Da, to je jedan od velikih problema. U Hrvata, država je uvijek bila tuđa i zato već po definiciji neprijatelj, a i ponašala se neprijateljski. Nije onda čudo da se Hrvati neprijateljski odnose i prema vlastitoj državi, a i ona prema njima. Drukčije ne znamo.karambol » wrote:
Lopova, Euklide, lopova...
Nama je svaka država u kojoj smo živjeli bila neprijatelj. Kad je, eto, postala zemlja Hrvatica i Hrvata i svih njenih građanki i građana, seljanki i seljaka, dobrodošla je u folklornom smislu, ali naše navike da državu na svaki način zajebemo nisu nestale...Samo je modus operandi zaogrnut šatro domoljubljem, ali lopovi su i dalje bili na sceni. Ne samo to, nego su scenu kreirali prema svojim željama i potrebama...
Nama je država zla maćeha, a mi smo patuljci koji kopaju dijamante i drago kamenje u rudnicima. Takva je percepcija...I kako ne bi sebi svaki patuljak sebi uzeo koju šaku dijamanta? Pa, zavrijedio je...
O vladi Zokija M.
Ne, ja sam građanski propisno odgojen. I učio sam latinski, uključujući njegova dva uobičajena sustava izgovora...a unda » wrote:ono cum..nije valjda da citas kam?![]()
To sam već učinio u odgovoru na njegov post.pls, pusti logiku na miru. nisi bas onaj ko bi trebao poucavati logici. kad vec se vec oces bavit logikom, barem se pozovi na neku, referiraj se.
daj, izvedi mi gdje euklid grijesi, sto on to zakljucuje i izvedi mi tvoju ispravnost zakljucka. znas kako to ide valjda..![]()
Ne. To nije debata. To bi bilo samo nabrajanje primjera. Proguglaj malo o pravilima debatiranja.covjek ti daje svoj primjer, daj ti njemu svoj. zar to ne bi bilo posteno, takav nacin razgovora?
Ako ne znaš, prihvati se malo povijesti. Ima zgodnih knjiga na tu temu. Ja ti nisam povjesničar; bolje nađi stručnije izvore.kakva je to srpska formula udruzivanja i srpska formula bratsva jedinstva? na sto mislis? na koga?
Šovinističko? Po čemu? HJP kaže da je šovinizam "ekstremni, agresivni nacionalizam koji teži sužavanju i uništavanju slobode drugih nacija, vjera, rasa i njihovih obilježja, raspirivanju mržnje i poduzimanju radnji protivnih pravima čovjeka i građanina". Ne shvaćam -- što ja od toga radim turbo-Hrvatima? Ja samo mislim da su glupi i zadrti, a to mi se nikako ne uklapa u definiciju. Moraš se, Unda, više potruditi.za jednog openmajndida kome je demokracija valjda genetski usadjena ili barem po superiornom obrazovanju ili mentalnim sposobnostima, kao osoba koje koristi izraz za druge..turbo hrvati, dosta jedno sovinisticko razmisljanje. tebi to ne izgleda tako? mislim, po logici nekoj, biraj kojoj, koju oces..
I ti meni govoriš o logici...juga se nije raspala radi nikakvih ekonomskih problema, jer, ponavljam, ako cemo o tome govoriti, onda je ova drzava zombi.
Kakve veze imaju te dvije stvari? Da, današnja je Hrvatska loša. Po kakvoj logici ti onda zaključuješ da je Juga bila dobra? Recimo, feudalizam je bio jako, jako loš. Znači, po tvojoj logici je robovlasništvo prije njega bilo dobro.
Uči, Unda, čitaj, razmišljaj, trudi se.
Evo, recimo kriterij opskrbe. Nestašica benzina i vožnja samo u parne ili neparne dane. Nestašica kave. Nestašica cigareta. Nestašica dječje hrane. Nestašica deterdženata. Nestašica struje i redukcije i mrak u gradovima. Čitanje uz svijeću. Masovno kupovanje hrane, kave, pelena, toalet-papira, ulja za kuhanje... u inozemstvu. Istovremeno treća najveća vojska u Europi. Koja se raspadneusporedi podatke, po kojem god kriteriju hoces. ok osim po broju mobitela, npr, pa ces vidjet gdje (kad) se bolje zivjelo, pa onda mozda i zasto. ustvari, ti to znas, ali druge zelis navesti na sulude zakljucke. ko zna zasto.. mozda se radi o nekoj misiji, ko zna..svasta ima.![]()
Ali vi uvjereni ljevičari brzo zaboravite takve stvari i tvrdite da ne postoje. Kao što Indijci tvrde da nije istina da ljudi tamo (u mnogim dijelovima zemlje) seru na ulici.
Ekonomski sveukupno slab ili nikakav. Pa što? To što smo se odlučili za idiotski sustav ne znači da je onaj prije njega bio dobar. Da jest, ljudi bi ga zubima i noktima bili branili. A nisu. Ni gunđali nisu, a kamo li ga branili.sta je to ova drzava stvorila, s tobom ponosnim na celu, osim forme same sebe? koji napredak?
Naravno. Ja ni ne tvrdim da valja. Samo kažem da nam je jedina, ta koju imamo, pa bi ju nekako valjalo očuvati i popravljati i dotjerivati i uređivati. Da bude bolja.ako ova drzava propadne, jel to isto znaci da nije valjala?
Nikakva. Ali to je tvoja logika, ne moja. Ja to nikad nisam rekao. Zašto ne bi mogla propasti. Pa države svako malo propadaju. Naravno da može.a propast ne moze jer nam je jedna jedina?
koja je to logika?
Bogme jest. Ja ju na jedvite jade nekako održavam živom usprkos nasrtajima takvih kao što si ti, kojima je Lijeva Ideja (koju i ne znaju objasniti osim pomoću parola i floskula) puno važnija od logike i pameti.misao je danas na nasim prostorima rijetka biljka. i to nezasticena.
