Trebaju li psihički bolesnici znati svoju dijagnozu?

Blago onom tko rano poludi

Imaju li labilni pacijenti pravo da znaju svoju dijagnozu?

Poll ended at 05 Jun 2012, 21:51

Ne, to če ih dotući, bolje da ih se ne uzrujava
0
No votes
Da, čak i ako će ih to uzrujati. Njihovo je pravo da znaju od čega boluju
10
77%
Ne znam
3
23%
Čak i da sam doktor, i liječim ga, to nije moja briga
0
No votes

Total votes: 13
Aurora

Post 26 Feb 2012, 20:51

U slobodnoj dalmaciji psihijatar kaže da se psihičkim bolesnicima treba zatajiti ako dobiju rak.

Tko je tu lud? Zar bolesnik nema pravo znati da je bolestan?

Što bi ste vi učinili da ste dužni reći psihičkom bolesniku da ima rak? Recimo, da ste medicinska sestra ili doktor koji ga liječi?

Ovom usranom konzumerističkom društvu fali ljubav, čast, srčanost, suosjećajnost i poštenje, a ne nikakav patriotizam, bogobojaznost, marljivost, spremnost na odricanje i prihvaćanje besmislenih kazni...
blaze

Post 26 Feb 2012, 20:57

prvo sam mislila da se misli na psihijatarsku dijagnozu, to naravno trebaju znati

a sad, bi li se psihički bolesnom čovjeku trebalo reći da ima rak, ne znam. ovisi
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
ombia

Post 26 Feb 2012, 20:58

Osoba sa psihickim problemima valjda ima terapiju, lijek, psihoterapiju. Pa ga se pripremi u nekoj mjeri i za tu informaciju.
Iako sam iz naslova mislila da im se taji koje psihicko oboljenje imaju.
Uzmi osobu sa sizofrenicnim epizodama, pod lijekom je normalna osoba. Normalno funkcionirajuca. ide na psihoterapiju svaki tjedan, ima monitoring. Ide na posao.
Ne mogu zamisliti da ide na zahvat za lijecenje raka i sve ono poslije a da je moguce zatajiti joj :misli:
Morticia

Post 26 Feb 2012, 20:59

Svatko ima pravo znati istinu o svom zdravstvenom stanju.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Almost Rosey

Post 26 Feb 2012, 21:48

blaze » wrote:prvo sam mislila da se misli na psihijatarsku dijagnozu, to naravno trebaju znati

a sad, bi li se psihički bolesnom čovjeku trebalo reći da ima rak, ne znam. ovisi
Ne nužno i ne uvijek.

Inače, imaju pravo (uz iznimke). Psihički poremećaji ne narušavaju nužno kognitivne funkcije.
Eks

Post 26 Feb 2012, 21:57

Užasno teško pitanje. Ako je u pitanju terminalna faza, nisam ni sama sigurna. Vjerujem da svaki čovjek ima pravo odlučiti što će sa sobom i u toj fazi, ali što je manje humano, pustiti čovjeka da se npr. ubije zbog saznanja ili ga pustiti da ne zna što mu je i umire u mukama? Nemam odgovor. Mislim da je to jako individualno i da je dobro da bude u konzultaciji sa svim liječnicima koji prate osobu.
blaze

Post 26 Feb 2012, 22:53

Almost Rosey » wrote: Ne nužno i ne uvijek.

Inače, imaju pravo (uz iznimke). Psihički poremećaji ne narušavaju nužno kognitivne funkcije.
čekaj, ti želiš reći da ćeš psihičkom bolesniku zatajiti da je psihički bolestan, ali ćeš mu reći da ima rak?

onom tko ima alzheimera ionako se može sve reći jer će za 3 minute zaboraviti
ps: a možda i za minutu
Almost Rosey

Post 26 Feb 2012, 23:05

blaze » wrote: čekaj, ti želiš reći da ćeš psihičkom bolesniku zatajiti da je psihički bolestan, ali ćeš mu reći da ima rak?

onom tko ima alzheimera ionako se može sve reći jer će za 3 minute zaboraviti
ps: a možda i za minutu
Pa, recimo, jedan narcis ili psihopat ne moraju baš znati da imaju poremećaj ličnosti :)
Ali da, trebali bi znati da imaju, štajaznam, karcinom.

