Kreacionizam u hrv. školama
Stavila sam temu ovdje jer mi ima veze s politikom i religijom, mislila sam na Preporučene članke, ali sam članak i nije nešto spešl.
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/1 ... -dana.html
Radi se o tome da je dr. Charles Jackson na proputovanju po RH, nakon održanog predavanja u splitskoj vijećnici planira predavanje u jednoj splitkoj školi. Za one koji ne znaju, dr. Jackson je kreacionist, član zaklade Creation Truth, ne znam onak lijepo staviti link pa evo ga nu http://www.creationtruth.com/. Pročitajte malo o njima, uglavnom, po meni, dosta extremna grupacija, koja čak i RKC crkvu napada da je poganska zapadnjačka crkva.
Nemam problem s tim da netko drži predavanja o svom viđenju svijeta i života. Imam problem kad tako netko drži predavanja po školama. Sviđa mi se ideja da se time želi potaknuti razvoj kritičke misli u naših srednjoškolaca, ali nekako sumnjam da je to namjera. Nadalje ,samo predavanje nije izvan nastave, nego u sklopu sata biologije.
Kako gledate na ideju da se takva predavanja održavaju po školama? znate li koji primjer kako nakon toga profesori raspravljaju s učenicima na tu temu, ili što rade nakon takvih predavanja? Jer, nakon što jedan Jackson održi predavanje kako je svijet nastao pred 6 000 godina, po meni vjerodostojnost gube povijest, arheologija, biologija, medicina, astrologija, ma u biti, sve što je počelo prije i sve što je povezano s (nepostojećim) vremenskim razdobljima prije.
mene je malo strah kad vidim što se sve pušta u školu( dok je seksualni odgoj još uvijek nepušten u te iste škole, na primjer).
hvala na odgovorima
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/1 ... -dana.html
Radi se o tome da je dr. Charles Jackson na proputovanju po RH, nakon održanog predavanja u splitskoj vijećnici planira predavanje u jednoj splitkoj školi. Za one koji ne znaju, dr. Jackson je kreacionist, član zaklade Creation Truth, ne znam onak lijepo staviti link pa evo ga nu http://www.creationtruth.com/. Pročitajte malo o njima, uglavnom, po meni, dosta extremna grupacija, koja čak i RKC crkvu napada da je poganska zapadnjačka crkva.
Nemam problem s tim da netko drži predavanja o svom viđenju svijeta i života. Imam problem kad tako netko drži predavanja po školama. Sviđa mi se ideja da se time želi potaknuti razvoj kritičke misli u naših srednjoškolaca, ali nekako sumnjam da je to namjera. Nadalje ,samo predavanje nije izvan nastave, nego u sklopu sata biologije.
Kako gledate na ideju da se takva predavanja održavaju po školama? znate li koji primjer kako nakon toga profesori raspravljaju s učenicima na tu temu, ili što rade nakon takvih predavanja? Jer, nakon što jedan Jackson održi predavanje kako je svijet nastao pred 6 000 godina, po meni vjerodostojnost gube povijest, arheologija, biologija, medicina, astrologija, ma u biti, sve što je počelo prije i sve što je povezano s (nepostojećim) vremenskim razdobljima prije.
mene je malo strah kad vidim što se sve pušta u školu( dok je seksualni odgoj još uvijek nepušten u te iste škole, na primjer).
hvala na odgovorima
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
iskreno, ja sam da su sva ta predavanja izvannastavna. da nemaju veze sa skolom. skola moze iznajmiti prostor kao sto to cini i fitnes centru, ali da nema veze s nastavom.
ko zeli na takav seminar, neka ide. ko zeli takvo znanje, neka ga usvaja. ali ga se ne smije mijesati sa znanjem usvojenim u skoli niti se to znanje treba dovest u pitanje.
ko zeli na takav seminar, neka ide. ko zeli takvo znanje, neka ga usvaja. ali ga se ne smije mijesati sa znanjem usvojenim u skoli niti se to znanje treba dovest u pitanje.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
Kreacionizam je glupost. Da se razumijemo, tvrdim to kao vjernik. Znanost i vjera dvije su nespojive razine i izmišljanje znanosti šteti vjeri, jer se jedna, metaforički rečeno, bavi fizikom, a druga metafizikom.