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
Odlično da si naveo ovaj primjer.Emericzy » wrote: Evo, recimo kriterij opskrbe. Nestašica benzina i vožnja samo u parne ili neparne dane. Nestašica kave. Nestašica cigareta. Nestašica dječje hrane. Nestašica deterdženata. Nestašica struje i redukcije i mrak u gradovima. Čitanje uz svijeću. Masovno kupovanje hrane, kave, pelena, toalet-papira, ulja za kuhanje... u inozemstvu.
Prvo, ta kriza je trajala kratkotrajno. Manje od 2 godine.
Drugo, nismo se dodatno zaduživali da bi uvozili te proizvode.
Treće, povećali smo sami svoje proizvodne kapacitete za proizvodnju deficitarnih potrepština (barem onih za koje imamo sirovinu) pa smo vrlo brzo neke od navedenih stvari stvari počeli čak izvoziti, jestivo ulje npr.
Četvrto, izgradili smo elektrane da ne uvozimo struju. Kao danas.
Jel znaš koliko smo ih izgradili u zadnjih 20 godina?
Jednu.
Malu.
HE Lešće na Dobri i uništili kanjon Dobre.
'if you fall, i'll be there' (floor)
Bojim se da nisam.Euklid » wrote:Jao Emer, pa ti si skroz pobrkao lončiće.
Kakve veze ima jedno s drugim?Kao prvo, nisam nigdje napisao da se danas živi lošije. Dapače, živi se bolje nego ikad prije.
Ali isključivo iz razloga kojeg ti spočitavaš bivšem sistemu a to je život na kredit.
SRH je izašla iz Juge s 3 mlrd.$ vanjskog duga a danas je dug 60 mlrd.$.
Koliko je to % povećanja? Ne mogu ni izračunat.
Jel ti uopće barataš s osnovnim materijalnim činjenicama?
Ako će ovu državu upropastiti veliki vanjski dug, znači li to da prošlu državu nije mogao upropastiti manji vanjski dug? Ne znači. Nekoga ubije gripa, a netko preživi karcinom.
Tadašnji je dug, kad je stigao na naplatu, skršio ionako poluraspadnutu, škripuću vreću međusobno pokvačenih rogova. Koji su mahnito počeli krasti jedan od drugoga i sve je otišlo ukurac u roku od par godina.
Današnja je hrvatsko nacionalno gospodarstvo u svom sustavu (a nešto manje u ostvarenju) logičnije, pa mu ne prijeti takav raspad iako je teret duga puno veći. Unutarnji politički razdor nije centrifugalnog tipa, nego je jednostavna borba za vlast, pa ni on ne prijeti raspadom. Nitko važan Hrvatsku ne želi raskomadati. A Jugu je puno njih željelo.
I ti se zaletavaš bez veze i uspoređuješ stvari kad ih ne treba uspoređivati. To što je danas loše ne znači da je jučer bilo dobro.A što smo mi stvorili novog za ovih novih 60 milijardi $ duga?
Pa da recimo sad to prodamo i izvučemo se? Koliko industrijskih giganata? Koliko hotelskih kompleksa?
Na primjer, puno je tih kompleksa i giganata bilo loše i glupo. Činjenica da danas ni to više ne umijemo ne čini glupe gigante ništa manje glupima.
Undi sam već govorio o tome. I Kamerun izvozi hranu. Pa što? I Bangladeš izvozi hranu. Kakav ti je to argument?Možda izvozimo hranu kao nekada?
Loša, nakaradna vizija koja je jedva prikrivala idejnu bijedu. Čim su stvari krenule krivo, ta se idejna bijeda pokazala u pravom svjetlu. Nije demokracija ubila Jugoslaviju. Nju nisu rušili demokrati. Osim ako Janšu, Tuđmana, Miloševića i druge tadašnje lidere ne smatraš demokratima. Ja ne.Radi se o tome da je onda postojala nekakva vizija, strategija, da su se izgrađivale i stvarale nove vrijednosti
Što su to ostavile? Nacionalnu mržnju? Želju da se sve što prije rasturi? Opću krađu i pljačku? Propalu poljoprivredu? Propalu industriju? Šuvarovo obrazovanje? Zaljubljenost u crkvu i nacionalne lidere?da su generacije imale što ostaviti iza sebe.
Što je to konkretno Jugoslavija postigla i napravila što se nije srušilo kao kula od karata u par dana, čim je nestalo sile koja je to držala na okupu? Kako možeš išta od tog proglasiti valjanim ako se moralo održavati samo silom političkog sustava, policije i vojske?
Drži li ovu Hrvatsku na okupu vojska i policija i politička diktatura? Ne.
O čemu onda govorimo?
Jest. Zašto? Kakvu nam je to kulturu onda Jugoslavija ostavila? Samo i isključivo onu koja funkcionira kad ti je policajac za leđima. Jebala te takva vizija i strategija.Danas je na djelu destrukcija i uništavanje.
Deindustrijalizacija do zadnjeg vijka.
Rasprodaja ono malo što je preostalo.
Negdje moramo početi. nekako moramo nadoknaditi ono što je Zapad gradio stoljeće-dva-tri.I zato kažem da je demokracija loša za nekog poput nas. U demokraciji dva debila na izborima vrijede duplo više nego jedan pametan.
A debila kod nas ko gljiva poslije kiše.
Želiš reći kako nam treba neki striček u čizmama s velikom toljagom koji će narediti da se danas na taj način pokrene proizvodnja?Euklid » wrote:
Odlično da si naveo ovaj primjer.
Prvo, ta kriza je trajala kratkotrajno. Manje od 2 godine.
Drugo, nismo se dodatno zaduživali da bi uvozili te proizvode.
Treće, povećali smo sami svoje proizvodne kapacitete za proizvodnju deficitarnih potrepština (barem onih za koje imamo sirovinu) pa smo vrlo brzo neke od navedenih stvari stvari počeli čak izvoziti, jestivo ulje npr.