Nisu svi poremećaji ludila i demencije :ne zna:
ombia

Post 26 Feb 2012, 23:08

Psihopata se treba lijeciti ili maknuti od nemocnih i djece. A kako to izvesti ako ne zna da ima problem?
blaze

Post 26 Feb 2012, 23:08

nisu ni svi narcisi ili psihopati s dijagnozom

al stvarno zanimljivo, imamo dakle psihopata s dijagnozom, ali mu se ne smije reći, nego ga se zamajava da je psihijatar urolog? ili šta?
Almost Rosey

Post 26 Feb 2012, 23:12

blaze » wrote:nisu ni svi narcisi ili psihopati s dijagnozom
Točno.

ombia, nisu svi psihopati opasni. Neka istraživanja govore da ih ima ozbiljan postotak na menadžerskim pozicijama :D naravno, možda nisu dijagnosticirani, i sigurno dijagnoza "psihopat" neće sama po sebi reći ništa nova pa se ni ne razbacuje njome sam tak, što zapravo ide u prilog da netko eto ne mora baš znati svoju psihijatrijsku dijagnozu ali nema razlgoa da ne zna fizičku. Nespretno sam to rekla, meh :ne zna:
Eks

Post 26 Feb 2012, 23:12

Psihopatija jest poremećaj ili dijagnoza. Samo, premalo je uloženo u istraživanje iste stoga i pomoć nije adekvatna.
Almost Rosey

Post 26 Feb 2012, 23:16

A dobro, ja sam se zaletila sa psihopatom. Ne ide to baš tak, da ljudima u facu govoriš da imaju taj-i-ta poremećaj ličnosti, pogotovo s obzirom da često dolze u komorbiditetu. To se nekak napiše u nalazu da kolega skuži a laik ne :zubo: a i poremećaj ličnosti ne ide sam tak u tretman.

edit: ono što je bila moja poanta jest da su "psihički bolesnici" po svojim karakteristikama jaahahako raznolika skupina i da nemreš sam tak reć "imaju" ili "nemau pravo".
ombia

Post 26 Feb 2012, 23:22

Almost Rosey » wrote: Točno.

ombia, nisu svi psihopati opasni. Neka istraživanja govore da ih ima ozbiljan postotak na menadžerskim pozicijama :D naravno, možda nisu dijagnosticirani, i sigurno dijagnoza "psihopat" neće sama po sebi reći ništa nova pa se ni ne razbacuje njome sam tak, što zapravo ide u prilog da netko eto ne mora baš znati svoju psihijatrijsku dijagnozu ali nema razlgoa da ne zna fizičku. Nespretno sam to rekla, meh :ne zna:
Pa sad ako zaista postoji dijagnosticirani psihopat, jer ako nije dijagnosticiran ne bi si ni postavili ono pocetno pitanje - dali mu reci dijagnozu - znaci ako ga je psihijatar dijagnosticirao, da, on bi se trebao lijeciti. I biti informiran da nije sve kako treba biti. U protivnom taj psihijatar nosi odgovornost za sve eventualne gluposti koje ovaj ucini drugima.

Moze li primjer bezopasnog psihopate?

Naime za razliku od laksih poremecaja osobnosti, psihopatologija JEST ozbiljna stvar. U forezicnoj psihologiji i psihijatriji se vodi pod tezim dijagnozama.
Definicija dalje kaze da takvim osobama nedostaje ona bazna empatija, socijalna odgovornost i "savjest". Koji dio od ovoga je bezopasan?
ajde jos ako ti je sef, al ako ti je muz ili otac?
ombia

Post 26 Feb 2012, 23:25

Da dodam narcis i psihopata su kruske i jabuke.
Eks

Post 26 Feb 2012, 23:25

"Bezopasan" je dok ne ubije nekoga, dok ne siluje nekoga, mada, vjerujem da psihički zlostavljaju bližnje. Moožda postoje slučajevi gdje dobro odglume emocije pa se to ne primjeti, ali nisam sigurna koliko je to često.
Eks

Post 26 Feb 2012, 23:26

ombia » wrote:Da dodam narcis i psihopata su kruske i jabuke.
Je, ali imaju dodirnih točaka i oboje su užasno teški za liječenje, skoro pa nemogući. Jer oni smetaju samo okolini, ne i sebi (osim ako nemaju još koji poremećaj uz to).
ombia