Potpisi su za budale.
Ja sam jedna tankoćutna liberalna dušica kojoj bi takav profesor biologije letio iz škole tako da bi probio i zvučni i zid učionice.Pješčana » wrote:pretpostavljam da ga je prof. biologije pozvao, i sumnjam da bi ga predavač vjeronauka baš pozvao
Jer čisto sumnjam da je profesor doveo budalu kako bi učenicima pokazao kako izgleda i što govori budala.
Imao sam takvog ravnatelja u srednjoj; doveo nam je Sudca jednom. I svi smo morali otići u dvoranu slušati to smeće od predavanja; potom su neki bogme otišli i do obližnje crkve na misu koju je ovaj vodio.
Kad je kreten smijenjen, ostao je još kratko vrijeme predavati fiziku. Službeno; neslužbeno je čitavo vrijeme tupio o vjeri.
Takvim ljudima nije mjesto u školi.
Mali prilog temi, citat iz Indexovog članka (o pseudoznanosti, ali kreacionizam i nije ništa drugo):

Malo mi je strašna ova vijest. Lako za dovođenje Charlesa Jacksona, ovo je dokaz da je sistem zakazao puno ranije. Kako je moguće da 70 godina sekularnog obrazovanja rezultira sa 72% ljudi koji su u stanju ovoliko ignorirati znanstvena dostignuća? Što je pošlo po krivu?
72%PREMA podacima Instituta za društvena istraživanja iz 2004. godine, 72 posto Hrvata vjeruje da je Bog stvorio svijet i čovjeka. Samo 12 posto ih u to ne vjeruje, dok je 16 posto u "sivoj" zoni. Oko 50 posto Hrvata vjeruje u čuda. Samo 23 posto ih u to ne vjeruje. Čak 26 posto ljudi u Hrvatskoj vjeruju u talismane i medaljone koji ih mogu zaštititi od mračnih sila.
Malo mi je strašna ova vijest. Lako za dovođenje Charlesa Jacksona, ovo je dokaz da je sistem zakazao puno ranije. Kako je moguće da 70 godina sekularnog obrazovanja rezultira sa 72% ljudi koji su u stanju ovoliko ignorirati znanstvena dostignuća? Što je pošlo po krivu?
gonj špadi
Ja imam problem sa stvaranjem čovjeka, ali ne i sa stvaranjem svijeta. Nema znanstvenog razloga koji bi nam sa sigurnošću rekao da Bog nije stvorio svemir. A stvorio ga je (ako ga je stvorio) zajedno sa setom zakona po kojim funkcionira. Koji su s vremenom doveli do stvaranja čovjeka.
Kad bi se kreacionizam zaustavio na toj jednostavnoj ideji, što se mene tiče, nek se predaje i u školama. Nažalost, kreacionizam insistira na idejama starovjekovnih pustinjskih čudaka.
Kad bi se kreacionizam zaustavio na toj jednostavnoj ideji, što se mene tiče, nek se predaje i u školama. Nažalost, kreacionizam insistira na idejama starovjekovnih pustinjskih čudaka.
