Tko ne guta, dobit će ječmenac!

Stare teme i začeci foruma
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 05 Jan 2013, 10:19

Perzefona » wrote: Ne spinaj. Proglasio si deminutive, pardon deminutivčiće zagrebačke nemuževnima.

Treba te po ritici! :tuctuc:
o, kuokve tu.. :facepalm:
..nakon, nakon gejasto, nakon sam proglasio.

uostalom, proglasio sam, pa sta. kajek nisu, ne? nemoj ti meni deminutivcek sim, spincek tam.. :cheer:

:D

Emericzy

Post 05 Jan 2013, 11:19

..a unda » wrote:kako finije? ..najprije kapuciner i brios, onda cu da te bijem? :kokice:
Mi se ne 'bijemo'. Dovoljno je dignuti obrvu i reći, "Alzo, molim vas..."
da kapuciner..jel ti stvarno narucujes..kapuciner. :facepalm: ..bit ce da trazis i da ti pospu malo dominikanaca povise.. :facepalm:

Image
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 11:36

Emericzy » wrote: Mi se ne 'bijemo'. Dovoljno je dignuti obrvu i reći, "Alzo, molim vas..."

Image
pa spomenuo si..sacu da te karam..pa sam mislio da si namjerno izostavio drugi dio kontinuiteta. iako nisam siguran jel najprije ide karanje ili bijenje.

alzo dakle bite molim? bit ce da jos i mirisnim sudarcicem ispred nosa mahnes? aj ne pricaj price, molim te. devestprve si isto mahao misrisnim sudarcicem i kricao..alzo, alzo i dizao obrve? :zubo:
ah ta aristokratska fatum agresivnost, ne?.. :facepalm:

alzo, ne razumijem njemacki, ali kako sam mogao shvatit, radi se o oridjiji teutonskom napitku cije je ime ponizno obastinio zagreb.
osim toga ono na slici nije kapucino, ono je nesto tamno..dva deca neceg tamnog, mozda i filterkava s pola kile slaga povise u casi za caj ili tako nesto. ok, mozda je to kapuciner, ne znam, nisam pio do sad. bit ce kad narucis kapuciner dobijes i keks, a mos narucit i sa sljivom povrh slaga, knedlom ili barem s umakom od brusnica. kad narucis becki kapuciner valjda dobijes i lavor vode i sugaman? :kokice:

Perzefona

Post 05 Jan 2013, 12:33

Kaj je to sudarčić? (Zbilja bi mogao nabaviti dijakriitike.) I kakav je to deminutivček?
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 12:54

Perzefona » wrote:Kaj je to sudarčić? (Zbilja bi mogao nabaviti dijakriitike.) I kakav je to deminutivček?
sudarcic je rupcic, maramica, maramika, mara mica, sudarcek, maramcek.. :kokice:

kako kakav deminutivcek? pitas me za to, a ne cudis se kad kazem..kajek ili kajcek..ili kako vec ide deminutiv od kaj. :ne zna:

zbilja, sta fali nedijakriticima? koliko mi se puta dogodilo da bez dijakritika rijec dobija sasvim nova znacenja. nekom to moze izgledati zbunjujuce, ja mislim da je to obogacivanje..zamisli kakve sve slike imamo u glavi kad nam nesto nije jasno kako bi mi htjeli da nam je jasno. ne mos nista nego cudit se i to sebi..a to je vec nesto. :cheer:

Perzefona

Post 05 Jan 2013, 13:01

..a unda » wrote: sudarcic je rupcic,
A rupčić je deminutiv od rubac. Analogno, sudarčić je deminutiv od sudar.

Nisam znala za ta sudarčić, iako sam, dakako, zaključila iz konteksta. I bez dijakritika.

Da, zgodno je to bez dijakritika, slažem se. Tj, kažem si laž. :D
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 13:10

Perzefona » wrote:
A rupčić je deminutiv od rubac. Analogno, sudarčić je deminutiv od sudar.

Nisam znala za ta sudarčić, iako sam, dakako, zaključila iz konteksta. I bez dijakritika.

