Nadnaravno, nadrealno, te mistično

Blago onom tko rano poludi
A.P.
Cactus

Post 05 Jan 2012, 01:23

Priča mi mama danas priču: susjedima su za pošić došli kćer i zet (zet je iz blizine, gastići su u Njemačkoj), i zet je otišao doma i našao vlastitu majku mrtvu na podu. Ispričao im je kako mu sigurno nitko neće vjerovati, ali kad ju je okrenuo na leđa i zatvorio joj oči, vidio je "plamen" koji je izašao iz nje.
Oni vjeruju da je to duša i puni su strahopoštovanja i jeze, iako je žena umrla nekih 24 sata prije i moguće je da je pala na pluća pa je zrak jednostavno izašao kad je okrenuta.

Naravno, moj brat i ja smo kao cinične sotonjare pokušavali naći razna objašnjenja (ista stvar s "bijelim svjetlom" koje vide oni koji se vrate iz kliničke smrti, a znanstveno je objašnjeno), međutim, onda sam se sjetila da je isto tvrdila moja baka kad je stric umro, da je vidjela nešto plameno i zračno kak je "izašlo iz njega".

Ja se ne mogu natjerati vidjeti u tome nešto uzvišeno.
Čitala sam horor priče s Duhovnosti prije koje godine, gdje ljudi opisuju ovakve bizarne događaje koje su i sami doživjeli, i svejedno tražim logiku i znanstvena objašnjenja u takvim stvarima i uvjerena sam da postoje, jer su neki takvi fenomeni uostalom već i objašnjeni. Nisam ni vjernik i ovakve stavove doživljavam kao zadovoljenje tupog uma koji u ovom stadiju civilizacije objašnjava takve stvari mitovima i nadrealnim u veličini i maniri Isusovog pretvaranja vode u vino (no disrespect).

Dakle, zanima me, u što vi "nadnaravno" vjerujete? Vjerujete li u ovu priču? Jeste vidjeli kad NLO? Koliki ste skeptici? Ako ste vjernik, koliko vjerujete u čuda u kontekstu ozdravljenja i kršćanske religije? Mekki Torabi?

JPK

Post 05 Jan 2012, 02:34

Nema tu ništa čudno, čovjek u stanju šoka će vrlo lako vidjeti nešto čega nema, a poslije će još puno lakše skupiti i lažna sjećanja. Ova druga svako malo otkrijem i kod sebe, i to na puno banalnijim primjerima od nalaženja mrtvog tijela.
Biti i mniti svemiropolisno
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 05 Jan 2012, 02:40

Ne vjerujem u nadanaravno, baš nimalo.
Al me to ne sprečava da se bojim nekih stvari. :zubo:
A.P.
Cactus

Post 05 Jan 2012, 02:46

Iracionalni strah ili?
Mene cijeli život plaše time da se ne treba prati veš i kosa na neki blagdan. Stoga sam ovaj pošić stavila prat veš i još uvijek mi se ništa strašno nije dogodilo, dapače.

Ova lažna sjećanja i ja imam.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 05 Jan 2012, 03:04

A.P. » wrote:Iracionalni strah ili?
Iracionalan, iracionalan, dakako. Mislila sam šutit, al evo smijte se, fali toga ovdje u zadnje vrijeme. Daklem, strah me, kad se noću dignem na pi-pi (a i ono drugo), povlačit vodu u WC-u, al samo kad mislim na to i, jasno, kad ne upalim svjetlo. :zubo:
Budući da mi svjetlo tad smeta, većinom ga ne palim, neg tapkam naokolo.

E sad, kad mi padne na pamet što radim (pišam bez svjetla, a trebam povuć vodu) mene uvati strah. Bez zeze. Ne znam šta bi točno trebalo izać iz tog vodokotlića, al nešto strašno zasigurno bi. :zubo: U tu svrhu ja, po obavljenom poslu, operem ruke i otvorim vrata od WC-a, te u niskom startu jednu ruku držim na onom prekidaču za potezanje vode, a drugu na vanjskoj kvaki od tih otvorenih vrata. Čim povučem vodu panterskim skokom iskačem iz veceja, zatvaram vrata i trčim u krevet.

