Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
MmeTipfeler

Post 28 Apr 2012, 22:47

..a unda » wrote: ..a ne, ne. renault je u nominativu. ali, reci ces..imam renola. :ne zna:
A.... vidiš! Nisam nikad išla za tim. Morat ću malo bolje slušati.

Zekoslawa

Post 29 Apr 2012, 02:56

Jedino ako imaš renočetri, onda nemaš renola nego renočetri. :zubo:
Emericzy

Post 29 Apr 2012, 07:23

Samo čekam kad ćete ohoho počet naglašavati kao ohoho. :kava:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 29 Apr 2012, 11:31

Emericzy » wrote:Samo čekam kad ćete ohoho počet naglašavati kao ohoho. :kava:
..pa nije to isto..nisu to iste rijeci. to je kao ..luk i luk. oho ho ima jedno znacenje. o ho ho ima sasvim drugo znacenje. :kava:
Perzefona

Post 29 Apr 2012, 11:36

:rofl: :rofl: :rofl: Vrištim!
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Apr 2012, 15:18

klonka » wrote:Doručci. :zubo:
Isprdci. :giggle:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Apr 2012, 15:31

Emericzy » wrote:Upravo gledam (i slušam) HRT Dnevnik. Saborski zastupnik, a poslije njega i TV reporterka, kažu 'tabu tema' i naglašavaju prvi slog. Tabu tema. Slušam to već par godina. Zar su ljudi zaboravili da je naglasak na drugom slogu -- tabu?
Jebo im ja mater glupu i nepismenu. Isto tako kažu orbita. Pa što onda ne budu dosljedni pa kažu, primjerice, terapija?
Vratite mi moje Srbe, eto vam vaši Hercegovci... :madkava:
Tito, vrati se... Ma zapravo i ne moraš, Helga, vrati se...
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Apr 2012, 15:35

Perzefona » wrote:Odustani, Emericzy.

Standard ti ne daje pravo. Po njemu naglasak ne može biti na posljednjem slogu.

Pravilo o poštovanju naglasaka kod osobnih imena i toponima objesi mačku o rep. Ono se ne mora poštovati jer standard pretpostavlja da su se imena prilagodila hrvatskome i da nismo dužni znati naglaske stranih riječi.

To što opća kultura podrazumijeva da to ipak znamo, standard nije brijga.

Očekuj ukoro i da se izgovara Bodler kao, što se već dugo čuje Šanel. A Chanel je čak popularniji od Baudelairea.

To ide dotle da bi ti najbolje bilo da priznaš i da se izgovara Jarun i Medvešćak i Središće, iako su ta imena posve hrvatska.

Osobno, smatram to bezobrazlukom, ali standard to smatra ispravnim.

Kad bi nam standard recimo dopustimo da smijemo izgovarati sako, nivo, pano, atelje, kupe... naglašeno na zadnjem slogu kao što se i izgovara, uspio bi se razlikovati od srpskog. A znamo kako to žarko želi. No toliko se žrtvovati ipak neće.
Mrzim standard.
Šteta što na ovom forumu nema Shaina jer bi doživio blagi srčani udar.
Emericzy

Post 29 Apr 2012, 15:45

judolino » wrote:Helga, vrati se...
:D

Pun pogodak.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Apr 2012, 15:54

Perzefona » wrote:E nije fer! Nije i gotovo! Da ti možeš nakeljit naglasak gdje ti prirodno dođe, a ja ne mogu. :durica: Iako je on prirodno na mjestu koje meni prirodno dođe. To je nepravda! :calimero:

I šta sad, šta! Odi kod... kod... nađi si sama kod koga! :zubo:
Dobro da Kalimero više nije na telki, sad bi bio Kalimero (ako ne Trpimir ili Jernej).
MmeTipfeler

Post 29 Apr 2012, 15:58

judolino » wrote: Jebo im ja mater glupu i nepismenu. Isto tako kažu orbita. Pa što onda ne budu dosljedni pa kažu, primjerice, terapija?
Samo čas, samo čas. Kojeg ćemo se kriterija pridržavati? Naglaska preuzetog iz jezika davaoca? Koji je to jezik u slučaju orbite i terapije? A nešto se šuškalo i o tome da klasični jezici imaju poseban tretman. Drugim riječima, u latinskome je naglasak na prvom slogu ([b]o[/b]rbita), a u grčkome na pretposljednjem (therapeia), što znači da je tako i u latiniziranom obliku te riječi (therapia) te da se silazni nalasak u sredini riječi bla-bla-bla.

