01

Ja sam vrlo skeptičan. Grčku nema tko spasiti. I od čega? Od nemanja love?
Meni se taj mladić koji se slikava i šarmira ne djeluje kao neki vođa. Mislim da je šuplja priča. Blefer.

No, vidjet ćemo.

A to za usporediti s HR? Syriza je skup lijevih strančica i stranaka, ne?
I tog su Ciprasa izabrali kao bossa? Je li tako? Nisam detaljno pratio priču pa ne pamtim...
Mislim...tko će tu biti Cipras? Bernardić? Kapović? Lesar? Vilibor?... :ne zna:
Nema tu dovoljno zgodnog i istovremeno macho, revolucionarnog, modernog i jezičavog lika koji bi imao ikakve šanse biti bikom predvodnikom.n

Opet sam izuzetno skeptičan...
miky0
ST Leader

Post 25 Jan 2015, 19:07

karambol » wrote:Ja sam vrlo skeptičan. Grčku nema tko spasiti. I od čega? Od nemanja love?
Meni se taj mladić koji se slikava i šarmira ne djeluje kao neki vođa. Mislim da je šuplja priča. Blefer.

No, vidjet ćemo.

I tog su Ciprasa izabrali kao bossa? Je li tako? Nisam detaljno pratio priču pa ne pamtim...
Nema tu dovoljno zgodnog i istovremeno macho, revolucionarnog, modernog i jezičavog lika koji bi imao ikakve šanse biti bikom predvodnikom.n

Nadam se da je to put ka boljem. Ne nuzno siriza, vec opcenito stranke otpora, kao sto je ova,nova podesa kako li se vec zove u spanjolskoj, slicno je i u italiji, kod nas isto, zivi zid raste, kapovic je jos na pocetku, ali se kuva, dogadja, vrti se nesto. I svi bi provodili suprotnu politiku od dosadasnje, sto meni ulijeva nadu da se isplati zivit u nadi za bolje sutra.
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 25 Jan 2015, 19:12

ajmoooooooo... :usama:
'if you fall, i'll be there' (floor)
karambol

Post 25 Jan 2015, 19:16

Ja se ne nadam. Prvo, zato jer mislim da nije još dovoljno loše za nekakvu, ajmo reći, revoluciju. Drugo, mislim da su te stranke ili pokreti još uvijek prilično nejasni i nacionalno obojani pa sumnjam u neku internacionalizaciju i treće, garnitura na vlasti ima još pune ruke asova kojie može bacati na stol kako bi uzeli štih po štih...
miky0
ST Leader

Post 25 Jan 2015, 19:24

karambol » wrote:Ja se ne nadam. Prvo, zato jer mislim da nije još dovoljno loše za nekakvu, ajmo reći, revoluciju. Drugo, mislim da su te stranke ili pokreti još uvijek prilično nejasni i nacionalno obojani pa sumnjam u neku internacionalizaciju i treće, garnitura na vlasti ima još pune ruke asova kojie može bacati na stol kako bi uzeli štih po štih...
Izgleda da u grckoj ne mogu, narodu je pun kurac marioneta, te se nadam da ovo konacno moze otvorit oci nasim biracima hdzsdp polike.
karambol

Post 25 Jan 2015, 19:38

miky0 » wrote:
Izgleda da u grckoj ne mogu, narodu je pun kurac marioneta, te se nadam da ovo konacno moze otvorit oci nasim biracima hdzsdp polike.
Aj baš me zanima razvoj događaja...čija će glava prije puknuti. Ja bi igrao dvojku na EU. Fix protiv Tsiprasa. :zubo:
Možda ima šansu zabiti koji gol, ali da će promijeniti sustav natjecanja...sumLJam... :D
miky0
ST Leader

Post 25 Jan 2015, 19:49

karambol » wrote:
Aj baš me zanima razvoj događaja...čija će glava prije puknuti. Ja bi igrao dvojku na EU. Fix protiv Tsiprasa. :zubo:
Možda ima šansu zabiti koji gol, ali da će promijeniti sustav natjecanja...sumLJam... :D
Cuj, ja cak mislim da ako on krene u nuzne promjene nece docekat sutra budan. Ipak je agresor sef. Jebiga :tuzni:
Euklid
old school

Post 25 Jan 2015, 19:52

Image

(Powered by frubar.net)

:usama:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 25 Jan 2015, 20:10

karambol » wrote:Ja sam vrlo skeptičan. Grčku nema tko spasiti. I od čega? Od nemanja love?

No, vidjet ćemo.

