Što je obitelj?

Za antropologiju, ekonomiju, filozofiju, povijest, sociologiju...
N'dugu

Post 20 Jun 2013, 23:20

Karl Jozef » wrote: OK, samo što čini mi se ovdje su ti koji potiču 'čvrste vrijednosti' iz skupine 'brak za sve'. Naime koliko razumijem oni se nastoje ugurati u točno tu instituciju, ne žele relativiziranje tog pojma na više pojmova na nekakvu pluralnost zajednica. Kao što recimo postoje ugovor o autorskom djelu, ugovor o radu, ... ovome, onome. Više vrsta ugovora za različite međuodnose iako u suštini svi plaćaju jedi drugima u nekom roku.

Pravo na pravo, koje se navodono ima pravo konzumirati jer se ljudi vole. OK nek se vole, treba nekako regulirat prava ljudi koji kažu da se vole, ali to nije brak.

Afirimiranje i stvaranje novih vrijednosti. Ovdje je u pitanju relativizacija starih. Ništa se novo ne afirmira, samo se pravimo glupavi i kažemo: ja ne vidim ama baš nikakve razlike između mm žž mž. Štajaznam koja je prednost u tome da društvo postane nekakav spolno rodni daltonist. To je, čini mi se baš stvaranje tih fiksnih institucija.

Korak naprijed je, nove institucije za novo vrijeme. :mirko: Institucije prema mjeri čovjeka, a ne čovjek prema mjeri institucije, ... jedinstvo u različitosti svih naših zajednica. :usama:

Ja vidim napredak u 'kanaliziranoj fluidnosti'. Nije mi isto fluid u lokvi ili fluid u cijevi. :D Fluidnost u mom pogledu je to da se može stvoriti nova zajednica, da se mogu promjeniti pravila postojeće, ali ako se sama suština mjenja, pa se gaže da je gemišt osim voda i vino i hladna i topla voda, a onda je to metaforički istakanje vode iz cijevi u lokvu pa da ispari :o
S tim bih se mogao složiti, tako i ja razmišljam. Uopće mi se ne sviđa toliko zalaganje LGBTitd. skupina za brak kao nešto što bi po mojem sudu ionako trebalo skroz preoblikovati, a možda i ukinuti. I ovo silno talambasanje oko liberalnih i demokratskih vrijednosti dok ionako šačica bankara i smradova drži svijet u šaci mi djeluje kao sviranje violine na Titanicu koji je već napola, pa i više, potonuo. :zubo:

Ali ne vidim zašto bi mm ili žž zajednica bila topla voda umjesto gemišta? :facepalm: Njima je to najbolji gemišt koji oni poznaju, a ovo mž im je hladna voda, jana od borovnice, grejpfrut radler ili kaj već. :D

E, sad, što se tiče same institucije, braka, u koju se oni žele "ugurati", kako veliš... to im je krivo. Oni bi trebali istovremeno tražiti i preoblikovanje braka i pravo na brak. Znači, da ni brak sa heteroseksualce više ne bude brak. No, heteroseksualci hoće i dalje biti dosadno konzervativni u pogledu braka. Nezgodno. Tak da su ih tu heteroseksualci natjerali na popuštanje. Ali jasno je, među nama, da homoseksualni brakovi stoje na jednom kraju spektra "braka", što ih ne bi činilo zato manje brakovima. Jer ni hetero brakovi nisu svi mainstream brakovi. Neki su bez djece, neki su i bez seksa, neki su jedino sa seksom bez ičega drugoga, neki su samo iz financijskog interesa... u okviru toga svega što se i dalje naziva "brak", mogu naći svoje mjesto i homoseksualni brakovi, budući da se sama ta "institucija" toliko razvodnila, rasplinula, da nema razloga da homoseksualne zajednice više budu iz nje isključene. Znači, bitno je imati dvije osobe i to je sve. Ima li djece, nema, ljubavi, seksa, da li jedu skupa, idu u kino... nebitno. Potpišu ugovor i imaju pravne obaveze i to je to.

Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 20 Jun 2013, 23:47

N'dugu » wrote: S tim bih se mogao složiti, tako i ja razmišljam. Uopće mi se ne sviđa toliko zalaganje LGBTitd. skupina za brak kao nešto što bi po mojem sudu ionako trebalo skroz preoblikovati, a možda i ukinuti.
Ne mislim da treba ukinuti ali preoblikovati da. Za početak mislim da uopće ne treba postojati pojam izvanbračne zajednice, nema država što siliti ljude da su kao vjenčani nakon rođenja djeteta ili čini mi se tri godine zajedničkog života. Tko se hoće ženit skupit će parsto kuna za biljege i oženit se. Dijete ovako i onako ima pravo koje ima, a ako je netko samo tako dizao s nekime kredit ili tako nešto, a ono što ću ti ja ...
I ovo silno talambasanje oko liberalnih i demokratskih vrijednosti dok ionako šačica bankara i smradova drži svijet u šaci mi djeluje kao sviranje violine na Titanicu koji je već napola, pa i više, potonuo. :zubo:

Čini mi se da bankare u šaci drži profit. Ja bogami ne ostavljam novce u banku koja bi krenula raditi bez želje za profitom. E sad ako netko da, ... :zubo:
Ali ne vidim zašto bi mm ili žž zajednica bila topla voda umjesto gemišta? :facepalm: Njima je to najbolji gemišt koji oni poznaju, a ovo mž im je hladna voda, jana od borovnice, grejpfrut radler ili kaj već. :D
Nisam imao na umu baš dodavanje određenog pića određenoj zajednici. Svejedno možda je brak topla voda. No recimo ovaj radler je ok primjer. U početku su to zvali piva s ovime ili onime, popila/o sam pivu, ... ne nisi pio pivu, pio si frutek i bok. :durica: To što i u njemu ima u omjeru štajaznam 3:2 tekućine koja ide u pivu, a ono i u čaši vode ima štajaznam 5:1 omjer onoga šta ide u pivu, pa doma ne točim pivu iz pipe i ne tvrdim prijatelju da pije pivu i da doma imam pivovaru. :durica:

Sluđuje me ta jezična ekonomija, sluđuje. :gaah: Jezični ekonomisti. :zecorolleyes: Uveli sto milijuna akademskih titula, al ne, ne daju vamo jedan naziv za istospolnu zajednicu. Pa bogami ako može postojat makar 15 titula za inženjere, a onda mogu postojati i dvije tri "titule" za zajednice. Ne vidim narušavanje ljudskih prava ne pripuštanjem nekoga nekom ugovoru, nego pravima iz tog ugovora.
N'dugu

Post 21 Jun 2013, 00:25

Karl Jozef » wrote: Ne mislim da treba ukinuti ali preoblikovati da. Za početak mislim da uopće ne treba postojati pojam izvanbračne zajednice, nema država što siliti ljude da su kao vjenčani nakon rođenja djeteta ili čini mi se tri godine zajedničkog života. Tko se hoće ženit skupit će parsto kuna za biljege i oženit se. Dijete ovako i onako ima pravo koje ima, a ako je netko samo tako dizao s nekime kredit ili tako nešto, a ono što ću ti ja ...

Čini mi se da bankare u šaci drži profit. Ja bogami ne ostavljam novce u banku koja bi krenula raditi bez želje za profitom. E sad ako netko da, ... :zubo:

Nisam imao na umu baš dodavanje određenog pića određenoj zajednici. Svejedno možda je brak topla voda. No recimo ovaj radler je ok primjer. U početku su to zvali piva s ovime ili onime, popila/o sam pivu, ... ne nisi pio pivu, pio si frutek i bok. :durica: To što i u njemu ima u omjeru štajaznam 3:2 tekućine koja ide u pivu, a ono i u čaši vode ima štajaznam 5:1 omjer onoga šta ide u pivu, pa doma ne točim pivu iz pipe i ne tvrdim prijatelju da pije pivu i da doma imam pivovaru. :durica:

Sluđuje me ta jezična ekonomija, sluđuje. :gaah: Jezični ekonomisti. :zecorolleyes: Uveli sto milijuna akademskih titula, al ne, ne daju vamo jedan naziv za istospolnu zajednicu. Pa bogami ako može postojat makar 15 titula za inženjere, a onda mogu postojati i dvije tri "titule" za zajednice. Ne vidim narušavanje ljudskih prava ne pripuštanjem nekoga nekom ugovoru, nego pravima iz tog ugovora.
Znaš ti ono kak neki kažu (pa i ja) - ne bih se učlanio u organizaciju koja bi mene htjela za člana. :zubo:
E, pa tak ti je to isto s tim "bračnim pravima"... kad baš hoće brak u sustavu koji bi priznao da je istospolna zajednica brak, pa neka im onda... :bicedobro:

Može i radler bit pivo, zašto ne? Ako može crni guiness, s jednog kraja spektra, zašto ne i svijetli radler s limetom, s druge strane? Pitanje je samo određivanja granice gdje nešto prestaje biti pivo, a postaje, recimo, vino, a s druge strane voda. Sad su stvari dosta široko postavljene, tak da bi i vino za nekog moglo u jednom času biti podvrsta piva, a i voda s druge strane je samo jedno posebno bezalkoholno pivo na bazi čaja bez okusa... A kaj je onda brak? A kaj bi trebal biti? Koga uopće briga? Ne treba postulirati stvari iz glave ili iz neke teorijske postavke, jer je to onda ideologija. Treba krenuti od realnosti, što ljudima paše.

