Unda i socijalistička Jugoslavija
Klao sam se tu (i drugdje) par puta s Undom o legendarnim uspjesima socijalističke Jugoslavije, tvrdeći da su za to vrijeme drugi postizali još i više, te da bismo vrlo vjerojatno, da nam divnog socijalizma nije bilo, napredovali podjednako.
Nisam, priznajem, imao u rukama brojke, nego samo zdravi razum. I Unda je zato mogao nesmetano sanjariti o našim fantastičnim, svjetskim škverovima, Jugovinilu, elektrifikaciji i nesvrstanima i Bobisu.
Al' ne lezi vraže. Ima tko ima brojke. Pa evo, pročitajte malo:
Jugoslavijo, narod te slavio!
Nisam, priznajem, imao u rukama brojke, nego samo zdravi razum. I Unda je zato mogao nesmetano sanjariti o našim fantastičnim, svjetskim škverovima, Jugovinilu, elektrifikaciji i nesvrstanima i Bobisu.
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
Eto nam sad demokracije i kapitalizma pa napredujemo još i brže...
Emericzy wrote:Klao sam se tu (i drugdje) par puta s Undom o legendarnim uspjesima socijalističke Jugoslavije, tvrdeći da su za to vrijeme drugi postizali još i više, te da bismo vrlo vjerojatno, da nam divnog socijalizma nije bilo, napredovali podjednako.
'if you fall, i'll be there' (floor)
Ne znam kakvo je stanje s Japanom, no ove navedene drzave iz textaEmericzy » wrote:Klao sam se tu (i drugdje) par puta s Undom o legendarnim uspjesima socijalističke Jugoslavije, tvrdeći da su za to vrijeme drugi postizali još i više, te da bismo vrlo vjerojatno, da nam divnog socijalizma nije bilo, napredovali podjednako.
Njemačka, Italija, Austrija, Grčka i Španija su danas u idilicnom stanju?
Njemačka - najzaduzenija drzava na svijetu, samo s prednoscu sto zaduzenjima ulazu u svoju proizvodnju
Italija - pred rasulom, prosle godine su im u drzavnim bolnicama kasnile place po 2, 3 mjeseca
Austrija- aj, relativno, za sad.
Grčka i Španija- sto rec za ove? A pred gradjanskim ratom.
Dakle, sto je njima njihov rast BDPa donio iz danasnje perspektive?
Khmmm. A što je jugoslavenski rast donio Jugoslaviji?miky0 » wrote:
Ne znam kakvo je stanje s Japanom, no ove navedene drzave iz texta
Njemačka, Italija, Austrija, Grčka i Španija su danas u idilicnom stanju?
Njemačka - najzaduzenija drzava na svijetu, samo s prednoscu sto zaduzenjima ulazu u svoju proizvodnju
Italija - pred rasulom, prosle godine su im u drzavnim bolnicama kasnile place po 2, 3 mjeseca![]()
Austrija- aj, relativno, za sad.
Grčka i Španija- sto rec za ove? A pred gradjanskim ratom.
Dakle, sto je njima njihov rast BDPa donio iz danasnje perspektive?
A 6, 7, 8 invalidnih bananaRepublika. Istina.Emericzy » wrote: Khmmm. A što je jugoslavenski rast donio Jugoslaviji?
- Euklid
- old school
da se iz jednog zaostalog, polupismenog, agrarnog društva u svega par desetljeća preobrazila u solidno industrijsko društvo...Emericzy » wrote: Khmmm. A što je jugoslavenski rast donio Jugoslaviji?
prije 2. svjetskog rata kao najzaostalije zemlje Europe navode se Albanija, Portugal i Kraljevina SHS/Jugoslavija...
Kao što vidiš, SVI su napredovali. Bez obzira na ekonomsko-političko uređenje. Većina bržim tempom od Jugoslavije. Pogledaj malo grafove.Euklid » wrote:
da se iz jednog zaostalog, polupismenog, agrarnog društva u svega par desetljeća preobrazila u solidno industrijsko društvo...
prije 2. svjetskog rata kao najzaostalije zemlje Europe navode se Albanija, Portugal i Kraljevina SHS/Jugoslavija...
Što te onda navodi na zaključak da se od "jednog zaostalog, polupismenog, agrarnog društva u svega par desetljeća" Jugoslavija ne bi "preobrazila u solidno industrijsko društvo" i bez tog divnog socijalizma?
Japanu je to uspjelo iako je bio feudalno društvo. Gledaj što je Kina napravila kad je jednom mahnula socijalizmu gudbaj.
Nije problem zbog kojeg propadamo kapitalizam. Problem je mentalna zaostalost. A u tom pogledu socijalizam nije napravio ništa. Od neukih budala jedne vrste napravio je neuke budale druge vrste.
