Nipošto. Diminucija jest. Za sve je kriv latinski. Kao i u engleskome.Silajn » wrote:"Diminuacija" nije validan pojam u hrvatskom jeziku, zar ne? I "amplifikacija" nije "regulacija amplitude"? Ispalit ću s hrvatskim doktorima znanosti, nabijem ih na kurac nepismeni![]()
![]()
Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)
- MmeTipfeler
Zato ja svojim Turopoljcima uvijek kažem: "Bum te hitil kroz oblok, bik nepodojeni", umjesto da im kažem: "Dragi kolega, glede vaše intelektualne infreriornosti naspram moje malenkosti, bojim se da sam prisiljen defenestrirati vas."
Jesi li čula za defenestraciju a la Čak Noris?Silajn » wrote:Defenestracija mi je uvijek bila fascinantan pojam
Čak Noris je bacio kuću kroz prozor...
- MmeTipfeler
Da, obdukcijska analiza.Karl Jozef » wrote:Čitam malo po portalimai naletim na ovo...
To bi bila obdukcija ili autopsija, ne?
Tko zna, možda u NL najprije napišu članak na engleskom pa ga onda prevode.
- MmeTipfeler
Pih! Uopće više ne surađujete, a meni mozak stoji i ne kopa mi se po rječnicima. Fraza adekvatna talijanskoj: tutto ed il contrario di tutto. Ideja? Itko?
Podsjeća me na svatko i njegov brat.MmeTipfeler » wrote:Pih! Uopće više ne surađujete, a meni mozak stoji i ne kopa mi se po rječnicima. Fraza adekvatna talijanskoj: tutto ed il contrario di tutto. Ideja? Itko?
- MmeTipfeler
Ovo posljednje najsličnije je rješenju za koje sam se ja odlučila, ali sam se nadala da ima nešto impresivnije. Sve i ništa ne prolazi zbog konteksta - riječ je o tome da su neki tamo "na mukama priznali sve i sva / sve i svašta" ( confessarono di tutto ed il contrario di tutto), od čega je meni sve i sva draže.
Ah, kad ne može bolje, zadovoljit ću se i s ovim. Hvala!
Kontekst uvijek pomaže kad tražiš prijevod. Moje svatko i njegov brat blisko je po značenju, ali je neprimjenjivo u danom kontekstu.MmeTipfeler » wrote:Ovo posljednje najsličnije je rješenju za koje sam se ja odlučila, ali sam se nadala da ima nešto impresivnije. Sve i ništa ne prolazi zbog konteksta - riječ je o tome da su neki tamo "na mukama priznali sve i sva / sve i svašta" ( confessarono di tutto ed il contrario di tutto), od čega je meni sve i sva draže.
Za ono što tražiš nemamo, rekao bih, neku konkretnu frazu; obično se ide u slikovitost tipa "priznao bi i krivicu za rat u Bosni".
- MmeTipfeler
Da, izvan konteksta "svatko i njegov brat" meni zvuči nenadjebivo. 
- MmeTipfeler
Imamo ovdje nekog povjesničara? Ili možda netko zna kako se u našoj terminologiji zove prêtre constitutionnel? Da podsjetim, to su svećenici koji su nakon 1789. morali na ustav prisegnuti da će biti fini i dobri prema novostvorenoj republici. Ustavni svećenik zvuči krajnje bedasto, premda bi u Hrvatskoj valjalo razmisliti o toj ideji (
), a ne znam kako vam zvuči, za slučaj da još nemamo taj termin, zaprisegnuti svećenik. 
Mi smo sekularna država pa takvih problema nije bilo... 
Nakon rata postojalo je neko udruženje, CMD je kratica bila, udruženje svetog Ćirila i Metoda. Uglavnom ideja je bila da se Katolička Crkva učini nacionalističkom odvoji od Rima bla bla... Bilo kako bilo, ti svećenici koji su pristupili tome su vjerojatno nekako pogrdno nazivani pa istraži kako i to bi vjerojatno bio prijevod.
Nakon rata postojalo je neko udruženje, CMD je kratica bila, udruženje svetog Ćirila i Metoda. Uglavnom ideja je bila da se Katolička Crkva učini nacionalističkom odvoji od Rima bla bla... Bilo kako bilo, ti svećenici koji su pristupili tome su vjerojatno nekako pogrdno nazivani pa istraži kako i to bi vjerojatno bio prijevod.
- MmeTipfeler
Ovo nije bio pogrdni, nego službeni naziv. Svećenici koji ne bi prisegnuli gubili su "licencu".
- MmeTipfeler
Ako nedajbože napišem rotni svećenici, hoće li me itko razumjeti? A baš bi bilo fora. 
- MmeTipfeler
Rote Kapelle - Crvena kapela ili Crveni orkestar? Kako se kod nas kaže?
-
- Information
-