MmeTipfeler wrote: ↑26 Jul 2017, 10:11
Ne sve. Plaća službenicu na šalteru MUP-a kojoj je posao da na prometnu udari žig o odjavi auta, ali svejedno mora platiti biljege za tu uslugu. Naknadu za ceste plaća prilikom registracije auta... ah, da, on registraciju obnavlja svake godine u vlastitoj režiji i sam utvrđuje je li mu auto tehnički ispravan. Baš kao što i sam virne u kristalnu kuglu i provjeri hoće li mu netko naići ususret kada odluči skratiti put i krenuti u nedozvoljenom smjeru, krećući se "svim prometnicama za svoje privatne potrebe". Jedina prometnica kojom se on, pod uvjetima koje je sam osmislio, može kretati za svoje privatne potrebe jest njegov kolni prilaz.
Da. To znači da mi neodjavljeni sve usluge hotela zvanog država plaćamo duplo - kroz PDV i porez na dohodak, a onda kroz opisano (biljezi, registracija). Ali to nije sve - fino se voziš 70 na sat praznom cestom koja je konstruirana i smještena tako da njome bez beda možeš pičit 100. Nažalost, dizajn prometnice uključuje i posebne dodatke - tzv. "vrebajuće policajce" i znak na kojem piše 50, strateški zaklonjen krošnjom oraha. Pa tako plaćaš i treći put.
Nemam takvih iskustava s policijom, nikad nismo došli do tako prisnog upoznavanja da bih po difoltu dobila broj značke, pa ne znam kako to ide, ali jebemga radoznalog - ako je dobio broj značke, koji će mu vrag ime i prezime policajca, pa ma čije to bilo vlasništvo? Da mu uputi pozivnicu za krsnu slavu?
Dakle, kad te zaustave vrebajući policajci jer si vozila 70 na sat a dopuštena brzina je 50, procedura je sljedeća. "Vozačku i prometnu molim, znate li koliko ste brzo vozili, blablabla". Onda, ako imaš dobre sise i tužne okice dobiješ opomenu. Ako nisi te sreće, onda pak dobiješ papir na kojem piše što si skrivila i koliko para trebaš dat u državnu kasu. Papir ti nisu izdali Šime i Mate, nego ne-osobe klasificirane pod brojevima 1498423 i 2898734.
Znači, ti si se njima fino predstavila, dajući im vozačku na kojoj piše tvoje ime i prezime. Tako da, dok razgovarate, oni tebe mogu oslovljavati sa "gospođo Tipfeler". Kako ćeš ti oslovljavati njih, to je na tebi.
Oslovljavanje brojevima značke malo je komplicirano. Ako kreneš oslovljavati skraćeno, s "Broj Jedan" i "Broj Dva", to bi moglo biti pogrešno protumačeno kao vrijeđanje službene osobe, a onda si tek u dreku. Drugovi ti očito nisu, a nisu ni prije.
Neka pravila pristojnosti nalažu dvosmjernost komunikacije prilikom upoznavanja. Podsjetimo, ti si se predstavila kao MmeTipfeler (dajući svoju vozačku na uvid), a Šime i Marko odbijaju ti reći svoja imena. Tako nepristojne ljude nitko ne bi pozvao na krsnu slavu, no ako prilikom tijekom dođe do nekih većih i slikovitijih neugodnosti, teoretski se možeš obratiti novinarima Slobodne Dalmacije, na primjer. A njima je nekako lakše pisati članke ako imaju dovoljno informacija.
Uglavnom, da - uniforme se prilikom svakodnevne komunikacije s građanima ne predstavljaju svojim imenima, nego brojevima, a katkad ni to. Iako, nisam sigurna kaže li se više uniforma ili odora?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/prij ... 80828.aspx
Samo što treba kraj sebe imati CD ili DVD s novim programima koje ćemo instalirati. A nemamo ih.
Ne. Problem je u tome što imamo toliko CD-a, DVD-a, a bogami i disketa, da se je teško snaći u tom svinjcu. Svaka ideologija gura svoj disk, ako ne i više njih - netko iz idealizma, netko iz svojih sebičnih planova, a nerijetko je riječ o kombinaciji jednog i drugog. Zato nemam namjeru čekati u redu sa svojim diskom, pa tako ni izlagati svoja utopistička zabrijavanja. Barem ne ovdje.