Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 790 times
Been thanked: 1501 times
Post 11 Jul 2012, 12:52

Mislila je vjerojatno na sibilarizaciju. Samo što ona nema nikakve veze s vokalizacijom, koja se događa isključivo u slavenskim riječima. Primjeri poput Zadra iznimke su.

Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 11 Jul 2012, 12:55

Stitch » wrote:Bivaci. Nema tzv. nepostojanog a jer posrijedi nije naša riječ, a nije ni dovoljno dugo u jeziku da bi se tako počela ponašati.
Samo što se sve češće nailazi na oblike s nepostojanim a (od čega se meni diže kosa na glavi). Čini mi se da je posrijedi još jedna "novootkrivena" riječ koju nam podvaljuju kao "čisto hrvatsku". Za razliku od logora i tabora.

P. S. Bogo moj, al smo mi neki miroljubiv narod!
Stitch
Head Honcho
Post 11 Jul 2012, 12:57

Mah, znam. Tako dekliniraju i Katar, recimo. Kao da su na Arapskom poluotoku odjednom otkrili jerove. :D
Potpisi su za budale.
blaze

Post 11 Jul 2012, 13:04

ispričavam se, nisam znala da je to francuska riječ. previše me vukla na bivati, prebivati :facepalm:
ono kao - bivak, stanak, konak :brukica:

(nisam se nikad družila s izviđačima i jučer sam prvi put čula tu riječ. zabrijala sam da joj je prebivalište :zubo: malo južnije i malo istočnije, da je možda čak iz daleke majčice rusije :zubo: zvučala mi je slatko, sad mi zvuči kao sarko)
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
MmeTipfeler

Post 11 Jul 2012, 13:26

Da, u tome i jest igra. Ili zabluda.

Vreća za spavanje sada se zove bivak vreća. OK, ima onu kapuljaču i posebno je podstavljena, ali je to ipak vreća za spavanje. :ne zna:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 11 Jul 2012, 16:31

Maloprije sam prosao kroz mjesto Poljica Brig.
Kako se zovu stanovnice tog mjesta?

Poljicke Brige?
'if you fall, i'll be there' (floor)
Zekoslawa

Post 11 Jul 2012, 16:45

Brđani. :zubo:

Bit će da su Poljičani ili štogod.
Euklid
old school

Post 11 Jul 2012, 16:54

Brdjani?
Pa ne mogu se stanovnice tako zvat, eventualno Brdjanke.
Pogotovo ako su brdovite.

:zubo:
Aristocat

Post 11 Jul 2012, 16:57

Euklid » wrote:Maloprije sam prosao kroz mjesto Poljica Brig.
Kako se zovu stanovnice tog mjesta?

Poljicke Brige?
Male iz Poljica. :)
Euklid
old school

Post 11 Jul 2012, 17:12

Nije lose.
A sta ako imaju velike sise?
Pero

Post 11 Jul 2012, 17:14

Euklid » wrote:Nije lose.
Onda si se trebao tamo zadržat, a ne protutnjat. :p
Aristocat

Post 11 Jul 2012, 17:15

Euklid » wrote:Nije lose.
Sisate male. Sisata Mara. Sisata iz Poljica. :) :D
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 11 Jul 2012, 17:48

Znam da je bila tema o maturi, al je ne mogu nać (tražilica tek ne može), a pitanje može i ovdje...svi pričaju o lošim rezultatima mature, pa otišla i ja to pogledat. Kad tamo, na trećoj stranici (prve dvi su ionako bezvezne, a i od njih je jedna prazna :zubo: ), piše "ne ću". Ovo je citat, ne moja nepismenost, tipfeleričnost il nešto slično.
I to dvaput piše to na toj trećoj stranici. Možda i na sljedećim, ko bi ga znao, al tad sam skužila da je to uputa za pisanje eseja iz hrvatskog, pa sam otišla tražit onaj dio iz književnosti i jezika, jer sam ja tamo došla vidit kakva su pitanja, a ne pregledavat teme za nekakve eseje, bog i bogme.

Uglavnom, pitanje je da li je to sad i službeno tako? Ne ću?
Ono, ispitna knjižica za polaganje mature iz hrvatskog jezika mi se čini ko nešto čemu bi se moglo vjerovat da koristi standard...daklem, nema više neću?
blaze

Post 11 Jul 2012, 18:08

zašto te to muči? najgora je prolaznost iz matematike, a tu se nitko ništa ne usuđuje zucnuti, prigovoriti. svi se pokrivaju po ušima i nitko se ne pravi pametan

neću ili ne ću za samu je maturu relevantno koliko i prdac u vjetar
nina williams

Post 11 Jul 2012, 18:15

blaze » wrote:zašto te to muči? najgora je prolaznost iz matematike, a tu se nitko ništa ne usuđuje zucnuti, prigovoriti. svi se pokrivaju po ušima i nitko se ne pravi pametan

neću ili ne ću za samu je maturu relevantno koliko i prdac u vjetar
Pa da ne budem nepismena. :rofl:
Tj. da znam bar otprilike kolko i kad sam nepismena.