Mislim, kad se već raspravlja, onda treba raspravljati argumentirano, a ne onako kako nekome dobro zvuči ili ne zvuči. I bez emocionalnog histeriziranja.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Apr 2012, 16:00

Zekoslawa » wrote:A di da idem? :zubo: Okokuće, okoškole? :zubo:
Svojedobno mi se žalila jedna srednjoškolka (mogla bi biti tvojih godina) da profesorica ne dopušta dobro veče i dobra večer, nego samo i isključivo dobarveče. :snajperizstaljingrada:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Apr 2012, 16:05

MmeTipfeler » wrote:Samo čas, samo čas. Kojeg ćemo se kriterija pridržavati? Naglaska preuzetog iz jezika davaoca? Koji je to jezik u slučaju orbite i terapije? A nešto se šuškalo i o tome da klasični jezici imaju poseban tretman. Drugim riječima, u latinskome je naglasak na prvom slogu ([b]o[/b]rbita), a u grčkome na pretposljednjem (therapeia), što znači da je tako i u latiniziranom obliku te riječi (therapia) te da se silazni nalasak u sredini riječi bla-bla-bla.

Mislim, kad se već raspravlja, onda treba raspravljati argumentirano, a ne onako kako nekome dobro zvuči ili ne zvuči. I bez emocionalnog histeriziranja.
I zato nemoj nepotrebno emocionalno histerizirati nego se prisjeti pravila da strane riječi od triju ili više slogova naglasak imaju na drugom slogu. :p
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Apr 2012, 16:09

Ne nego ohoho! :katjafakinkušec:
Emericzy

Post 29 Apr 2012, 16:15

judolino » wrote: Ne nego ohoho! :katjafakinkušec:
Dobro, to je već mađarski, jebote. :rofl:
MmeTipfeler

Post 29 Apr 2012, 16:42

judolino » wrote: Svojedobno mi se žalila jedna srednjoškolka (mogla bi biti tvojih godina) da profesorica ne dopušta dobro veče i dobra večer, nego samo i isključivo dobarveče. :snajperizstaljingrada:
Je li ikada objašnjeno zašto je navodna profesorica pobrkala kongruenciju: ako je u pitanju muški rod, onda oblik glasi večer.
judolino » wrote: I zato nemoj nepotrebno emocionalno histerizirati nego se prisjeti pravila da strane riječi od triju ili više slogova naglasak imaju na drugom slogu. :p
Zanimljivo pravilo. Odakle ti to? Iz glave ili iz rukava?
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Apr 2012, 20:31

MmeTipfeler » wrote: Je li ikada objašnjeno zašto je navodna profesorica pobrkala kongruenciju: ako je u pitanju muški rod, onda oblik glasi večer.
Nije. Ali taman da je večer, naglasak je i dalje zakurac.
Zanimljivo pravilo. Odakle ti to? Iz glave ili iz rukava?
Iz srednje škole, osamdesetih godina. Profa je to ilustrirao riječima kao što su dirigent, ambasador, telefon itd.
Bit će mi drago ako dokažeš da nisam u pravu, uvijek volim naučiti nešto novo.
I još nešto: ja jednostavno volim pičkarati, nema to veze s histerijom.
MmeTipfeler

Post 29 Apr 2012, 21:10

judolino » wrote:

Iz srednje škole, osamdesetih godina. Profa je to ilustrirao riječima kao što su dirigent, ambasador, telefon itd.
Bit će mi drago ako dokažeš da nisam u pravu, uvijek volim naučiti nešto novo.
Dakle, sad govorimo o službenim, standardnim naglascima? Ne o onome kako paše agramerskom uheku? Pod tim se uvjetom profa malčice zajebo. Telefon i dirigent imaju doduše naglasak na drugom slogu, ali ga ambasador nema. Što je s harmonijom, pa i s harmonikom?
I još nešto: ja jednostavno volim pičkarati, nema to veze s histerijom.
Pičkaranje nema veze s histerijom, slažem se. No, zato ima zagrebocentričnost (ili bilo koja druga centričnost) koja ne želi vidjeti ništa osim sebe. Mislim, zajebancija je jedno, ali zatvaranje očiju pred činjenicama koje ne želiš prihvatiti jer ne potkrepljuju tvoj stvar, ipak je nešto drugo.
Emericzy

Post 29 Apr 2012, 22:37

MmeTipfeler » wrote:zagrebocentričnost (ili bilo koja druga centričnost) koja ne želi vidjeti ništa osim sebe
Akoju bi ti -centričnost? Širokobriješku? Drnišku?

