Naš susjed Mađarska
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Eto, Orban je promijenio mađarski Ustav, sve mi se čini da mu je Putin uzor.
Čitam što je sve promijenjeno novim Ustavom: "Prema njemu zemlja mijenja ime iz Republika Mađarska u Mađarska, u tekstu ustava izričito se spominje Bog, brak se definira kao zajednica muškarca i žene, propisuje se da život počinje začećem... Kritičari naglašavaju da se izmjenama ustava ugrožava medijski pluralizam, ukida nezavisnost sudstva te ograničava nezavisnost centralne banke kao i da će kontroverzni zakoni na svakim budućim izborima prednost dati Orbanovoj stranci Fides i vezati ruke budućim vladama".
Neki analitičari idu tako daleko da spominju izbacivanje Mađarske iz EU-a. Premda, nije nemoguće da bi neki političari u drugim europskim zemljama rado proveli navedene ustavne promjene. Unija i MMF prekinuli su neslužbene razgovore o mogućoj pomoći. Desnica u Mađarskoj jača, a njihov nacionalni interes, MOL, vlasnik je i jedini upravljač Ine.
Moj cinični pristup vladama koje jačaju nacionalni duh i konzervativne vrijednosti govori mi da je sljedeći mađarski korak, osim povlastica prijateljima i guljenja kože građanima, sukob. Što mislite, hoće li vjerojatniji biti sukob sa Slovacima zbog brojne mađarske manjine u Slovačkoj, nasilni progon Roma ili sukob s Hrvatskom zbog Ine (a možda i Međimurja)?
Čitam što je sve promijenjeno novim Ustavom: "Prema njemu zemlja mijenja ime iz Republika Mađarska u Mađarska, u tekstu ustava izričito se spominje Bog, brak se definira kao zajednica muškarca i žene, propisuje se da život počinje začećem... Kritičari naglašavaju da se izmjenama ustava ugrožava medijski pluralizam, ukida nezavisnost sudstva te ograničava nezavisnost centralne banke kao i da će kontroverzni zakoni na svakim budućim izborima prednost dati Orbanovoj stranci Fides i vezati ruke budućim vladama".
Neki analitičari idu tako daleko da spominju izbacivanje Mađarske iz EU-a. Premda, nije nemoguće da bi neki političari u drugim europskim zemljama rado proveli navedene ustavne promjene. Unija i MMF prekinuli su neslužbene razgovore o mogućoj pomoći. Desnica u Mađarskoj jača, a njihov nacionalni interes, MOL, vlasnik je i jedini upravljač Ine.
Moj cinični pristup vladama koje jačaju nacionalni duh i konzervativne vrijednosti govori mi da je sljedeći mađarski korak, osim povlastica prijateljima i guljenja kože građanima, sukob. Što mislite, hoće li vjerojatniji biti sukob sa Slovacima zbog brojne mađarske manjine u Slovačkoj, nasilni progon Roma ili sukob s Hrvatskom zbog Ine (a možda i Međimurja)?
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
Mislim da pretjeruješ, neće biti nikakvog sukoba. Izmjene ljevica - desnica u demokraciji su potpuno normalne. A i mediji znaju napuhati stvari.
Potpisi su za budale.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Želiš li reći da su mediji prenapuhali europske i američke reakcije ili da su te reakcije temeljene na prenapuhanim medijskim člancima?Hekatonhir » wrote:Mislim da pretjeruješ, neće biti nikakvog sukoba. Izmjene ljevica - desnica u demokraciji su potpuno normalne. A i mediji znaju napuhati stvari.
I, zašto misliš da su prenapuhani?
P. S.
Podsjeća li koga ovaj slučaj na nešto?
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Što misliš pod sukob? Kao zahlađenje il zaoštravanje odnosa il kao ono...rat?
Ustav s Bogom mi nije mio, al Ameri guraju Boga di stignu, a sekularni su, tako da ne mora to nužno izać na loše. Iako, nije nikad poželjno konja magarcem zamijenit.
Ne znam kako su (i da li su) prije definirali brak, a ni početak života, tako da baš ne znam što bih rekla o tome. Znači li to da je abortus ilegalan, tj. da ga se tretira kao ubojstvo?
Ustav s Bogom mi nije mio, al Ameri guraju Boga di stignu, a sekularni su, tako da ne mora to nužno izać na loše. Iako, nije nikad poželjno konja magarcem zamijenit.