Na primjer: predložim ti brak. Ti ćeš to odbiti, jer:
- istog smo spola, a tebe seksualno privlači drugi spol
- osim toga ružan sam ti
- ne voliš me
- ne voliš brak kao takav

Vidjet ćeš da možda ovaj prvi razlog uopće nije najjači. Ja kao heteroseksualac se mogu zamisliti u jednom istospolnom braku, punom pažnje i uvažavanja, s tim da kao bračni partneri ne spavamo skupa jer me ne privlači isti spol. Ali zato dijelimo sve drugo. Zašto ne? To nije brak? A koliko ima brakova u kojima su si ljudi spolno odbojni, ali imaju puno drugih razloga zašto su skupa? A kad te baš potrefi ljubav za nekog i osjećaš da te Bog spojio s tom osobom, zar je onda baš potrebno to "ozakoniti"? Zašto? Jer se bojiš da će te ta osoba jednom zajebati, naći drugoga i ostaviti te bez imovine za koju si ti isto riljao? Tak je to među ljudima? E, jebi ga... baš nam onda i treba "brak"....
Emericzy

Post 22 Jun 2013, 06:45

Vidim da malo-pomalo dolazite na ono moje, zbog čega su me dežurni lijevi talibani na početku topica napadali: naime, da je GLUPO da pederi traže brak.

Njima ta institucija ne treba. Zapravo, čak bi im mogla i škoditi. A oni troše enormnu energiju, e da bi je se nekako dokopali. Glupi su kao popov kurac. I jednostavno ih u toj gluposti ne mogu podržavati.

Mislim, nek im bude kad su navalili; nije o glavu. Ali čemu, zaboga? Koji kurac ne smisle nešto svoje, što će odgovarati prirodi njihovog odnosa? U čemu će im biti dobro? Pa nek si onda to ozakone. A ne ovo. U braku će im biti GROZNO. Konji blesavi.

Jebiga, oni jednostavno nisu dio malograđanske paradigme. Nisu. I znaju da nisu. I svojim Pride paradama to eksplicitno pokazuju, vičući svima MI SMO DRUKČIJI I IMAMO NA TO PRAVO JEBITE SE AKO TO NE PRIHVAĆATE. Koji se kurac onda pokušavaju silom gurati u tu paradigmu koja objektivno nije njihova i za koju oni znaju da nije?

Ja sam popizdio na one dvije lezbe u Zagrebu koje su svima bile joj tak simpatične, jedna u vjenčanici, druga u odijelu s kravatom. Po čemu je to, jebote, bolje od Tuđmana u maršalskoj uniformi? Po čemu je to manje glupo? Pa to je destilat idiocije. To je kao da je Matija Gubec išao okolo po selima i vikao, DOLE TAHI; OČEMO SI IMAT SVOJE KMETE!!!

A nitko od vas slijepaca ovdje to ne vidi. I onda vam n'dugu nakon milijun stranica kokodakanja otvara oči.

Neću ni spominjati vašu nevoljkost da priznate da ta institucija braka, ma koliko idiotska bila za pedere, za kombinaciju muškarca i žene, onak, nije skroz neprirodna i da možda uz sve muke kroz koje već stoljeće-dva prolazi možda ipak još ima nekakvog smisla i možda bi se i dala spasiti. I da joj fakat ne treba da se u nju sad guraju još i pederi s paunovim perjem. Koji zapravo pojma nemaju zašto to rade.
:rolleyes:
Margarita

Post 26 Jun 2013, 19:52

Emericzy » wrote:A nitko od vas slijepaca ovdje to ne vidi. I onda vam n'dugu nakon milijun stranica kokodakanja otvara oči.
Ništa on meni nije otvorio. :p
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Leteća
babin nakurnjak

Post 26 Jun 2013, 23:09

Ni meni. :ne zna:

Propustila sam prvih pun kurac stranica teme, pa se unaprijed ispričavam ako ponavljam već rečeno.