Zagreb je glavni grad. Već 235 godina. U njemu živi oko 25% odraslog stanovništva. U njemu je većina državnih i nacionalnih ustanova. U njemu se pripremaju i donose odluke od nacionalnog značaja. Pola gospodarstva se vrti u Zagrebu i oko njega. Koji bi to drugi centar onda davao takt govoru i pisanju, prosim lepo?
MmeTipfeler

Post 29 Apr 2012, 22:59

Emericzy » wrote: Akoju bi ti -centričnost? Širokobriješku? Drnišku?

Zagreb je glavni grad. Već 235 godina. U njemu živi oko 25% odraslog stanovništva. U njemu je većina državnih i nacionalnih ustanova. U njemu se pripremaju i donose odluke od nacionalnog značaja. Pola gospodarstva se vrti u Zagrebu i oko njega. Koji bi to drugi centar onda davao takt govoru i pisanju, prosim lepo?
Ne bih nijednu centričnost. Lingvistika ne poznaje centričnost ni diktat, a bome niti takt.
Emericzy

Post 29 Apr 2012, 23:19

MmeTipfeler » wrote:Lingvistika ne poznaje centričnost ni diktat, a bome niti takt.
Nisam znao da govorimo o lingvistici. Ja govorim o upotrebnom jeziku. To su jako različite stvari.

Jeziku razni utjecaji daju takt i formu itd. Ponekad i diktat. To je normalno. Engleskom jeziku 'takt' već skoro stoljeće daje BBC. Standardni engleski je BBCentričan. Taj jezik u Engleskoj ne govori skoro nitko, ali ipak je to standardni britanski engleski i nikome to nije čudno. I nitko taj sintetski jezik ne želi zamijeniti nečime što se govori u Kidlingtonu.

U državi koja, kao i Velika Britanija, ima sintetski službeni jezik kojim nitko ne govori, taj bi se službeni jezik trebao kovati tamo gdje se rade i druge stvari od najveće nacionalne važnosti.
Zekoslawa

Post 30 Apr 2012, 03:21

Rekla bih da se ovdje radi ponajprije o - akcentocentričnosti, tako prirođenoj Hrvatima. Jer u nas se razgovor o jeziku, bilo standardnom ili kakvom drugom varijetetu, obično svodi na akcentuaciju i pravopis. A krajnji je cilj utvrditi čiji je veći, narafski.

Otkud ti, Em, u ovoj raspravi vadiš Široki Brijeg, Drniš i što ti ja znam što? Oš Split? Jel ti on dovoljno velik da bude argument? Je li dovoljno velik da se uzme u obzir to da možda upravo ondje najteže sjeda taj naglasak na zadnjem slogu i da je upravo uSplitu prebacivanje naglaska na proklitiku sasvim normalna pojava? Kako ćemo zaboraviti na takve stvari dok "kujemo" jezik, da se poslužim tvojim terminom? Misliš li da Zagreb ne vrši ama baš nikakav jezični utjecaj ili pak da se čitav jezik svodi samo na akcentuaciju, kad je, dovraga, toliko bitno da taj naglasak na zadnjem slogu bude jedini ispravan, jer očito nije dovoljno da se uvažava oboje? :rolleyes:
Zekoslawa

Post 30 Apr 2012, 10:54

Emericzyjev odgovor i nastavak ove rasprave potražite ovdje.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 30 Apr 2012, 14:07

Emericzy » wrote: Akoju bi ti -centričnost? Širokobriješku? Drnišku?

Da Zagreb nije glavni grad ne bi u njega došlo živjeti toliko odraslog stanovništva. Pitanje je u što bi se razvio i kako da nije ostao glavnim gradom, jer su ga po urbanosti i veličini stanovništva preticali i Rijeka i Split i Osijek sve do početka 20. stoljeća.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Herp
Nikki Gauda

Post 01 May 2012, 15:54

Kako se onda pravilno čita Hyundai? Pogubila sam se sad. :(
(Pežo je Pugo, to mi je jasno. :o)
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
  • Information