Nisam ja mislila da je relevantno za maturu, neg da mi se ta knjižica čini ko relevantan izvor.
Euklid
old school

Post 11 Jul 2012, 20:43

Sreca je da paralelno imamo nekoliko vazecih pravopisa pa je ispravno i necu i ne cu.

Zivjeli hrvatski jezikoslovci jos 100 godina.
Ma sta sto? Zivjeli bar jos 4 godine.
blaze

Post 11 Jul 2012, 22:00

ooo, nisam vidjela dosad ni da se zekoslava ukazala
što ima? jes doktorirala više??? a?
nina williams

Post 11 Jul 2012, 23:31

Euklid » wrote:Sreca je da paralelno imamo nekoliko vazecih pravopisa pa je ispravno i necu i ne cu.

Zivjeli hrvatski jezikoslovci jos 100 godina.
Ma sta sto? Zivjeli bar jos 4 godine.
Znači to je još uvijek tako? Ziher? Ono, bila sam načula nešto o tome da ćemo se morat odlučit za jedan pravopis (što je imalo neke, meni sad već maglovite, veze s ulaskom Hrvatske u EU) i da će taj jedan bit upravo onaj sa ne ću (Katičić), pa me zanimalo da li je to vrijeme već došlo.
Zekoslawa

Post 12 Jul 2012, 00:25

blaze wrote:ooo, nisam vidjela dosad ni da se zekoslava ukazala
što ima? jes doktorirala više??? a?
Je, evo spremam se diplomirati, pa pravac na burzu. :zubo:

nina williams » wrote:Znam da je bila tema o maturi, al je ne mogu nać (tražilica tek ne može), a pitanje može i ovdje...svi pričaju o lošim rezultatima mature, pa otišla i ja to pogledat. Kad tamo, na trećoj stranici (prve dvi su ionako bezvezne, a i od njih je jedna prazna :zubo: ), piše "ne ću". Ovo je citat, ne moja nepismenost, tipfeleričnost il nešto slično.
I to dvaput piše to na toj trećoj stranici. Možda i na sljedećim, ko bi ga znao, al tad sam skužila da je to uputa za pisanje eseja iz hrvatskog, pa sam otišla tražit onaj dio iz književnosti i jezika, jer sam ja tamo došla vidit kakva su pitanja, a ne pregledavat teme za nekakve eseje, bog i bogme.

Uglavnom, pitanje je da li je to sad i službeno tako? Ne ću?
Ono, ispitna knjižica za polaganje mature iz hrvatskog jezika mi se čini ko nešto čemu bi se moglo vjerovat da koristi standard...daklem, nema više neću?
Nino, jepi se. Gledam kud da te premjestim, ali prevruće mi je za to, pa neka ostane.

Uglavnom... "Ne ću" jest bila Katičićeva ideja, odnosno on je bio jedan od zagovornika, ali nije autor nijednog pravopisa. Štoviše, u njegovu kapitalnom djelu, Sintaksi dakle, uredno i dalje stoji neću, kao i obrazloženje zašto bi valjalo tako pisati. To je jedan stari prevrtljivac, jel. Da, bio je šef onog nedavno raspuštenog Vijeća za normu i proturao je tu nakaradu od "ne ću".

A na maturi se valjda drže Babićeva školskog pravopisa, taj ima preporuku Vijeća. A Vijeće je nedavno raspušteno, pa ćemo vidjeti što će dalje biti po tom pitanju.
nina williams

Post 12 Jul 2012, 03:31

Zekoslawa » wrote: Je, evo spremam se diplomirati, pa pravac na burzu. :zubo:

Nino, jepi se. Gledam kud da te premjestim, ali prevruće mi je za to, pa neka ostane.

