Da se nadovežem...
Lord Byron » wrote:
Nisam siguran da je itko ovo tvrdio - poanta je u tome da njezino čudaštvo nije ničija briga (a s ovim se, ako te dobro čitam, slažeš).
Nije ničija briga.
No, ako ti netko kaže 'čuj, bolje bi ti bilo da dođeš na te domjenke, i da se povremeno nasmiješ, ljudi te se boje kad si ozbiljna', pomogne ti da osvjestiš da imaš taj "problem".
U svakom timu nekako treba biti prihvaćen, da bi to mogao - trebaš ili sam skužiti što je ok, ili ti netko kaže/pitaš ga.
Ne vidim problem u tome da netko želi nekome pomoći, ali ne zna kako.
Da, nije mu posao pomagati, ali je ljudski.
Meni su pomogli, iako su neki komentari zvučali mi zlobno, jer ne osjećam dobar ton. Znam da nije u lošoj namjeri, jer kad bi bilo, ne bi me htjeli i ove i prošle godine. Barem se mene lagano riješiti
Mislim da je odlika dobrog šefa - pitati za zdravlje, cimnuti da si mu važan. Ako ti ne želiš biti važan, a jebiga, babaj. No, vjerujem i u altruizam. Katkad

Za početak, tko nije altruist, teško da će otvarati temu na forumu da pita kako da rjieši problem s nekim djelatnikom. Otkaz i mir.
Tko želi 'srediti' probleme, potrudi se, da vremena, prati, potiče. Prati reakciju.
Ako djelatnik ne želi - ne siluje ga se, ali se gleda dobrobit firme.
@
Potjeh: kad budeš razgovarao s njom, pripremi živce. Imam sličnu takvu situaciju, sa studenticom. 'ja to ne znam', ja objasnim, sutradan 'ja to ne znam', a ranije je klimala glavom i radila step-by-step što sam joj rekla. I ne zna svoju intonaciju pa se zdere usred sata, i ne kapira gradivo, čak ni to step-by-step, iako daje privid u prvi mah da je skužila.
Ja imam Aspergera, jebu me social skills, osvještavam to svakim danom, i upijam feedback sa svih strana i gledam jel mogu nešto srediti da bude kako sam htjela da bude.
No, različite smo. Mene zanima, ja sam svjesna da i nešto nije po volji. Nju - ne zanima. Ako ovu tvoju ne zanima, ne možeš tu puno napraviti.
Nemam blage veze što ovacvura ima. 90 minuta je piljila u monitor jer ju ja nisam vodila za ruku i cimala. Ako joj govorim što da klika, bude, iako jako polagano i su 502 pitanje i 203 greške.
Iskreno, htjela bih da imam dovoljno strpljenja i vremena, jer kužim dio problema, ali nakon par puta uzaludnog pokušavanja, gdje ne vidim nikakav napredak, gubim volju. Nisam defektolog, jebiga. Ne znam s ljudima koji ne rade sami i ne trude se, za ovu imam dojam da sjedne k'o klada i čeka da ju netko navodi i da doma ni ne mrdne.
Možda se varam, ja ju vidim 180 minuta tjedno, nemam pojma kakva je inače, ali čak sam našla fotke gdje ne izgleda 'tupo' već ima i bistriji pogled.
Dok sam čitala temu, sjetila sam se što ću još probati s ovom svojom. "Natjerati" ju da piše bilješke i da ih koristi kad me idući put pita isto. Pamtiti očito ne ide.
Možda ti budeš imao više sreće. Nemoj očekivati ništa, ni da je shvatila poruku. Pitaj ju što hoće, kako se ona vidi. Probaj ju dobiti da priča. Ili da ti direktno kaže da ne želi pričati.
Reci joj da klimanje više ne prolazi. Da moraš dobiti 'da zanima me' ili 'ne zanima me' od nje.
Ono stav 'gle, vrag je odnio šalu, ne ide ovako, moramo porazgovarati, a to znači da mi trebaju informacije s tvoje strane, klimanje glavom nije dosta'.