Inače sam normalna.
A.P. » wrote: Mene cijeli život plaše time da se ne treba prati veš i kosa na neki blagdan. Stoga sam ovaj pošić stavila prat veš i još uvijek mi se ništa strašno nije dogodilo, dapače.
Ma to su priče da je loše radit na blagdane, ko Bog će te kaznit. A kazne te komšije koje osluškuju centrifugu.
Pješčana

Post 05 Jan 2012, 08:30

što je uopće nadnaravno? nešto lažno? nešto religiozno? ja sam uvijek mislila da je nadnaravno nešto što primijećujemo nekim osjetilom, ali nemamo objašnjenje niti to nešto možemo smjestiti u neke parametre.
nisam nikad čula za plamene koji izlaze iz mrtvaca, no to ne znače da ne postoji. Afrika, koje je objašnjenje te svjetlosti? zanima me jer imam osobu u familiji koja je to prošla, uklljučujući i lebdenje nad doktorima i svojim tijelom na operaciji.
što se tiče mrtvaca, najbliže ovom tvom što se dogodilo bilo da je u kući gdje mrtvac čeka da ga se odveze u mrtvačnicu se čaše i boce počnu rasprskavati. ne, nemam ni za to neko objašnjenje, samo znam da se desilo.
što se tiče poštivanja blagdana ne pranjem i ne radom, mislim da je priča završila s mojim prvim studentskim poslom na petke i svetke. ponekad moram ponoviti činjenice da pol svijeta radi na blagdane da bi druga polovica mogla neradno blagodariti, ali u principu, nije problem.
i za kraj: zašto bi stvari koje ti navodiš, a i ja, bile religiozne? zašto bi neka vjerska institucija morala dati objašnjenje? čak i da duša izlazi, ona nema religiozni barkod na sebi, zar ne?

što se tiče ozdravljenja, vjerujem i u placebo i u vjeru. vjerujem da i alternativni načini djeluju, jer oni su samo to- alternativa. pola današnje medicine je pred par stotina godina bilo il alternativno ili zabranjeno.
snaga uma je ta koja klade valja, ostalo su sredstva
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Potjeh

Post 05 Jan 2012, 08:52

Nije skroz off ali možda počnem zaviditi ljudima koji su čvrsti u svojoj vjeri. Vjerujem da će se svatko od nas prije ili kasnije morati suočiti sa svojom vlastitom smrtnošću a oni koji vjeruju da smrt nije kraj će puno bezbolnije proći kroz to.
Nikolajevna

Post 05 Jan 2012, 09:17

Nadnaravno i mistično se uvijek dokazuje raznoraznim anegdotama. A čime će?
Kome je anegdota dokaz zakazao je u kritičkom razmišljanju koje bi u tom slučaju trebao sam poticati i razvijati - kad su već roditelji propustili to učiniti. Za takvo što nikad nije kasno.
sabaa

Post 05 Jan 2012, 09:24

nina williams » wrote:
Iracionalan, iracionalan, dakako. Mislila sam šutit, al evo smijte se, fali toga ovdje u zadnje vrijeme. Daklem, strah me, kad se noću dignem na pi-pi (a i ono drugo), povlačit vodu u WC-u, al samo kad mislim na to i, jasno, kad ne upalim svjetlo. :zubo:
Budući da mi svjetlo tad smeta, većinom ga ne palim, neg tapkam naokolo.

E sad, kad mi padne na pamet što radim (pišam bez svjetla, a trebam povuć vodu) mene uvati strah. Bez zeze. Ne znam šta bi točno trebalo izać iz tog vodokotlića, al nešto strašno zasigurno bi. :zubo: U tu svrhu ja, po obavljenom poslu, operem ruke i otvorim vrata od WC-a, te u niskom startu jednu ruku držim na onom prekidaču za potezanje vode, a drugu na vanjskoj kvaki od tih otvorenih vrata. Čim povučem vodu panterskim skokom iskačem iz veceja, zatvaram vrata i trčim u krevet.

Inače sam normalna.
Ma to su priče da je loše radit na blagdane, ko Bog će te kaznit. A kazne te komšije koje osluškuju centrifugu.
Ti si upravo mene opisala i moje noćno pišanje. :eek:

Isto ne vjerujem u nadnaravno i nisam vjernik, ali imam taj iracionalni strah.
Kad se to pomiješa sa voljenjem horora, dobiješ jednu neispavanu osobu na rubu živčanog sloma. :zubo:

Meni se nikad ništa strašno nije desilo ni na petak 13., doma imam crnu mačku i živa sam.
I ma koliko znam da su to gluposti, noću u mračnoj ulici me nije strah silovatelja, manijaka i ubojica, nego "nečeg" što vreba iz mraka. :facepalm:
The planet is fine. The people are fucked.
vrrrlet

