Kreatori i uživatelji malograđanske Hrvatske
- schmokljan
Čini mi se da je bolje pitanje - u koju školu dijete poslati: http://www.jutarnji.hr/marina-ide-u-6-- ... e-/979151/
Da li samo ja imam dojam kad čitam ovaj članak da to nisu riječi 12 godišnje cure?schmokljan » wrote:Čini mi se da je bolje pitanje - u koju školu dijete poslati: http://www.jutarnji.hr/marina-ide-u-6-- ... e-/979151/
Bez obzira na to, Diesel i Iphone da ima baš svako dijete u razredu? Koja je to škola?
Happy Easter!
- Lord Byron
Ne vjerujem Jutarnjem ni kad mi napiše da je danas petak. (BTW, i to im je uspjelo jednom zeznuti: pred par godina su izišli s krivim datumom u zaglavljuschmokljan » wrote:Čini mi se da je bolje pitanje - u koju školu dijete poslati: http://www.jutarnji.hr/marina-ide-u-6-- ... e-/979151/
- schmokljan
Ali Diesel?
Po mojoj procjeni, rekao bih da je to razred prepun djece čiji su roditelji mahom liječnici, odvjetnici i visokopozicionirane drkadžije, s diplomom ekonomskog fakulteta, u bankama.
Te tri profesije su izravno odgovorne za preko pola hrvatske malograđanštine, za izvitoperenu klasnu svijest, za nastajanje boljih i gorih kvartova nakon rata, za nametanje statusnih simbola i za odgoj vlastite djece s bolesnom idejom da su superiorna drugoj.
Da ne kažem koliko bi bofla koji prolazi pod likovnu umjetnost nestalo da gore spomenuti nemaju gadnu naviku posjećivanja izložbi gdje se, pred čitavim svijetom, prepuštaju svojoj sklonosti ka bofl robi.
Po mojoj procjeni, rekao bih da je to razred prepun djece čiji su roditelji mahom liječnici, odvjetnici i visokopozicionirane drkadžije, s diplomom ekonomskog fakulteta, u bankama.
Te tri profesije su izravno odgovorne za preko pola hrvatske malograđanštine, za izvitoperenu klasnu svijest, za nastajanje boljih i gorih kvartova nakon rata, za nametanje statusnih simbola i za odgoj vlastite djece s bolesnom idejom da su superiorna drugoj.
Da ne kažem koliko bi bofla koji prolazi pod likovnu umjetnost nestalo da gore spomenuti nemaju gadnu naviku posjećivanja izložbi gdje se, pred čitavim svijetom, prepuštaju svojoj sklonosti ka bofl robi.
- Lord Byron
Bolji i gori kvartovi su najnormalnija stvar na svijetu, i nemaju veze ni s Hrvatskom ni s ratom.schmokljan » wrote:za nastajanje boljih i gorih kvartova nakon rata
Kako bi ti to spriječio?
- schmokljan
I ja vidim.
Izdvoji i kreiraj novu temu pod naslovom: "Liječnici, odvjetnici i ekonomisti - kreatori i uživatelji malograđanske Hrvatske". Hvala.
Izdvoji i kreiraj novu temu pod naslovom: "Liječnici, odvjetnici i ekonomisti - kreatori i uživatelji malograđanske Hrvatske". Hvala.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Ovo ti nije moj šor. Pričekat ćemo jevgeniju ili klonku.schmokljan » wrote:I ja vidim.![]()
- schmokljan
A vi biste se liječnici malo odvajali, malo separirali da možete na miru uživati u skupim vinima, koja ste mahom dobili na poklon, slikama, koje mahom ne vrijede ništa, te da svojoj dječici, dvosložnih "modernih" imena, možete davati dojam kako ste jako bitni i drugačiji - nu, POS. Pa će vam se dječica igrati s POS djecom. Recimo - tako.Lord Byron » wrote: Bolji i gori kvartovi su najnormalnija stvar na svijetu, i nemaju veze ni s Hrvatskom ni s ratom.
Kako bi ti to spriječio?
- Lord Byron
Ne radi se ni o kakvom "separiranju nas liječnika", nego o elementarnoj zakonitosti da postoje atraktivniji dijelovi grada sa skupljim zemljištem, gdje je logično očekivati skupu gradnju nedostupnu svakome. To je tako svugdje i oduvijek, nije nikakav hrvatski specifikum. Pustimo sad postrani posve drugu temu o tome tko su ti bogati slojevi u Hrvatskoj, i kako su došli u poziciju da im ta gradnja bude dostupna.schmokljan » wrote: nu, POS.
