U pitanju je slavna i dična Anita Šupe.
Jučer i danas ponovo sam se otkrila da joj ljudi bezrezervno vjeruju. I ne samo njoj, nego cijelom idiotskom konceptu s paleo i ostalim kreteno-dijetama.
Činjenica jest da ljudi jedu nezdravo. Neki zato što su tako naviknuli, a neki zato što nemaju prilike - čitaj: novca! - zdravo jesti. Zdrava prehrana, zanemarujući bilo kakve piramde i ostale pizdarije, podrazumijeva i meso, i voće, i povrće. Kolači dolaze pride. I samo su za gušt. Hajka na ugljikohidrate zapravo je usmjerena na žderače kolače i čokolade, na one koji slatkim liječe živce.
Imala sam sreću da sam odrasla upravo na takvoj uravnoteženoj prehrani koju je moja mama izvlačila iz nekakva svojeg unutarnjeg osjećaja. Znanstvena istraživanja daju joj za pravo.
Ali ne i Anita Šupe.
Gospođa Šupe poziva se, između ostaloga, na Westona A. Pricea, zubara koji se bavio prehranom i njezinim utjecajem na zubno zdravlje, a ujedno je preporučivao vađenje zuba na račun liječenja. Onda je krenuo u veliki bijeli svijet ne bi li pronašao "savršen način prehrane". Njegovo je istraživanje otprilike na istoj razini kao i zaključci Krešimira Mišaka (valjda se tako deklinira). Treba li posebno naglašavati da je dr. Price bio Amerikanac?
O znanstvenim netočnostima radije ne bih, ali ipak ne mogu odoljeti. Tvrditi da čovjek i pas imaju isti probavni sustav odnosno jednaku duljinu crijeva mogu samo Anita Šupe i Luka Oman. Čovjek je daleko od biljojeda, a pogotovo od preživača, ali su mu crijeva svejedno duga (ukupno) oko 9 m. Pseća su crijeva (kod psa srednje veličine) ukupno duga nešto više od četiri metra. Nisam ja badava proučavala što pseću, a što ljudsku prehranu: psi jedu meso, uz povremene dodatke drugih namirnica, a ljudi su svejedi, to jest prehrana im je raznovrsna.
Prije nego što se Anita Šupe valjda uopće i rodila i počela žderati kolače - jeste li primijetili kako su ove nutricionističke svetice bivše sladokusne drolje? - kao i prije nego što su se kod nas pojavili sokovi s oznakom GI, imala sam u rukama dvije knjige o glikemijskom indeksu. Pročitala ih i proučila jer mi je to onda bilo važno. U jednoj se od njih, a možda i u obje, izričito navodi kako je prehrana naših predaka u proteklih 10.000 godina bila, citiram, high carbohydrate and low fat diet.
Dakako, stav drage Anite danas je iznimno moderan: sve nas zapravo hoće iskoristiti BigPharma. Pa nam laže kako ne bismo trebali imati visok kolesterol, kako bismo morali paziti na masnoće u krvi, kako ne bismo trebali imati previsok šećer u krvi, kako... Da sam ja direktor BigPharme, smjesta bih svima u marketingu dala otkaz: pa kome ćemo prodavati svoje lijekove ako ne bolesnicima?
Nekoliko me detalja iznimno oduševilo.
Recimo, tvrdnja da smo genetski prilagođeni isključivo na žderanje mesa (LCHF ili ketogena dijeta), a da nam žitarice škode. S povrćem isto treba oprezno, a u voću, jebiga, ima šećera, i to voćnog šećera ili fruktoze, a to je jedan od najvećih neprijatelja čovječanstva.
Nastavljam u sljedećem postu.