- Nikolajevna
Ma ne vjerujem. Vjerojatnije je da ih 72% samo ne vjeruje u anonimnost ankete, pa se boje da će ista dospjeti u ruke njihovog župnika. A to znači dvosatno predavanje kad im velečasni dođe posvetit kuću. A znamo koliko se vina, pršuta i sira mora iznijeti na stol tijekom dva sata.
meni je problem skoro obrnut. nemam nikakvih problema sa stvaranjem svijeta.Emericzy » wrote:Ja imam problem sa stvaranjem čovjeka, ali ne i sa stvaranjem svijeta. Nema znanstvenog razloga koji bi nam sa sigurnošću rekao da Bog nije stvorio svemir. A stvorio ga je (ako ga je stvorio) zajedno sa setom zakona po kojim funkcionira. Koji su s vremenom doveli do stvaranja čovjeka.
i zasto bi se toliko uzdalo u znanost? nije ni znanost idealna i staticna. to je samo jedan od nacina ili skupa nacina spoznaje. ostali nacini nisu znanstveno dokazani.
zasto bi bog uopce stvarao neke zakone? cemu to? ono sto mi smatremo neredom, kaosom, desistematizacijom, postbifurkacijom, propacscu, u tom nekom bozanskom kontekstu je potpuno nebitno, a taj kontekst i njegovo recimo, srediste je nepojmljivo. zasto ga se onda uopce zeli pojmiti ili spoznati? sto cemo time dobiti? kako dati smisao necemu sto nema smisla, tj ciji je smisao toliko razlicit da nam je besmislen?
dakle, sam diskurs je ako mogu tako reci, besmislen, kao i cilj tog ili takvog diskursa, dakle ili mozemo reci da besmisleno nije vrijedno postojanja, dakle i da ne postoji, pa bilo da se to radilo apstrahiranjem ili ako vec i postoji, za nas je to potpuno nebitno, niti time niti dobijamo, niti gubimo.
tj gubimo, ako energiju trosimo na spoznaju nebitnog.
zato, ne samo kreacionizam kao jedna od varijanti manipulacija bavljenja besmislom, nego kompletne religije moraju van iz sustava obrazovanja.
njima se jedino moze baviti antropoloski ili socioloski, tj da kroz tu formu drustvenih i ljudskih djelatnosti, organiziranja, bolje shvatimo nas kontekst, da bolje razumijemo sebe i odnose u drustvu, dakle da budu predmet znanstvenog proucavanja, a ne da religije koriste znanost da bi tu znanost upregle za dokazivanje i spoznaju besmisla.
ukratko, problema nikakvih nema ili ne bi trebalo biti sto se toga tice, ali.. problemi uvijek u drustvu se koriste kao mocni alat manipulacije i zato moc uvijek se nastoji osvojiti tako sto se najprije izmislii problem.
eto..
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
Da, i ja to tako tumačim.Emericzy » wrote:Nema znanstvenog razloga koji bi nam sa sigurnošću rekao da Bog nije stvorio svemir. A stvorio ga je (ako ga je stvorio) zajedno sa setom zakona po kojim funkcionira. Koji su s vremenom doveli do stvaranja čovjeka.
Potpisi su za budale.
vidim da su ti i drugi već odgovorili, no čudi me što te tu čudi.klonka » wrote:
gdje točno smještaš boga, biločijeg, u kontekst svijeta i njegovog stvaranja?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Slažem se s većinom. Osim s onim boldanim, ali to nema puno veze s topicom pa neću u to ulaziti...a unda » wrote: meni je problem skoro obrnut. nemam nikakvih problema sa stvaranjem svijeta.
i zasto bi se toliko uzdalo u znanost? nije ni znanost idealna i staticna. to je samo jedan od nacina ili skupa nacina spoznaje. ostali nacini nisu znanstveno dokazani.ok, jos nisu.
zasto bi bog uopce stvarao neke zakone? cemu to? ono sto mi smatremo neredom, kaosom, desistematizacijom, postbifurkacijom, propacscu, u tom nekom bozanskom kontekstu je potpuno nebitno, a taj kontekst i njegovo recimo, srediste je nepojmljivo. zasto ga se onda uopce zeli pojmiti ili spoznati? sto cemo time dobiti? kako dati smisao necemu sto nema smisla, tj ciji je smisao toliko razlicit da nam je besmislen?