Nema tu dovoljno zgodnog i istovremeno macho, revolucionarnog, modernog i jezičavog lika koji bi imao ikakve šanse biti bikom predvodnikom.

..skeptican? na koji rok? :D

moze se grcka spasit, ali treba vidjet od cega, koga, pa onda, sto je to danas uopce spas..m islim, dosta toga ovdje treba vidjet.
svaka recenica ti ovdje postavlja vrlo siroka pitanja.

sirizu bih radje odredio kao pregrupiranje lijevih stranaka. ono sto tu malo meni ne stima je sam naziv pozicije koja se pridaje sirizi, a to je radikalna ljevica.
tipicna zapadnjacka formulacija nekako. to je samo ljevica, obicna ljevica, ne znam zasto bi se dozivljavala radikalno. radikalno u odnosu na sto?

da tako n ekako, izabrali su ga uz dosta problema recimo, koliko sam ja pratio. dosta toga je siroko islo, cak i van grcke.
meni je on kolko sam do sada mogao vidjet ok, sad tek slijedi onio najteze. nije to bas za usporedjivat, ali i tu je moguc hrvatski ovaj sindrom da se na sirizu pocne drvljem i kamenjem nakon godinu dvije.

e, sad, hrvatska siriza. :D
na tom tragu je jedino radnicka fronta kao neka eto, neki pokret za kojeg smo nesto culi. ima tu jos malih stranaka, poput socijalista raznih, srpova, itd, ali i tu predstoji veliki rad najprije u koordinaciji tih stranaka medjusobno.
tu bi er ef mogao odigrat znacajnu ulogu.
nadalje, razlika jos tu ima i sasvim solidnih. npr siriza formalno djeluje desetak godina , ova nasa er ef, niti godinu dana, ako se ne varam, dakle, treba se tu jos pure nakusat.
zatim , kad se vidi tko sve podrzava sirizu, od lgbt do feminista, a izgleda da im je puno clanova visokoobrazovano, onda to dodatno malo oteza usporedbu s nama, poznavajuci odnose medju nasim tim udrugama i pokretima, koje eto, necu rec bas da su na ratnoj nozi, ali koordinacija medju njima je vrlo mukotrpna, trebalo bi to nekako fluidnije ic.
o podrsci visokoobrazovanih da i ne govorim, mislim.. ne pouzdajem se bas nesto puno u nase akademske gradjane, narocito ove koji su odgajani na vjeronauku.

ne znam tocno kako funkcionira er ef, kako je ustrojen za sada mi se cini da rade pametne korake, ali ako se nesto omasovi, pojavit ce se tu struje, frakcije, pretumbavanja, ako se ne pripazi malo na to..
kapovica ne vidim tu kao

nekako ne vidim tu kapovica kao nekog predvodnika. m islim da do sada radi nelos posao, tzreba napraviti nekako tu citavu konstrukciju, kostur, jezgru, unaceliti, oprogramiti, oformiti, peglati i u toj nekoj pocetnoj fazi kapovic tu moze nesto il dosta toga napravit, ali u daljnjim fazama, sumnjam.
menis e cini da i on sebe ne vidi u takvoj nekakvoj buducnosti. on bi mogao bit tu, umutar er efa kao neki, ajd recimo, ideolog, koordinator, kao neki supervizor, ne er efa, nego nekih procesa u samom er efu, ali sto se tice neke kon kretnije politika i unutra er efa i prema van, ne znam, ja ga tu ne vidim bas.
kao sto ne vidim jos uopce na nasoj sceni nekog frontmena poput tsiprasa, tek se takav treba napravit. mislim, ne pada mi na pamet nitko tko bi mogao tu ljevicu malo predvodit. ni od muskih ni od zenskih.
steta sto suvar nije njih nekoliko obrazovao za tu funkciju.. :D
ukratko i tu je praznina, kao sto je praznina n a citavoj toj lijevoj strani gdje se cak i nema stp preustrojit, neko je treba tek izgradit.

ali ovo sa sirizom, sve skupa, uopce za ljevicu, pa i za evrposku ljevicu koja je i onako malo ili malo vise pogubljena, vrlo je vazno, bit ce ovo dopar poticaj, dobra poruka, opcenito gledajuci, dobro je to, dobro.. vrlo dobro..
Euklid
old school

