Pseudoznanost u medijima

Koliko para, toliko muzike
baja

Post 07 Oct 2011, 09:47

Tea Tree » wrote: Razni rašljari, proricatelji sudbine, bioenergetičari, homeopati i njihovi poklonici će itekako nastaviti zauzimati medijski prostor i širiti se po istome. Pa bi onda, čisto radi "ravnoteže u svemiru" :D, bilo korisno ukazati na štetnost svega što rade i što promoviraju.

Daljnji koristan korak bi bila i veća "promocija" znanosti.
radi "ravnoteže u svemiru" bilo bi korisno da i znanost prizna vlastite štetnosti :D
poplava raznih alternativnih struja je u direktnoj vezi s nepovjerenjem prema znanosti, odnosno s društvenom i moralnom krizom - što je veći očaj, veći je i broj lažnih proroka
jer, znanost nije konačna i ne daje konačne odgovore pa ih čovjek, instinktivno, traži na izvoru, u prirodi
dabome da će na izvoru naći puno šarlatana jer njihov rad nije zakonski reguliran jpošto ih znanost, bez iznimke, trpa u isti koš pa tako ljekovito bilje više ne postoji da se ne bi carica farmaceutika nadurila
stoga bi, za mene, daljnji koristan korak bio dijalog

ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 07 Oct 2011, 09:57

A što je to točno štetno u znanosti?
Stalna provjera i testiranje dokazanih modela što omogućuje daljnja nova otkrića?
Činjenica da nije u pitanju vjera, pa ni jedan znanstvenik ne mora tvrditi da zna rješenja za sve probleme svijeta i ljudi?

Druga je stvar zloupotreba, nedavanje svih informacija i pokušaj istiskivanja konkurencije.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Lord Byron

Post 07 Oct 2011, 10:01

dimnjak » wrote:nikom ne vjerujem slijepo, pa niti doktoru, al isto tako nisam iskljuciva. niti vidim kako se to ugrozava zivot.
a voljela bi znati.
Nisam siguran da je baš sva alternativa neopasna, ali to mi je manje bitno.

Alternativa itekako može ugroziti življenje, ne samo oboljelog nego i njegove okoline. Kad je čovjek očajan, ne žali ni vremena ni truda ni novaca, pokušava sve za što čuje da je spasonosno.

Ono što ne razumijem je kažnjivost nadripisarstva, a potpuno nepostojanje kontrole nadriliječništva. Sve se može riješiti jednom jedinom riječju: licenciranje.
baja

Post 07 Oct 2011, 10:09

ElliQuinn » wrote:A što je to točno štetno u znanosti?
pa, otprilike si sama odgovorila:
....zloupotreba, nedavanje svih informacija i pokušaj istiskivanja konkurencije.
Stalna provjera i testiranje dokazanih modela što omogućuje daljnja nova otkrića?
uz nova otkrića i nove boleščine generirane liječenjem starih.... nusprodukti genijalnih otkrića; atomska bomba.... :ne zna:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 07 Oct 2011, 10:10

Ali atomska bomba nije nusprodukt. Nju se svjesno išlo proizvesti.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
baja

Post 07 Oct 2011, 10:15

ElliQuinn » wrote:Ali atomska bomba nije nusprodukt. Nju se svjesno išlo proizvesti.
točnije, oppenheimer i ekipa su bili prisiljeni zloupotrijebiti svoje znanje i otkrića
blue
Asgard

Post 07 Oct 2011, 10:17

Alternativna "medicina" mi je za bolesne osobe prihvatljiva jedino kao komplementarna metoda - prilično sam sigurna da ne pomaže ozdravljenju (osim kao placebo), ali mislim da uglavnom nije ni štetna. Ako nekog veseli gutat kuglice i misli da će mu od toga bit bolje - ma neka ga, dokle god sačuva zdrav razum i uz kuglice pije recimo antibiotik, ako mu je tako propisano :top:

Ono što me smeta kod prodavanja magle je što se čarobni lijekovi, za vrlo često nemale novce, nude najranjivijoj skupini bolesnika (onima kojima se bolest razvila do terminalne faze ili postoji bojazan od toga) - e takvu vrst grebatora, koji se naplaćuju na tuđoj nesreći treba pobacat u zatvore i natjerat ih da tračnice kopaju :bang:
dimnjak

Post 07 Oct 2011, 10:19

Lord Byron » wrote: Nisam siguran da je baš sva alternativa neopasna, ali to mi je manje bitno.

