Da te pitam, onako, u povjerenju: kakvo značenje pripisuješ pojmu ras? Ima li taj pojam kakve veze s Raškom i s prezimenom Rašić - mama mi je iz Rašića?Stitch wrote: ↑Today, 01:22Postojanje riječi ne potvrđuje postojanje pojma; riječ jednostavno znači da smo o pojmu razmišljali, razvili određenu predodžbu. Rasa ne mora biti antropološka činjenica - mislim da znanstveno to i nije - da bi bila povijesno ili filozofski relevantna. Ili zoološki, biološki itd.
Tu treba razlikovati barem tri stvari: riječ, pojam i referent pojma u svijetu. Postojanje riječi rasa dokazuje samo da je čovjeku trebala neka jezična oznaka za određenu misaonu sliku ili konstrukciju. Ne dokazuje da u prirodi postoji biološka struktura koja toj konstrukciji savršeno odgovara. Iz toga međutim ne slijedi da je pojam besmislen. Novac, država, klasa, nacija, vlasništvo, plemstvo, spolne uloge, pa i mnoge pravne kategorije nisu prirodne vrste poput kemijskog elementa. Ipak, mogu imati goleme povijesne posljedice. Ako ljudi stoljećima organiziraju društvo prema nekoj kategoriji, ta kategorija postaje društvena činjenica, čak i ako je njezina pretpostavljena prirodna osnova pogrešna.
I da, shvatanja se mijenjaju. Poimanja. Životinjama su nekad pripisivane ljudske osobine, danas, kako izgleda, ljudima životinjske - ukoliko osobine mogu biti životinjske uopšte, jel. Rasizam je sustavan, hroničan, a rasistički ispadi sporadični. Ispadi zato što ekscesivni. Tako da su samo oni i primjetni, rekao bih. Moj problem je ovaj "puzajući rasizam", kao i to što kao da nikome ne smeta osim meni. Navikli valjda već, kao da su skuhani na tihoj vatri. Ni sam ga nisam registrovao da prije dvadesetak godina kada sam i promijenio shvatanja. I poimanja. A i svjetonazor.
Da...riba, mačka, koza, kobila, krava, kvočka, ćurka i ostale životinje.