Tko ne guta, dobit će ječmenac!
Može.Zekoslawa » wrote:Kad bude ladno i kad budu ispiti bit će ti grozno, neću ti lagati. Ipak, bit će ti bolje nego meni bez ispita i bez ladnoće. Stoga muči i uživaj i ako čuješ da ima štogod posla i stana za mene, javi.
zahvalila sam ti i na četu, ali fala opetali » wrote:Za Pješčanu :
heljdinog brašna imaš u slovenskom Mercatoru (u Slo, ne u Hr) i košta oko 5 eura, a od prije par mjeseci ga imaju i u Hoferima (Hofer) u instant varijanti (za žgance). Kilo je oko 2.5 - 3 eura.
ovo s instant varijantom mi se sviđa, i to kupujem idući put kad odem u Zlo
večeras sam kupila klasično brašno, kojeg ima u slovenskim dućanima. ne kužim, jesmo mi Hrvati prehoch za proizvodnju i prodaju heljde, što?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Nismi mi hoh nego većina ljudi to nikad nije jela (mislim kakti povijesno, ne) pa nema ni tradicije ni navike pa ni potražnje. A bogami ni heljde
U Sloveniji su žganci od heljde jedno od autohtonih jela koje je duboko u tradiciji pa još drže do toga da ne izumre.
Neće ti se svidjeti činjenica da žgance pred kraj preliju svinjskom masti ili čvarcima
U Sloveniji su žganci od heljde jedno od autohtonih jela koje je duboko u tradiciji pa još drže do toga da ne izumre.
Neće ti se svidjeti činjenica da žgance pred kraj preliju svinjskom masti ili čvarcima
meni je ćaća pričao da su oni to sadili kad je bio mali, u Lici, za osobne potrebe, a to je bilo pred 60 godina.
i koliko sam szanala, kod nas se u Međimurju sadi, ali isto najviše z aosobne potrebe.
nekako sam stekla dojam da je to seljačka hrana.
i koliko sam szanala, kod nas se u Međimurju sadi, ali isto najviše z aosobne potrebe.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Ma jasno, i tamo je.Pješčana » wrote:meni je ćaća pričao da su oni to sadili kad je bio mali, u Lici, za osobne potrebe, a to je bilo pred 60 godina.
Al kod nas ju se jelo ne znam... na relativno malom dijelu teritorija pa je lakše običaj izumro, pogotovo jer je "sirotinjska" (pa se brže nastojalo pobjeći od toga i sl.).
Mi (obala, priobalje) imamo npr. tradicionalnu palentu kao neki ekvivalent njihovim heljdinim žgancima. Jela se u svim oblicima, čak i s kavom kao doručak
Zašto?MightyMe » wrote:Opegla san si majice.
Volim heljdu
Sivi žganci su što, heljdini žganci?
Znam da Slovenci imaju heljdine, bijele i palentu. Bijeli su od pšenice, mislim
To nisam nikad probala.
Volim i heljdine i palentu, ali ne mogu zamislit da ih jedem u kombinaciji s mlijekom ili bijelom kavom.
Bude mi neugodno kad stariji ljudi potegnu priču kako je to nekad (nekad..kad nije bilo svega kao danas..
) bio vrhunski kulinarski doživljaj 
Znam da Slovenci imaju heljdine, bijele i palentu. Bijeli su od pšenice, mislim
Volim i heljdine i palentu, ali ne mogu zamislit da ih jedem u kombinaciji s mlijekom ili bijelom kavom.
Bude mi neugodno kad stariji ljudi potegnu priču kako je to nekad (nekad..kad nije bilo svega kao danas..
Misliš njokiMargarita » wrote: Kao rijetke njoke.
(imala sam jednom negdje napadaj na tu temu
Šta kao rijetki griz ili tako nešto?
Hm, u biti ako je dobar gulaš ne bi imala niš protiv.
Kako se jedu?
Ma da, njoki. Nije mi bliska riječ, kao rijetki šufnudli. Žganci ko žganci, ja ih sve jedem s kajmakom ili prepečenim špekom. A može i zajedno.ali » wrote: Misliš njoki![]()
(imala sam jednom negdje napadaj na tu temu)
Šta kao rijetki griz ili tako nešto?
Hm, u biti ako je dobar gulaš ne bi imala niš protiv.
Kako se jedu?
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
a sta rec za..skampe? tj..u smislu..moram opisat jer sam se pogubio izmedju padeza i rodova. npr..posto su skampe? oces li jednu skampu? jel to muski rod? sta je to?
za rokulu imam jos napadaje. ne znam kako drugdje, ali u splitu se uvijek govorila..rokula. sad vise nema rokule, ali ima rikole..rukole..sta jos..rikale, rokale, rukile.. ?
Undarground
Kod nas je oduvijek bila riga
Ili ajd ako baš moramo taljanizirat - rukola.
Eeee
al onda su je naprasno, gotovo poput Kolumba Ameriku otkrili Purgeri, a nekako s proljeća se istovremeno pojavila reklama za one bombone i ....sve ostalo je povijest.
Rikola
Kod nas je oduvijek bila riga
Ili ajd ako baš moramo taljanizirat - rukola.
Eeee
Rikola
ŠufnudliMargarita » wrote: Ma da, njoki. Nije mi bliska riječ, kao rijetki šufnudli. Žganci ko žganci, ja ih sve jedem s kajmakom ili prepečenim špekom. A može i zajedno.
Podsjetilo me da jedno 30 godina nisam čula riječ šufter
Koji je to šufter
E da, kajmak. Mliječni proizvod i žganci
Aha, heljdini žganci, no pa šta odmah tako ne kažešPješčana » wrote:sivi žganci su od heljdina brašna,da. izgledaju ko pošten komad bljuzge u tanjuru
Vidiš, nisu mi nikad djelovali bljuzgavo, čak bi rekla da su izrazito suhi (zato ih se treba dobro zamastiti
Ti koja ne smiješ maščobe, možeš (donekle) u heljdi uživati i putem heljdinih štruklji sa (recimo posnim) sirom
(Mislim na slovenske štruklje, ne zagorske.)
:zagradofil:
-
- Information
-