Suprotno uvriježenom mišljenju, pederi ne odgovaraju CTGK-u (Centralnom talibanskom gejpederskom komitetu).

Postoje pederi s perjem u guzici, pederi-malograđani koji su se kao mali igrali s lutkicama i žele svoju malograđansku kućicu s tanjurima cvibl-mustre, pederi koji ulaze u brak sa ženama na obostrani dogovor, kao i oni koji se ubračuju ne izlazeći iz ormara. A ako su neki od njih toliko nastrani da baš žele baš pravi balkanski brak, samo s osobom istog spola, neka im. Meni ni u džep ni iz džepa.

Ako maknemo romantičnu komponentu, brak je jedan praktičan paket osiguranja za slučaj da netko odapne/završi na aparatima/ispadne džubre koje ti uzme sve i odjaši u sumrak. Zato mi uopće nije neshvatljivo da neki peder želi brak. Jer i pederi su ljudi.

Ali ovaj 'referendum' mi se gadi i uznemiruje me. Imam noćne more zbog njega, majkemi. Kad vidim onu debelu krmaču dođe mi... e dođe mi svašta.

Što je najzabavnije, prošle godine u ovo doba sam ja bila dežurni trkeljaški homofob jer sam rekla da mi ide na kurac kad netko blokira ceste da bi se ponosio bilo svojim pederlukom, bilo svojim rvatlukom. Bilo mi je to praktički isto - niti si se birao roditi kao peder niti kao Hrvat, čime se onda imaš ponositi?

A sada sam se skroz popederila. Podržavam pedere u svemu što traže i što ne traže, bio to brak, prajd, perje ili jednog koji prdi dugu. Skroz sam popederila.

Da sam mlađa i luđa, sad bi iz čistog inata promijenila spol (samo u papirima, sise ne dam) i oženila neku djevojku koja dijeli moju sklonost ka pravljenju skandala. Brak je zajednica muškarca i žene? Fino, ja sam muškarac. Tko ne vjeruje nek mi poliže pizdu. :zubo:
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
Eks

Post 26 Jun 2013, 23:12

Mene je ovaj referendum dobrano zakrenuo ulijevo, više nego sam bila. Prije njega sam imala više vjere u razum s desne orijentacije. Bila malo tolerantnija i tako. Sad vidim da je vrag odnio šalu i da nema vremena za salonsko gluparanje.
Karlinjo

Post 26 Jun 2013, 23:13

To nije lijevo-desno dilema, nego liberalno-lijevo/desno. :o
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 26 Jun 2013, 23:14

@Leteca

S kim zivis, nije ni cudo...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Eks

Karl Jozef » wrote:To nije lijevo-desno dilema, nego liberalno-lijevo/desno. :o
A postoji i konzervativno lijevo? :ne zna:
karambol

Leteća » wrote:Ni meni. :ne zna:

Propustila sam prvih pun kurac stranica teme, pa se unaprijed ispričavam ako ponavljam već rečeno.

Suprotno uvriježenom mišljenju, pederi ne odgovaraju CTGK-u (Centralnom talibanskom gejpederskom komitetu).

Postoje pederi s perjem u guzici, pederi-malograđani koji su se kao mali igrali s lutkicama i žele svoju malograđansku kućicu s tanjurima cvibl-mustre, pederi koji ulaze u brak sa ženama na obostrani dogovor, kao i oni koji se ubračuju ne izlazeći iz ormara. A ako su neki od njih toliko nastrani da baš žele baš pravi balkanski brak, samo s osobom istog spola, neka im. Meni ni u džep ni iz džepa.

Ako maknemo romantičnu komponentu, brak je jedan praktičan paket osiguranja za slučaj da netko odapne/završi na aparatima/ispadne džubre koje ti uzme sve i odjaši u sumrak. Zato mi uopće nije neshvatljivo da neki peder želi brak. Jer i pederi su ljudi.

Ali ovaj 'referendum' mi se gadi i uznemiruje me. Imam noćne more zbog njega, majkemi. Kad vidim onu debelu krmaču dođe mi... e dođe mi svašta.

Što je najzabavnije, prošle godine u ovo doba sam ja bila dežurni trkeljaški homofob jer sam rekla da mi ide na kurac kad netko blokira ceste da bi se ponosio bilo

svojim pederlukom, bilo svojim rvatlukom. Bilo mi je to praktički isto - niti si se birao roditi kao peder niti kao Hrvat, čime se onda imaš ponosit

i?