Post 26 Feb 2012, 23:26

ex anais » wrote:"Bezopasan" je dok ne ubije nekoga, dok ne siluje nekoga, mada, vjerujem da psihički zlostavljaju bližnje. Moožda postoje slučajevi gdje dobro odglume emocije pa se to ne primjeti, ali nisam sigurna koliko je to često.
Pa nije bezopasan ako mu je od strucne osobe dijagnosticirana psihopatologija. Ono ne pricamo o depresivcu. Nego o psihopatu.
S takvim ni u istoj pekari ne bih kruh kupila.
Eks

Post 26 Feb 2012, 23:30

ombia » wrote:
Pa nije bezopasan ako mu je od strucne osobe dijagnosticirana psihopatologija. Ono ne pricamo o depresivcu. Nego o psihopatu.
S takvim ni u istoj pekari ne bih kruh kupila.
Znam, zato sam i stavila pod navodnike, a i ovo "dok" je zapravo ironično. Društvo ga tretira kao opasnog tek kad počini zločin. A ne možeš ga promatrati dok ne počini.
Almost Rosey

Post 26 Feb 2012, 23:33

Kad ljudima veliš "psihopat", većina pomisli na manijaka sa sjekirom koji po ukletoj kućerini juri mlade polugole curetke. Ja tvrdim da ih ima koji su sasvim prilagođeni u društvu, samo su, eto, takvi. Hladni i proračunati manipulatori. Bokte, pa pogledaj šupendare :ne zna: kad kažem bezopasni, mislim na one koji te neće baš zaklat na spavanju.

Također, psihopatologija je naziv za sve boleštine psihe ikad. Psihopatija je osobina psihopata. Koji ne mora biti opasan za okolinu.
Almost Rosey

Post 26 Feb 2012, 23:35

ex anais » wrote:
Znam, zato sam i stavila pod navodnike, a i ovo "dok" je zapravo ironično. Društvo ga tretira kao opasnog tek kad počini zločin. A ne možeš ga promatrati dok ne počini.
Ne nužno. Da se predvidjet hoće li tko napraviti kakvu pizdariju. To što se ne reagira pa o tome čitaš u crnoj kronici je drugi par opanaka.
Eks

Post 26 Feb 2012, 23:36

Psihopat je osoba koja nije sposobna osjetiti emocije i empatiju. Navodno ih ima 1%. Netko tko zavlači nekog u vezi nije nužno psihopat, za tako nešto je ipak potrebno malo više angažmana. Ne vjerujem da su partneri šupendara psihopati, ali sasvim sigurno nisu ni dobri ljudi.

Evo, slučajno sam baš večeras čitala ovo.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 26 Feb 2012, 23:37

ex anais » wrote: Znam, zato sam i stavila pod navodnike, a i ovo "dok" je zapravo ironično. Društvo ga tretira kao opasnog tek kad počini zločin. A ne možeš ga promatrati dok ne počini.
Ne zločin nego općenito neku glupost.

Što je i uredu zar ne?
Eks

Post 26 Feb 2012, 23:38

Almost Rosey » wrote: Ne nužno. Da se predvidjet hoće li tko napraviti kakvu pizdariju. To što se ne reagira pa o tome čitaš u crnoj kronici je drugi par opanaka.
Ne reagira se kad se dijete iživljava na životinjama, ne reagira se kad se iživljava na vršnjacima, a kad jednog dana ubije čovjeka onda se svi čude. Ne možemo ni svako zlo potrpati pod psihopatiju. Ali ubojstvo bez ikakvog osjećaja kajanja i sposobnosti za kajanje definitivno je odlika psihopata.
Eks

Post 26 Feb 2012, 23:40

Karl Jozef » wrote: Što je i uredu zar ne?

Ne zločin nego općenito neku glupost.
Ne, nije u redu. Jer se čovjeku moglo pomoći prije nego je nekog osakatio, ubio, silovao. Pročitaj taj članak. Premalo je uloženo u mogućnost liječenja takvog poremećaja i na kraju ostaje samo da se čovjeka stavi u izolaciju i pod ključ.
Pod promatranje ne mislim na nešto nehumano nego na primanje psihijatrijske pomoći. Mislim da je daleko nehumanije pustiti i čekati hoće li nekom nešto napraviti.
  • Information