Ne znam kako su (i da li su) prije definirali brak, a ni početak života, tako da baš ne znam što bih rekla o tome. Znači li to da je abortus ilegalan, tj. da ga se tretira kao ubojstvo?
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Pa, kao veće ili manje puškaranje s potpunim zahlađenjem odnosa. Mađarska mi djeluje kao država koja će, jednom kad provede sve planirane reforme, očajnički trebati vanjskog neprijatelja.
- robot jura
Mislim da ovo uopće nije prenapuhano. Zakon o medijima već su prošle godine htjeli izmijeniti na način da se zabrani bilo kakva sloboda mišljenja. Ustavni sud je to poništio negdje u prosincu, ali je svejedno hrpa novinara nagrabusilo.
Da nastaje sranje sam primijetila već prije dvije godine kad mi je kolegica iz Mađarske rekla da nijedan novi proizvod ne smije nositi ne-mađarsko ime. Jer da to tamo jednostavno ne prolazi.
Fašizam, dragi moji, fašizam. U Austriji nikad nije ni nestao, a u Mađarskoj nam opet dolazi.
Da nastaje sranje sam primijetila već prije dvije godine kad mi je kolegica iz Mađarske rekla da nijedan novi proizvod ne smije nositi ne-mađarsko ime. Jer da to tamo jednostavno ne prolazi.
Fašizam, dragi moji, fašizam. U Austriji nikad nije ni nestao, a u Mađarskoj nam opet dolazi.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
- Stitch
- Head Honcho
Ovo prvo. Koga briga što Ameri misle. Ne'š ti reakcije, Hillary Clinton izrazila je žaljenje i duboko se zabrinula. U jebote, vijest dana.ElliQuinn » wrote: Želiš li reći da su mediji prenapuhali europske i američke reakcije ili da su te reakcije temeljene na prenapuhanim medijskim člancima?
I, zašto misliš da su prenapuhani?
Potpisi su za budale.
- nina williams
Neko brže i paušalnije prekapanje po pamćenju mi govori da ovi iz NATO-a baš ne ratuju međusobno, al moguće da brijem. Ako ne brijem, nek izađu van pa nek probaju zaratit, nekako im ne dajem šansu za bilo što duže od 3 mjeseca. I ne vjerujem da će im Rusi tu pomoć, sve i da ih pozovu.ElliQuinn » wrote:Pa, kao veće ili manje puškaranje s potpunim zahlađenjem odnosa. Mađarska mi djeluje kao država koja će, jednom kad provede sve planirane reforme, očajnički trebati vanjskog neprijatelja.
Romi bi mogli najebucnut, to da.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Bi, mogli bi, jer nisu član NATO-a. Neka kombinacija talijanskog pristupa imigrantima i francuskog pristupa Romima s dodatkom ljute paprike, ali nastradat će i druge manjine u Mađarskoj. Izolacija kao nekakvo vanjskopolitičko oruđe ionako neće djelovati.nina williams » wrote:
Neko brže i paušalnije prekapanje po pamćenju mi govori da ovi iz NATO-a baš ne ratuju međusobno, al moguće da brijem. Ako ne brijem, nek izađu van pa nek probaju zaratit, nekako im ne dajem šansu za bilo što duže od 3 mjeseca. I ne vjerujem da će im Rusi tu pomoć, sve i da ih pozovu.
Romi bi mogli najebucnut, to da.
- Stitch
- Head Honcho
Pa nije svako jačanje desnice fašizam. Ljudi se u krizi uvijek zatvore, okrenu prema unutra. A kako pouzdano znam da u Mađarskoj stanje nije bajno, tomu se uopće ne čudim.robot jura » wrote:Fašizam, dragi moji, fašizam. U Austriji nikad nije ni nestao, a u Mađarskoj nam opet dolazi.
Potpisi su za budale.
- robot jura
Jasno mi je to za krizu, samo što je to u Mađarskoj počelo puno prije. Nije ni kod nas bajno pa nam se ne prijete ustavne promjene kojima ćemo gubiti slobodu mišljenja.Hekatonhir » wrote:Pa nije svako jačanje desnice fašizam. Ljudi se u krizi uvijek zatvore, okrenu prema unutra. A kako pouzdano znam da u Mađarskoj stanje nije bajno, tomu se uopće ne čudim.
Ne vjerujem da će zaratiti s nekim. Ali da neće biti lijepo tamo živjeti - neće.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
- nina williams
ElliQuinn » wrote: Bi, mogli bi, jer nisu član NATO-a. Neka kombinacija talijanskog pristupa imigrantima i francuskog pristupa Romima s dodatkom ljute paprike, ali nastradat će i druge manjine u Mađarskoj. Izolacija kao nekakvo vanjskopolitičko oruđe ionako neće djelovati.