dakle, sam diskurs je ako mogu tako reci, besmislen, kao i cilj tog ili takvog diskursa, dakle ili mozemo reci da besmisleno nije vrijedno postojanja, dakle i da ne postoji, pa bilo da se to radilo apstrahiranjem ili ako vec i postoji, za nas je to potpuno nebitno, niti time niti dobijamo, niti gubimo.
tj gubimo, ako energiju trosimo na spoznaju nebitnog.
zato, ne samo kreacionizam kao jedna od varijanti manipulacija bavljenja besmislom, nego kompletne religije moraju van iz sustava obrazovanja.
njima se jedino moze baviti antropoloski ili socioloski, tj da kroz tu formu drustvenih i ljudskih djelatnosti, organiziranja, bolje shvatimo nas kontekst, da bolje razumijemo sebe i odnose u drustvu, dakle da budu predmet znanstvenog proucavanja, a ne da religije koriste znanost da bi tu znanost upregle za dokazivanje i spoznaju besmisla.
ukratko, problema nikakvih nema ili ne bi trebalo biti sto se toga tice, ali.. problemi uvijek u drustvu se koriste kao mocni alat manipulacije i zato moc uvijek se nastoji osvojiti tako sto se najprije izmislii problem.
eto..
Ne mislim da je tvoj stav o tome što je primjereno za školu razlikuje od mojega. Po meni, nastavni program mora sadržavati ono što je potvrđeno znanošću, a može sadržavati (i ne bi bilo loše) i naznaku o spekulacijama o stvarima koje znanstveno (bar za sada) nisu ni dokazane ni opovrgnute.
..pa onda bolje da sadrzavaju naznake o spekulacijama u vezi travarstva, vvika, telepatije ili anticke mitologije da ne kazem anticke religije. puno je korisnije. ili zasto ne undizam? sta fali undizmu? ..ili emericizmu?Emericzy » wrote: Slažem se s većinom. Osim s onim boldanim, ali to nema puno veze s topicom pa neću u to ulaziti.
Ne mislim da je tvoj stav o tome što je primjereno za školu razlikuje od mojega. Po meni, nastavni program mora sadržavati ono što je potvrđeno znanošću, a može sadržavati (i ne bi bilo loše) i naznaku o spekulacijama o stvarima koje znanstveno (bar za sada) nisu ni dokazane ni opovrgnute.
moramo se odluciti vise jednom..jel zelimo obrazovati ili zaglupiti? mislim, i jedno i drugo je legitimno, samo se moramo odluciti sto hocemo, priznavajuci to sebi i oprastajuci to sebi, ali i ne mijesajuci ta dva pojma..obrazovanje i zaglupljivanje.
vrrrlet » wrote:Koja teška glupost, da Bog stvorio svemir...Svi znamo da je svemir stvorio Franjo Tuđman, a tko se ne slaže neka si ide u Srbiju.
..kakve postmodernisticke budalastine.
frano tudjman je samo jedan od svetaca, a svemir je nastao dosta prije. negdje u sedmom stoljecu.
ovo za srbiju se slazem, samo bih jos nadodao da bi se uskoro u hrvatskim skolama trebala pocet uciti pjesma od prvog osnovne..ko to kaze, ko to laze, srbija je mala..zato jer samo u velikoj srbiji se moze dovoljno daleko prognati iz hrvatske.
Oho, i prvi kandidat za lomaču danas... dobrodošao. Raskomoti se kao kod kuće, sad ću ti donijeti benzina s ledom. I limunom, dabome...a unda » wrote:![]()
..kakve postmodernisticke budalastine.
frano tudjman je samo jedan od svetaca, a svemir je nastao dosta prije. negdje u sedmom stoljecu.