Alternativa itekako može ugroziti življenje, ne samo oboljelog nego i njegove okoline. Kad je čovjek očajan, ne žali ni vremena ni truda ni novaca, pokušava sve za što čuje da je spasonosno.

Ono što ne razumijem je kažnjivost nadripisarstva, a potpuno nepostojanje kontrole nadriliječništva. Sve se može riješiti jednom jedinom riječju: licenciranje.
osobno ne mislim da je travarstvo, bioenergija ili homeopatija opasna po zivot ili okolinu.
ne mogu zamisliti tu situaciju, a trudim se.
pri tome mislim na zdrav razum. jer bez zdravog razuma i nasa medicinska znanost moze biti opasna po zivot.
ono sto sam na pocetku rekla, bas kao i pjescana, da se svasta strpalo u isti kos.

nadrilijecnistvo bi bilo kada bi netko prepisao lijek ili terapiju ili radio terapiju koju moze samo dr. med.
zar ne?

koliko vidim guglajuci, homeopatija je zakonski priznata i opcenito prihvacena kao sigurna alternativa konvencionalnom lijecenju.
JPK, uz francusku, njemacku, USA, englesku, tu je i svicarska :D
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
blaze

Post 07 Oct 2011, 10:30

dimnjak » wrote:
za švicarsku i ja znam. rekla mi je znanica da se na medicini (studiju) možeš opredijeliti za konvencionalnu i alternativnu (homeopatija)
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 815 times
Been thanked: 1547 times
Post 07 Oct 2011, 10:31

Na stranu opasno šarlatanstvo, tim se doista ne želim baviti - ali pogledate li statistiku doslovce svakog internetskog portala u nas, najčitaniji tekstovi bit će horoskop i tračevi. I eto odgovora zašto je ta tema zastupljena u medijima. To se klika, vrlo jednostavno.
Potpisi su za budale.
Lord Byron

Post 07 Oct 2011, 10:36

dimnjak » wrote: nadrilijecnistvo bi bilo kada bi netko prepisao lijek ili terapiju ili radio terapiju koju moze samo dr. med.
Ja sam termin upotrijebio u smislu neovlaštenog i nelicenciranog liječenja, izvan svake društvene kontrole (stručne i financijske).
dimnjak

Post 07 Oct 2011, 10:46

gle, ja ne zastupam ni homeopatiju niti bioenergiju. zapravo ne zastupam nista osim prava izbora i zdravog razuma. u nekoj drugoj prepisci bila bi na suprotnoj strani. dovraga, i bila sam.
ovdje sam se samo ukljucila s reakcijom na eksplicitnu tvrdnju da nikom nije pomoglo. jer to nije tocno.
nije bitno kako i zasto, ali je.

takodjer i guranje pod isti kos zaista ciri-bari i ono sto u zapadnim zemljama je priznato kao alternativa konvencijalnom ljecenju.

a alternativa nam uvijek treba. u svemu. jer i konvencionalna medicina cesto zapne u slijepoj ulici. jebiga, takav je zivot.

ono oko cega se treba boriti je zloupotreba, al svega. svake medicine.

mislim da sam rekla sve sta sam imala na ovu temu. hvala i do slusanja :zubo:
JPK

Post 07 Oct 2011, 14:03

baja » wrote: pa tako ljekovito bilje više ne postoji da se ne bi carica farmaceutika nadurila
stoga bi, za mene, daljnji koristan korak bio dijalog
Farmaceutika je jedan od najvećih potrošača raznog bilja. Čak su i neki kemoterapijski lijekovi nastali od biljnih ekstrakata, ali tako da su znali kakvu molekulu otprilike trebaju, pa su je onda išli tražiti u svim prirodno dostupnim izvorima, našli je u nekakvom pacifičkom boru, nakon čega su je godinama testirali, i sad je prodaju u standardiziranoj dozi.

Za razliku od travara koji nemaju ni znanja ni resurse za ništa od navedenog, pa nabadaju. A ponekad i ćorava kokoš zrno ubode, pa nalete na nešto što funkcionira. Ili koriste ono što se kroz povijest pokazalo kao efektivno.