S ovim se jako slažem, s vremenom sve više no sve je već bilo jasno i prije 20-25 godina.Emericzy » wrote:
Nije problem zbog kojeg propadamo kapitalizam. Problem je mentalna zaostalost.
Ljudi koji se, pored svega što mogu izabrati odlučuju vjerovati jedino u magiju i u čarobni štapić. Čak je i meni teško više pokušavat to objasniti nekakvom općom nepismenošću i neobrazovanjem.
Pokušat ću potpuno prigrlit teoriju o zaostalosti, mislim da je onda puno lakše sve ovo prihvatiti kad znaš da je riječ o medicinskom opravdanju
..e, sta oces rec?
dobro nisi i americki graf stavio za usporedbu. mislim, mos interpretirat bilo sto kako oces.
ne znam sto ovim zelis dokazat?
da je na jugoslaviju bacena atomska bomba i da je bila demilitarizirana pod protektoratom mekartura, da nije bio hladni rat, da njemacka nije bila podijeljena, a ovaj amo dio pun americkog oruzja i vojnih baza, da je italija ipak nesto imperijalisticka drzava i da je steta sto dalmacija nije ostala pod italijom jer bi se bolje i brze razvijala, da je spanjolska osim barem dva jezika imala samo jednu religiju i srecu sto ima fasistickog franka da moze pratit jugoslaviju po bedepeu.
mislim, ja stvarno ne znam di si ti zivio i kako si uopce mogao razvit zdrav razum.
mislim, necu se uopce zajebavat. evo ti opet pa gledaj, ali nemoj izvrtat sad da neko vise vrijedi sto je vise duzan..
negdje ono koncem osamdesetih..
juga
22 miljuna stanovnika
bdp 130 miljardi
per kapita 6000 usda
dug 20 miljardi ili manje
zaduzenost 15 posto bedepa
hrvatska
tu negdje ovih godina
4.5 miljuna stanovnika
bdp 60 miljardi
per kapita 15000 usda
dug 40 miljardi usda ili vise
zaduzenost 50 + posto bdpa
mislim, tu su okvirno neke brojke, nemoj molim te sad picajzlirat na sestu decimalu i trazit greske u racunanju, odnosi su bitni i tu su negdje.
evo, pa ti interpretiraj, kontekstulaiziraj, dumaj, premeci, racunaj, pitaj se, odgovaraj, cudi se, pricaj d aje danas japanski dug 250 posto bedepea radi sta oces, samo ti ocu jos rec da su zanimljive i strukture bedepea, iako bi mogao rec da te se jebe za nju, ali onda se nista nije bas tako drustveno prodavalo, a danas se skoro nista ne proizvodi, pa malo razmisli o znacenju statistike i odakle nam taj hrvatski per kapita bedepe, kojeg.. jebao on svoju mater kod mene grijesi jedno stocetrdeset posto, dakle kod mene je dug onog kod kojeg su moje pare, ma ugusio se on s njima i u njima..
..e, i jos nesto, pa mos zatvorit topik i stavit prstic u usta i gledat u plafon..
dobro nisi i americki graf stavio za usporedbu. mislim, mos interpretirat bilo sto kako oces.
da je na jugoslaviju bacena atomska bomba i da je bila demilitarizirana pod protektoratom mekartura, da nije bio hladni rat, da njemacka nije bila podijeljena, a ovaj amo dio pun americkog oruzja i vojnih baza, da je italija ipak nesto imperijalisticka drzava i da je steta sto dalmacija nije ostala pod italijom jer bi se bolje i brze razvijala, da je spanjolska osim barem dva jezika imala samo jednu religiju i srecu sto ima fasistickog franka da moze pratit jugoslaviju po bedepeu.
mislim, ja stvarno ne znam di si ti zivio i kako si uopce mogao razvit zdrav razum.
mislim, necu se uopce zajebavat. evo ti opet pa gledaj, ali nemoj izvrtat sad da neko vise vrijedi sto je vise duzan..
juga
22 miljuna stanovnika
bdp 130 miljardi
per kapita 6000 usda
hrvatska
tu negdje ovih godina
4.5 miljuna stanovnika
bdp 60 miljardi
per kapita 15000 usda
mislim, tu su okvirno neke brojke, nemoj molim te sad picajzlirat na sestu decimalu i trazit greske u racunanju, odnosi su bitni i tu su negdje.
evo, pa ti interpretiraj, kontekstulaiziraj, dumaj, premeci, racunaj, pitaj se, odgovaraj, cudi se, pricaj d aje danas japanski dug 250 posto bedepea radi sta oces, samo ti ocu jos rec da su zanimljive i strukture bedepea, iako bi mogao rec da te se jebe za nju, ali onda se nista nije bas tako drustveno prodavalo, a danas se skoro nista ne proizvodi, pa malo razmisli o znacenju statistike i odakle nam taj hrvatski per kapita bedepe, kojeg.. jebao on svoju mater kod mene grijesi jedno stocetrdeset posto, dakle kod mene je dug onog kod kojeg su moje pare, ma ugusio se on s njima i u njima..