Da, zgodno je to bez dijakritika, slažem se. Tj, kažem si laž. :D
sta si se kazes laz? sta komliciras, koji kontekst, opusti se, citaj kako ti se svidja. ali, ti bi se samo sudarala to ti je kontekst, eto. a di je znojenje npr? tj pretpostvaljam da sudar ima veze sa znojenjem. ko zna, mozda i nema.
evo ti slika s opisom pa ti usporedjuj kontekste i analogije. gdje je nestalo apstraktno misljenje na ovom svijetu?.. :facepalm: :kokice:
http://www.muzej-grada-kastela.hr/kultTekstil4.html
Emericzy

Post 05 Jan 2013, 14:14

..a unda » wrote:alzo dakle bite molim? bit ce da jos i mirisnim sudarcicem ispred nosa mahnes? aj ne pricaj price, molim te. devestprve si isto mahao misrisnim sudarcicem i kricao..alzo, alzo i dizao obrve? :zubo:
ah ta aristokratska fatum agresivnost, ne?.. :facepalm:
E, to je, moj Unda rat. U ratu se ne 'bije' nego se ratuje. (A kokošari još i plačkaju, a koljači kolju, ali to je već druga tema.) Mislio sam da govoriš o mirnodopskom stanju.
ono na slici nije kapucino, ono je nesto tamno..dva deca neceg tamnog, mozda i filterkava s pola kile slaga povise u casi za caj ili tako nesto. ok, mozda je to kapuciner, ne znam, nisam pio do sad.
Kaže ti opis: Ein kleiner Mokka mit wenigen Tropfen Schlagobers, što će reći mala crna kava sa šlagom. To je izvorni kapuziner. U Beču i Zagrebu, s time da je zagrebački obično bio bitno bolji od bečkoga. Ako je Hrvatska i po čemu sustigla i prestigla većinu svijeta, to je prosječna kvaliteta kave u birtijama. Ispred nas je (po meni) samo Italija. A Zagreb je u tome obično prednjačio.
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 15:36

Emericzy » wrote: E, to je, moj Unda rat. U ratu se ne 'bije' nego se ratuje. (A kokošari još i plačkaju, a koljači kolju, ali to je već druga tema.) Mislio sam da govoriš o mirnodopskom stanju.

Kaže ti opis: Ein kleiner Mokka mit wenigen Tropfen Schlagobers, što će reći mala crna kava sa šlagom. To je izvorni kapuziner. U Beču i Zagrebu, s time da je zagrebački obično bio bitno bolji od bečkoga. Ako je Hrvatska i po čemu sustigla i prestigla većinu svijeta, to je prosječna kvaliteta kave u birtijama. Ispred nas je (po meni) samo Italija. A Zagreb je u tome obično prednjačio.
to ti je moj unda, rat. :facepalm: ..tako je haso objasnjavao muji sta je to balet..ono, udje neka zenska, pa za njom udje neki frajer, pa je vrti, pa je baca, pa sad bio je jebo, sad je ne bi jebo, e to ti je, mujo, balet.. :cheer:

e, vi tampon klasa, vi mislite da ste u ratu samo zato jer vi niste u miru, a kad ste u miru, onda ste tampon ili amortizer klasa. za doc do njih, najprije treba preko vas. za to vas i placaju.. :zubo:
uvijek je rat, stalno je rat, svugdje je rat, pa heraklit je jos to govorio i to u doba formalnog robovlasnistva. :D

ne kaze meni opis nista. to kaze nijemcima, bavarskim bajerima i hoh berlinerima..ok, nesto i subdekadentnim becanima, a kako je grac blizu, nije ni agram daleko.. :zubo:

ok, shvatio sam, kapuciner je kava sa slagom za teutonce, pruse, osterajhere i zagrepcane. :cheer: za ostali svijet to je kava sa slagom.
tebi je ono mala crna kava? :facepalm: a sta je onda velika, u kriglu se toci? dupla se iz bacve pije? :kokice:
izvorno kazes? izvorno? kapucini su bili poznati franjevacki red osnovan u lajpcigu, a znamo da je franjo asiski ustvari franjo frankfurtski, sto pokazoje i njegova ikonografija. naime, uvijek je prikazivan kako u jednoj ruci drzi kobasicu, a u drugoj kraute ili jos u ponekim prikazima preciznije..kiseli kupus. inace, imali su kapuljace zato da bi usput nadjeni krompir, dok su isli na hodocasca, imali negdje staviti.
kavu su inace donijeli vikinzi, dok su preko arabije dosli u juznu ameriku, tako da su vremenom postali najveci trgovci i konzumenti kave i ta je tradicija, uostalom i dovela di hanzeatske lige koja je preteca istocnoindisjkih kompanija koje su se obogatile radi monopola na kavu i istancanih recepta pripreme.
izvorno, kazes? :cheer:
hrvatska po nicemu nije prestigla vecinu svijeta, a najmanje po kavi. tj, ako je hrvatska prestigla po kavi nekog, onda je bosna nedostizna, na prvom mjestu na marsu.
barem ako se ne govori o espresu. a ako se govori o espresu, onda tu barem nema nikakve dileme. naime, do osamdesetih u zagrebu skoro nigdje nisi mogao popit espreso. ok, na par mjesta, mozda u onoj moki akvariju na trgu, u esplanadi evenetualno..svugdje se radila turska kava. to je bilo u vremenu dok se u splitu, trogiru, zadru, sibeniku, dubrovniku, vec na veliko radila razlika izmedju kave i kratke kave, espresa.
kad je zagreb otkrio espreso, splitski snobovi su vec uveliko trusili kave sa slagom, kad je kava sa slagom dosla do zagreba, u zagrebu se pocela zvat kapuciner, jer su u isto vrijeme po dalmaciji lokali kapucina, a zagreb je htio bit u trendu, pa eto, htio je preskocit citavu jednu civilizaciju samo promjenom imena, a kad je zagreb otkrio pravi kapucino, trebalo mu je jos pet do deset godina da iz dalmacije dodje trend makjata.
naravno, niti je to bio makjato, kao sto nije bio ni kapucino, kao sto ono na slici uopce nije kratka kava..ili kako bi djidjiji rekli..kafe streto.
ustvari, kratka kava koja se moze dobit u nenadjebivo kavskoj hrvatskoj je normalna kava u italiji, barem po nekoj kolicini, a sto se tice kvalitete, tj okusa i ukusa espresa, nema to veze sa zivotom, a kamoli da smo mi negdje nekoga prestigli. ok, mozda jesmo njemce i amerikance, ali oni i onako piju tu neku kavu za ruckom, uz pastasutu npr ili biftek..ili ribu, sve je njima to isto, ako je crno i tekuce, a nije nafta ili kokakola, onda je kava.

dakle, nema se tu sta i koga prestic. sto se kave, espresa tice, imas tu italiju na prvom mjestu i onda, nitko, nitko..pa nitko, nitko..ustvari, nemas vise nikoga uopce. :zubo:

eto, zato i ne pijem vise crnu kavu. u italiju odavno ne idem, a ovdje se nema sto pit slicno, a kulturne sokove sam poceo izbjegavat..odem npr u zagreb, narucim kapucino, a oni mi donesu kavu sa slagom..
pa eto, sad vi prednjacite, nazovite stvari kako vam se svidja i kako mislite da se drugima svidja i zovite jedan drugog kneze i vojvodo.. :zubo:

Eks

Post 05 Jan 2013, 17:04

Ne mogu vjerovat da sam ovo o kavama pročitala do kraja. :zvrko:
Almost Rosey

Post 05 Jan 2013, 17:10

Kruva ti dragog :facepalm:

:tisućufejspalmova:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 05 Jan 2013, 17:33

Moram pitati, a ovo je idealna prilika.

Koja je razlika između makijata i malog makijata? Što je, dovraga, makijato? Ima li u makijatu mlijeka ili se ono posebno naručuje??