A išla sam i provjerit. Nu:http://www.nato.int/cps/en/natolive/nato_countries.htm
- nina williams
Aha. Aj dobro. 
- robot jura
Rome u NATO?
Jadni Romi su svugdje najebali. Vrijeme je da im se u UN-u prizna status nacije bez države.
Jadni Romi su svugdje najebali. Vrijeme je da im se u UN-u prizna status nacije bez države.
Uuuf, strašno. Pa brak JEST zajednica muškaraca i žene.To što bi se sad i cipela htjela zvati čizmom, drugi je par rukava.ElliQuinn » wrote:, ...brak se definira kao zajednica muškarca i žene...
OT: Sve što se događa u Mađarskoj, a događat će se i šire, čim stvari i drugdje postanu dovoljno loše, nije neko iznenađenje. Povijest ima naviku da se ponavlja, a vlast ima naviku da koristi priliku jačati svoju moć zamazujući oči serviranjem gladnima krivaca za njihovu glad u vidu "onih drugih", još sve lijepo zapakirano uz tradiciju i Boga, kako bi se lakše progutalo.
Nek(v)arljiva.
- robot jura
Pa... vremena se mijenjaju, zar ne?kukuriku » wrote:Uuuf, strašno. Pa brak JEST zajednica muškaraca i žene.To što bi se sad i cipela htjela zvati čizmom, drugi je par rukava.
Dakako, ali meni brak znači samo to. Većini brak znači baš to. To što manjina nameće promjenu suštine značenja određenog pojma većini, ako niš drugo, protivi se načelima demokracije. Demokracija, ovakva kakvu znamo, podrazumijeva većinsko odlučivanje.robot jura » wrote: Pa... vremena se mijenjaju, zar ne?
Zapravo mi nije jasno zašto, ako pretpostavimo da su sva druga (zakonska) prava ista, homoseksualni parovi inzistiraju na nazivu brak, a ne, štajaznam, šnaz, vraz, kluz ili đuro.
Nek(v)arljiva.
- Stitch
- Head Honcho
Pozitivna diskriminacija isto je dio demokracije.
Potpisi su za budale.
- robot jura
Ok, ali meni nije jasno zašto se većina toliko mora boriti protiv nečeg što joj zapravo ne ide ni iz džepa ni u džep.kukuriku » wrote:To što manjina nameće promjenu suštine značenja određenog pojma većini, ako niš drugo, protivi se načelima demokracije. Demokracija, ovakva kakvu znamo, podrazumijeva većinsko odlučivanje.
Nije da heteroseksualni bračni parovim gube nešto ako se i homoseksualcima da pravo na sklapanje braka.
Ne bih to ni nazvala pozitivnom diskrimacijom. Taj mi pojam nije nešto drag.
Ne, demokracija ne podrazumijeva većinsko odlučivanje o svim pitanjima. Ne može npr. većina odlučiti da se Romima oduzmu ljudska prava jer je to protiv Ustava i međunarodnih konvencija.kukuriku » wrote:
Dakako, ali meni brak znači samo to. Većini brak znači baš to. To što manjina nameće promjenu suštine značenja određenog pojma većini, ako niš drugo, protivi se načelima demokracije. Demokracija, ovakva kakvu znamo, podrazumijeva većinsko odlučivanje.
Zapravo mi nije jasno zašto, ako pretpostavimo da su sva druga (zakonska) prava ista, homoseksualni parovi inzistiraju na nazivu brak, a ne, štajaznam, šnaz, vraz, kluz ili đuro.
Osim toga, Orban je idiot još veći od Lukašenka. Ako Bjelorusija stoji u mjestu od '89, Mađarska je upravo krenula unatrag.
Biti i mniti svemiropolisno
- schmokljan
Orban je bolestan čovjek, baš po mjeri svoje nacije.
Tu bi im dobro mogla poslužiti Rumunjska. Sigurno će nešto smisliti, vole oni Rumunje skoro kao Hrvati Srbe, Židovi Palestince…ElliQuinn » wrote:Pa, kao veće ili manje puškaranje s potpunim zahlađenjem odnosa. Mađarska mi djeluje kao država koja će, jednom kad provede sve planirane reforme, očajnički trebati vanjskog neprijatelja.
- robot jura
Je, ali Rumunja ima duplo više. 
-
- Information
-