Granica između hobija i opsesije
- Pastir
- Has thanked: 1115 times
- Been thanked: 514 times
Svaki hobi može postati strast, a svaka strast opsesija. Kako prepoznati kad ono što nas veseli počinje upravljati nama? I vrijedi li opsesija ako nas čini sretnima, ili sreća prestaje kad postanemo njeni robovi?
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 650 times
- Been thanked: 1070 times
Dok je čovjek sretan i dok ne šteti drugima - sve prolazi. Ostrašćenost nije loša ako je dobro dozirana, dapače.
Potpisi su za budale.
- Pastir
Problem je što, dok smo usred strasti, teško vidimo granicu. Mozak je majstor racionalizacije — uvjerit će nas da još nismo pretjerali, da „još samo malo“ sviranja gitare, kolekcioniranja satova ili treniranja maratona neće naškoditi.
Neuroznanost pokazuje da strast i opsesija koriste iste dopaminske krugove nagrade, razlika je samo u kočnicama koje nas drže u balansu. Kad se te kočnice istroše, nastaje začarani krug: zadovoljstvo traži sve veću dozu, a sve manje traje.
Vrijedi li opsesija ako nas čini sretnima? Možda kratkoročno da, ali dugoročno pitanje je tko upravlja — mi hobijem ili hobi nama. Sretni smo dok nas aktivnost hrani, a ne iscrpljuje. Kad počne diktirati raspored, financije ili odnose, to više nije strast, nego poslodavac kojem radimo bez plaće.
Neuroznanost pokazuje da strast i opsesija koriste iste dopaminske krugove nagrade, razlika je samo u kočnicama koje nas drže u balansu. Kad se te kočnice istroše, nastaje začarani krug: zadovoljstvo traži sve veću dozu, a sve manje traje.
Vrijedi li opsesija ako nas čini sretnima? Možda kratkoročno da, ali dugoročno pitanje je tko upravlja — mi hobijem ili hobi nama. Sretni smo dok nas aktivnost hrani, a ne iscrpljuje. Kad počne diktirati raspored, financije ili odnose, to više nije strast, nego poslodavac kojem radimo bez plaće.
- Stitch
- Head Honcho
S tim se apsolutno slažem, zato sam post i započeo sa: "Dok je čovjek sretan i dok ne šteti drugima..." - to je uvjet bez kojega se ne može.Pastir wrote: ↑24 Aug 2025, 18:03Vrijedi li opsesija ako nas čini sretnima? Možda kratkoročno da, ali dugoročno pitanje je tko upravlja — mi hobijem ili hobi nama. Sretni smo dok nas aktivnost hrani, a ne iscrpljuje. Kad počne diktirati raspored, financije ili odnose, to više nije strast, nego poslodavac kojem radimo bez plaće.
Potpisi su za budale.
- Pastir
Shvatio sam što si želio reći, samo dodatno podcrtavam negativnosti. Primjera ima napretek: kolekcionari koji bankrotiraju zbog rijetkih poštanskih maraka, sportaši-amateri s kroničnim ozljedama jer ne znaju stati, „geekovi“ koji zbog hobija zapostave posao ili obitelj...
- Stitch
- Head Honcho
Digitalnu revoluciju pokrenuli su hakeri, genijalci i osobenjaci - piše Nacional o umovima Billa Gatesa, Stevea Jobsa i mnogih drugih. Ondje se nalazi i znakovita Gatesova rečenica: "Inovator je, po svoj prilici, fanatik, radi danju i noću, donekle zanemaruje uobičajeni način života pa ga stoga mogu smatrati i pomalo neuravnoteženim."
Gates je svojevremeno napisao i "otvoreno pismo hobistima", kako je nazvao vlastitu borbu za zaštitu intelektualnog vlasništva u dȏbu osobnih računala.
Gates je svojevremeno napisao i "otvoreno pismo hobistima", kako je nazvao vlastitu borbu za zaštitu intelektualnog vlasništva u dȏbu osobnih računala.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho

Teorijski, to može biti 99.999 maketa. Gdje ih drži? I još važnije - što mu žena kaže na to?Kolekcionarstvo maketa automobila nije samo hobi, već i način života za Dinu Milića-Jakovlića. Posjeduje, kako sam kaže, peteroznamenkastu brojku maketa, a vodimo vas u Muzej oldtajmera Presečki gdje ih je izloženo skromnih petstotinjak.
Potpisi su za budale.
- Pastir
Našao sam ga na Facebooku: https://facebook.com/dmjdino/photos — na slikama se mogu vidjeti i neki njegovi „autići“.
Djeluje zadovoljno. Nadam se da ga taj hobi ispunjava — i da je izbjegao sudbinu onih koje njihova strast pretvori u fanatike.
Djeluje zadovoljno. Nadam se da ga taj hobi ispunjava — i da je izbjegao sudbinu onih koje njihova strast pretvori u fanatike.
-
- Information
-