Post 05 Jan 2012, 09:32

A.P. » wrote:Priča mi mama danas priču: susjedima su za pošić došli kćer i zet (zet je iz blizine, gastići su u Njemačkoj), i zet je otišao doma i našao vlastitu majku mrtvu na podu. Ispričao im je kako mu sigurno nitko neće vjerovati, ali kad ju je okrenuo na leđa i zatvorio joj oči, vidio je "plamen" koji je izašao iz nje.
Oni vjeruju da je to duša i puni su strahopoštovanja i jeze, iako je žena umrla nekih 24 sata prije i moguće je da je pala na pluća pa je zrak jednostavno izašao kad je okrenuta.
Daj molim te. Stara se napila do smrti, alkoholne pare su izišle iz pluća pri okretanju, a iskra prouzročena jeftinim tepihom i sinovom kretnjom zatvaranja kapaka je zapalila alkoholne plinove.

Ako je alkoholičarka, nije vještica.
Potjeh » wrote:Nije skroz off ali možda počnem zaviditi ljudima koji su čvrsti u svojoj vjeri. Vjerujem da će se svatko od nas prije ili kasnije morati suočiti sa svojom vlastitom smrtnošću a oni koji vjeruju da smrt nije kraj će puno bezbolnije proći kroz to.
Ne slažem se. Prvo, mnogim ljudima je taj kraj prouzročen smrću kraj patnji na ovome svijetu, a ne žele ni isprobati drugi, poučeni primjerom ovog. Nadalje, meni bi bila sedam puta gora osuda provesti vječnost u nekakvom tamo raju nego krepati jednom zasvagda. Da se u raju pleše, pjeva, spava na marihuanskim oblacima, da su svi ljubazni, da teku rijeke traminca, da mi je draga najljepša kraljevna... ma uopće ne sumnjam da bih si nakon tisuću godina odsjekao noge, pregrizao jezik, isčupao pluća, počeo pljuvati po prolaznicima, postao predsjednik društva liječenih alkoholičara i prešao u pedere.
sabaa » wrote:
I ma koliko znam da su to gluposti, noću u mračnoj ulici me nije strah silovatelja, manijaka i ubojica, nego "nečeg" što vreba iz mraka. :facepalm:
Ma to sam samo ja, nemaš brige.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
baja

Post 05 Jan 2012, 09:46

A.P. » wrote:...međutim, onda sam se sjetila da je isto tvrdila moja baka kad je stric umro, da je vidjela nešto plameno i zračno kak je "izašlo iz njega".
i? :D
Dakle, zanima me, u što vi "nadnaravno" vjerujete?
što bi bilo "nadnaravno"?
Vjerujete li u ovu priču?
vjerujem li da je zet vidio "plamen"?
vjerujem da je doživio nešto nesvakidašnje, a što - nemam pojma
Ako ste vjernik, koliko vjerujete u čuda u kontekstu ozdravljenja i kršćanske religije?
vjernik sam ali ne vežem nužno religijske koncepte uz vjeru
vjerujem da je čovjek višeaspektno biće i da je prava šteta što je uglavnom fokusiran samo na tih par postotaka mozgovnih kapaciteta koje koristi
(samo)ozdravljenja ne smatram čudima
Aurora

Post 05 Jan 2012, 10:44

vrrrlet » wrote:
Daj molim te. Stara se napila do smrti, alkoholne pare su izišle iz pluća pri okretanju, a iskra prouzročena jeftinim tepihom i sinovom kretnjom zatvaranja kapaka je zapalila alkoholne plinove.

Ako je alkoholičarka, nije vještica.
:lol:

Zapravo, svi ljudi ispuštaju takav "uzdah", ali to je ostatak plinova iz pluća. Naime, svi mi dišemo, jelte :zubo: , ali ne znamo da u slučaju da nam ponesta zraka, mi imamo "rezervu" plina. Ta rezerva ostaje u plućima čak i kada izdahnemo (tijekom života pluća nam nikad nisu prazna), a poslje smrti (dvadestek minuta do 2 sata) ta rezerva izlazi.

To je inspiriralo vjernike da izmisle dušu.
Ovom usranom konzumerističkom društvu fali ljubav, čast, srčanost, suosjećajnost i poštenje, a ne nikakav patriotizam, bogobojaznost, marljivost, spremnost na odricanje i prihvaćanje besmislenih kazni...
Pješčana

Post 05 Jan 2012, 10:46

Aurora » wrote:
To je inspiriralo vjernike da izmisle dušu.
:rofl:

Aurora, molim te...
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Aurora

Post 05 Jan 2012, 10:54

Pješčana » wrote: :rofl:

Aurora, molim te...
Što?!

Tako je.

Vjernici nisu znali objasniti što to izlazi iz tijela nakom smrti, pa su izmislili dušu.