A za dijalog je potrebno da se jedna strana opismeni, jer očito kurca ne razumije.
Biti i mniti svemiropolisno
JPK

Post 07 Oct 2011, 14:07

dimnjak » wrote: koliko vidim guglajuci, homeopatija je zakonski priznata i opcenito prihvacena kao sigurna alternativa konvencionalnom lijecenju.
Je, prihvaćena je tako da na svakom homeoproizvodu mora pisati da nikakvo djelovanje nije dokazano i da ni u kom slučaju nije zamjena za medicinu.
blaze » wrote: za švicarsku i ja znam. rekla mi je znanica da se na medicini (studiju) možeš opredijeliti za konvencionalnu i alternativnu (homeopatija)
Molim te, ne lupetaj pizdarije. Nijedno respektabilno sveučilište u Švicarskoj, a ni bilo gdje drugdje u svijetu, nema homeopatiju u programu.
Za nju se možeš opredijeliti tako da odeš u šarlatansku "školu".
Pješčana

Post 07 Oct 2011, 14:11

JPK » wrote: Za razliku od travara koji nemaju ni znanja ni resurse za ništa od navedenog, pa nabadaju. A ponekad i ćorava kokoš zrno ubode, pa nalete na nešto što funkcionira. Ili koriste ono što se kroz povijest pokazalo kao efektivno.

A za dijalog je potrebno da se jedna strana opismeni, jer očito kurca ne razumije.
nemaju pojma. po jma :kava:
ma naravno. evo, jpk, nema nitko pojma osim onih koje ti amenuješ, može tako?
čak ni ovi koji su kroz povijest i stotine generacija pokazale da neke stvari djeluju, nemaju pojma.
u biti , bolje nek ni ne žive, jer sigurna sam da bi se našao neki kriterij koji fali za dozvolu za život. štajaznam, dišu preglasno ili gledaju u floru oko sebe i stalno kemijaju kako da ju koriste za napredak čovječanstva dok, svi znamo, farmacija uopće nije prodala dušu vragu i uopće ne radi za vlastitu korist.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
JPK

Post 07 Oct 2011, 14:24

Pješčana » wrote: nemaju pojma. po jma :kava:
ma naravno. evo, jpk, nema nitko pojma osim onih koje ti amenuješ, može tako?
čak ni ovi koji su kroz povijest i stotine generacija pokazale da neke stvari djeluju, nemaju pojma.
u biti , bolje nek ni ne žive, jer sigurna sam da bi se našao neki kriterij koji fali za dozvolu za život. štajaznam, dišu preglasno ili gledaju u floru oko sebe i stalno kemijaju kako da ju koriste za napredak čovječanstva dok, svi znamo, farmacija uopće nije prodala dušu vragu i uopće ne radi za vlastitu korist.
Pa zar ne vidiš koliko ti je izjava kontradiktorna?
Dakle, ako je farmaceutska industrija prodala dušu vragu i radi samo za profit, bla truć, misliš li da se nije sjetila pogledati već što to travari mućkaju i masno zaraditi na tome, ako je efektivno?
Njima uvijek fali efektivna supstanca, kad ona iskrsne (kao azitromicin), nađu se milijarde za testiranje i marketing.
Pa zašto onda farmaceutska industrija dopušta raznim alternativcima da imaju učinkovite lijekove, a ona ne, i tako propušta potencijalne milijarde? Farmaceutske firme su glupe k'o kurac, ili što?
blaze

Post 07 Oct 2011, 14:28

JPK » wrote:
Molim te, ne lupetaj pizdarije. Nijedno respektabilno sveučilište u Švicarskoj, a ni bilo gdje drugdje u svijetu, nema homeopatiju u programu.
Za nju se možeš opredijeliti tako da odeš u šarlatansku "školu".
na pi ar menadžmentu imaju smjer homeopatija?
znala sam!

ps: lagano mi ide nakurac tvoje podizanje glasa
dimnjak

Post 07 Oct 2011, 14:40

za koliko farmaceutskih proizvoda nije dokazana kontraindikacija?
nuspojava? pise naprosto: nepoznato.
jel pise na lijekovima: ovaj proizvod nije u opticaju dovoljno dugo da bi se pokazale njegove stetne posljedice te ga pijete na vlastitu odgovornost? a ako cemo biti fer, trebalo bi.

u zivotu, povijesti i praksi ima dovoljno primjera (prekasno) otkrivene stetnosti.