Četvrto, izgradili smo elektrane da ne uvozimo struju. Kao danas.
Jel znaš koliko smo ih izgradili u zadnjih 20 godina?
Jednu.
Malu.
HE Lešće na Dobri i uništili kanjon Dobre.
Čega? Nečega što će biti isplativije od proizvodnje u Kini ili Indiji, Vijetnamu ili Turskoj? Kaj bi to moglo biti, a da te oni koji imaju kasicu prasicu prate u tom projektu?
Mislim da je bez veze uspoređivati što je bilo prije 30ak godina (i više) s ovim što je danas. Kakav recept se može preslikati osim onog univerzalnog - da bi bilo jila, treba biti dila...?
- Euklid
- old school
Kako nisi?Emericzy » wrote: Bojim se da nisam.
Pa maloprije si pisao da je onaj sistem preživljavao zahvaljujući kreditima sa zapada.
Kad ti se dokaže da je obrnuto ti izvodiš lingvističke akrobacije kako bi se izvukao.
Diskvalificirao si se za bilo kakvu ozbiljniju raspravu po ovim pitanju.
Dobro mi je rekao unda a ja se ne dozvah k pameti
da, kao kad pojedinac stalno ponavlja loše, zlostavljačke obrascekarambol » wrote: Nama je svaka država u kojoj smo živjeli bila neprijatelj. ...
bolno nam fali kontinuitet u razvoju jer su sve povijesne prilike bile prekratke da bi osvijestili, a onda i obrazovali, vladajuće strukture da rade u interesu šire zajednice
ideja zajedništva nam je nepoznanica, naslutimo joj značenje tek u ekstremninm prilikama, rat npr.
Hoćeš reći da nije preživljavao kreditima? Kako to dokazuješ? Možda ne samo sa zapada, ali je preživljavao zahvaljujući njima i robnoj razmjeni. Gradimo mostove i luke, a vi nam plaćate u plinu ili nafti. Dobio sam nemali broj plaća u plastičnim daskama, hladnjacima iz Bihaća i sličnim neupotrebljivim pizdarijama...Euklid » wrote:
Kako nisi?
Pa maloprije si pisao da je onaj sistem preživljavao zahvaljujući kreditima sa zapada.
Kad ti se dokaže da je obrnuto ti izvodiš lingvističke akrobacije kako bi se izvukao.
- Euklid
- old school
To si u pravu. Propustili smo gotovo sve vlakove da se uključimo u neke moderne proizvodne procese.karambol » wrote:
Želiš reći kako nam treba neki striček u čizmama s velikom toljagom koji će narediti da se danas na taj način pokrene proizvodnja?
Čega? Nečega što će biti isplativije od proizvodnje u Kini ili Indiji, Vijetnamu ili Turskoj? Kaj bi to moglo biti, a da te oni koji imaju kasicu prasicu prate u tom projektu?
Mislim da je bez veze uspoređivati što je bilo prije 30ak godina (i više) s ovim što je danas. Kakav recept se može preslikati osim onog univerzalnog - da bi bilo jila, treba biti dila...?
Ni čiča s toljagom nam više ne bi pomogao.
A s druge strane ako tako gledaš onda niko u Europi ne bi više ništa proizvodio.
A proizvodi se (zanemarimo jug). Više nego ikada. Krizi unatoč ili baš zbog nje. Kad uđeš u Njemačku osjetiš kako cijela zemlja naprosto tutnji od proizvodnje.
Gdje se mi još možemo prikopčat?
Jedna od rijetkih stvari koje su nam preostale i koje bismo mogli izvozit, po meni bi bila proizvodnja ekološke hrane. Samo tu treba zasukat rukave.
Kao Leteća npr.
- Euklid
- old school
Šta kako dokazujem?karambol » wrote:
Hoćeš reći da nije preživljavao kreditima? Kako to dokazuješ? Možda ne samo sa zapada, ali je preživljavao zahvaljujući njima i robnoj razmjeni. Gradimo mostove i luke, a vi nam plaćate u plinu ili nafti. Dobio sam nemali broj plaća u plastičnim daskama, hladnjacima iz Bihaća i sličnim neupotrebljivim pizdarijama...
Pa jebote samo 3mlrd$ duga u 40 godina da bi se cijela zemlja podigla na noge.
Tolko bi Šuker prodao obveznica samo da isplati dvije penzije i dvije božićnice.
Klirinška razmjena nije kreditiranje. Da bar danas možemo nešto utrapit u zamjenu za naftu. Ovako je samo skupo uvozimo. Osim toga mislim da nam Rusi po pitanju kliringa još uvijek duguju. Nešto smo se kao dogovorili da nam vrate u helikopterima, ne znam jel to izvršeno do kraja.
Hrvatska je u kliringu sa stranim zemljama bila u pozitivi 1,4 mlrd$ i kad bi to odbio od one 3mlrd.$ duga vidjelo bi se da je vanjski dug bio nikakav a danas smo u prvih 10 europskih zemalja po zaduženosti a ne proizvodimo ništa.
- Euklid
- old school
Ovo je temeljni problem društva u cjelini.baja » wrote: da, kao kad pojedinac stalno ponavlja loše, zlostavljačke obrasce
bolno nam fali kontinuitet u razvoju jer su sve povijesne prilike bile prekratke da bi osvijestili, a onda i obrazovali, vladajuće strukture da rade u interesu šire zajednice
ideja zajedništva nam je nepoznanica, naslutimo joj značenje tek u ekstremninm prilikama, rat npr.
Dok to (ponovo) ne osvijestimo nema nam naprijed.
Zaboravio si i trošak za roštiljadu i karte za operu...Euklid » wrote:
Šta kako dokazujem?
Pa jebote samo 3mlrd$ duga u 40 godina da bi se cijela zemlja podigla na noge.