..e, i jos nesto, pa mos zatvorit topik i stavit prstic u usta i gledat u plafon..
- Euklid
- old school
Napredovali su brze oni koji su imali znanje i strucnjake od ranije. Koji su imali industrijsku tradiciju.Emericzy wrote: Kao što vidiš, SVI su napredovali. Bez obzira na ekonomsko-političko uređenje. Većina bržim tempom od Jugoslavije. Pogledaj malo grafove.
Što te onda navodi na zaključak da se od "jednog zaostalog, polupismenog, agrarnog društva u svega par desetljeća" Jugoslavija ne bi "preobrazila u solidno industrijsko društvo" i bez tog divnog socijalizma?
Japanu je to uspjelo iako je bio feudalno društvo. Gledaj što je Kina napravila kad je jednom mahnula socijalizmu gudbaj.
Nije problem zbog kojeg propadamo kapitalizam. Problem je mentalna zaostalost. A u tom pogledu socijalizam nije napravio ništa. Od neukih budala jedne vrste napravio je neuke budale druge vrste.
To se ne stvara preko noci nego generacijama.
Pa jos kad nadodas da su neki od tih brzih imali americku pomoc, kolonijalni background, da su izrabljivali (i izrabljuju jos uvijek) pola covjecanstva, da su imali tone i tone opljackanog i pazljivo skrivenog blaga iz WWII... mam se druga slika kaze.
A kretalo se od 0. Sta od nule?
Kretalo se iz porusenog i opustosenog. I jos se stiglo i razvit i pomoc onima jos siromasnijima koje su ovi tvoji brzi nemilice pljackali.
Da uopce ne spominjem kolike smo stigli i prestigli a koji su imali i demokraciju i kapitalizam.
U kolko ono? Svega par desetljeca...
- Euklid
- old school
A zasto si prepolovio trenutni vanjski dug Hrvatske?..a unda wrote:
juga
22 miljuna stanovnika
bdp 130 miljardi
per kapita 6000 usda
hrvatska
tu negdje ovih godina
4.5 miljuna stanovnika
bdp 60 miljardi
per kapita 15000 usda
Da Emera ne strefi slog ili sta...???
Da je socijalizam u biti drek vrijedio. Mislim, znam ja da se to tebi ne da dokazati; jebe se tebi za dokaze; ti znaš svoje. Nisam ni mislio tebi išta dokazati; tebe uglavnom zajebavam, ali ima tih mladih. Možda nekom od njih mozak nije još skroz ofuren...a unda » wrote:..e, sta oces rec?![]()
Ovaj... ja sam mislio da uspoređujemo kako je tko napredovao u razdoblju slavnog nam i milog socijalizma.mislim, necu se uopce zajebavat. evo ti opet pa gledaj, ali nemoj izvrtat sad da neko vise vrijedi sto je vise duzan..
juga
22 miljuna stanovnika
bdp 130 miljardi
per kapita 6000 usda
hrvatska
tu negdje ovih godina
4.5 miljuna stanovnika
bdp 60 miljardi
per kapita 15000 usda
Dobro, u redu, smiješ mijenjati temu kad nemaš argumenata; nije Emericzy cicija. Ima u njemu kršćanskog milosrđa. Neću te zbog toga više zajebavati.
Emericzy » wrote: Da je socijalizam u biti drek vrijedio. Mislim, znam ja da se to tebi ne da dokazati; jebe se tebi za dokaze; ti znaš svoje. Nisam ni mislio tebi išta dokazati; tebe uglavnom zajebavam, ali ima tih mladih. Možda nekom od njih mozak nije još skroz ofuren.
Ovaj... ja sam mislio da uspoređujemo kako je tko napredovao u razdoblju slavnog nam i milog socijalizma.