Ti se, u biti, zalažeš za nekoliko mastodontskih POS-zgrada na zagrebačke sjeverne obronke, eda bi se sjebalo "nas liječnike"? Posljednji primjer ovakvog boljševizma kojem se mogu dosjetiti je Šuvarova svojedobna "reforma školstva", čiji je jedan od ciljeva bio pomiješati gimnazijalce s djecom "radničkih zanimanja"..
- schmokljan
Kriva analogija. Dijete se treba, svojim radom i zalaganjem, samo izboriti u koju će školu ići nakon osnovne. Ono o čemu ja govorim je sam proces odrastanja - stalno pokušavamo poput roditelja malog Siddharthe stvoriti djeci umjetno okruženje u kojemu će se ona osjećati što ugodnije i bezbrižnije. Jedno je voljeti svoje dijete, a drugo je od njega napraviti invalida bez uvida u sav dijapazon realnosti i svoga okružja.
I da, ja se zalažem sa POS zgrade u elitna naselja, a nitko ne kaže da one moraju biti ružne ili neprilagođene okolini. Da, za to se zalažem.
U Osijeku se to dogodilo na Uskim njivama, dijelu grada koji je odjednom postao super popularan među liječnicima, gdje su oni počeli dizati svoje prizemnice od 200+ kvadrata, a kad ono, na rubu tog kvarta, prije ceste, tri POS zgrade. I sad se lijepo, na dječjem igralištu, svi igraju. Ta liječnička djeca će naučiti da se nije pametno preseravati s iPhoneom i novim tenisicama. Bit će pametnija i mudrija. A POS djeca neće odrasti u klasnoj mržnji nego će znati tko su ti ljudi u skupim autima - "a to je mama moga prijatelja, bio sam neki dan kod njega kući, super su ljudi." I ona će, dakle, biti pametnija i mudrija. Čista win-win situacija.
I da, ja se zalažem sa POS zgrade u elitna naselja, a nitko ne kaže da one moraju biti ružne ili neprilagođene okolini. Da, za to se zalažem.
U Osijeku se to dogodilo na Uskim njivama, dijelu grada koji je odjednom postao super popularan među liječnicima, gdje su oni počeli dizati svoje prizemnice od 200+ kvadrata, a kad ono, na rubu tog kvarta, prije ceste, tri POS zgrade. I sad se lijepo, na dječjem igralištu, svi igraju. Ta liječnička djeca će naučiti da se nije pametno preseravati s iPhoneom i novim tenisicama. Bit će pametnija i mudrija. A POS djeca neće odrasti u klasnoj mržnji nego će znati tko su ti ljudi u skupim autima - "a to je mama moga prijatelja, bio sam neki dan kod njega kući, super su ljudi." I ona će, dakle, biti pametnija i mudrija. Čista win-win situacija.
prije par godina kad sam na jednom forumu nasla topic: u koju osnovnu skolu upisati dijete, pocela sam se smijati.
bilo mi je nekako normalno da dijete ide u skolu u svom kvartu. onako kako smo mi.
i mislila sam se kako ce nasa mala ici u skolu u nasem kvartu, koja je jako dobra i zadovoljna sam s njom.
a onda smo se preselili. i u par navrata sam od prosvjetnih radnika u nesluzbenim druzenjima dobila reakciju "auuuu", "joooj", "ahm", "jel imate sansu upisat ju u neku drugu skolu".
naravno da sam pitala zasto i zbog cega, a onda sam od svakog od njih dobila odgovor "to je jedna od najgorih OS u zagrebu".
bila sam u soku, da se OS uopce razlikuju i rangiraju. mislim jos sam...
bilo mi je nekako normalno da dijete ide u skolu u svom kvartu. onako kako smo mi.
i mislila sam se kako ce nasa mala ici u skolu u nasem kvartu, koja je jako dobra i zadovoljna sam s njom.
a onda smo se preselili. i u par navrata sam od prosvjetnih radnika u nesluzbenim druzenjima dobila reakciju "auuuu", "joooj", "ahm", "jel imate sansu upisat ju u neku drugu skolu".
naravno da sam pitala zasto i zbog cega, a onda sam od svakog od njih dobila odgovor "to je jedna od najgorih OS u zagrebu".
bila sam u soku, da se OS uopce razlikuju i rangiraju. mislim jos sam...
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
To je bila i moja prva reakcija.Nikolajevna » wrote:Vratiti uniforme u škole?
No schmokljan je u pravu, cilj ovog članka nije propitati školstvo, nego razapeti buržoaziju, kakva god već ona je u ovoj zemlji.
- Nikolajevna
Pa hajdemo malim koracima.ElliQuinn » wrote: To je bila i moja prva reakcija.
No schmokljan je u pravu, cilj ovog članka nije propitati školstvo, nego razapeti buržoaziju, kakva god već ona je u ovoj zemlji.