Tolko bi Šuker prodao obveznica samo da isplati dvije penzije i dvije božićnice.
Dobro...u međuvremenu je tu bio rat koji je nekome bio i dobar brat... Ne bih sada ulazio spiku ŠBBKBB, ali uz nestanak tržišta na koje su se plasirali ti proizvodi, nestali su i ljudi i znanje, ne?
Pokušaj pregrupiranja i oživljavanja tržišta sveden je na tzv. privatizaciju gdje se nada pokazala najgorom kurvom jer su perjanice privatizacije znale o pokretanju i modernizaciji proizvodnje koliko i o tržištu, faking ništa. Znali su ubiti kravu kako bi sebi namaknuli mesa, tako nekako...
Dakle, radili su isto što i susjed Mika. Išli su u banke i dizali kredite... kako bi zatvorili stare kredite koje su digli oni prije njih i oni prijeprije njih...
Sve u svemu mi smo vođeni NNNI ekipom (Nesposobnjakovići, Neznalice, Neradnici, Idioti) već niz godina...
I možemo mi maštati o proizvodnji hrane, ali dok imamo nesređene gruntovne papire od toga neće biti ništa. Mi nemamo nikakvu strategiju, kao država, nemamo nikakav dugoročni plan...Naš dugoročni plan bio je uću u NATO i EU jer su tamo kasice prasice i već bumo se nakvačili na neku cicu pa bu nekak' bilo...U krajnjoj liniji reći će nam oni kaj da radimo, ne?
Mi ćemo, automatski, dobiti sve ono što nam fali. Živjet ćemo prekrasno...biti ćemo kompilacija Jamajke, Švicarske, Švedske i Brazila...Jaki k'o Ameri, zgodni k'o Talijani, s vinima poput francuskih i kitama k'o kongoanci...
- Euklid
- old school
Jebemu karambolje, ocemo se danas raspravljat ili necemo?
Mislim, sve ovo kaj si napisao se potpuno slazem.
Ubijas raspravu, ono.
Rostilj i opera velis?
Mamicu im hebem, skupo nas je izasao racun na kraju.
Ubijas raspravu, ono.
Rostilj i opera velis?
vidim da je to bio vrlo doslovno gradjanski odgoj. egzercirus pravus.Emericzy » wrote: Ne, ja sam građanski propisno odgojen. I učio sam latinski, uključujući njegova dva uobičajena sustava izgovora.
a cuj, nisi. ne znam kako ti rec jednostavnije. ako ne znas o cemu govorim, kazem, pusti logiku na miru, ne spominji njeno ime uzalud..To sam već učinio u odgovoru na njegov post.
koja pravila, sta debata? ajde u neku akademsku zajednicu pa debatiraj i zadovoljavaj formu koja nicemu ne sluzi. ovo je..trkeljanjeeeeeeeee! : 300:Ne. To nije debata. To bi bilo samo nabrajanje primjera. Proguglaj malo o pravilima debatiranja.
ok, ti nisi turbo hrvat. ti si fino ugodjeni hrvat ili koji vec..Ako ne znaš, prihvati se malo povijesti. Ima zgodnih knjiga na tu temu. Ja ti nisam povjesničar; bolje nađi stručnije izvore.
Šovinističko? Po čemu? HJP kaže da je šovinizam "ekstremni, agresivni nacionalizam koji teži sužavanju i uništavanju slobode drugih nacija, vjera, rasa i njihovih obilježja, raspirivanju mržnje i poduzimanju radnji protivnih pravima čovjeka i građanina". Ne shvaćam -- što ja od toga radim turbo-Hrvatima? Ja samo mislim da su glupi i zadrti, a to mi se nikako ne uklapa u definiciju. Moraš se, Unda, više potruditi.
mislim, mjku imjbem tim srbima..to nije sovinizam, to je povijest, pise u knjizama.. : cheer:
pravila logike? .. koja?I ti meni govoriš o logici... : rofl: Unda, jesi li ti učio pravila logike u školi? Ako jesi, koliku si ocjenu imao?
daj, emerici, nemoj vise, ko zna ko ovo sve cita.
znaci, znaci, nego kako drugacije. ako nece milom, onda ce silom. mora bit da je tako. po logici..Kakve veze imaju te dvije stvari? Da, današnja je Hrvatska loša. Po kakvoj logici ti onda zaključuješ da je Juga bila dobra? Recimo, feudalizam je bio jako, jako loš. Znači, po tvojoj logici je robovlasništvo prije njega bilo dobro.
Uči, Unda, čitaj, razmišljaj, trudi se.
koji parni i neparni dani? a bonove si zaboravio? ko se to onda nije vozio, pusio, pio kave..prao se, brisao guzicu kartom deverom 80 (da, toga papira nije bila nestasica), citao uz svijecu da bi sta..polozio ispit, napisao clanak na olimpiji? ulje nisam ni do sada ni nikada upotrebljavao za kuhanje..Evo, recimo kriterij opskrbe. Nestašica benzina i vožnja samo u parne ili neparne dane. Nestašica kave. Nestašica cigareta. Nestašica dječje hrane. Nestašica deterdženata. Nestašica struje i redukcije i mrak u gradovima. Čitanje uz svijeću. Masovno kupovanje hrane, kave, pelena, toalet-papira, ulja za kuhanje... u inozemstvu. Istovremeno treća najveća vojska u Europi. Koja se raspadnečim počne prvi rat.
jel ti uopce znas sta o famoznoj stabilizaciji? mislim, ti se kao razumijes u politiku. neces valjda svodit sve na kavu i sta ono, guzic papir? mislim, mozemo mi i sitnicarit, ako oces. tj, pokusat cu barem..
masovno se kupuje sad i u sloveniji i grudama i svugdje. i to i hrvastki proizvodi. ono malo sto se jos proizvodi pod todoricevom sapom. ako se ima novaca. ostali kupuju kod horvatincica i keruma, jeftini su..jeftino su dosli do onog sto imaju. i to demokratski.