Dobro, u redu, smiješ mijenjati temu kad nemaš argumenata; nije Emericzy cicija. Ima u njemu kršćanskog milosrđa. Neću te zbog toga više zajebavati.
pa dobro, evo ti sada pa gledaj kako je ko napredovao i u cemu. socijalizam je drek vrijedio, a ti hoces opravdat napredak da si socijalizam doslovno mijenjao za drek. ono je drek vrijedilo, a ovo jest drek.
mislim, pohvali se svojom analitickom sposobnoscu i otvori topik.. ja i kapitalizam, napokon.
euklid ti je je sve ukratko rekao, pa ti sad gledaj napredak i dizi nogu za potkivanje gledajuci put amerike i uvjeravaj sebe da si ono sto nisi.
socijalizam je ovdje napravio sto je napravio i drzao je korak. sad drzis sta? zanemari moj prijasnji post i pravi se da ne postoji, uzmi cinjenice i interpretacije koje ti odgovaraju i budi ponosan na ovo sada, to je tvoje cedo.
- Euklid
- old school
daleko smo dogurali s kapitalizmom...
B. Dežulović - Ilustrirani tumač hrvatskih snova
Dvadeset posto Hrvata – o jebem te, svijetla budućnosti! – sanja sebe u bijeloj kecelji na kasi DM-a, kako ukucava nagradne bodove za toaletni papir i obiteljsko pakovanje šampona za kosu! Sve, još otkako su onomad sanjali svoju državu, računajući kako ne postoje neostvarivi snovi.
Dvadeset pet godina kasnije, eto ih u toj dosanjanoj državi kako ispunjavaju molbe za posao gospodarima sa Zapada, da djeci sutra pokazuju uokvirene duplerice iz novina, iz onih slavnih dana kad je jedan Hrvat postao šef održavanja u Ikeinom dućanu u Rugvici. Kad je to bila velika priča.
Dvadeset posto Hrvata – o jebem te, svijetla budućnosti! – sanja sebe u bijeloj kecelji na kasi DM-a, kako ukucava nagradne bodove za toaletni papir i obiteljsko pakovanje šampona za kosu! Sve, još otkako su onomad sanjali svoju državu, računajući kako ne postoje neostvarivi snovi.
Dvadeset pet godina kasnije, eto ih u toj dosanjanoj državi kako ispunjavaju molbe za posao gospodarima sa Zapada, da djeci sutra pokazuju uokvirene duplerice iz novina, iz onih slavnih dana kad je jedan Hrvat postao šef održavanja u Ikeinom dućanu u Rugvici. Kad je to bila velika priča.
baš sam jučer to čitala i umrla od smijeha na ovo 'sanja sebe u bijeloj kecelji na kasi deema'Euklid » wrote:daleko smo dogurali s kapitalizmom...
- Euklid
- old school
ne bih se ja tome smijaoBeau » wrote: baš sam jučer to čitala i umrla od smijeha na ovo 'sanja sebe u bijeloj kecelji na kasi deema'
da mlade djevojke sanjaju o poslu kasirke... meni je to poražavajuće...
Jebiga, nekad se sanjalo o doktorskoj bijeloj kecelji, a danas o blagajnickoj i mesarskoj.Euklid wrote:
ne bih se ja tome smijao
da mlade djevojke sanjaju o poslu kasirke... meni je to poražavajuće...
Ma bitno je da se nosi bila boja
..ne znam di cu, pa cu ovdje.. 
zanimljivo procitat. malo je ponegdje na granici na kojoj prestaje djelovat gravitacija, ali zanimljivo, vrijedi procitat..
http://www.lupiga.com/vijesti/razgovor- ... m-prvi-dio
http://www.lupiga.com/vijesti/razgovor- ... -tvorevina
zanimljivo procitat. malo je ponegdje na granici na kojoj prestaje djelovat gravitacija, ali zanimljivo, vrijedi procitat..
http://www.lupiga.com/vijesti/razgovor- ... m-prvi-dio
http://www.lupiga.com/vijesti/razgovor- ... -tvorevina
- Euklid
- old school
Koliko je bilo jebeno teško u socijalizmu svjedoči i činjenica da je bračni par nepismenih turopoljskih seljaka uspio uštediti 93 000 maraka.
Štedili su naravno u dinarima a koliko su nepismeni govori i podatak da ih do dana današnjeg nisu konvertirali.
Neobično kako prelaskom na kapitalizam nisu uspjeli uštediti niti jedan hrvatski dinar, hrvatsku kunu ili nedajbože euro.
A njihova djeca danas mjesecima ne dobivaju zarađenu plaću...
Stjepan i Kata nisu znali da njihovi milijuni više ne vrijede
Štedili su naravno u dinarima a koliko su nepismeni govori i podatak da ih do dana današnjeg nisu konvertirali.
Neobično kako prelaskom na kapitalizam nisu uspjeli uštediti niti jedan hrvatski dinar, hrvatsku kunu ili nedajbože euro.
A njihova djeca danas mjesecima ne dobivaju zarađenu plaću...
Stjepan i Kata nisu znali da njihovi milijuni više ne vrijede
-
- Information
-