Post 25 Jan 2015, 20:34

Image

:clint:
..a unda
Undaminator

Post 25 Jan 2015, 20:43

karambol » wrote:Ja se ne nadam. Prvo, zato jer mislim da nije još dovoljno loše za nekakvu, ajmo reći, revoluciju. Drugo, mislim da su te stranke ili pokreti još uvijek prilično nejasni i nacionalno obojani pa sumnjam u neku internacionalizaciju i treće, garnitura na vlasti ima još pune ruke asova kojie može bacati na stol kako bi uzeli štih po štih...
..stoji to, narocito ovo zadnje sto si rekao. postoje dosadne vec i uhodane sprance kako razbucat nesto poput sirize, narocito ako to pocne nekom prijetit da se prosiri van grcke.
..ali, srecom je sve to vezano s troskovima i profitom i ako se bude trebalo malo duze bavit time, onda ce tih aseva bit sve manje. a i rukava. narocito rukava. :D

i stoji da je to jos sve malo nejasno, ali nekakva teorija, nekakva analiza je vec tu, sad treba to pomalo u hodu provodit u praksu i tu ce bit najvaznija i odlucnost, ali i elasticnost. najveci ce problem sirize bit kako osigurat kontinuitet motivacije, a morat ce se suocit sa problemima koji su se do sada tesko ili nikako rjesavali.
vidim da je siriza toga svjesna jer kako vidim proklamira..

We must finally work together — in Europe and for Europe. It’s not necessary to read Karl Marx to know that there are no definitive solutions within the framework of the nation-state. For that reason we must help each other and make ourselves be seen as an alternative for all of Europe.

..plus sto je stvarno orijentirana na civilno drustvo.

plus sto me za sad vise veseli nego zalosti, ako sam dobro razumio..

They’ve wanted to look down on us as “Mediterraneans.” They’ve called us “PIGS.” They’ve wanted to turn us into a periphery. They want us to be countries of cheap labor forces. They want our young people to be the servants of rich tourists. Today we say that we are proud to be from the South, and that from the South we are going to return to Europe and to all its peoples the dignity that they deserve.

..tj ovo sto tu pise i nabraja, nije mi bitno, cak mislim da prelazi pomalo u domen nekig floskula ili populizma nekog, ali ono sto mene ovdje zanima i gdje vidim potencijal gdje bi se mogao turbo & nitro ukljucit, jest.. mediteran.
tu su sada neke moje druge ideje, ali mediteran se mora vratiti sebi, to bi bila nekako, najveca drustvena pobjeda od ne znam 1789.? :D
to ej za hrvatsku vrlo vazno, mozda cak i kriticno i uskoru najvecu podjelu u hrvatskoj vidim bas po ovom pitanju, a tu ce bit ogromnih otpora, ponajprije iz gravitacijske zone zagreba, ali ne sad kao zagreba zagreba, u odnosu na split mozda, dalmaciju, obalu, tog nekog kic obrasca, jer ce tehnicki bas u tom ojuzenom dijelu najvise zazirati od sebe samih, nego u onom sto delanda navodi kao mrezni grad ili kakv vec ili cak grad luka (nema veze sto zagreb nema more).
u ist vrijeme, bas ce najveca podrska mediteranizaciji hrvatske koliko je to god i dokle je to god moguce, bit bas u zagrebu.
uopce, citav proces demediteranizacije mediterana, najvise dolazi iz te neke sjeverne, srednje evrope, pa je to onda i sluzbena nekako politika eu i ako se gleda u tom svjetlu, meni je siriza vrlo logicna s otporom nametanja..bit cu vulgaran, pruskih matrica mediteranu.
simbolicno, pobjeda sirize je na neki nacin pljuska jednoj njemackoj, koja bajd vej mjeri grcki dug u nekim ne znam, promilima ili postocima svoje stednje i u kojoj je takvoj njemcakoj, demokratski upala u slubenu politiku nacisticka stranka, a evo, u grckoj kazu.. ocete da vam posudimo/izvezemo i ove nase? :D

danasnja eu, netalasajuca, sve vidi kao revoluciju. ono po marfiju, ko u ruci ima kapital, sve mu izgleda kao revolucija i bit ce m i zanimljivo gledat kako ce ti nosaci eu gledat na dogadjaje u grckoj, kako ce to grcka sad odigrat i , mozda najvaznije, kako ce stajat sa saveznistvom u eu.
znacajne stvari bi ovdje mogle bit na vidiku, samo treba pameti i razuma. i srcanosti, naravno. :D
miky0
ST Leader

Post 25 Jan 2015, 20:45

Bogte, izgleda da su dobili apsolutnu vecinu, joooj kad bi tako neki buduci nasi pomeli hdzsdp s lica zemlje :lux: :lux: :lux:
karambol

