Lord Byron » wrote:Kad ga se pita (ne u trenutku odbijanja, nego u nekom trenutku kad je dijete opušteno i kad netko razgovara s njim) "a zašto ti ne pozdravljaš?", dijete kaže - što?
Kad mu se kaže "pozdravi", dijete kaže/napravi što?
Možda najvažnije: kad dijete ne pozdravi, roditelji kažu/naprave - što?
Prvo - nisam svjedočila da je netko s njim razgovarao o tome u nestresnoj situaciji. Majka kaže da jest, i da se svaki put "oni dogovore" da će pozdravljati.
Drugo - ne napravi ništa, spusti pogled i promijeni temu, traži vode, nešto upita i sl. I onda cijela situacija nekako "prođe".
Treće, najčešće ništa. Mislim, za druge situacije ne znam točno, ali kad sam ja u pitanju (moguće da radim krivo, ali drugačije ne znam), pozdravim još jednom, cmoknem ga i nastavim komunikaciju.
Doduše, prije par dana (i to je povod otvaranju ovog topica) mi se dogodila grozna situacija (kažem "mi" jer mogu govoriti samo iz svoje perspektive, a osjećala sam se grozno i ne mogu ni zamisliti kako je bilo drugim sudionicima) kad sam došla s majkom u vrtić po dijete (ja sam došla koju minutu nakon nje, nešto sam obavljala). Uslijedilo je uobičajeno "reci teti bok", na što sam ja rekla, nakon njegovog spuštanja glave, da ne treba pozdraviti, yadda-yadda. Onda je mama ustrajala u tome (i nekako me "isključila" iz komunikacije), naredila mu da pozdravi, on je počeo oblačiti jaknu, ona se unervozila, zaprijetila mu da će ga ostaviti u vrtiću jer ne zna pozdraviti, onda se on rasplakao, pa ga je tjerala da pozdravi vrtićku tetu, pa je on još više plakao, pa se ona derala, pa mu je zaprijetila policijom (mislila sam da smo te "metode" ostavili u osamdesetima

) pa je on totalno otišao u tantrum, pa su se raspravljali na, po meni, način totalno neprimjeren njegovoj dobi ("ali, svaki put mi obećaš da ćeš pozdravljati, nikad ne pozdraviš, ja tebi ne vjerujem" i sl.

) pa je on bio očajan i obećavao da će pozdravljati samo nek nazove onog policajca i kaže mu da ne dolazi

pa sam se ja upetljala i rekla da ćemo vježbati pozdravljanje kad tata dođe s posla i cijela je situacija smirena. Došli smo doma (sve se to odigravalo na ulici, dok ga je ona vukla za ruku a ja hodala korak-dva iza njih), najnormalnije smo se nas dvoje igrali, s mamom se "pomirio". Kasnije je taj dan sebi u bradu pozdravio kad sam bila na odlasku.
Ono što meni slama srce je to što znam da ta ista mama koje je taj put izgubila živce zna hendlati neke situacije kao da ima diplomu iz roditeljstva, vidjela sam je tisuću puta "u akciji" upravo onda kad je trebalo onako kako je trebalo i zbog toga ne vjerujem da se ovo doista nije moglo/znalo riješiti drugačije.