Introverti
Mrzila sam poslovne fešte jer smo uvijek par cura i ja rintale oko organizacije i pripreme dok su drugi žderali. Tako da i te fešte imaju drugu stranu. Super je kad je vremena i ruku premalo pa nekog pitaš za pomoć, a taj nosom para oblake i ispod časti mu je pomoći, ali mu nije ispod časti žderat. To isto super utječe na međuljudske odnose u firmi.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
Ni ja ne volim ta poslovna druženja, djeluju mi usiljeno. Ali ne izbjegavam ih, to bi bilo kontraproduktivno. Odem na svako drugo - tako je vuk sit a koze na broju. 
Potpisi su za budale.
I moji su alkoholičari. Gotovo svi.
Kad radiš u pomorstvu teško da se možeš ne propiti.
Al' svejedno se ne zaboravljaju sočni detalji s fešti, vjeruj mi. Naslušala sam se toga kad sam došla raditi. Tada sam shvatila da se bolje držati van svega.
Ok, netko se voli i privatno družiti s kolegama. Meni to nije potrebno i ne zanima me.
Ali između toga i potpune autističnosti postoji cijeli jedan spektar pristojnog ponašanja kojeg se recimo ja pridržavam i vjerujem da je taj srednji put recept za dug i sretan "brak" sa firmom i kolegama.
Kad radiš u pomorstvu teško da se možeš ne propiti.
Al' svejedno se ne zaboravljaju sočni detalji s fešti, vjeruj mi. Naslušala sam se toga kad sam došla raditi. Tada sam shvatila da se bolje držati van svega.
Ok, netko se voli i privatno družiti s kolegama. Meni to nije potrebno i ne zanima me.
Ali između toga i potpune autističnosti postoji cijeli jedan spektar pristojnog ponašanja kojeg se recimo ja pridržavam i vjerujem da je taj srednji put recept za dug i sretan "brak" sa firmom i kolegama.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
- Beta ženka
Mene su podsjećali. Sa smijehom. A ja se nisam sjećala. Od tada pazim da prije fešte jedem i da na svaku čašu alkohola popijem čašu vode.Morticia » wrote:Apsolutno.
Ali da bi se izbjegle žgaravice bolje je zadržati distancu.
Vlastitih pijanstava ne želim se ni sama sjećati, kamoli da me još godinama na njih potsjećaju kolege.
Hebeš feštu na kojoj se ne mogu do kraja opustiti i zabaviti kako volim i znam, a poslovno okruženje mi to definitivno ne dopušta.
Onda radije ni ne idem.
No ipak su pijanstva nadređenih redovito nadživjela uspomene na pijanstva nas ostalih.
Word.Hekatonhir wrote:
To ne da je ljepše nego je ključno. Čim stekneš neku kilometražu u nogama, shvatiš da je lova kratkotrajna motivacija. Znam mnoge koji ne žele zamijeniti malu privatnu tvrtku nekim koncernom - baš zbog ozračja u kojem će raditi. Nema te plaće koja će ti izliječiti čir na želucu.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Nisu, naravno. Ali kad jesu, jebeno su dobri u tome.Pješčana » wrote: nisu svi s Aspergerom samo takvi programeri.
No moraš znati onda što ćeš i kako ćeš s njima u firmi.
E, to je problem. I zato, ako je misli zadržati, mora prilagoditi svoj način ophođenja. Jer ona svoj u principu – ne može.koliko sam ja shvatila, ona s potjehom radi na prijektima. na kojim ne sjedi samo i progamira, nego i komunicira s drugim kolegama i potjehom, to jest, ona ne komunicira.
- Beta ženka
I to je dobro rješenje u nedostatku drugih.Morticia » wrote:Pa da, tako rade pametni ljudi.
Kad je alkohol i partijanje u pitanju ja nisam pametna.
A u firmi glumim da jesam.
Pa radije eskiviram nego da se sramotim.