Post 25 Jan 2015, 20:48

Hm...u Grčkoj su sami sebe uvjerili da im je katastrofalno. Vjerujem da je kad usporediš s onim što su i s kojom lakoćom imali...ali...ne vidim kako se mogu ostvariti velika obećanja koja daju tim razočaranim ljudima.
Na skliskom su terenu. Imaju hrpu neprijatelja ili barem podmetača klipova...
Svaka čast na hrabrosti za preuzimanje rizika ili na kuraži druge vrste. :D
Kod nas...ma kakvi. :raspa:
Ovdje su perspektive vrlo sužene. Poput razmišljanja stada ovaca...
miky0
ST Leader

Post 25 Jan 2015, 20:55

Koji kurac sada pizde da nece moc sami sadtavit vladu. Kako kad imaju 158 zastupnika od 300?
..a unda
Undaminator

Post 25 Jan 2015, 21:03

karambol » wrote:Hm...u Grčkoj su sami sebe uvjerili da im je katastrofalno. Vjerujem da je kad usporediš s onim što su i s kojom lakoćom imali...ali...ne vidim kako se mogu ostvariti velika obećanja koja daju tim razočaranim ljudima.
Na skliskom su terenu. Imaju hrpu neprijatelja ili barem podmetača klipova...
Svaka čast na hrabrosti za preuzimanje rizika ili na kuraži druge vrste. :D
Kod nas...ma kakvi. :raspa:
Ovdje su perspektive vrlo sužene. Poput razmišljanja stada ovaca...
pa, nije im bas dobro, ali treba to gledat i na sto su naucili, sto su do sada postigli. tj, ima par nekih prica onako od ljudi koju su isli u grcku na neke postdiplomske, postkojelidoktorske i u svim tim problemimam, funkcioniranjima i nefunkcioniranjima, ispada nekako da je grcka mila majka prema nama, govoreci barem o nekim svakodnevnim ili civilnosdrustvenim ustrojima ili navikama, dosezima.
mislim, oni tamo cak imaju i prosvjednickog pasa. ono, za nas je to kulturni sok. :D

ali, eto, tamo ocito postoji konflikt, dijalektika, zelja za boljim, zelja za nekim ostvarenjem i na koncu eto, usudili su se rec..a sta je merkelice, mi znamo sto ti mozes napravit, ali ti ne znas sto mi mozemo naprvit. :D
i ajde ti to usporedi s ovom je(a)dnom hermeticnom hrvatskom koja krivi pogled prema merkelici shvaca kao izdaju hrvatske, boga i nacije. :D

..ali, polako. polako.. :D
miky0
ST Leader

Post 25 Jan 2015, 21:08

Jedan d prvih poteza ciparisa ce bit odlazak u brisel i zatrazit otpis dugova (dijela dugova). Bas me zanima kako ce na to reagirat okupator EU njemacka. Naime, grcka je prva drzava koja je '53 oprostila 50% ratne odstete njemackoj. Bas me zanima.
..a unda
Undaminator

Post 25 Jan 2015, 21:10

..evo, pocelo. je euro pada, lova se nosi iz banaka u grckoj. :kokice:

na kraju ce hrvatska ni kriva ni duzna profitirat iz svega ovog.. :D
miky0
ST Leader

Post 25 Jan 2015, 21:18

..a unda » wrote:..evo, pocelo. je euro pada, lova se nosi iz banaka u grckoj. :kokice:

na kraju ce hrvatska ni kriva ni duzna profitirat iz svega ovog.. :D
Kako senose pare kad je nedilja uvece :misli:
Euklid
old school

Post 25 Jan 2015, 21:39

miky0 » wrote:
Kako senose pare kad je nedilja uvece :misli:
treba danas stvorit paniku kako bi se sutra stvarno desila panika...
karambol

Post 25 Jan 2015, 22:03

Možda bude nekih finih prilika za one koji znaju kud plovi taj brod... :D
Moj poznanik Bugarin je tako devedesetih kupio stan usred Sofije od nekih 180 kvadrata za otprilike 6000 Usdolara. Šapnulo mu... :zubo:
Tko zna kakvih sve planova i kakvih sve mutikaša ima koji vrebaju i kuju planove. Svoje neke. :zubo:
karambol