Kava, kava s mlijekom, kratka s mlijekom, produžena s mlijekom, kapućino, bijela kava... Ima li gdje kakav rječnik restoranskih kava, da napokon naučim što je što?

Upomoć!
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 17:42

ex anais » wrote:Ne mogu vjerovat da sam ovo o kavama pročitala do kraja. :zvrko:
..os jos? :kokice: :zubo:

ovo bi mogao bit odlican pocetak kavskog rata u hrvata.. :cheer:
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 17:42

Almost Rosey » wrote:Kruva ti dragog :facepalm:

:tisućufejspalmova:
..neka fejsa tisucu palmova.. :mudri: :cheer:
Almost Rosey

Post 05 Jan 2013, 17:45

..a unda » wrote: ..neka fejsa tisucu palmova.. :mudri: :cheer:
Roflam irl-ično, putaletino :rofl: :rofl: :rofl:
Eks

Post 05 Jan 2013, 17:57

..a unda » wrote: ..os jos? :kokice: :zubo:

ovo bi mogao bit odlican pocetak kavskog rata u hrvata.. :cheer:
Oću. Podsjetilo me na ono što trebam učiti. Možda mi ti možeš ispričati pola predmeta, vidim, ide ti. :rofl:
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 17:58

ElliQuinn » wrote:Moram pitati, a ovo je idealna prilika.

Koja je razlika između makijata i malog makijata? Što je, dovraga, makijato? Ima li u makijatu mlijeka ili se ono posebno naručuje??

Kava, kava s mlijekom, kratka s mlijekom, produžena s mlijekom, kapućino, bijela kava... Ima li gdje kakav rječnik restoranskih kava, da napokon naučim što je što?

Upomoć!
razlika? pa razlika ti ima veze s drugim ti pasusom. ne znam ni ja tocno sto bi to bilo, jel to kratka kava s..aj, mlijekom, iako je pogresno tako rec ili obicna mljekata kava u maloj salici, velkoj ili vec kakvoj.

u makijatu ima mlijeka,naravno, ali malo, toliko malo da kava pari macana, kao da ima macu (za perzu, maca nije ni cekic niti prede, nego je..mrlja :zubo: ).
dakle to bi bio espreso s par do nekoliko kapi mlijeka. kad narucis makijato, dobijes makijato, ne treba nista posebno valjda narucivat.

e, sad, neko oce vise, neko manje mlijeka, neko hladnog, neko toplog..u nas barem, ali vise o tome ne smijem, jos pisem scenarij o tome. :zubo:
enivej, svojedobno sam, mislim, nabrojao trideset i nesto naruciteljskih verzija kava.

ali, prava poanta je u tome..zasto uopce moras pit makijato? ne moras, ko te tjera? mislim, sta kompliciras zivot, pij sta oces, kako oces. :D
eh, sjecam se kad je u splitu, negdje osamdesetih, pocetak devedesetih..svi su u roku nekoliko mjeseci poceli pit makijato. svi. :zubo:
svakakve makijate sam vidio, cak i one pola pola. falilo im je jos samo koji onaj tvrdi okrugli kolac za mocit unutra ili koja feta kruha da mos nadrobit.. :D

fascinantno mi je treniranje urbi et orbi manifestacije osobnosti kad se narucuje kava. ono, narucio si makijato, malu kavu s puno mlijeka, hladnog, u veliku salicu, a donesu ti s toplim mlijekom. to su takve prepirke i necuveni skandali, takva inzistiranja da je to predivno za gledat i slusat. stvarno. uzivam kad prisustvujem takvom nekakvom incidentu. odmah vadim blokic, zapisujem, pomno slusam i gledam sto se zbiva, nista mi ne smije promaci, situacija, fizionomije, retorika, godisnje doba, doba dana, sve, sve biljezim.. ukratko, fenomenalno. :cheer: :D
Eks