Ne trolam. Stvarno ljudi u plućima imaju plin koji izlazi tek nakon smrti.
Ovom usranom konzumerističkom društvu fali ljubav, čast, srčanost, suosjećajnost i poštenje, a ne nikakav patriotizam, bogobojaznost, marljivost, spremnost na odricanje i prihvaćanje besmislenih kazni...
Pješčana

Post 05 Jan 2012, 10:59

Aurora » wrote: Što?!

Tako je.

Vjernici nisu znali objasniti što to izlazi iz tijela nakom smrti, pa su izmislili dušu.

ok, ajmo baby steps.
koji točno vjernici?

misliš li da se duša spominje u okviru umiranja, a ne prije? o kojoj religiji govorimo?
vrrrlet

Post 05 Jan 2012, 11:33

Aurora » wrote:
Što?!

Tako je.

Nekim ljudima izlazi duša (plin) i dok su živi, ali ne na usta. Ljudi u tramvaju često ispuste dušu.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
sabaa

Post 05 Jan 2012, 11:35

vrrrlet » wrote:
Nekim ljudima izlazi duša (plin) i dok su živi, ali ne na usta. Ljudi u tramvaju često ispuste dušu.
I moj pas je često ispuštao dušu (plin).
Znači konačno imamo dokaz za sve nevjernike da i životinje imaju dušu. :raspa:
The planet is fine. The people are fucked.
A.P.
Cactus

Post 05 Jan 2012, 13:02

Pješčana » wrote:što je uopće nadnaravno? nešto lažno? nešto religiozno? ja sam uvijek mislila da je nadnaravno nešto što primijećujemo nekim osjetilom, ali nemamo objašnjenje niti to nešto možemo smjestiti u neke parametre.
Da, tako bih i ja rekla. Nešto što ne možemo objasniti ili pojmiti kombinacijom logičnog uma i znanosti, i ne mora nužno imati ikakve veze s religijama.
Pješčana » wrote:Afrika, koje je objašnjenje te svjetlosti?
Guglaš white light at death ili slično - kad srce prestane kucati, tijelo polako odumire, ne prestane sve u jednom trenutku, a objašnjeno je odumiranjem mozga, sinapsi i živaca (kako oni prestaju raditi, "vidimo" ih iznutra bijelo).
Pješčana » wrote:što se tiče mrtvaca, najbliže ovom tvom što se dogodilo bilo da je u kući gdje mrtvac čeka da ga se odveze u mrtvačnicu se čaše i boce počnu rasprskavati.
Za ovo sam čula isto.
Pješčana » wrote:i za kraj: zašto bi stvari koje ti navodiš, a i ja, bile religiozne?

Ne, nisam to rekla, mislim da si me negdje krivo shvatila :D

O ovom sam topiku govorila, inače: http://forum.hr/showthread.php?t=177508 (ovo ne ide pješčanu, nego sve)

Potjeh » wrote:Nije skroz off ali možda počnem zaviditi ljudima koji su čvrsti u svojoj vjeri. Vjerujem da će se svatko od nas prije ili kasnije morati suočiti sa svojom vlastitom smrtnošću a oni koji vjeruju da smrt nije kraj će puno bezbolnije proći kroz to.

Ne bih rekla, nitko ne "prolazi" baš kroz smrt. Umreš, a većina kojoj su dani odbrojani se nada do kraja, bar po mom iskustvu (imam stvarno puno rodbine i ljudi okolo). Po meni je to samo tješenje da neće sav ovaj trud i cijeli život otići uzalud i u ništa, da ćemo negdje postojati i nakon smrti (ne znam zašto :zubo:).
Ako su alternativa razna lebdenja duša (svaka, čak i istočnjačka religija, ima neku vrlo sličnu inačicu), onda sam osobno sklonija vjerovati da jednostavno umremo i prestanemo postojati u svakom smislu.

Ne kažem da nije moguće da tako nešto postoji, ipak je i svaka druga pojava za koju je čovjek mislio da je neobjašnjiva, objašnjena je (npr. pogledaj objašnjenja slavenskih religija za prirodne pojave koje tad nisu mogli pojmiti niti objasniti (neke su preuzeli kršćani), ali svejedno ne vidjeh jasnijih dokaza da to postoji, sve su još uvijek naklapanja i puste priče utjehe.