Post 25 Jan 2015, 22:21

miky0 » wrote:Jedan d prvih poteza ciparisa ce bit odlazak u brisel i zatrazit otpis dugova (dijela dugova). Bas me zanima kako ce na to reagirat okupator EU njemacka. Naime, grcka je prva drzava koja je '53 oprostila 50% ratne odstete njemackoj. Bas me zanima.
Mogli bi se grci pozvati i na neke veće i starije zasluge. Recimo na patent demokracije...i sve nešto takvo, kojeg grčkog starijeg boga zazvati upomoć...
Šta Njemačka okupator. Bili bi sretni da im je Njemačka okupator kao i mi. :zubo:
Šta '53.? Mislim ono...moj deda i tvoj deda i ja i ti...pft... :D
Grci su izvodili đerverzije s tuđom lovom. Muljali, krali i dijeli međusobno šakom i kapom štono bi rekli u puku...
Imali su jače perverzije za spiskati lovu nego što mi imamo. Jebemti! To i na guzove i muljažu su i ušli u EU i znaju da im je tu dobro. Šta će oni sami s Drahmama?
Skupljat ih u kadama jer vrijedile bi kao i konfeti...nemojmo biti naivni.
Kakve revolucije...Tsipras je ugrabio priliku i koristi je. Jedno priva babama i dedama u Grčkoj, a drugo piše po FT-u...
Neka se oni samo svade sa Švabama. Više će ih doći Mikiju... :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 25 Jan 2015, 23:01

karambol » wrote:
Mogli bi se grci pozvati i na neke veće i starije zasluge. Recimo na patent demokracije...i sve nešto takvo, kojeg grčkog starijeg boga zazvati upomoć...
Šta Njemačka okupator. Bili bi sretni da im je Njemačka okupator kao i mi. :zubo:
Šta '53.? Mislim ono...moj deda i tvoj deda i ja i ti...pft... :D
Grci su izvodili đerverzije s tuđom lovom. Muljali, krali i dijeli međusobno šakom i kapom štono bi rekli u puku...
Imali su jače perverzije za spiskati lovu nego što mi imamo. Jebemti! To i na guzove i muljažu su i ušli u EU i znaju da im je tu dobro. Šta će oni sami s Drahmama?
Skupljat ih u kadama jer vrijedile bi kao i konfeti...nemojmo biti naivni.
Kakve revolucije...Tsipras je ugrabio priliku i koristi je. Jedno priva babama i dedama u Grčkoj, a drugo piše po FT-u...
Neka se oni samo svade sa Švabama. Više će ih doći Mikiju... :zubo:
..patent demokracije. :zubo: ..to bi bilo dobro. :D

grci jesu malo bakanalijali, malo su doblili trisku, ali sve ce opet bit u redu. nisu grci bas tolko blesavi.
turska je tu, bliski istok.. cipar taj neki i nekako, velika morska granica, meko je sto sve nekako, unovcit ce grci svoj polozaj geografski u evropi.
mislim, imaju i oni necim se igrat.

a to da ce ova siriza vlada nesto napravit, oce, ali nece to bit tako naglo i nesto sad ono, revolucionarno. vlada ko vlada, administracija ko administracija, birokracija ko birokracija.
ali, bit ce zanimljivo vidjet, samo da naprave to tzv besplatno zdravstvo, to je vec puno i nije to nikakva revolucija, ali zapad na to ne gleda kao na neku revoluciju, nego kao na uzas. radje bi da siriza proglasi samoupravni socijalizam, nego da obesplatni zdravstvo. :D
..i sjecam se, malo mi to sad neto, ono, zanimljivo izgleda.. prije kolko ono godina, bio je u hravtski neki iz eu, grk mislim, koji je govorio kako ne postoji besplatno zdravstvo.
i mic po mic, puzajuci, hrvatska napravi sve skoro ono sto je taj govorio.
aj, neka sad tog grka posalju u grcku da im zumaci zdravstvo. :D

dakle, ne treba ocekivat nikakve sad dramaticne poteze, nego mudre nadam se. trebal b i se najprije dobro pripremit, pa onda polako pocet pokretat ono sto su zamislili. kazem, vec to zdravstvo ce bit izazov.. :kokice:

nema razloga da se svadjaju grcka i njemacka, nema tu svadje. narocito sto ce merkelica u nekim stvarima morat malo popustit. ok, ili ce morat jos zaokrenut desnije, a nije to bas ono, n ije u njemackoj situacija bas toliko bajna, ima ona svojih ekonomskih problema bez obzira sto nama moze izgledat tamo sve med i mlijeko.
..a unda
Undaminator

Post 26 Jan 2015, 11:54

Pobjeda Syrize - odlične vijesti za hrvatski turizam

..rusi, rusi to, majku im onu grcku komunisticku.. :D :D
  • Information