Post 05 Jan 2013, 18:02

..a unda » wrote:

fascinantno mi je treniranje urbi et orbi manifestacije osobnosti kad se narucuje kava. ono, narucio si makijato, malu kavu s puno mlijeka, hladnog, u veliku salicu, a donesu ti s toplim mlijekom. to su takve prepirke i necuveni skandali, takva inzistiranja da je to predivno za gledat i slusat. stvarno. uzivam kad prisustvujem takvom nekakvom incidentu. odmah vadim blokic, zapisujem, pomno slusam i gledam sto se zbiva, nista mi ne smije promaci, situacija, fizionomije, retorika, godisnje doba, doba dana, sve, sve biljezim.. ukratko, fenomenalno. :cheer: :D
:rofl: :rofl:

Ja sam cijeli faks naručivala kapućino., Onda sam počela s makijatom, dopizdila mi sva ta pjena.
I da, posebni su mi ti koji uvijek imaju neki dodatan zahtjev. Naruči makijato ili kapućino jebala te kava da te jebala1 :gaah:

Zapravo, sad sam se sjetila da imam i ja jedan poseban zahtjev, ali me sram pitati. Meni je super kava sa šlagom, ali je brate gorka. Ja bih makijato sa šlagom. Skupljam hrabrost, ali ne mogu to prevalit... ne još.
Almost Rosey

Post 05 Jan 2013, 18:09

ex anais » wrote:Zapravo, sad sam se sjetila da imam i ja jedan poseban zahtjev, ali me sram pitati. Meni je super kava sa šlagom, ali je brate gorka. Ja bih makijato sa šlagom. Skupljam hrabrost, ali ne mogu to prevalit... ne još.
Naruči bez jebemti makijato (ili kavu s mlijekom) sa šlagom. To se negdje zove melanž. I fino je :)
Ako nema na cjeniku, naplatit će ti kavu s mlijekom i porcijicu šlaga. U mojoj vukojebini to dođe sveukupno oko 8-9kn :D
Eks

Post 05 Jan 2013, 18:14

Almost Rosey » wrote:
Naruči bez jebemti makijato (ili kavu s mlijekom) sa šlagom. To se negdje zove melanž. I fino je :)
Ako nema na cjeniku, naplatit će ti kavu s mlijekom i porcijicu šlaga. U mojoj vukojebini to dođe sveukupno oko 8-9kn :D
Kako da to naručim?
Ne zajebavam se. :rofl:

Dajte mi kavu s mlijekom i šlag? :misli:
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 18:20

ex anais » wrote:
:rofl: :rofl:

Ja sam cijeli faks naručivala kapućino., Onda sam počela s makijatom, dopizdila mi sva ta pjena.
I da, posebni su mi ti koji uvijek imaju neki dodatan zahtjev. Naruči makijato ili kapućino jebala te kava da te jebala1 :gaah:

Zapravo, sad sam se sjetila da imam i ja jedan poseban zahtjev, ali me sram pitati. Meni je super kava sa šlagom, ali je brate gorka. Ja bih makijato sa šlagom. Skupljam hrabrost, ali ne mogu to prevalit... ne još.
sad se i ja sjecam..da ne idem u detalje, ali situacija je bila takva, negdje posred zemlje italske, da su u jednom kaficu, baru, masovno dolazili mladi stranci negdje oko marende i svi su narucivali..kapucino.
jednom, stajao sam u svom kantunu gustajuci u svojoj kratkoj kavi (talijanska kratka kava i sto je najgore, meracio sam je tako da bi mi i bosanci u apsurdnom cudu zavidjeli), kad je pocela nahrupljivat ta grupa stranaca, turista, studenata i svi..kapucino, kapucino, kapucino..
ovaj sta je..valjda vlasnik, barmen, sta li, onako..u godinama pred penziju, mrmljao je sebi nesto u bradu, ali dovoljno sam bio blizu da cujem, a mozda se i meni obracao, ko zna i usput radio kapucina i posluzivao..kapuco, kapuco, ajte ukurac vi i kapuco..eko, izvolite, evo kapucino..jebate kapuco da te jeba..evo jos jedan kapucino, izvolite..e, proli ga medju sise tuko pa ga lizi..evo, evo, jos jedan kapucino, ovaj je izvrstan, izvolite, 700 lira, hvala.. e, umoci brios u njega, tako, bravo, os jos malo kokakole unutra, bela italija, a?..itd, itd, slobodno sam prevodio.
enivej, kad sam ga skuzio, neko vrijeme mi je bio ritual doc u pravo vrijeme u taj kafic i slusat njega i njegove komentare..prajsles. :D