ljudi nisu imali kavu (kao ono, nije se pila kava, kad bi ti neko dosao u goste, zrno kave bi zavezao na koncic i umocio tri pita u salicu i tako mu napravio kavu) , ali bi zato dobilio stan. meni se cini ti vrlo fer. koliko bi se danas ljudi odreklo kave da dobiju stan? ja ne znam nikoga.
sta sad vojska? odakle je ona odjednom upala? novi logicki element? govore da je bila treca. zato je lakse bilo iznutra to sredit.
sad, ako se raspala i treba tako, ali na sto se raspala?
meni je veci problem od tog kako ti brljavo i junacko vojnicki gledas, koliko je love islo na vojsku, koliki dio budzeta?
a opet, sta ti znas o tome? jel znas koliko je love islo, a koliko se vracalo i kao i je li to znacilo, sto je znacilo, koliko je znacilo?
ili cemo opet o srbima, knjizama , povijesti i bancu? : giggle:
to ti mislis i da sam uvjereni i da sam ljevicar i da ja tvrdim da nesto ne postoji. ja ti samo pokusavam rec, akademski i debatno, gradjanskim odgojem i aristokratskim (sta jes jes) da je nevjerovatno kolko mos srat gelere.Ali vi uvjereni ljevičari brzo zaboravite takve stvari i tvrdite da ne postoje. Kao što Indijci tvrde da nije istina da ljudi tamo (u mnogim dijelovima zemlje) seru na ulici.
ako si ti htio kontinuirano rusit neki sistem, drzavu, kulturu, ljude, ako ti nisi mogao prosperitrat u takvom neslobodnom okruzenju, gladan, zedan, bez kave i cigareta, bez pristupa zdravstvenim ustanovama, prljav, zasran, neobrazovan, u strahu, siromasan, beskucnik bez benzina .. (u onom jednom oglasu je pisalo..onda vam ni mi ne mozemo pomoci), neka si rusio, ja ti ne zamjeram nista, takav si i takav je krug ljudi s kojima si se druzio i razmijenjivao misljenja (horvat mi je uvijek djelovao neishranjen nekako, valjda mu se od toga mozak odjedared omeksao), ali postoje ljudi kojima je onda bilo omoguceno da zive od svoga rada i da i kvaliteta zivota napreduje, njima i njihovoj djeci.
takvih nije malo.
evo, ovom prilikom zahvaljujem tebi na domovinskom doprinosu sto je tvoje razmisljanje postalo sluzbeno, zakonsko, funkcionalno, sto si doprinio da drugi slobodno disu (bez srba iz blize i dalje povijesti) u svojoj domovini is to imaju izbor hoce li stvarati ekonomiju tako da trose u hoto ili centar uan, da imaju izbor hoce li kupiti ulje za kuhanje ili mobitel kako bi razmijenili informacije i tako postali pametnijima.
hvala ti na tome sto si doprinio tako da kazes da nisi doprinio, da je ovo obicno smece, ali da si ti htio nesto drugo, ti bi to drugacije organizirao, da je bilo tebe pitat, ali niko te nije pitao, a ti logicar.
aj, drugi put nemoj vise doprinosit i pomagat. imaju ovi ljudi i svojih problema, a da razmisljaju o tome hoce li se vratit, nece li, hoce li na ulice, nece li i sta ti mislis o tome.
pomogao si dosta, pls, nemoj vise. sad se mos opustit i zasluzeno pisat sto ti god padne na pamet po internetu.
Ekonomski sveukupno slab ili nikakav. Pa što?
pa nista. odlicno. super. ko bi htio bolje? ja nikad nisam rekao da neki smisao mora postojat da bi nam ga neko izmisljao..
ekonomiju smo rijesili. amo sad o kumpirima.
pa nista nije dobro? jel tako? kako je ono kolakovski rekao?To što smo se odlučili za idiotski sustav ne znači da je onaj prije njega bio dobar. Da jest, ljudi bi ga zubima i noktima bili branili. A nisu. Ni gunđali nisu, a kamo li ga branili.
i kad sam ja rekao da je bio dobar? ..u smislu apsolutno dobar, kako sam te shvatio da ti govoris. a gdje je po tebi bilo dobro? sta si ti htio..da postanemo americka zvjezdica?
ljudi su htjeli kruva povrh pogace. vjerovali su onima koji su mislili da je bolje negdje drugdje. sad kad su drugdje, pitaju..ma di je onaj emerici da ga ja malo pitam sta je on to govorio da je tamo bolje, di je nestao? ne vidim ga..ma ne vidim ustvari nista, niceg nema,a to sve cega nema je sareno.. ko zna, mozda je medju nama, stavio je kapu na glavu, pustio brke i pita zajedno s nama kako nam se desilo da dodjemo u ovo sranje.
znas ti onu pricu..dva tukca, tri tukca..? kad je poslalo po jednom vlaju u split tri tukca, a ovaj isporucuje dva tukca?Naravno. Ja ni ne tvrdim da valja. Samo kažem da nam je jedina, ta koju imamo, pa bi ju nekako valjalo očuvati i popravljati i dotjerivati i uređivati. Da bude bolja.
e, tako je s tobom pricat..
aj ti sam reci, da ne moram ja izvlacit, sta valja, sta ne valja, sta treba ocuvat i kad je bila jedan, kad jedina, zasto se za jednu valja trudit, zasto za drugu ne i kakve to ima veze s logikom, cijom logikom i uopce, razumom i sta ti ustvari prodajes i posto?
krvi ti isssove, ti stvarno nisi svoj.Nikakva. Ali to je tvoja logika, ne moja. Ja to nikad nisam rekao. Zašto ne bi mogla propasti. Pa države svako malo propadaju. Naravno da može.