evo ti svjezi primjer: filali su me kroz trudnocu preparom. tjednima. u vise navrata. infuziom. makar je u njemackoj u to vrijeme vec bio povucen iz primjene.
prosle godine sam u istoj toj bolnici pricala s lijecnicima koji su se nasmijali na moj spomen prepara i komentirali kako se on vise ne koristi jer ima negativan utjecaj na razvoj ploda/djeteta. moje dijete je bilo neurorizicno.

mislim, na vagi: nije dokazano djelovanje i nije dokazana stetnost, prednost dajem nedjelovanju.

jebote, svaki put kad dodje trenutak cijepljenja djeteta tresem se ko prut...

al ovdje se svjesno ili ne, zaobilaze neke znanstveno dokazane cinjenice koje ne idu u korist onima koji baziraju sve na znanstveno dokazanim cinjenicama.

mislim da JPK kuzis sta ti zelim ovim postom reci ;)
Pješčana

Post 07 Oct 2011, 15:01

JPK » wrote: Pa zar ne vidiš koliko ti je izjava kontradiktorna?
Dakle, ako je farmaceutska industrija prodala dušu vragu i radi samo za profit, bla truć, misliš li da se nije sjetila pogledati već što to travari mućkaju i masno zaraditi na tome, ako je efektivno?
Njima uvijek fali efektivna supstanca, kad ona iskrsne (kao azitromicin), nađu se milijarde za testiranje i marketing.
Pa zašto onda farmaceutska industrija dopušta raznim alternativcima da imaju učinkovite lijekove, a ona ne, i tako propušta potencijalne milijarde? Farmaceutske firme su glupe k'o kurac, ili što?
uopće nisam kontradiktorna.
naravno da se farmaceutska kompanija sjetila ćiriti. dapače, odlučili su izbaciti konkurenciju iz igre. najednom si zaboravio Codex Alimentarium, i provedbe koje su već u Kanadi, SAD i Evropi, a koje većini travara dozvoljava jedino uz visoku cijenu da se bave svojim poslom?
dapače, ispast će i da je znanje zabranjeno, jer sam čitala kako ne smiješ u nekim zemljama ni pisati više o takvim receptima
http://cromalternativemoney.org/index.p ... -u-eu.html

više o Codexu
http://www.hzn.hr/codex.html
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
baja

Post 07 Oct 2011, 15:04

JPK » wrote:A za dijalog je potrebno da se jedna strana opismeni, jer očito kurca ne razumije.
na manje vulgaran način, za to se nastoji pobrinuti EU direktiva 2004/24/EC koja samo načelno otvara mogućnost registracije travara što će u praksi, naravno, biti teško izvedivo zbog visine troškova registracije
farmaceutski lobiji, naravno, nisu nimalo utjecali na kreiranje cijene :rolleyes:
Tea Tree

Post 07 Oct 2011, 15:17

Naglasit ću ovo što je JPK napisao:
JPK » wrote: Itekako. I to samo dokazuje koliko je teško utvrditi da je nešto stvarno lijek, čak i kad testiranja vrše pošteni ljudi koji se trude biti što objektivniji. Čak je i za neke kirurške postupke utvrđeno da su placebo: http://www.medscape.com/viewarticle/438238

A što misliš što se tek dešava kad se sretnu šarlatančine koje žele prodavati (neki i vjerovati da pomažu), te pacijenti koji žele da im bude bolje?
Nekima možda smeta malo žešći način izražavanja, ali čovjek mudro zbori činjenice.

Da ne mudrujem, jer je netko drugi to već sročio kako treba:
"Pseudoznanost je patološka imitacija znanosti. Ona se lažno predstavlja kao znanost, ali potpuno ignorira znanstvenu metodu. Stoga se svodi na skup tvrdnji, vjerovanja i postupaka kojima nedostaju dokazi. Ako i nudi “dokaze”, oni su znanstveno neutemeljeni. Ako i daje “predviđanja”, ona se svode na pogađanja koja su točna u onom postotku koji određuje statistička slučajnost. Dok je znanost provjerljiva, ponovljiva i daje predviđanja, pseudoznanosti nedostaje barem jedan od ta tri uvjeta, a najčešće sva tri. Pseudoznanost je, u pravilu, ravnodušna prema činjenicama, nezainteresirana za kriterije vrednovanja dokaza i oslanjanja se na subjektivnu potvrdu."
Ovo je s internet stranice CFI Croatia iako ni to nije važno. Važno je da su i to činjenice.

