Mislim da će se svi koji su malo zagrebali po 'tehničkim pitanjima' složiti kako je tu stanje katastrofalno, zbilja mi se očajno puno puta desilo da sam u prijevodu jednostavno prisiljena ostaviti engleski naziv ili ponuditi opisno rješenje-jer mi nemamo naziv za 'to nešto'.
Zašto nemamo?
Slušala sam jednom prilikom Nives Opačić kada je tumačila na koje načine riječi, koje postoje u drugim, ulaze u novi jezik, ako me pamćenje ne vara, ugrubo bi to bilo ovo: (Vi koji znate terminologiju, slobodno me nadopunite, ja sam ovdje kratka sa znanjem, pa jedino opisno mogu predstaviti. Dat ću primjer kroz jednu meni posebno 'slušno dragu riječ'. Da, čudakinja sam, imam riječi koje jako volim.)
-prijevodom na taj jezik, u smislu korištenja nekih već postojećih...hm...jezičnih struktura (sad ga lupam, al valjda berete smisao) ili 'izmišljanjem' posve nove riječi. Primjer: pojam flapper (to vam je neka zvizdarija iz tehničkih područja) prevodi se kao ćuškaš
-fonetskim prepisivanjem; primjer: flapper postaje flaper
-ostavljanjem izvorne riječi, daklem flapper je flapper
Jasno je da je ovo treće, po jezik, najgori način. Zašto se onda kod sve češće koristi?
Ternutno je u modi engleski jezik, prije njega je bio njemački, po obali talijanski...dokle više tako?
Eno čujem da u Vatikanu svakih par godina izbace prigodni paketić novih latinskih riječi. Ljudi moji, neko se tamo trudi izmislit nove riječi za mrtav jezik...pa šta mi čekamo?
Drugo što mi nije jasno, je nagla nepoželjnost nekih uvriježenih riječi. Razumijem da je ovo, kod nas, u velikoj sprezi sa politikom, ali mi nije jasno zašto onda nisu ponuđeni novi nazivi. Evo opet primjer, tako mi se čini najlakše objasnit, riječ drug. Na silu je izbačena iz svakodnevne upotrebe i usput maltene stigmatizirana kao pojam, a bome ni njeni korisnici nisu bolje prolazili. A čini mi se da nikog od izbacivača ne brine rupa koja se, njenim izbacivanjem, pojavila.
Dakle, imam prijatelje...oni su neka bliska kategorija. (U istom značenju pojavili su se, a i sasvim su dobro prihvaćeni, frendovi.)
Imam poznanike, znance...oni bi bili neka daleka kategorija, znači ljudi kojima znam ime, ofrljativno, broj godina, te još par tehnikalija.
Brine li ikog širina tih međunarodnih voda između prijatelja i poznanika? Pa to je jaz...pregolem. Pokušam ga ponekad ispunit kolegama, al to mi je više poslovna il stručna kategorija.
Uostalom, ko tu koga zeza, kaki je to jezik (da ne velim država) koji ima društvo, a fali joj
drugova?
Je, da, znam da bi bilo razumljivije da je temu neko stručniji napisao, al, eto...nije.