Stitch wrote: ↑19 Jun 2020, 09:47
Stranka u koju je ušlo 97 tisuća nekadašnjih komunista već 30 godina zbog komunizma proziva stranku u kojoj je ostalo 46 tisuća nekadašnjih komunista. A i jedni i drugi već 30 godina tvore hrvatsku političku i društvenu elitu. Koja nas uči demokratskim vrijednostima, kapitalističkom tržištu i građanskoj kulturi, a sama je oblikovana u jednoumlju, planskom gospodarstvu i nemilosrdnim čistkama. I mi se čudimo što već 30 godina ne možemo naprijed. I mi već 30 godina od govna pokušavamo napraviti pitu.
Bolje od ovog teško da zaslužujemo.
Pa dobro, treba vremena dok ljudi steknu drukčiji mentalitet, nauče raditi stvari na drukčiji način, shvate da će samoinicijativnim poštivanjem zakona i ne krađom i varanjem na sve strane svima nama biti bolje jer ćemo živjeti u uređenom društvu itd., ali ja vidim dosta pozitivnih pomaka u tom smjeru iskreno. Stvarno vidim kod novijih generacija da rade kako treba, žele što prije i što bolje nešto napraviti, smetaju im debilne i nelogične procedure, nemaju taj idiotski "šalterski" stav koji nas svih tretira kao da smo retardirani, nego se besmislene radnje izbacuju. Nešto je pomogla jako jako dugo odgađana informatizacija u javnom sektoru, puno je doprinijela Korona (hvala joj!) kad se pokazalo da se ipak puno toga može puno jednostavnije odraditi itd. Da ne govorim globalizacija, uska suradnja među različitim državama, EU načini suradnje i razmjene dobrih praksi, "nuđenje" financijskih sredstava za smislene stvari i sposobne ljude (dobro nije ni to baš sjajno, ima i tu prostora za poboljšanje, a i nije nuđenje - nego uzimanje pa vraćanje za svrhe koje nam drugi odrede, ali ipak smatram da predstavlja napredak).
Ljudi studiraju i u inozemstvu, sve više njih. I uče ovu neoliberalnu ekonomiju gdje je produktivnost važna, a ne marksističku. I kad se vrate, ne može se reći da su "neprijatelji režima", nego dobiju dobra mjesta u ministarstvima gdje imaju priliku utjecati na stvari.
Dobro, problem novih generacija je internet i površnost i tko zna kakvo kognitivno funkcioniranje, ali to je neka druga tema. Što se tiče posla i rada, nikom se više ne da trpjeti te spore ljude i "komunistički" (ispričavam se "pravim" komunistima), totalno neproduktivan i neinteligentan način razmišljanja.
Osim toga, radi se, nije da se samo pravi da se nešto radi i čeka 15:00 tj. 14:45 sati da se ode doma.
Sigurno da ima još puno nelogičnosti i prostora za poboljšanje, ali ja u svojoj okolini zaista vidim pozitivne pomake.
Ali da imam teško izliječive traume od svih tih idiotskih "ustajalih" ljudi s kojima sam se susretala prije od fali ti jedan papir, do potpune nesposobnosti i idiotskih objašnjenja do tih silnih potvrda i procedura - to imam (doduše nije kod nas gore bilo nego u Mađarskoj). Ali baš zato kažem da vidim promjene.
Mislim, pa koliko ti političari uopće i zarađuju. Pa danas neki sposoban i malo ambiciozan čovjek koje god struke može zaraditi puno više, uopće ne vidim da se isplati ić tim putem (političkim). Barem danas kod nas masovno fali skoro svega, ništa lakše nego naći što fali i usavršiti i specijalizirati se u tome i radiš, zarađuješ i mirno živiš. Ovi političari i svi ti "komunisti" stvarno prestaju bit neki važan faktor. Cirkusanti za zabavu narodu, a čak i profesionalni zabavljači (komedijanti, što bi reko Balašević) više zarađuju.
OK, raspisah se, a koje je ono bilo pitanje