Znamo koliko je zabrinjavajuće veliki postotak ljudi koji će bezrezervno povjerovati u bilo što jer su tako rekli na televiziji/pisalo je u novinama /na radiju.
Populariziranje znanosti bi svakako doprinijelo ako ništa njenom boljem razumijevanju i razlikovanju od pseudoznanosti.
Ako se na svakom koraku nude "prirodni i zdravi" homeopatski pripravci (greenwashing alert! :D ), prirodna bioenergija, a prodavači istoga pričaju o korisnom djelovanju u emisiji HRT-a, dok istovremeno liječnika čuti nije - što će se dogoditi?
Pa upravo ovo što se događa.
JPK

Post 07 Oct 2011, 15:29

dimnjak » wrote:za koliko farmaceutskih proizvoda nije dokazana kontraindikacija?
nuspojava? pise naprosto: nepoznato.
jel pise na lijekovima: ovaj proizvod nije u opticaju dovoljno dugo da bi se pokazale njegove stetne posljedice te ga pijete na vlastitu odgovornost? a ako cemo biti fer, trebalo bi.

u zivotu, povijesti i praksi ima dovoljno primjera (prekasno) otkrivene stetnosti.

evo ti svjezi primjer: filali su me kroz trudnocu preparom. tjednima. u vise navrata. infuziom. makar je u njemackoj u to vrijeme vec bio povucen iz primjene.
prosle godine sam u istoj toj bolnici pricala s lijecnicima koji su se nasmijali na moj spomen prepara i komentirali kako se on vise ne koristi jer ima negativan utjecaj na razvoj ploda/djeteta. moje dijete je bilo neurorizicno.

mislim, na vagi: nije dokazano djelovanje i nije dokazana stetnost, prednost dajem nedjelovanju.

jebote, svaki put kad dodje trenutak cijepljenja djeteta tresem se ko prut...

al ovdje se svjesno ili ne, zaobilaze neke znanstveno dokazane cinjenice koje ne idu u korist onima koji baziraju sve na znanstveno dokazanim cinjenicama.

mislim da JPK kuzis sta ti zelim ovim postom reci ;)
Ne kužim.
Medicina je isto nekad u krivu, a često su stvari dovoljno mutne da je teško procijeniti ima li od nečega više koristi ili štete.
Ti mi ovo govoriš kao da sam ja negdje tvrdio da nije tako, što je netočno.
JPK

Post 07 Oct 2011, 15:31

Pješčana » wrote: uopće nisam kontradiktorna.
naravno da se farmaceutska kompanija sjetila ćiriti. dapače, odlučili su izbaciti konkurenciju iz igre. najednom si zaboravio Codex Alimentarium, i provedbe koje su već u Kanadi, SAD i Evropi, a koje većini travara dozvoljava jedino uz visoku cijenu da se bave svojim poslom?
dapače, ispast će i da je znanje zabranjeno, jer sam čitala kako ne smiješ u nekim zemljama ni pisati više o takvim receptima
http://cromalternativemoney.org/index.p ... -u-eu.html

više o Codexu
http://www.hzn.hr/codex.html
Nemoj se spuštati na razinu paranoičnih teorija zavjere.
blaze

Post 07 Oct 2011, 15:31

tea tree, homeopatski pripravci uopće ne igraju na kartu "prirodni i zdravi". baziraju se na nečem što bi se grubo moglo nazvati: hiposenzibilizacija (klin se klinom izbija)

homeopati se ne miješaju u područje u kojem je suverenija konvencionalna medicina. u nas im se u obraćaju npr. alergičari, kojima dojadi gutanje licenciranih pripravaka iz ljekarni
JPK

Post 07 Oct 2011, 15:36

blaze » wrote:tea tree, homeopatski pripravci uopće ne igraju na kartu "prirodni i zdravi". baziraju se na nečem što bi se grubo moglo nazvati: hiposenzibilizacija (klin se klinom izbija)
Laž. Homeopatija s hiposenzibilizacijom veze nema, nego se bazira na suludoj ideji da "voda pamti" i da je lijek jači što je razrijeđeniji.
Smiješno je kad zagovornici homeopatije blagog pojma nemaju ni o samoj homeopatiji, kamoli o medicini.
homeopati se ne miješaju u područje u kojem je suverenija konvencionalna medicina. u nas im se u obraćaju npr. alergičari, kojima dojadi gutanje licenciranih pripravaka iz ljekarni
Pa naravno, kao i svaki vješt lopov, love tamo gdje je voda još mutna.
  • Information