Da, krumpir je jedini bez kojeg mogu u francuskoj. U biti, volim kad ga ima sasvim malo, u tragovima, dobro skuhan, mali komadi.
Pješčana, ovo je za tebe
(količina ovisi o tome da li si i kakav si ljubitelj, koliko ljudi će jest i koliko dana)
Ja sam danas napravila punu jako veliku zdjelu, ovo slobodno podijeli sa 2 ili 3. Dobra vijest je da nemožeš fulat, kao što je Bo na početku primijetila mig:)
Stavila sam:
- 3 srednja, više velika nego mala, krumpira (moj je bio mlad )
- 5 mrkvi
- grašak, 4 male konzerve od Podravke koje su na akciji 2+1gratis
- 7 jaja veličine L
- kiseli krastavci cca tegla ona normalna
- 2-3 kisele jabuke
- malo manje od tegle obične Thomy majoneze (tegla veličine kao ona s krastavcima, vidi gore

)
- vrećica Zvijezdine light majoneze
- pol kantice Vindijinog milerama, kantica ona od kile
- 1 obični jogurt (može čašica npr. Pik Rijeka, ili tekući gusti onaj Vindijin, ne Bioaktiv i sl.)
- 1 i pol limun (ali bili su mali)
sol, papar iz mlinca
- velika žlica do dvije senfa, koji sam zaboravila danas
Jaja skuhaj tvrda.
Krumpir i mrkvu također skuhaj. Krumpir možeš u kori, možeš bez - meni je to zapravo irelevantno za francusku.
Postoji varijanta sa smrznutim gotovim povrćem baš za francusku ako ti se ne da zajebavat s guljenjem, sjeckanjem... Ja sam znala napraviti i sa mrkvicama iz konzerve (mislim da je Bonduelle imao to, sad rijeđe viđam), drastično štedi vrijeme ako si knap

Jabuke oguli, nasjeckaj.
Krastavce isperi, nasjeckaj.
Grašak otvori

, operi, ocijedi.
Kad su kuhani mrkva i krumpir - ohladi i nasjeckaj.
Jaja ohladi, nasjeckaj. Raspadat će ti se žumanjak u prašinu, ali to treba tako biti.
Veličinu sjeckanog odaberi sama, ali kao što vidiš trkeljaši vole sitno
To sve pobacaš u veliku posudu u kojoj ćeš lako sve to izmiješati bez da ti ispada po elementima i po podu. Kasnije lako prebaciš gdje već želiš.
Nemoj sve odjednom utrpat, ja slažem kao lazanje

: red majoneze, red mrkve, red jabuke, red
milerama... onda sve izmiješam pa opet, tako 3-4 puta da mi bude čim ravnomjernije (ako je veća količina).
Limun ocijedi kroz cjedilo da koštice ne ulete :iskustvo:
Stavi foliju preko vrha i u frižider.
Valjda je to sve