A sada sam se skroz popederila. Podržavam pedere u svemu što traže i što ne traže, bio to brak, prajd, perje ili jednog koji prdi dugu. Skroz sam popederila.

Da sam mlađa i luđa, sad bi iz čistog inata promijenila spol (samo u papirima, sise ne dam) i oženila neku djevojku koja dijeli moju sklonost ka pravljenju skandala. Brak je zajednica muškarca i žene? Fino, ja sam muškarac. Tko ne vjeruje nek mi poliže pizdu. :zubo:
:cerek:

E, to te ja pitam.
Leteća
babin nakurnjak

Post 26 Jun 2013, 23:15

Euklid » wrote:@Leteca

S kim zivis, nije ni cudo...
S kim to Karl živi? :misli: :D
Karlinjo

Post 26 Jun 2013, 23:16

ex anais » wrote: A postoji i konzervativno lijevo? :ne zna:
Pa da, što da ne. Recimo crkva u latinskoj americi. :o
Eks

Post 26 Jun 2013, 23:17

Karl Jozef » wrote: Pa da što da ne. Recimo crkva u latinskoj americi. :o
Bella ciao pop, pokoj mu duši. :o Ali i on se zalagao za pedere. :ne zna:
Eks

Post 26 Jun 2013, 23:20

E da, i ona. http://www.jutarnji.hr/teresa-forcades- ... a/1103578/ :lux:

Žene svećenice, da, da.
Karlinjo

Post 26 Jun 2013, 23:20

ex anais » wrote: Bella ciao pop, pokoj mu duši. :o Ali i on se zalagao za pedere. :ne zna:
Pitanje za što se on zalagao, no svejedno pederi nisu ljevičarsko pitanje. Jesi ti vidjela od Kapitala do kapitalizma :zubo: da su se ljevičari brinuli o pravima pedera. To je pitanje građanskih sloboda, bla bla i to je trenutno milo i ljevičarima, ali s time muku muče prvenstveno oni koje se zove liberalima.
Karlinjo

Post 26 Jun 2013, 23:21

ex anais » wrote: Žene svećenice, da, da.
Eto vidiš. :D S time da ona nije svećenica, nego časna sestra s doktoratom. :o
Eks

Post 26 Jun 2013, 23:21

Karl Jozef » wrote: Pitanje za što se on zalagao, no svejedno pederi nisu ljevičarsko pitanje. Jesi ti vidjela od Kapitala do kapitalizma :zubo: da su se ljevičari brinuli o pravima pedera. To je pitanje građanskih sloboda, bla bla i to je trenutno milo i ljevičarima, ali s time muku muče prvenstveno oni koje se zove liberalima.
Da, i? :ne zna: Eno mi na fejsu, ako se ne varam, piše da sam liberal. :raspa:
Eks

Post 26 Jun 2013, 23:22

Karl Jozef » wrote: Eto vidiš. :D S time da ona nije svećenica, nego časna sestra s doktoratom. :o
Ma ja citiram iz teksta, za što se zalaže. :D
Karlinjo

ex anais » wrote: Da, i? :ne zna: Eno mi na fejsu, ako se ne varam, piše da sam liberal. :raspa:
OK, onda si poliberalila, nisi skrenula. :zubo:

To ja brinem za tebe. :zubo: :o
Leteća
babin nakurnjak

Karl Jozef » wrote: Pa da, što da ne. Recimo crkva u latinskoj americi. :o
Ajd ti meni sad onako teološki... imamo li mi to sad socijalističkog papu? :misli:

@ Euklid

A ti odi fino u kurac zajedno s ovim forumom koji automatski editira kvotanje editiranih postova. :durica:
Euklid
old school

Post 26 Jun 2013, 23:23

Leteća wrote:
S kim to Karl živi? :misli: :D
Ne znam.

Al uskoro bi mogao s dugouhom...

:trk:
Eks

Post 26 Jun 2013, 23:24

Karl Jozef » wrote: OK, onda si poliberalila, nisi skrenula. :zubo:

To ja brinem za tebe. :zubo: :o
Piše mi to oduvijek. Samo sam prije blagonaklonije gledala na neke stvari jer sam mislila da neće progresirati na ovaj način. :D
Euklid
old school

Post 26 Jun 2013, 23:27

Leteća wrote:

@ Euklid

A ti odi fino u kurac zajedno s ovim forumom koji automatski editira kvotanje editiranih postova. :durica:
Gle ovu pićkicu judolina, pise sa zeninim nickom. Sta je biseru, nisu te valjda i ovdje banirali?
  • Information