Uglavnom... "Ne ću" jest bila Katičićeva ideja, odnosno on je bio jedan od zagovornika, ali nije autor nijednog pravopisa. Štoviše, u njegovu kapitalnom djelu, Sintaksi dakle, uredno i dalje stoji neću, kao i obrazloženje zašto bi valjalo tako pisati. To je jedan stari prevrtljivac, jel. Da, bio je šef onog nedavno raspuštenog Vijeća za normu i proturao je tu nakaradu od "ne ću".
:zubo:
Ma nisam mislila da je on autor pravopisa, neg da je to on reko (bilo u nekim novinama).
A na maturi se valjda drže Babićeva školskog pravopisa, taj ima preporuku Vijeća. A Vijeće je nedavno raspušteno, pa ćemo vidjeti što će dalje biti po tom pitanju.
E sad ti tu mene ko da ja znam...a ne znam. :zubo: Ne znam ti ja šta u kojem pravopisu točno piše il koji čemu daje prednost, nisam ti ja baš tolko udubita u problematiku. A i kad saznam, kratkog je to daha. Uostalom ja ti njih ni ne zovem po autorima, kod mene su to "onaj bijeli" i "onaj žuto-crni". Ako postoji još koji, taj mi nikad nije trebo. :zubo:
Šokirata sam ostala kad sam čula da Babić-Finka-Moguš postoji i u nekoj krem varijanti, pa da bi nekom i on mogo bit "onaj bijeli". Šokirata, velim ti.
Bokte, vi baš petljate, ni boje se ne znate držat. Koga god da pitaš znat će šta je "žuta zbirka" iz fizike il "žuta gramatika" iz njemačkog, al u vas sve nešto šaroliko. :zubo:

Čestitke na skorom diplomskom. :lux: Obrani ga ko Valter Sarajevo.
Emericzy

Post 12 Jul 2012, 11:01

blaze » wrote:ispričavam se, nisam znala da je to francuska riječ. previše me vukla na bivati, prebivati :facepalm:
ono kao - bivak, stanak, konak :brukica:

(nisam se nikad družila s izviđačima i jučer sam prvi put čula tu riječ. zabrijala sam da joj je prebivalište :zubo: malo južnije i malo istočnije, da je možda čak iz daleke majčice rusije :zubo: zvučala mi je slatko, sad mi zvuči kao sarko)
:) A zapravo je po slatkoći tu negdje s achtung, jawohl i strafenkommando.
Stitch
Head Honcho
Post 12 Jul 2012, 12:13

Zekoslawa » wrote: A na maturi se valjda drže Babićeva školskog pravopisa, taj ima preporuku Vijeća. A Vijeće je nedavno raspušteno, pa ćemo vidjeti što će dalje biti po tom pitanju.
I na maturi i na natjecanjima drže se četvrtog izdanja BFM-a, iz 1996. godine.
Potpisi su za budale.
Zekoslawa

Post 12 Jul 2012, 12:32

Stitch » wrote:
I na maturi i na natjecanjima drže se četvrtog izdanja BFM-a, iz 1996. godine.
Očito se ne drže. :zubo:

(Da ne bude zabune, rješenje "ne ću" navodi se i u ovome pravopisu, ali kao mogućnost, nije propisano).
nina williams wrote: E sad ti tu mene ko da ja znam...a ne znam. :zubo: Ne znam ti ja šta u kojem pravopisu točno piše il koji čemu daje prednost, nisam ti ja baš tolko udubita u problematiku. A i kad saznam, kratkog je to daha. Uostalom ja ti njih ni ne zovem po autorima, kod mene su to "onaj bijeli" i "onaj žuto-crni". Ako postoji još koji, taj mi nikad nije trebo. :zubo:
Šokirata sam ostala kad sam čula da Babić-Finka-Moguš postoji i u nekoj krem varijanti, pa da bi nekom i on mogo bit "onaj bijeli". Šokirata, velim ti.
Bokte, vi baš petljate, ni boje se ne znate držat. Koga god da pitaš znat će šta je "žuta zbirka" iz fizike il "žuta gramatika" iz njemačkog, al u vas sve nešto šaroliko. :zubo:
Dobro sad, ne bih ja išla baš tako daleko. Možda ima i takvih koji ne znaju što je žuta zbirka. Mislim, možda i znaju za što se koristi i da je žute boje, ali da baš znaju što unutra piše... :zubo:

Ma i mi smo ih zvali po bojama dok nisu počeli izlaziti svake godine, onda smo se morali prebaciti na varijantu "autor-godina", a boja je postala tek dodatno svojstvo. Lako tebi zajebavat, al aj ti smisli toliko boja i kombinacija boja koliko ima pravopisa u Hrvata. :D
Čestitke na skorom diplomskom. :lux: Obrani ga ko Valter Sarajevo.
Čekaj, pomalo, kud ćeš prije na obranu, treba to prvo napisati. :zubo:
nina williams

Post 12 Jul 2012, 14:42

Zekoslawa » wrote: Čekaj, pomalo, kud ćeš prije na obranu, treba to prvo napisati. :zubo:
Ma to je najlakši dio posla, kad se uzme u obzir šta mu je predhodilo. Piši Milijana. : radosav :
blaze

Post 12 Jul 2012, 20:16

Zekoslawa » wrote: Čekaj, pomalo, kud ćeš prije na obranu, treba to prvo napisati. :zubo:
znaš li otkad to govoriš? pa ja bih ti dala po dupetu! :o
pa što radiš???
  • Information