Da samo djeca imućnih roditelja nose markiranu odjeću lako bi ostala djeca ignorirala takav način dokazivanja. U vrijeme kad sam ja pohađala školu gotovo da je bilo kul nemati (ne govorim samo o pankerima i rokerima (sad i oni moraju biti u markicama)) a oni koji su imali i koji su to pokazivali bili su u manjini. Danas takvu odjeću nose i djeca čiji roditelji to jedva mogu priuštiti, ali priušte im, jer ih ne znaju naučiti da se zaštite od onoga što se događa djevojčici u tekstu.
Ja prigovaram izrazu 'malograđanski'. U Hrvatskoj praktički nema malograđanštine. Pače, to je kvaliteta koja joj fali. Ono što schmokljan zove 'malograđanština nešto je drugo. Srbi to zovu 'pokondirenost'. Plebejska pokondirena tikva silom bi željela biti kondir, tj. vrč, krčag, pa ide tako daleko da tvrdi da jest. I sama napola počinje u to vjerovati.
Malograđanština je, međutim, samozadovoljna. Ona je građanska voda stajaćica, u kojoj je sve više-manje u redu, nije sveukupno loša, ali je malo zarasla u alge i zeleno je pljesniva po rubovima, a malkice bazdi po truleži u ćoškovima. Jednom riječju, Austrougarska. Djelomice današnja Austrija. To je prije svega civilizirano, ali ne-intelektualno okruženje. Ponekad i anti-intelektualno.
Hrvatska je bila na putu da to dobije, što od Austrije, a što od Italije, ali je taj prirodni put presječen najprije prvim Svjetskim ratom i srpskom tiranijom, a dokrajčen Drugim i marksističkom tiranijom. Onda se u socijalizmu ponovo počeo stvarati taj nužni malograđanski supstrat, ali taman kad je počeo malo jačati, evo ti opet rata, evo opet juriša s brda i/ili iz šume na jedva niknulu malograđanštinu... Nemamo mi sreće.
Taj debeli sloj malograđanskog humusa Hrvatska zato nema. Mi imamo kamenjar s tu i tamo nabacanom pokojom grudom zemlje. I golemim pretenzijama. A na malograđanštinu, sasvim apsurdno, gledamo s visoka.
Da je barem nama malograđanštine...
Malograđanština je, međutim, samozadovoljna. Ona je građanska voda stajaćica, u kojoj je sve više-manje u redu, nije sveukupno loša, ali je malo zarasla u alge i zeleno je pljesniva po rubovima, a malkice bazdi po truleži u ćoškovima. Jednom riječju, Austrougarska. Djelomice današnja Austrija. To je prije svega civilizirano, ali ne-intelektualno okruženje. Ponekad i anti-intelektualno.
Hrvatska je bila na putu da to dobije, što od Austrije, a što od Italije, ali je taj prirodni put presječen najprije prvim Svjetskim ratom i srpskom tiranijom, a dokrajčen Drugim i marksističkom tiranijom. Onda se u socijalizmu ponovo počeo stvarati taj nužni malograđanski supstrat, ali taman kad je počeo malo jačati, evo ti opet rata, evo opet juriša s brda i/ili iz šume na jedva niknulu malograđanštinu... Nemamo mi sreće.
Taj debeli sloj malograđanskog humusa Hrvatska zato nema. Mi imamo kamenjar s tu i tamo nabacanom pokojom grudom zemlje. I golemim pretenzijama. A na malograđanštinu, sasvim apsurdno, gledamo s visoka.
Da je barem nama malograđanštine...
- schmokljan
Dobro, nazovimo ovo što imamo "nižom malograđanštinom" i svi sretni.
No, nisi ništa rekao po pitanju POS zgrada u podsljemenskoj zoni. Za ili protiv? To je pravo pitanje.
No, nisi ništa rekao po pitanju POS zgrada u podsljemenskoj zoni. Za ili protiv? To je pravo pitanje.
1) Elitni kvartovi su Tuškanac, Pantovčak, Šalata i sl, ne podsljemenska zona.
2) POS-ovi stanovi se grade u Sesvetama zato što je tamo jeftinije zemljište, pa ih se za isti novac može više napraviti. Kako je točno dobra ideja napraviti stanove za 500 ljudi na Pantovčaku, umjesto za 5000 u Sesvetama?
2) POS-ovi stanovi se grade u Sesvetama zato što je tamo jeftinije zemljište, pa ih se za isti novac može više napraviti. Kako je točno dobra ideja napraviti stanove za 500 ljudi na Pantovčaku, umjesto za 5000 u Sesvetama?