ovo za srbiju se slazem, samo bih jos nadodao da bi se uskoro u hrvatskim skolama trebala pocet uciti pjesma od prvog osnovne..ko to kaze, ko to laze, srbija je mala..zato jer samo u velikoj srbiji se moze dovoljno daleko prognati iz hrvatske.![]()
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Rekao sam "o stvarima koje znanstveno (bar za sada) nisu ni dokazane ni opovrgnute". Većina stvari koje navodiš jesu opovrgnute, a možda uskoro bude i undizam...a unda » wrote: ..pa onda bolje da sadrzavaju naznake o spekulacijama u vezi travarstva, vvika, telepatije ili anticke mitologije da ne kazem anticke religije. puno je korisnije. ili zasto ne undizam? sta fali undizmu? ..ili emericizmu?jel se to opet vracamo u doba proroka, ali sad imamo za to postpruski hrvatski medij, doduse nesto kabinetski internetiziran, takvo skolstvo?
moramo se odluciti vise jednom..jel zelimo obrazovati ili zaglupiti? mislim, i jedno i drugo je legitimno, samo se moramo odluciti sto hocemo, priznavajuci to sebi i oprastajuci to sebi, ali i ne mijesajuci ta dva pojma..obrazovanje i zaglupljivanje.
sta je sad? uvodis modu sam svoj sebi inkvizitor? ..sam sebi posljednja vecera? dodaj jos i maslinu, protresenu, ne promijesanu..vrrrlet » wrote:
Oho, i prvi kandidat za lomaču danas... dobrodošao. Raskomoti se kao kod kuće, sad ću ti donijeti benzina s ledom. I limunom, dabome.
kako to mislis da je travarstvo opovrgnuto? sta fali kamilici ili glogu? o luku da i ne govorim. telepatija isto nije znanstveno opovrgnuta. o astrologiji da i ne govorim. znanost je nemocna prema dovoljno velikom broju astroloskih eksperimenata s istim ponovljivim i ocekivanim rezultatom (koji nije negativan kao dokaz) koji se krecu u podrucju znanstveno prihvatljive statisticke greske ili cak ulazi u domen vjerojatnosti koja se moze nazvati pravilom, metodom, itd, dakle svim onom cime znanost barata.Emericzy » wrote: Rekao sam "o stvarima koje znanstveno (bar za sada) nisu ni dokazane ni opovrgnute". Većina stvari koje navodiš jesu opovrgnute, a možda uskoro bude i undizam.
kako to mislis da je zeus opovrgnut? jel se ti to salis? ju tokin tu mi?..ju tokin tu mi???
koliko se ono ljudi izjasnilo katolicima na zadnjem popisu? oko 80%klonka » wrote:U mit.
mene onda ne čudi što kažu Bog.
nego, jel tebi bitno da se to nešto zove Bog, Prva čestica ili kako već? jel ime bitno? ili to da neki ljudi smatraju da je neka inteligencija započela ovo sve,dok bi valjda trebali misliti da neka inteligencija nije započela ovo sve?
nisam čula za vijest da imamo Veliki Test Inteligencije za Početak Svega
- schmokljan
Zar postoje podataci o % katolika sa zadnjeg popisa? Koliko znam - rezultata još nema.
A što se tiče kreacionizma - tko zna - možda iz inata neki učitelji počnu djecu interesantnije predavati biologiju.
I veća čuda su se događala.
A što se tiče kreacionizma - tko zna - možda iz inata neki učitelji počnu djecu interesantnije predavati biologiju.
I veća čuda su se događala.
ovako ja tumacim.Emericzy » wrote:Ja imam problem sa stvaranjem čovjeka, ali ne i sa stvaranjem svijeta. Nema znanstvenog razloga koji bi nam sa sigurnošću rekao da Bog nije stvorio svemir. A stvorio ga je (ako ga je stvorio) zajedno sa setom zakona po kojim funkcionira. Koji su s vremenom doveli do stvaranja čovjeka.
i bila bih u onom postotku.
iako ja nemam ni sa stvaranjem covjeka.
uopce mi se u glavi ne kose ideja znanosti i boga, kao istovremene. niti su mi u kontradikciji. naprotiv, nadopunjuju mi se.
no kao sto sam vec rekla, smatram da je u skoli mjesto iskljucivo znanosti, dok je religija nesto osobno i odvojeno od skolskog sustava.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
-
- Information
-