Ja sam tu "pamet" stekla zahvaljujući vlastitoj gluposti.
Pametan je onaj koji zna planirati, prognozirati i doskočiti potencijalnim zajebima, a ne testirati na vlastitoj koži.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
ta sam :Hekatonhir » wrote: Znam mnoge koji ne žele zamijeniti malu privatnu tvrtku nekim koncernom - baš zbog ozračja u kojem će raditi.
ne isključivo zbog košnica atmosfere ali uglavnom
Dakle smatraš da moj trenutni pismeni način zadavanja jasno definiranih zadataka i povremenog propitkivanja kako ide i je li završila mora biti prilagođen? U kojem smjeru?Lastan » wrote: E, to je problem. I zato, ako je misli zadržati, mora prilagoditi svoj način ophođenja. Jer ona svoj u principu – ne može.
Čitao sam u međuvremenu o Aspergeru, moglo bi to biti to. Dosta točno simptomi nju opisuju.
- Stitch
- Head Honcho
Pod uvjetom da je doista o tome riječ... Malo je teško to shvatiti. Ne znam hoću li biti dovoljno jasan - ali možeš sve o tome znati, a opet katkad ostati paf. Jer jedno je racionalna, a drugo emocionalna razina. Čovjek je uvjetovan, iskustveno kodiran da prepoznaje određene obrasce i da na njih reagira. I u tome je neizrečeno jednako bitno kao i izrečeno. Jer komuniciramo i pogledima, gestama, izrazima lica. Suptilna komunikacija poput govora tijela jednako nam je bitna kao naglas izrečena misao ili želja. Prilagođivanje tomu da jedna strana takve stvari uopće ne primjećuje zahtijeva strahovito mnogo truda - i podrazumijeva strahovito mnogo pogrešaka. Ne znam koliko je posao mjesto koje će sve to pretrpjeti. Ali to dakako ne znači da ne treba pokušati.Lastan » wrote: E, to je problem. I zato, ako je misli zadržati, mora prilagoditi svoj način ophođenja. Jer ona svoj u principu – ne može.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Potpisi su za budale.
Recimo, u smjeru da ti to prestane smetati.Potjeh » wrote:
Dakle smatraš da moj trenutni pismeni način zadavanja jasno definiranih zadataka i povremenog propitkivanja kako ide i je li završila mora biti prilagođen? U kojem smjeru?
Ako ona dobro funkcionira na taj način, tvoje je još samo da joj sve zadatke zadaješ na taj način i da ne očekuješ ništa izvan toga.
Uostalom, Hekatonhir ti je sve lijepo napisao.
Nije nas bez vraga najmanje troje došlo na tu ideju.Čitao sam u međuvremenu o Aspergeru, moglo bi to biti to. Dosta točno simptomi nju opisuju.
Potjeh, smatraš li ti da je ona dobra radnica ili ne? Što točno valja, a što ne valja u njenom radu?
I da li njen rad utječe na ostale?
I ako možeš, aj napiši konkretno ne u metaforma, jer sam evo, nemam Asperger i nisam asocijalna, ali teško mi je pratit tvoj interes za nju (poslovni ili privatan), i u čemu ne točno njen problem što se tiče posla (jel, na kraju, radi dobro ili ne radi dobro)?
Što se tiče kimanja glavom - to je odgovor na govor; probaj joj postavit jednostavna pitanja u ILI formi, sa podpitanjima, na taj način će morat odgovoriti, a valjda neće osjećati presing da mora pričati. Npr. jel voliš više pse ili mačke? Ok, pse, jel više kratkodlake ili dugodlake? itd. (glup primjer, al ilustrativan
)
I da li njen rad utječe na ostale?
I ako možeš, aj napiši konkretno ne u metaforma, jer sam evo, nemam Asperger i nisam asocijalna, ali teško mi je pratit tvoj interes za nju (poslovni ili privatan), i u čemu ne točno njen problem što se tiče posla (jel, na kraju, radi dobro ili ne radi dobro)?