Nikolajevna » wrote:Nadnaravno i mistično se uvijek dokazuje raznoraznim anegdotama. A čime će?
Kome je anegdota dokaz zakazao je u kritičkom razmišljanju koje bi u tom slučaju trebao sam poticati i razvijati - kad su već roditelji propustili to učiniti. Za takvo što nikad nije kasno.
A ne znam. Vjerujem da za sve postoji objašnjenje, samo ga još nismo našli.
sabaa » wrote: Meni se nikad ništa strašno nije desilo ni na petak 13., doma imam crnu mačku i živa sam.

Mom starom se na svaki petak 13. otkad se ja sjećam dogodila neka nesvakidašnja i neobjašnjiva glupost i debilana, gubitak, nezgoda i nešto što je totalno van "karaktera". Čovjek ne vjeruje ni u šta, niti je praznovjeran, al odustao je od posla na petke trinaeste :zubo:
Omega

Post 05 Jan 2012, 13:04

Upada li ostvarivanje snova u nadnaravano, nadrealno te mistično?
Blagajnica želi ući u more
A.P.
Cactus

Post 05 Jan 2012, 13:07

Omega » wrote:Upada li ostvarivanje snova u nadnaravano, nadrealno te mistično?
U kojem smislu ostvarivanje snova?
ombia

Post 05 Jan 2012, 13:09

A.P. » wrote:P

Naravno, moj brat i ja smo kao cinične sotonjare pokušavali naći razna objašnjenja (ista stvar s "bijelim svjetlom" koje vide oni koji se vrate iz kliničke smrti, a znanstveno je objašnjeno),

Dakle, zanima me, u što vi "nadnaravno" vjerujete? Vjerujete li u ovu priču? Jeste vidjeli kad NLO? Koliki ste skeptici? Ako ste vjernik, koliko vjerujete u čuda u kontekstu ozdravljenja i kršćanske religije? Mekki Torabi?
Koje je objasnjenje za bijelu svjetlost kod klinicke smrti?

Ne vjerujem u nadnaravno, ali ne znam zasto bi zivot na nekoj planeti koja nije ova nasa bio nadnaravan?
Skeptik sam.
Ljudi u tramvaju često ispuste dušu.
:rofl:

Sve te cudne price koje su nam pricale bake, kako se drustvo obrazovalo, moderniziralo, tih prica je sve manje i manje. Ne znam nikoga moje generacije a da je normalan jel i da je dozivio nesto slicno.

Kad mi je umro tata ja sam mozda i prizeljkivala tako neki znak da me cuje. Jednom samo jednom sam imala osjecaj da nakons to sam ga sanjala i otvorila oci stoji preda mnom u sobi.
Zapravo je to bila moja projekcija i moja velika zelja da ga vidim.
Omega

Post 05 Jan 2012, 13:11

U kojem smislu ostvarivanje snova?
Npr. sanjam da spremam kavu rodici i njenom mužu koje nisam vidila godina dana, gledam kroz kuhinjski prozor i vidim požar. Sutradan, eto ti rodice i njenog muža, htjedoše me iznenadit, ja im odem spremit kavu, pogledam kroz prozor, kadli šta!, požar :)
To mi je bio prvi takav doživljaj i malo je reć da me potpuno izbezumija. Ponovilo se još nekoliko puta. Nemam pojma koji kua to znači, znam samo da od tada imam ozbiljnih problema s nesanicom.
Blagajnica želi ući u more
Aurora

Post 05 Jan 2012, 13:31

Pješčana » wrote:

ok, ajmo baby steps.
koji točno vjernici?

misliš li da se duša spominje u okviru umiranja, a ne prije? o kojoj religiji govorimo?
Vjernici koji vjeruju u dušu.

Plin koji izlazi iz tijela poslje smrti je inspirirao ljude da vjeruju da je to neka duša koja odlazi iz tijela kad umiremo. Iz toga je proizašlo da ljudi tijekom život imaju dušu, a poslje smrti gube dušu.

.
Aurora

Post 05 Jan 2012, 13:32

sabaa » wrote: I moj pas je često ispuštao dušu (plin).
Znači konačno imamo dokaz za sve nevjernike da i životinje imaju dušu. :raspa:

Gle, ja ne govorim o disanju, ja govorim o plinu koji izađe iz tijela poslje smrti. Zbog toga plina ljudi su počeli vjerovati u dušu.
baja

Post 05 Jan 2012, 13:35

Omega » wrote: Nemam pojma koji kua to znači, znam samo da od tada imam ozbiljnih problema s nesanicom.
što bi tek da budna dobiješ projekciju nečega što će se dogoditi za par sati?! :D
Aurora wrote:Zbog toga plina ljudi su počeli vjerovati u dušu.
to si pročitala negdje ili nagađaš?
  • Information