Biti i mniti svemiropolisno
Ono što se izgradilo u Sesvetama najgori je primjer rezidencijalne segregacije ikad viđen u Hrvatskoj. Jadni ljudi, kao da su ih namjerno kaznili izolacijom i udaljenošću zbog toga što su socijalni slučajevi. Da ih pošteni malograđani navikli na kredite za iPhone i subotnje kave na špici ne moraju gledati. Strahota. I sramota.
gonj špadi
Ne bih rekao. To su isto (ispod glasa) u socijalizmu govorili za Novi Zagreb. A gle, sad je pravokutnik od Save do ranžirnog kolodvora (Sjever-Jug) i od Maršalke do Velesajma (Istok-Zapad) genijalan dio grada. Zeleniji je od podsljemenske zone, stanovi su većinom ugodni, 2/3 ih je kvalitetnije od današnjih novogradnji, u toj zoni imaš apsolutno sve što ti treba -- trgovine, vrtiće, škole, kulturne ustanove, kina, bazen, kafiće, restorane... a i socijalno ja začudo poprilično miješan.klonka » wrote:Ono što se izgradilo u Sesvetama najgori je primjer rezidencijalne segregacije ikad viđen u Hrvatskoj. Jadni ljudi, kao da su ih namjerno kaznili izolacijom i udaljenošću zbog toga što su socijalni slučajevi. Da ih pošteni malograđani navikli na kredite za iPhone i subotnje kave na špici ne moraju gledati. Strahota. I sramota.
Da je tako građeno u Sesvetama, tome apsolutno ništa ne bi falilo. Tamo je problem lopovska razina kvalitete, a ne nešto drugo.
- schmokljan
Jučer prođoh pored njih, na putu za Osijek. Popunjenost oko 10%, odvratne zgrade, na rubu ničega, otvoreno poručuju sadašnjim i budućim stanarima - vi ste talog društva, bez budućnosti.klonka » wrote:Ono što se izgradilo u Sesvetama najgori je primjer rezidencijalne segregacije ikad viđen u Hrvatskoj. Jadni ljudi, kao da su ih namjerno kaznili izolacijom i udaljenošću zbog toga što su socijalni slučajevi. Da ih pošteni malograđani navikli na kredite za iPhone i subotnje kave na špici ne moraju gledati. Strahota. I sramota.
Te su zgrade nacionalna sramota i anticivilizacijski ispad.
Kad to vidim sram me je što sam Hrvat.
- schmokljan
Onda nisi protiv načela, nego konkretnog mjesta. U načelu si za.klonka » wrote:Protiv.
POS zgrade u elitna naselja da, ali podsljemenska zona je već preizgrađena "urbanim vilama" i sličnim arhitektonskim mastodontima. Ono bi sve trebalo potaracat i zasadit novu šumu.
Pitanje nije bilo načelo nego konkretno mjesto. Naravno da sam u načelu za. Gledam što su Nizozemci napravili sa socijalnim kvartovima u istočnom Amsterdamu i jako mi se sviđa.
Emericzy, ne baš. Gradske četvrti Novog Zagreba rađene su prema principima Atenske povelje. Ljudi su ih nazivali spavaonicama jer u vrijeme u kojem su se useljavale još nije bila dovršena infrastruktura, zelenilo je bilo tek zasađeno, a tržnice, vrtići, škole te sportski i kulturni sadržaji u pelenama, ali bili su i te kako isplanirani. Sesvete su i po planu nehuman ghetto bez ikakvih sadržaja sagrađen u pizdi materinoj i potpuno nepovezan s ostatkom grada. Mogli su stanare jednako tako opasati zidom. Kvaliteta gradnje ima veze s tim, ali i da je bila najbolja na svijetu, naselje ne bi vrijedilo ni pišljiva boba. POS u Španskom ili na Vrbanima je svjetlosnim miljama daleko od tog užasa.
Emericzy, ne baš. Gradske četvrti Novog Zagreba rađene su prema principima Atenske povelje. Ljudi su ih nazivali spavaonicama jer u vrijeme u kojem su se useljavale još nije bila dovršena infrastruktura, zelenilo je bilo tek zasađeno, a tržnice, vrtići, škole te sportski i kulturni sadržaji u pelenama, ali bili su i te kako isplanirani. Sesvete su i po planu nehuman ghetto bez ikakvih sadržaja sagrađen u pizdi materinoj i potpuno nepovezan s ostatkom grada. Mogli su stanare jednako tako opasati zidom. Kvaliteta gradnje ima veze s tim, ali i da je bila najbolja na svijetu, naselje ne bi vrijedilo ni pišljiva boba. POS u Španskom ili na Vrbanima je svjetlosnim miljama daleko od tog užasa.
gonj špadi
-
- Information
-