Što se tiče kimanja glavom - to je odgovor na govor; probaj joj postavit jednostavna pitanja u ILI formi, sa podpitanjima, na taj način će morat odgovoriti, a valjda neće osjećati presing da mora pričati. Npr. jel voliš više pse ili mačke? Ok, pse, jel više kratkodlake ili dugodlake? itd. (glup primjer, al ilustrativan
I opet se vraćamo na SF: Vernor Vinge, A Deepness in the Sky.Hekatonhir » wrote:
Pod uvjetom da je doista o tome riječ... Malo je teško to shvatiti. Ne znam hoću li biti dovoljno jasan - ali možeš sve o tome znati, a opet katkad ostati paf. Jer jedno je racionalna, a drugo emocionalna razina. Čovjek je uvjetovan, iskustveno kodiran da prepoznaje određene obrasce i da na njih reagira. I u tome je neizrečeno jednako bitno kao i izrečeno. Jer komuniciramo i pogledima, gestama, izrazima lica. Suptilna komunikacija poput govora tijela jednako nam je bitna kao naglas izrečena misao ili želja. Prilagođivanje tomu da jedna strana takve stvari uopće ne primjećuje zahtijeva strahovito mnogo truda - i podrazumijeva strahovito mnogo pogrešaka. Ne znam koliko je posao mjesto koje će sve to pretrpjeti. Ali to dakako ne znači da ne treba pokušati.
Njegovi Fokusirani prilično su dobra aproksimacija takvih radnika. Što se ophođenja tiče, nešto su bliži stroju nego čovjeku.
Ali da, teško je to. Uncanny valley, ali s druge strane.
- Stitch
- Head Honcho
Može se - pod uvjetom da apsolutno sve verbaliziraš. Ali ono, sve. Bez toga, neće te shvatiti. Ne zato što ne žele nego zato što ne mogu. To se na poslu može učiniti, bilo pismeno bilo usmeno.Lastan » wrote: I opet se vraćamo na SF: Vernor Vinge, A Deepness in the Sky.
Njegovi Fokusirani prilično su dobra aproksimacija takvih radnika. Što se ophođenja tiče, nešto su bliži stroju nego čovjeku.
Ali da, teško je to. Uncanny valley, ali s druge strane.
Ali ako Potjehov interes nije samo poslovni nego i emocionalni, tu ne pomažu čeznutljivi pogledi i nježni dodiri u prolazu. Ona to ne čita. Što ne znači da ne osjeća, daleko od toga. Može biti i vrlo emotivna i osjetljiva. To znači samo da joj sve treba jasno i glasno reći. Lijepa si, želim te, volim te... - sve to funkcionira. Govor tijela, mimika - ma zaboravi.
No razumijem da može biti fascinantna. I intelektualno i kao nešto nepoznato, drukčije.
Potpisi su za budale.
Pros:blue » wrote: Što točno valja, a što ne valja u njenom radu?
- Zna materiju
- Brzo uči
- Kreativna je
- Radišna je
Cons:
- Uglavnom ne govori da je završila, ja je moram pitati
- Ne pita ako je zapela s nekim problemom već se sama dovija rješenju ili jednostavno stane
- Ne upozorava na tuđe greške a to je dosta bitno. Pokušava raditi mimo tih grešaka.
- Ne mogu joj dati samostalnije zadatke ako baš sve aspekte zadatka ja ne poznajem (a to je skoro nikad)
- Ne mogu joj dati zadatke koji mogu/moraju uključivati neku treću osobu
- Black Sheep
Vidiš, a možda bi joj baš takvo nešto pomoglo...Potjeh » wrote: - Ne mogu joj dati zadatke koji mogu/moraju uključivati neku treću osobu
To save some time, let's just assume I'm always right.
- Black Sheep
Zašto ne bi? Ljudima koji imaju problema u komunikaciji pogoduje postepeno uvođenje u "društvo" ili u kolektiv. To bar nije novost.Lastan » wrote: Ne, vrlo vjerojatno ne bi.