kako kava sa slagom moze bit gorka? stavis secera, ako vec nema slatkog slaga. :D
pa naruci makijato sa slagom (ne znam kako to moze poboljsat slatkocu). i to sam vidio, ali ne razumijem cemu to sluzi..ali, ajd, ko oce, neka. valjda mu je to odlicno..da ne kazem..super. :cheer: :D
Eks

Post 05 Jan 2013, 18:23

..a unda » wrote:
sad se i ja sjecam..da ne idem u detalje, ali situacija je bila takva, negdje posred zemlje italske, da su u jednom kaficu, baru, masovno dolazili mladi stranci negdje oko marende i svi su narucivali..kapucino.
jednom, stajao sam u svom kantunu gustajuci u svojoj kratkoj kavi (talijanska kratka kava i sto je najgore, meracio sam je tako da bi mi i bosanci u apsurdnom cudu zavidjeli), kad je pocela nahrupljivat ta grupa stranaca, turista, studenata i svi..kapucino, kapucino, kapucino..
ovaj sta je..valjda vlasnik, barmen, sta li, onako..u godinama pred penziju, mrmljao je sebi nesto u bradu, ali dovoljno sam bio blizu da cujem, a mozda se i meni obracao, ko zna i usput radio kapucina i posluzivao..kapuco, kapuco, ajte ukurac vi i kapuco..eko, izvolite, evo kapucino..jebate kapuco da te jeba..evo jos jedan kapucino, izvolite..e, proli ga medju sise tuko pa ga lizi..evo, evo, jos jedan kapucino, ovaj je izvrstan, izvolite, 700 lira, hvala.. e, umoci brios u njega, tako, bravo, os jos malo kokakole unutra, bela italija, a?..itd, itd, slobodno sam prevodio.
enivej, kad sam ga skuzio, neko vrijeme mi je bio ritual doc u pravo vrijeme u taj kafic i slusat njega i njegove komentare..prajsles. :D

kako kava sa slagom moze bit gorka? stavis secera, ako vec nema slatkog slaga. :D
pa naruci makijato sa slagom (ne znam kako to moze poboljsat slatkocu). i to sam vidio, ali ne razumijem cemu to sluzi..ali, ajd, ko oce, neka. valjda mu je to odlicno..da ne kazem..super. :cheer: :D
Samo sam čekala kad ćeš reći da je pljunuo. :rofl:

Može, kava je gorka jebiga, i sa šećerom, crna kava, fuj.
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 18:23

Almost Rosey » wrote:
..a ne, ne ne.. ne moze to..kava s mlijekom, mora bit makjato. i onda u taj makjato, tutnut slaga u kolicini da se dica vesele.. :D
Eks

Post 05 Jan 2013, 18:24

..a unda » wrote: ..a ne, ne ne.. ne moze to..kava s mlijekom, mora bit makjato. i onda u taj makjato, tutnut slaga u kolicini da se dica vesele.. :D
Sad ćemo se i vrijeđat... pazi da ti zubalo ne opadne u tu kratku. :E
..a unda
Undaminator

Post 05 Jan 2013, 18:28

ex anais » wrote:
Sad ćemo se i vrijeđat... pazi da ti zubalo ne opadne u tu kratku. :E
pa ko se vijedja? aa, ti, sori.. :zubo:

pa sta sad, ti oces makjato sa slagom. ja to ne razumijem, a ti to oces. niti ti mene trebas tjerat da ja to razumijem, niti ja tebe da to ne pijes. kad nesto oces, oces,. npr, oces zavrsit faks, ono, bass oces..pa gospe sinjska te nece u tom sprijecit. :D :D
  • Information