na koju priču misliš?dimnjak » wrote:hepiend je da te zbog ljepote zele ubiti?
Djevojčica sa šibicama
Ovisi o dobi djeteta, ali ne mislim da se djeci ne trebaju dati i tužne bajke, na neki način im daju do znanja da svijet nije uvijek lijep i ne čini mi se da bi od toga trebalo bježati. Kad sam bila klinka najdraža priča mi je bila Sretni princ - o kipu koji je ukrašen draguljima i sve dragulje je tijekom vremena podijelio siromašnima, a na kraju mu je ptica iskopala oči da pokloni nekome; fascinantna priča o dijeljnju, doduše ide do malo ekstremnih granica, ali svejedno je lijepa priča. Tulila sam kao navijena na Zeko i potočić, a kad smo za lektiru imali Malog princa nije mi bilo jasno kako drugima nije jasno da je mali umro.
Nisu vesele priče, ali skidaju bajkovitost sa života, na djeci primjeren način, a ta poruka mi se ne čini jako loša za dijete
Nisu vesele priče, ali skidaju bajkovitost sa života, na djeci primjeren način, a ta poruka mi se ne čini jako loša za dijete
pa meni su ok price koje imaju dobro i zlo, pravdu i nepravdu, srecu i tugu...ali bas da moraju roditelji ostavit djecu u sumi, da maceha hoce srce pastorke jer je ova ljepsa od nje ili da se sirena odrice svog glasa za noge (svog bitka) da bi se na kraju bacila s broda i pretvorila u pjenu..ono, tu fakin mač 
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
mene si podsjetila na to da sam davno nekom posudila sto rupa, taj mi ih nikad nije vratio, a ja više ne znam kome sam ih posudilaZekoslawa » wrote:Pa, sad ćemo se vratiti na ono što sam ja ovdje odmah na početku rekla - a ti lijepo uzmi Kušanovu verziju. Pa nema zlog vuka i lovca i sirote bakice. Svi skupa lijepo završe u grupnjak. I vuk i lovac i baka i mama i Crvenkapica. Kud ćeš bolje.
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 803 times
- Been thanked: 1529 times
To nije hepiend. To je zaplet.dimnjak » wrote:da se nadovezem na pjescanu, hepiend je da te zbog ljepote zele ubiti? ili da bi te frajer zapazio moras imat fensi haljinu i cipele i biti bogata? ili da ako ne pozoves svakog kog trebas na rodjendan da ce te onaj nepozvan kazniti velikom kletvom?
Potpisi su za budale.
pa e. napisah, zar je fakat hepiend da se sve udaju?
moram naci link price u fotkama, kako su zavrsile nase bajke....idem guglat.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Vjerojatno je bio, u ona vremena kad su žene mogle birati između zanimanja supruge, zanimanja usidjelice i zanimanja kurve / kurtizane.
Kad smo kod bajka prilagođenih 19. i 20. stoljeću, evo i jednog konkretnijeg pogleda na neke od njih.
Kad smo kod bajka prilagođenih 19. i 20. stoljeću, evo i jednog konkretnijeg pogleda na neke od njih.
evo, fotografkinja dina goldstein i fallen princesses
listat 10 slika http://www.divinecaroline.com/22126/884 ... incesses#1
sorite na oftopiku
Ma ko da djeca vide te nijanse - nisu im poznati ni socijani ni estetski ni šupendarski problemi, mislim da tim dijelovima priče ne pridaju nikakva specijalna značenja, niti da iz toga vuku zaključke, bitan je kraj priče - ili će doći princ spasitelj ili će ti ptica iskopat oči; poanta koja se pamti je na kraju. Ili sam ja bila blesavo dijetedimnjak » wrote:pa meni su ok price koje imaju dobro i zlo, pravdu i nepravdu, srecu i tugu...ali bas da moraju roditelji ostavit djecu u sumi, da maceha hoce srce pastorke jer je ova ljepsa od nje ili da se sirena odrice svog glasa za noge (svog bitka) da bi se na kraju bacila s broda i pretvorila u pjenu..ono, tu fakin mač
mislim da sam ja bila blesavo dijete jer u osnovnjaku nisam kuzila malog princa i uzasno mi je isao na zivce. cak sam zamrzila odredjen stil pisanja.
procitala sam ga 2 godine kasnije i odusevila se.
mozda sam prerano krenula u skolu
procitala sam ga 2 godine kasnije i odusevila se.
mozda sam prerano krenula u skolu
Nije ni bitno kako su završili u šumi, ili se izgubili u šoping centru, važno je da su bili sposobni sami se izvući iz dreka. I još malo bratske ljubavi i eto pouke.blue » wrote: Ma ko da djeca vide te nijanse - nisu im poznati ni socijani ni estetski ni šupendarski problemi, mislim da tim dijelovima priče ne pridaju nikakva specijalna značenja, niti da iz toga vuku zaključke, bitan je kraj priče - ili će doći princ spasitelj ili će ti ptica iskopat oči; poanta koja se pamti je na kraju. Ili sam ja bila blesavo dijete
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Ja sam smislio hrabrog Pužića Mužića, koji je sve stigao iako je bio spor.Margarita » wrote:Meni se nije dalo čitati priče pa sam ih izmišljala. Imali smo Strašnog Pori Luka, svaki put sam mu izmišljala nove epizode. Moglo ga se i pojesti, po potrebi.
Zapravo su djeci takve priče potrebne.Black Sheep » wrote:Jel se to meni čini ili ti zaista misliš da je tim i takvim pričama motiv bio strašenje djece?
Postoji razlog zašto klinci više uživaju u hororima od odraslih.
Svi se rađamo s nasilnim porivima; tek socijalizacijom učimo nositi se s takvim stvarima, a i to ne uvijek uspješno.
Mala će djeca nerijetko pokušati ubiti još manju braću – puno prije nego što uopće mogu pojmiti smrt, a nekmoli ubojstvo.
I onda strašne priče pomažu u shvaćanju vlastitih strašnih poriva.
-
- Information
-