To save some time, let's just assume I'm always right.
Navijam za tvoju trknutu kolegicu
Razlozi protiv su zeznuti
Možda da joj napišeš checklistu što sve treba napravit po projektu, tj. tamo gdje kiksa da joj bude zadatak, npr. zadatak 1 - identificirati greške; 2 - identificirati probleme, 3 - da sama napravi walkthrough kroz svoj dio projekta (tako bi sama napisala aspekte zadatka - time dobivaš check listu etapa, ona može stavljat kvačice kad koji dio završi, a ti ćeš znat do kud je stigla).
Što se tiče treće osobe - peh, također mi se čini da ništa od toga.
Možda su ovi savjeti totalno promašeni, nemam pojma o Aspergerovom sindromu
Što god pokušao možeš izgubiti živaca i vremena, ali mislim da su oni plusevi jako poželjne radne osobine. Osobno, ne bi nikome htjela dati otkaz prije nego sam 100% sigurna da nisam pokušala sve da od dotične dobijem rezultate.
Ok, ovi razlozi za su jako dobri.Potjeh » wrote: Pros:
- Zna materiju
- Brzo uči
- Kreativna je
- Radišna je
Cons:
- Uglavnom ne govori da je završila, ja je moram pitati
- Ne pita ako je zapela s nekim problemom već se sama dovija rješenju ili jednostavno stane
- Ne upozorava na tuđe greške a to je dosta bitno. Pokušava raditi mimo tih grešaka.
- Ne mogu joj dati samostalnije zadatke ako baš sve aspekte zadatka ja ne poznajem (a to je skoro nikad)
- Ne mogu joj dati zadatke koji mogu/moraju uključivati neku treću osobu
Razlozi protiv su zeznuti
Možda da joj napišeš checklistu što sve treba napravit po projektu, tj. tamo gdje kiksa da joj bude zadatak, npr. zadatak 1 - identificirati greške; 2 - identificirati probleme, 3 - da sama napravi walkthrough kroz svoj dio projekta (tako bi sama napisala aspekte zadatka - time dobivaš check listu etapa, ona može stavljat kvačice kad koji dio završi, a ti ćeš znat do kud je stigla).
Što se tiče treće osobe - peh, također mi se čini da ništa od toga.
Možda su ovi savjeti totalno promašeni, nemam pojma o Aspergerovom sindromu
Što god pokušao možeš izgubiti živaca i vremena, ali mislim da su oni plusevi jako poželjne radne osobine. Osobno, ne bi nikome htjela dati otkaz prije nego sam 100% sigurna da nisam pokušala sve da od dotične dobijem rezultate.
oooo, duboke isprike, mislila sam na zadnjih 15 godina, a ne od vrtića
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
- Lord Byron
Čudna logika.blaze » wrote:jadna cura. i u firmi i ovdje. voljela bih da se ovdašnje blebetuše koje glasaju o otkazu okušaju s njom u programiranju
Znači, o lošim liječnicima, vozačima tramvaja, serviserima klima-uređaja smiju govoriti samo liječnici, vozači tramvaja i serviseri?
Ne vidim ništa loše niti blebetušasto u tome da se predloži otkaz za lošeg radnika.
- Beta ženka
Ma blaze ti je malo... nervozna. Pa su joj i postovi takvi.Lord Byron » wrote: Čudna logika.
Znači, o lošim liječnicima, vozačima tramvaja, serviserima klima-uređaja smiju govoriti samo liječnici, vozači tramvaja i serviseri?.
Ne vidim ništa loše niti blebetušasto u tome da se predloži otkaz za lošeg radnika.
Ovo bi trebalo svesti na jednostavnu računicu - koliko zaposlenica može tvrtki donijeti dobiti zahvaljujući svojim sposobnostima, a koliko gubitka zbog ovih falingi. I odlučiti prema tome.
-
- Information
-