kad propadne, jel to znak da je valjala? je, ali bi trebalo napravit da bude bolja tako da ne propadne, a propast ce..ali nece, nece mozda, ali oce sigurno, jer je propala i ona i jos neka, ali ta nije bila jedina, a ni jedina, a ova je jedna, pa moze propast, ali ja necu, a htio sam da ona propadne, a obje ne valjaju, a ona je mogla bit bolja, ali je propala, a i ova ce, iako ce bit bolja, mora bit bolja jer je sada slaba i nikakva, a to znaci da nema sanse da propadne, aako bude htjela propast, nece, jer cemo mi rec ovo nam je jedna i jedina, a ipak ce propast..a mozda nece, ajebiga..malo sam zamantao sebe, ali sam zato jos vise zamantao druge.. : D
Bogme jest. Ja ju na jedvite jade nekako održavam živom usprkos nasrtajima takvih kao što si ti, kojima je Lijeva Ideja (koju i ne znaju objasniti osim pomoću parola i floskula) puno važnija od logike i pameti.
pa ti si prava pravcata zrtva. prometej pravi. nesto izmedju atlasa i prometeja. nisam ni ja znao koliki ti teret imas. citava jedna misija. povijest ce prepoznat tvoju ulogu, ne brini. garantiram ti da ces uc barem u sve udzbenike iz logike. barem u ono dijelu u kojem se bude proucavo opstanak srednjovjekovne neotominske logike sve do 21 stoljeca. : D
dok ti ne objasnis svijetu lijevu ideju, evo ti nesto sto ces cut kao nagovjestaj prije nego sto se masovno pocnemo kretati ulicama.
necemo rusit nista i nikog. nas nekoliko milijuna cemo samo doc ispred tvog prozora i vikat cemo, znajuci da si ti posljednji zaglavni kamen koji drzi teret ovog slobodnog i razumnog svijeta. ma civilizacije uopce. ma sta civilizacije..logosa.
http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti ... djeli.htmlkarambol » wrote: .... kitama k'o kongoanci...
Ma u krasni qrac...samo mi ode mir...Euklid » wrote:Jebemu karambolje, ocemo se danas raspravljat ili necemo?
Ubijas raspravu, ono.
Rostilj i opera velis?
ne znam ko zali nad onim sto je bilo, narocito ako se razgovara u ovim, makro okvirima, ali raditi prosperitet ovoga, na negaciji prosloga, tj u smislu da se sadasnje nista proglasi pozitivnim automatski ako se prije proglasiti minus nista, pa kakav je to progres?karambol » wrote:
Možda se "ekonomski problemi" drukčije interpretiraju... Možda je perspektiva vraćanja ukupnih dugova države bila ljepša, ali da je blagajnička raspodjela novca bila jedan od vodećih generatora nezadovoljstva (iz kojeg su rasli i hranili se budući teoretičari kaosa) - je. Ne da mi se sad otvarati pojedinačne primjere iz kojih može nastati samo naklapanje i nabrajanje za i protiv opcija, ali zrnca pameti koja su postojala nisu bila dovoljna i nisu prevladala...
Žaliti nad onim što je prošlo, neću. Nema smisla. Likovati jer sam tu gdje jesam, nisam u stanju.
Kao što sam pizdio u bivšoj državi, pizditi ću i ovoj. Sve zbog želje, možda sulude, da je učinim boljom i zdravijom...
nasuprot, reci da je onda valjalo to, to i to, zato, zato i zato..ne valja. ne valja jer bi se onda vidio sav jad sada, a time se nije za ponosit. a mi se uporno ocemo ponosit, sto meni potvrdjuje ono..tko vrlina nema, i sramotom se dici.
strah da se u sustavnim nekim okvirima ne bi vidjelo da je onda bilo bolje, jer bi onda se ljudi zeljeli vratiti na, khm..bolje, tj da se ne bi vidjelo da je sada katastrofa, relativna ili mozda i apsolutna, zeli se otkloniti tako da se ono prije proglasi nevaljalim, losim, zlom, itd i to da se demonizira do apsoluta, jer ako je nesto tako ekstremno lose, sad je relativno manje lose, a to znaci da je bolje.
to ti je citava filozofija politcka ovdje i sada. istu retoriku i ideju ima emerici i crkva i cicak i banac i horvatincic i kerum i bausteleraj kapitailasti i nekretninski spekulanti.
nema to veze s nekom kao demokracijom, pa dotjerali mi tu rijec i do njene operativne hiperinflacije i manipulacije.
shvacas li ti koji je to gimnasticizam? vratiti se na bolje..automatski si sam sebi rekao da si kriv, jer cim si rekao da je prije bilo bolje, znaci da se zelis vratiti, a ako se vracas ides natrag, a to znaci..sta? a da ne ides naprijed, a ici naprijed je bolje, dakle, ako ides natrag je gore.
gore je jer ides natrag, opcenito, i jos je duplo gore jer, kako smo vec zakljucili i odlucili upornim ponavljanjem nekako je ustanovljeno da je prije bilo gore.
tu ima i jos jedan relativizirajuci pandan da bi se to gore sto je bilo prije i po treci put, na trecu potenciju proglasilo jos gorim, a to je, kad se vec dovelo do ekstrema, imamo jos jedan eksterem, onaj koji je vladao prije onog goreg i, doduse, iako je u tom gorem jedan blazenik bio saborski zastupnik, ne znaci da je to gore od goreg, dapace, iz toga se razvilo dobrim dijelom ovo dobro sada, ali cijena koja ce se platiti da se vlasi ne dosjete je da se to gore i puno gore sto je nastalo nakon njega, izjednace.
tako se vrsi transformacija, transkripcija ili interpretacija ovih sada u demokrate koji su samo zbacili crne habituse sa sebe i okitili se sarenilom i poceli blejat da se sakrije vucja narav koja je uvijek ista, korporativno kapitalisticka i takva, jadna, samo zeli po bilo koju cijenu osigurati okolis u kojem ce opstati i prosperirati.
