Hitlerov američki model

Za antropologiju, ekonomiju, filozofiju, povijest, sociologiju...
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 355 times
Been thanked: 387 times

Post 06 Oct 2026, 20:13

Stitch wrote: ↑
06 Oct 2026, 01:22
Postojanje riječi ne potvrđuje postojanje pojma; riječ jednostavno znači da smo o pojmu razmišljali, razvili određenu predodžbu. Rasa ne mora biti antropološka činjenica - mislim da znanstveno to i nije - da bi bila povijesno ili filozofski relevantna. Ili zoološki, biološki itd.

Tu treba razlikovati barem tri stvari: riječ, pojam i referent pojma u svijetu. Postojanje riječi rasa dokazuje samo da je čovjeku trebala neka jezična oznaka za određenu misaonu sliku ili konstrukciju. Ne dokazuje da u prirodi postoji biološka struktura koja toj konstrukciji savršeno odgovara. Iz toga međutim ne slijedi da je pojam besmislen. Novac, država, klasa, nacija, vlasništvo, plemstvo, spolne uloge, pa i mnoge pravne kategorije nisu prirodne vrste poput kemijskog elementa. Ipak, mogu imati goleme povijesne posljedice. Ako ljudi stoljećima organiziraju društvo prema nekoj kategoriji, ta kategorija postaje društvena činjenica, čak i ako je njezina pretpostavljena prirodna osnova pogrešna.
Da te pitam, onako, u povjerenju: kakvo značenje pripisuješ pojmu ras? Ima li taj pojam kakve veze s Raškom i s prezimenom Rašić - mama mi je iz Rašića? :zubo:

I da, shvatanja se mijenjaju. Poimanja. Životinjama su nekad pripisivane ljudske osobine, danas, kako izgleda, ljudima životinjske - ukoliko osobine mogu biti životinjske uopšte, jel. Rasizam je sustavan, hroničan, a rasistički ispadi sporadični. Ispadi zato što ekscesivni. Tako da su samo oni i primjetni, rekao bih. Moj problem je ovaj "puzajući rasizam", kao i to što kao da nikome ne smeta osim meni. Navikli valjda već, kao da su skuhani na tihoj vatri. Ni sam ga nisam registrovao da prije dvadesetak godina kada sam i promijenio shvatanja. I poimanja. A i svjetonazor. :zubo:
Pastir wrote: ↑
06 Oct 2026, 03:55
Moguće je reći i „rasna žena“, to je mišljeno kao kompliment. Naletio sam na taj izraz više puta. :)
Da...riba, mačka, koza, kobila, krava, kvočka, ćurka i ostale životinje. :rofl: :top:

Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 888 times
Been thanked: 1696 times
Post 06 Oct 2026, 21:07

Šabović Adis wrote: ↑
06 Oct 2026, 20:13
Da te pitam, onako, u povjerenju: kakvo značenje pripisuješ pojmu ras? Ima li taj pojam kakve veze s Raškom i s prezimenom Rašić - mama mi je iz Rašića? :zubo:
Raška i rasa nisu povezane riječi. Raška je vjerojatno dobila ime po gradu Rasu (u blizini Novog Pazara), a rasa po arapskoj riječi ra̕s (u značenju glava, porijeklo). Pojam nam je došao preko talijanskog (razza), francuskog (race) i njemačkog jezika (Rasse).
Potpisi su za budale.
Pastir
Has thanked: 1801 times
Been thanked: 762 times
Post Yesterday, 13:57

Stitch wrote: ↑
06 Oct 2026, 12:40
Američki zatvorski sustav doista ima ogromnu rasnu disproporciju - ali dio nje nastaje prije nego što osoba uopće dođe pred sud (razlike u kriminalitetu, policijskom nadzoru, vrsti kaznenih djela, socijalnom okruženju itd.). Postoje međutim i istraživanja koja nalaze rasne razlike u kažnjavanju nakon kontrole za relevantne karakteristike slučaja (u zaustavljanju, pretragama i drugim policijskim postupcima primjerice policija će češće zaustavljati crne vozače, ali pritom će pronaći manje ilegalnih predmeta nego kod bijelih vozača). To je upravo situacija u kojoj statistička razlika može sugerirati različit prag sumnje.

Posebno je pak važna povijest War on Drugs. Zakoni protiv cracka i kokaina dugo su predviđali dramatično različite kazne iako su obje droge farmakološki vrlo slične. Crack je bio znatno rašireniji među crnačkim zajednicama pa je posljedica bila izrazito rasna. To je dobar primjer stvarnog institucionalnog rasizma, ne zato što je svaki policajac ili sudac bio rasist nego stoga što je zakon imao predvidiv i velik rasno diferenciran učinak. Poslije su ti omjeri ublaženi.

No to nije cijela priča. Ne bismo trebali gledati samo policiju i sudstvo - premda su ta područja izrazito popularna u raznim analizama - nego i stanovanje/hipoteke, obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvo.
Da, Sjedinjene Američke Države drže neslavan status jednog od svjetskih lidera po stopi zatvaranja („incarceration rate“). Iako čine oko 13% ukupnog stanovništva SAD-a, Afroamerikanci čine čak oko 37% zatvorske populacije, dok su američki Indijanci i Latinoamerikanci također disproporcionalno zastupljeni u odnosu na bijelce.

Racial and ethnic disparities

https://www.prisonpolicy.org/research/r ... sparities/

Key Statistics:
• Percent of Black Americans in the general U.S. population: 13%
• Percent of people in prison or jail who are Black: 37%
• Prison incarceration rate for Native people vs nation as a whole: 763 vs. 350 per 100,000
• Percent of people serving life, life without parole, or “virtual life” sentences who are Black: 48%
• Arrest rate for Black vs white Americans (2020): 4,223 vs. 2,092 per 100,000
• Yearly arrests of Black Americans (2020): 1.99 million
• Percent of people on probation or parole who are Black: 30%

Kopirao sam samo ključne statističke podatke, ali stranica nudi mnoštvo poveznica na relevantne analize.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
  • Information