'ima li nešto što te muči ili sprečava u tome da kažeš kad naletiš na problem/javiš kad si gotova'
' da li prepoznaješ problem sama, ili tek kad ja to kažem'
'što treba napraviti kad vidiš da je netko drugi pogriješio'
'da li se ti mene bojiš'
'znaš, imam poznanicu koja ima aspergerov sindrom i podsjetila si me na nju, i sjećam se koliko nam je bilo teško da naučimo komunicirati, ali uspjeli smo, nadam se da ćemo ti i ja naći zajednički jezik'
Posloži si stvari koje te muče na papir. Složi natuknice.
Reci joj da morate ozbiljno razgovarati o poslu i da ti kaže da li joj više odgovara da ste u firmi ili da odete na kavu poslije posla.
Pojasni joj da se radi o tome da vas dvoje ne možete iskomunicirati stvari na zadovoljavajući način.
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/U ... erSyndrome
Meni izvrstan članak.
Imaj na umu da je autizam ogroman spektar, biti aspie nije jedino, i unutar aspie skupine ima stupnjevanja, te smo u nečem bolji, a u nečem lošiji.
Dok nisam počela raditi nisam bila ni svjesna svojih poteškoća u komunikaciji, jer sam bila okružena 'sličnim' ljudima. Moj šef zna da sam aspie, jedna je od prvih osoba koja je saznala što me muči kad sam sama shvatila što bi mogao biti izvor mojih social skills problema. Rekao je da mu naziv ništa ne znači, da je na meni da se trudim, a na njemu da mi pomogne oko posla.
No, neki od motiva za saznati što me muči su došli s njegove strane, pikao je, pokazao interes, pričali smo o tome što me na poslu muči, kopala sam 'što mi je', našla aspergera. Ako mi je nešto drugo, ne znam, ovo me opisuje savršeno, ali poslušat ću i drugu 'dijagnozu'.
Otkad znam za aspie, otkad sam utvrdila to za sebe, skužila sam koliko ima autista i/ili aspija oko mene. Samo, puno toga pripišemo ekscentričnosti/neodgoju, a tko zna koiko toga jednostavno - nije popravljivo. Može se utjecati, ali srž ostaje. Recimo, bipolarni poremećaj, i toga ima više nego bi čovjek rekao u prvi mah.
Aspijima, nabasah jednom na studiju, električni signali u mozgu ne šljakaju kao NT osobama (neurotypical).
Neki aspiji imaju problem sa teksturom odjeće, neki ne mogu jesti bilo što. (GFCF dijeta!) Neki moraju imati hranu izrezanu na točno određen način.
No, ja sam blebetava osoba. Sa šutljivima ne znam, imam sad taj problem za rješavati s drugom osobom.
Mogu li joj pomoći? Očekujem da ne. No, probat ću. Barem na razini da se ne osjećamo loše kad smo blizu. Ono ljudsko u meni kaže - probaj. Neću ju silovati, a ni sebe. Ali ne želim ni odbaciti ju apriori, jer znam koliko je gadno biti drugačiji.
Ako je tvoja ženska aspie, vrlo vjerojatno ima problem s laganjem (tj. ne zna lagati ili to radi tako lejm da je strahota

), dakle, možeš dobiti iskreno, ali nemoj ju zbog iskrenosti kazniti, jer će ti sve ubuduće prešutiti. Povjerenje je izuzetno važna stavka. Jednom izgubljeno se jako teško vraća.
Isto tako, pitanje kroz koja je sranja prošla i zašto se ponaša kako se ponaša. Učila je iz okoline, možda je učila 'ne talasati', umjesto da je učila da bude svoja i da nauči plivati sa svojim razlikama.
Imam i 2 izvrsne knjige, za nju ili tebe, ako te zanima - pm.
No, svi ljudi imaju jedno zajedničko - ako ne žele da im se pomogne - ne žele. Protiv te volje ne možeš i ne smiješ.