Emericzy » wrote:
E, to je, moj Unda rat. U ratu se ne 'bije' nego se ratuje. (A kokošari još i plačkaju, a koljači kolju, ali to je već druga tema.) Mislio sam da govoriš o mirnodopskom stanju.
Kaže ti opis:
Ein kleiner Mokka mit wenigen Tropfen Schlagobers, što će reći mala crna kava sa šlagom. To je izvorni
kapuziner. U Beču i Zagrebu, s time da je zagrebački obično bio bitno bolji od bečkoga. Ako je Hrvatska i po čemu sustigla i prestigla većinu svijeta, to je prosječna kvaliteta kave u birtijama. Ispred nas je (po meni) samo Italija. A Zagreb je u tome obično prednjačio.
to ti je moj unda, rat.

..tako je haso objasnjavao muji sta je to balet..ono, udje neka zenska, pa za njom udje neki frajer, pa je vrti, pa je baca, pa sad bio je jebo, sad je ne bi jebo, e to ti je, mujo, balet..
e, vi tampon klasa, vi mislite da ste u ratu samo zato jer vi niste u miru, a kad ste u miru, onda ste tampon ili amortizer klasa. za doc do njih, najprije treba preko vas. za to vas i placaju..
uvijek je rat, stalno je rat, svugdje je rat, pa heraklit je jos to govorio i to u doba formalnog robovlasnistva.
ne kaze meni opis nista. to kaze nijemcima, bavarskim bajerima i hoh berlinerima..ok, nesto i subdekadentnim becanima, a kako je grac blizu, nije ni agram daleko..
ok, shvatio sam, kapuciner je kava sa slagom za teutonce, pruse, osterajhere i zagrepcane.

za ostali svijet to je kava sa slagom.
tebi je ono mala crna kava?

a sta je onda velika, u kriglu se toci? dupla se iz bacve pije?
izvorno kazes? izvorno? kapucini su bili poznati franjevacki red osnovan u lajpcigu, a znamo da je franjo asiski ustvari franjo frankfurtski, sto pokazoje i njegova ikonografija. naime, uvijek je prikazivan kako u jednoj ruci drzi kobasicu, a u drugoj kraute ili jos u ponekim prikazima preciznije..kiseli kupus. inace, imali su kapuljace zato da bi usput nadjeni krompir, dok su isli na hodocasca, imali negdje staviti.
kavu su inace donijeli vikinzi, dok su preko arabije dosli u juznu ameriku, tako da su vremenom postali najveci trgovci i konzumenti kave i ta je tradicija, uostalom i dovela di hanzeatske lige koja je preteca istocnoindisjkih kompanija koje su se obogatile radi monopola na kavu i istancanih recepta pripreme.
izvorno, kazes?
hrvatska po nicemu nije prestigla vecinu svijeta, a najmanje po kavi. tj, ako je hrvatska prestigla po kavi nekog, onda je bosna nedostizna, na prvom mjestu na marsu.
barem ako se ne govori o espresu. a ako se govori o espresu, onda tu barem nema nikakve dileme. naime, do osamdesetih u zagrebu skoro nigdje nisi mogao popit espreso. ok, na par mjesta, mozda u onoj moki akvariju na trgu, u esplanadi evenetualno..svugdje se radila turska kava. to je bilo u vremenu dok se u splitu, trogiru, zadru, sibeniku, dubrovniku, vec na veliko radila razlika izmedju kave i kratke kave, espresa.
kad je zagreb otkrio espreso, splitski snobovi su vec uveliko trusili kave sa slagom, kad je kava sa slagom dosla do zagreba, u zagrebu se pocela zvat kapuciner, jer su u isto vrijeme po dalmaciji lokali kapucina, a zagreb je htio bit u trendu, pa eto, htio je preskocit citavu jednu civilizaciju samo promjenom imena, a kad je zagreb otkrio pravi kapucino, trebalo mu je jos pet do deset godina da iz dalmacije dodje trend makjata.
naravno, niti je to bio makjato, kao sto nije bio ni kapucino, kao sto ono na slici uopce nije kratka kava..ili kako bi djidjiji rekli..kafe streto.
ustvari, kratka kava koja se moze dobit u nenadjebivo kavskoj hrvatskoj je normalna kava u italiji, barem po nekoj kolicini, a sto se tice kvalitete, tj okusa i ukusa espresa, nema to veze sa zivotom, a kamoli da smo mi negdje nekoga prestigli. ok, mozda jesmo njemce i amerikance, ali oni i onako piju tu neku kavu za ruckom, uz pastasutu npr ili biftek..ili ribu, sve je njima to isto, ako je crno i tekuce, a nije nafta ili kokakola, onda je kava.
dakle, nema se tu sta i koga prestic. sto se kave, espresa tice, imas tu italiju na prvom mjestu i onda, nitko, nitko..pa nitko, nitko..ustvari, nemas vise nikoga uopce.
eto, zato i ne pijem vise crnu kavu. u italiju odavno ne idem, a ovdje se nema sto pit slicno, a kulturne sokove sam poceo izbjegavat..odem npr u zagreb, narucim kapucino, a oni mi donesu kavu sa slagom..
pa eto, sad vi prednjacite, nazovite stvari kako vam se svidja i kako mislite da se drugima svidja i zovite jedan drugog kneze i vojvodo..