mislim, jel danas svakom jasno da na demokratskim izborima ne mogu (ok, necu o detalljima) pobijediti oni koji marsiraju u crnim kosuljama.
te crne kosulje se tu i tamo kozmeticki poruce da bi se vidio kontinuitet, da bi se vidjelo da se nije zaboravilo, ali ne moze, ne smije danas nijedna crnokosluljaska stranka otvoreno doci na vlast.
treba se ici okolnim putevima, treba to demokratski, treba rec..nisam ja to tako mislio, odricem se toga ( i uvijek, uvijek se u istom kontekstu i recenici kaze..ali, odricem se i crvenog vraga, uvijek se naglasava izjednjacavanje i svaka prilika se koristi za to), preuzima se neki kao, liberalni stav ili politicki stav i tako dolazi do skoro apsurdne situacije..tj, zeli se postici da se smatra apsurdnoscu (quia credo quia... ), da imamo spoj demokracije, fasizma i liberalizma, dakle, zelje da se do moci i vlasti i ostvarenja ideje dodje demokratskim putem kad vec ne ide brze.
potpuno se slazem da ondasnja pamet nije bila dovoljna, nije drustvo dovoljno bilo zasiceno njom da se krene naprijed rjesavajuci usput tehnicke poteskoce razumom i dogovorom, ali ne moze se reci da je ondasnji sustav stvorio takav nerazum. naprotiv, mislim da je napravio puno, ali nije stigao napraviti da razum postane vecinski, nije jos puno trebalo..ne znam, mozda koja godina jos.
ponovit cu po sjecanju, necu citirati, citao sam neki izvjestaj, nesto, komentar jednog arhitekta na stranicama zagrebackih ili hrvatskih arhitekata, nazalost, vise ne mogu naci taj tekst, niti se sjecam autora, volio bih ga jos jednom procitati, ali na jednom mjestu se govori o sasvim razvijenim mehanizmima civilnog drustva osamdesetih.
dakle, mogu se sad pitati, ako su bile razvijene (ako se dobro sjecam da je tako pisalo), kako se moglo dogoditi ovakvo barbarsko urusavanje, lom tih civilnih mehanizama? kako se moglo dogoditi ovakvo unistavanje kriterija da se nesto sto je razvilo u ogromnoj mjeri u odnosu sto je recentno bilo, proglasava smecem, a vratilo se to drustvo u doba kad od civilnog mehanizma nije postojala ni civilna manufaktura i time se jos ponosi kao nekim napretkom, iako se kulturolski vratilo skoro stoljece ili vise unatrag s nekim politickim primjesama sredine stoljeca. doduse, s televizorima i mobitelima i internetom, ali unatrag. protok vremena koji netko linerano dozivljava, ne nosi nuzno i razvoj misli i kulture.
zato, nema vracanja nikakvog unatrag, jer se tesko vise untarag moze i ici. bilo bi postenije da se prema periodu socijalisticke jugoslavije odnosi tako da se onda kaze..ne zelimo naprijed, to je i onako daleko, za pedesetak godina cemo tek doci do tamo..tamo gdje smo bili. : D
dakle, pizditi na neku drzavu je u svakom slucaju normalno stanje i izrazavanje. ali...jedno je pizditi na onu drzavu, kao sto je uostalom i feral pizdio, ali sa sadasnjim iskustvom, pitam se bi li mi onda tako jako pizdili da smo imali razuma vidjeti kuda to vodi?
jedno je pizditi na drzavu koja zakonski, ustavno, formalno i funkcionalno, s uvedenom infrastruktirom, kaze..sta ocete? evo vam drzave, zivite i odlucite kako zivjeti bolje. crtala im je ta drzava, slovkala..odlucite. budite slobodni. preuzmite odgovornost. stvorite vrijednost. stvorite novce. raspodijelite ih medju sobom..
a drugo je pizditi na drzavu koja je demokratski, voljno, slobodno i odgovorno napravljena da bude forma i okvir koji ce sluziti samo tome da omoguci okolinu za razvoj kapitalizma, korporacija, kriminalnih financijskih akcija, preuzimanja onih dobara od prije (ocito prije nije bila bas takvo smece od drzave kakva se zeli prikazati ako je se moglo u tolikoj mjeri pokrast i kulturno razrusavati) sebi u dzep, tj ogromna bogatstva u malo dzepova, dakle, drzavi koja ce kulturu prepustiti trzistu, pa ako trziste pokaze da ce ta kultura nestati, tako ce i biti, neka forma u kojoj ce kapital naci zastitu, vec ce se pojaviti.
mislim, prije smo barem mogli mogli grintati uvjeravajuci se da smo protiv drzave. sad mozemo grintati samo na sebe i trpiti dok nam se drugi nasladjuju nasoj gluposti i kretenizmu kako su nas uspjeli zajebat, govoreci da je sad prekasno za bit pametan i da zivimo u najboljem sustavu, da bolji nije izmisljen i da nam nema vise unatrag, da nema vise radnickih i ostalih slicnih klasa, da danas postoje samo dvije, a da mi spadamo u klasu kretena. tj, danas nema klasa, danas smo kretenski okovratnici i to nam je sudbina jer nam je ovo jedna jedina..
jesi me shvatio? nisi? mozda je to dobro.
e, sad..nije da zelim ostat lukavo ontopik, ali u svjetlu ..ili tami ovog sto sam napisao, tj pretpostavimo ako je to tako kao sto ja vidim ili barem donekle, malo vise donekle, dakle, sto bi to trebala napravit ova vlada, sto bi trebala odluciti, koje bi mjere trebala poduzeti, kakvu ravnotezu napraviti, koga, sto zajebati ili osujetiti, kako napraviti korake prema boljoj i ravnomjernije raspodijeljenoj i rasporedjenoj kvaliteti zivota, sto napraviti i kako se ponasati prema onima koji to ne zele..ukratko, kako to sve skupa odigrati, odakle poceti, koji su prioriteti i sto sve treba napraviti da se pokrene zamasnjak koji ce neke probleme automatizmom rjesavati is to sve za to treba zrtvovati i koliko i kako, a opet kazem, da oni kojima to ne odgovara dobiju drugaciju poruku, pa i dozivljaj, pa i na koncu ..ili pocetku, da vide da imaju koristi od toga?
sto napraviti da se ozdravi krajnje bolesna nacija, a pod tim ne mislim samo na ekonomiju. ekonomija nikada nije..ili ne bi trebala biti sama sebi smisao.
