ElliQuinn » wrote:
No, za nas neuke sa sjevera bila bi potrebna barem neka fusnota.
a nene, nes se tako lako izvuc..
ne radi se uopce o neukosti i tu je najveci problem ovog problema..
radi se o logici nekoj, tj da se uzrazim mojom, undinom simbolickom logikom..neke cu pojmove, radnje, rijeci ostaviti nesimboliziranima radi lakseg pracenja, npr..
- moja zvrnja nosi ime po stripu tljunkon: spordigo.
eto, jel ti sad malo razumljivije?
za razumijevanje ove recenice..ili za zeljom za razumijevanjem ove recenice, kontekst uopce nije toliko bitan.
bitan je utoliko sto bi nam u ritmu, ideji, opisu neke druge situacije, moglo reci sto je pjesnik htio reci, a pjesnik je u ocito startu bio malo nejasan, namjerno nejasan, namjerno je htio malo zaljuljat citatelja, bez obzira o kojem govornom podrucju se radi, odnosno, tj, ako je do tog trenutka stivo bilo zanimljivo, onda ce citatelj nekako sam pokusat taj nejasnitet istrazit, pitat se, cudit se i tako doc do te neke metajezicne rezultante koja ce bit neki dozivljaj.
ono sto ja dozivljavam kao problem jest obaveza prevoditelja..ok, ne razumijem se bas u prevoditeljsku i izdavacku praksu i obaveze..da citatelja u startu i po definiciji tretira neukoga i da su tu potrebna neka pojasnjenja, odnoso edukacija.
to mogu vidjeti i po onim didaskalijama unutar navodnjaka, koji su mozda retoricki, a mozda ce se zaista utjeloviti kao neki fuseki, ne?
naime, kako bi trebao izgledati taj fusek? ne znam bas, ali imam jedan prijedlog s kojim se ne slazem. ustvari, zasto se ne bih s njim slozio, bas je simpatican.
fusek bi mozda trebao omoguciti citatelju izbor, slobodu u obliku testa nekog. zivimo u digitalnom dobu i zasto ne bi imali i digitalna stiva..ne u tehnoloskom smislu, nego u strukturnom. dakle, fuseki tj one pahuljice..
- moja skola je dobila ime po liku iz stripa topolino: horacije: *
*1.. horacije bijase debeli, celavi rimski turbo heksametrist i vidite, dragi citatelju u er ha i regionu, taj je ucenik mislio da je skola dobila ime po horaciju, liku iz stripa za djecu u americi poznat kao miki maus, kod nas poznat kao ujo mis, u italiji kao topolino, u japanu kao ici cici. to znaci d aje ta skola vjerojatno negdje na jugu italije, jer tamo su vam u italiji neuki, samo stripove citaju.
*2.. isto kao pod *1, ali s tom razlikom sto se ucenik zajebavao..sori dragi citatelju..salio te je namjerno rekao to sto je i kako je rekao, a tebi, dragi citatelju je da vidis zasto je on to rekao i sto je pjesnik s time htio reci, osim sto se radi najvjerojatnije o uceniku i o skoli sa sjevera italije, jer se on su oni gore duhoviti i inteligentni i obrazovani..ti gore na sjeveru italije.
*3.. eto, dragi citatelju iz er ha i regiona, cega sve ba ima u bijelome svijetu. da, to znaci upravo to sto si procitao, a to je da na razvijenom i dekadentnom zapadu, zaista postoje skole koje imaju imena po likovima iz stripova. kud idje ovaj svijet?
*4.. ako si, dragi citaoce i iscitavatelju, umjesto horacije, procitao..petronije, nije to bas bezveze, zanimljiva asocijacija te sinapsa, ali ovo stivo ima neke nize ambicije, komercijalnije, tako da se nemoj previse time opterecivat. ako bas oces, onda napisi svoju knjizu, a ne mene ovdje zajebavat, i onako sam muda otelio za prevest ovo smece u turbo nihilistickom roku i to za nikakve pare, da mu jebem sve po spisku, svako pola sata vec mjesec dana me zove i pita..jel gotovo, kad ce vise, brze, brze. aj ca tamo, dragi citatelju, shvati tekst kako oces ili uci taljanski, sest godina muke kod raspudica, a zasto, pitam te ja, zasto? akos citat citaj, akos nes, jebise, pusti mene na miru..picajzlo jedna.
*5.. hamlet. wtf. cek malo, jel ti to mene sad stvarno zajebajes? pa kakve veze moze imat horacije hamletov s topolinom? znas sta..nemoooj da ti ja dodjem tamo i da ti utiram ovu knjizu znas di, e..
*6.. dragi citatelju, zaokruzi odgovor, tj fusek koji smatras da ti najbolje odgovara. moze i ovaj.
mislim, pa nije ta knjiza valjda ovidijeve metamorfoze, pa da moramo stalno u prijevodu fuskati, npr da se iz veze napeje i oreade stvorio jason, koji je polubrat heraklov ciji je prvi caca bio njihov ljubavnik..