Ovako odokativno, vidi se da drukam mahom za luzere (Federer excluded, Nadalovi navijači - bring it on, bitches
Ali, ova tema nije o klubovima, već o pojedincima. Istaknutim pojedincima, k tome.
Oduvijek su mi bili draži umjetnici i virtuozi s loptom/pakom/štapom/you name it od fajtera. Volim gracioznost i smislenost svakog Federerovog pokreta kod jednoručne bekhend paralele. Volim kada Ronnie napravi century break koristeći spidera iz zajebancije. Volim kada Zinedine Zidane krene u slalom prema protivničkom golu, i onda na pola puta napravi spin od kojeg se zavrti u glavi svima na stadionu i dobrom dijelu gledatelja ispred malih i nešto manje malih ekrana. Volim kada Thierry Henry uzme loptu i prijeđe 70 metara u punom trku, koraka laka poput gazele. Volim kada Dennis Bergkamp napravi totalne budale od svojih čuvara.
Volim, i ne mogu si pomoći.
U tim trenucima svi ti ljudi djeluju kao da su s Kriptona, neuništivi i svemoćni.
Međutim, onda dođe i tamna strana. Pomračenje uma ili nešto drugo, ali dokažu da su i oni ipak samo ljudi, nesavršeni i manjkavi.
Thierry Henry si pomogne rukom, Zidane gazi po ljudima, te mlati Talijane, Federer se rasplače poput malog djeteta pred milijardama ljudi, Kevin Love gazi po protivniku.
Da, znam. Svi smo mi ljudi, puni mana. Svima nam se može dogoditi crna minuta. Ali, ako si planetarno poznat, ako si uzor stotinama tisuća djece i mladih, imaš li taj luksuz da si dopuštaš ovakve stvari? Imaš li tu moć da se iskontroliraš u stotinki sekunde i ideš razumom protiv instinkta? S druge strane, jesu li sportaši bez ovakvih ispada i mana roboti? Izgube li oni na svojoj ljudskosti (ljudskosti kao smrtnosti, grješnosti i to) ako rade sve po špagi i ne daju se isprovocirati na nikakav način?
Jeste li skloni percipirati nekog sportaša kroz stotine dobrih poteza u karijeri, ili jedan loš?