Nije dobro jer sam shvatio. Ideš do kosti, dubok rez.....a unda » wrote: jesi me shvatio? nisi? mozda je to dobro.![]()
..ukratko, kako to sve skupa odigrati, odakle poceti, koji su prioriteti i sto sve treba napraviti da se pokrene zamasnjak koji ce neke probleme automatizmom rjesavati is to sve za to treba zrtvovati i koliko i kako, a opet kazem, da oni kojima to ne odgovara dobiju drugaciju poruku, pa i dozivljaj, pa i na koncu ..ili pocetku, da vide da imaju koristi od toga?
sto napraviti da se ozdravi krajnje bolesna nacija, a pod tim ne mislim samo na ekonomiju. ekonomija nikada nije..ili ne bi trebala biti sama sebi smisao.
Ovo drugo...nemam pojma...neki čudotvorni iscjeljitelj s Filipina koji ima velike ruke kojima može zagrliti cijelu zemlju i tretirati svojom čudotvornom energijom...
"Povijest ima tendenciju da se ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.”
“Budite jaki, živite časno i sa dostojanstvom. Kada pomislite da više ne možete tako, izdržite.”
- Euklid
- old school
Dobro je rekao Hegel da se iz povijesti moze nauciti samo to da se iz povijesti nista ne moze nauciti.karambol wrote: "Povijest ima tendenciju da se ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.”
Ne, nisam baš to rekao, ali nije bilo daleko.Euklid » wrote:
Kako nisi?
Hajdemo ispočetka. Taj je sustav uvijek jako puno trošio. A praktički nikad nije proizveo koliko bi potrošio. (Kao ni ovaj sada, uostalom.) Razlika se namirivala trikovima i kreditima iz inozemstva. Kad je trikova ponestalo, a Zapad zatvorio kreditnu pipu, stvari su počele pucati. Normalna bi zemlja to preživjela jer bi se reorganizirala, restrukturirala, re-nešto-drugo. Ali Juga, nerazumno sklepana kakva je bila, počela je pucati po šavovima. I na kraju se raspala.
Njezin dug tada nije bio ni blizu ovom današnjem, ali tadašnji svijet nije bio ni blizu ovom današnjem. Tada nitko nije bio zadužen kao što je danas. (Osim možda Latinske Amerike.) To su bila sasvim druga vremena.
Druga vremena, drugi pacijent, druga bolest, drukčiji ishod.
Hrvatska danas opstaje u drugim vremenima, boluje od drugih problema i ishod će svega (nadam se) biti drukčiji.
Prije nje su bile druge krize. I poslije nje. Jugoslavija je cijelo vrijeme svog postojanja teturala iz jedne gospodarske krize u drugu. Recimo, jesi li se ikad pitao zašto je u tridesetak godina milijun Jugoslavena otišlo na rad u inozemstvo. Pazi vamo, jebote, milijun.Euklid » wrote:Prvo, ta kriza je trajala kratkotrajno. Manje od 2 godine.
Zbog zabave? Mode? Boljeg shoppinga?
Točno.baja » wrote: da, kao kad pojedinac stalno ponavlja loše, zlostavljačke obrasce
Taman se napravi neka skrama civilizacije, kad paf! bude neki rat i sve sjebe i onda počinjemo ispočetka. 20-30-40 godina fino i stvori se neka korica civilizacije, kad paf! dođu s brda Undini revolucionari i sve potuku i onda počinjemo ispočetka.
Osobno mislim da je glupo razmišljati u takvim relacijama. Zašto bi se 'mi' kao nacija uopće trebali bilo kamo prikopčavati? To su socijalistički koncepti. Sve na ovom svijetu samo mijena jest, kako mudro reče Preradović. Ne možeš ti biti pametan za dvadeset godina unaprijed, odnosno malo je stvari u kojima možeš. Jako malo. Zato se stalno mijenjaju 'škole' mudraca čije friške mudrosti onda svi zadivljeno slušaju. Jebeš to. Mi trebamo narod učiniti pametnim. Ili bar obrazovanim. Ljudi će onda, svaka generacija za sebe, najbolje znati što treba raditi.Euklid » wrote:
To si u pravu. Propustili smo gotovo sve vlakove da se uključimo u neke moderne proizvodne procese.
Ni čiča s toljagom nam više ne bi pomogao.
A s druge strane ako tako gledaš onda niko u Europi ne bi više ništa proizvodio.
A proizvodi se (zanemarimo jug). Više nego ikada. Krizi unatoč ili baš zbog nje. Kad uđeš u Njemačku osjetiš kako cijela zemlja naprosto tutnji od proizvodnje.
Gdje se mi još možemo prikopčat?
Jedna od rijetkih stvari koje su nam preostale i koje bismo mogli izvozit, po meni bi bila proizvodnja ekološke hrane. Samo tu treba zasukat rukave.
Kao Leteća npr.
Jedine stvari koje dugoročno znaš da treba raditi su komunalije i komunikacije. Voda, struja, kanalizacija, ceste, željeznica, aerodromi, telefon, radio, optički kabeli, sateliti...
Ali nama je obrazovanje zadnje na ljestvici prioriteta.
-
- Information
-