Joomla!

Mreža svih mreža
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 788 times
Been thanked: 1496 times
Post 02 Sep 2017, 10:16

Budući da imamo temu o WordPressu, otvorit ću jednu i o Joomli, drugom najpopularnijem CMS sustavu na svijetu. U Hrvatskoj je također vole, mnogo je sajtova napravljeno u Joomli. Zašto? Riječju, pogodnija je za razvijanje portala od WordPressa. Dolazi s raznim modulima kao što su "posljednje novosti" i "popularni članci" koji su već ugrađeni na naslovnicu, zato je lakše upravljanje postovima, oglasima, anketama, kontakt-formama i sličnim sadržajima.

Joomla! je pisana u PHP-u, a za spremanje podataka rabi bazu podataka MySQL. Nije jednostavna za upotrebu, potrebno je malo vremena da se čovjek navikne na taj sustav, no kad u tome uspije, skuži prednosti dizajna. :cerek: "Portalskija" je od konkurencije, lakše je u njoj rukovanje tekstovima i fotografijama, ali zato ima mnogo manje specijaliziranih dodataka od WP-a. Jer joj ne trebaju. :D I skuplji su, višestruko. Svejedno, razne profi-ekstenzije lako Joomlu mogu pretvoriti npr. u web-shop, multimedijalnu galeriju ili virtualnu zajednicu.

Kad uhvatim vremena, dodat ću i linkove. :)

Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 02 Sep 2017, 12:32

Okej, linkovi:

Absolute Beginners Guide to Joomla!

The Joomla! Forum™ - to su dva najvažnija. :)

Onda: predlošci i ekstenzije (besplatne!). One koje se plaćaju potražite ovdje.
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 20 Aug 2019, 02:40

Moje dvije Joomle, napravljene iz zafrkancije. Lakše mi je bilo mijenjati pravi sustav pa pisati upute i rješenja nego govoriti akademski, napamet. To nisu sajtovi, ogledni primjer portala nudi recimo zaklada koja razvija platformu. Lijepe su to, čiste i pregledne stranice. :)

Trenutačno se vrti inačica 3.9.11, besprijekorno. Instalacije redovito održavam, čak i probne. Server je server, tu nema šale. No Joomla! nije prezahtjevna, radi stabilno i kad se ne ažurira često. :mirko:
Potpisi su za budale.
admin
Grand Master of the Jedi Order
Been thanked: 35 times
Post 26 May 2021, 22:20

Ovdje već dugo ništa nisam napisao. Doduše, nije bilo ni velikih novosti. No kako je na forumu živahno, toliko da se uglavnom tehnikalijama bavim, mogao bih štogod napomenuti. ;)

Na oba servera stavljena je najnovija inačica 3.9.27, a i ekstenzije su ažurirane, sve koliko ih ima. Razmišljam o instaliranju još nekih dodataka, zanima me recimo kako bi prijevodi na razne jezike funkcionirali, ali o tom potom... :)
Stitch
admin
Grand Master of the Jedi Order
Been thanked: 35 times
Post 26 May 2021, 22:36

Stitch wrote:
20 Aug 2019, 02:40
Trenutačno se vrti inačica 3.9.11, besprijekorno. Instalacije redovito održavam, čak i probne. Server je server, tu nema šale. No Joomla! nije prezahtjevna, radi stabilno i kad se ne ažurira često. :mirko:
Još jedna zanimljivost: iste sam godine otvorio temu o WordPressu i Joomli. WordPress je do danas čitavu jezgru promijenio, od inačice 4.x došao je do inačice 5.x. Za razliku od toga, u Joomli nema pretumbavanja, ništa se korjenito ne mijenja. Inačica 3.9.x vrti se već ohoho vremena, jedino se dodaju manji moduli. To pokazuje koliko je predvidiva i pouzdana. Da dođe do inačice 4.x, trebat će joj možda još godina-dvije. Što mi odgovara, ne da mi se stalno novi softver kupovati. :D
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 17 Sep 2021, 22:34

admin wrote:
26 May 2021, 22:36
Da dođe do inačice 4.x, trebat će joj možda još godina-dvije.
Ili šest mjeseci... :cerek:

Izašle su dvije nove Joomle, inačica 3.10.2 i 4, o čemu me maloprije obavijestio sustav. Znam da trkeljaši vrte stranice u WordPressu, ovaj im je CMS vjerojatno stran, ali napisat ću izvještaj odlučim li iskušati najnoviju Joomlu. Zasad ću instalaciju ažurirati posljednjom Tricom, a iskustvo mi govori da će je developeri nastaviti dorađivati, baš kao i starije inačice. Iz respozitorija i dalje možete skinuti npr. Joomlu 2.5.28 i 1.5.26, ali sigurnosti radi ne bih vam to preporučio. Iako je onlajn zilijun tehnološki zastarjelih sajtova i servera - to je jedini razlog zašto se i dalje radi na svim varijantama - svatko će vam reći da uzmete skuplji hosting i instalirate moderniji softver kako biste se zaštitili. Joomla 4 brža je i naprednija od dosadašnjih, poglavito stoga što je kompatibilna s okruženjem (odnosno instaliranim PHP-om 8 i MySQL-om 8) koje jamči optimalno funkcioniranje. :mirko:
Potpisi su za budale.
  • Information