Sociokapitalistička prepucavanja

Koljite se i gložite!
visekratni klon

Post 03 Mar 2014, 21:23

..a unda » wrote: tako da kod nas danas imas pojam desnicar kao neko ravnopravno opredjeljenje. ono, demokratsko. ali sto je to hrvatski desnicar? koje to vrijednosti on stuje? kakve to slobode?
Jučer sam naišla na Karamarka mislim u Dnevniku, nešto laje i onda vidiš prikazani ostali iz stranke i svi s rukom na srcu. Pokidala sam se od smijeha. Jel moguće da je ta ruka na srcu preživjela i Tuđmana i Sanadera? Jel netko to još puši? Onda se sjetim da sam premalo izložena mainstreamu pa mi blago pozli. :D
Uvijek ista fora, uvijek ista groteska, isti karneval.
Kako to uopće može biti ravnopravno nekakvom zdravom razumu?
i onda, kad se nesto neizbjezno mora nazvat fasizmom, onda se tog fasizma odrice i to na nacin da se uvijek spomene u spoju s famoznim komunizmom i da se kaze..jest, ali je i komunizam kao ifasizam*..totalitarizam. :D
uopce nije bitno sto komunizam nitko nije ni vidio ni cuo, ali ako se dovoljno puta spomene,ond aje valjda bio, mora da je bio, a ako je bio, a ocito jest, jer mora da je bio, onda je to totalitarizam i to upravo zato jer je i fasizam totalitarizam.
..i citava je to konstrukcija i zavrzlama samo da bi se moglo rec da ako neko moze prepoznat totalitarizam, onda mora bit da se radi o nekom ko je demokratski, pluralisticki, humanisticki dug koji jako cijeni slobodu nadasve te pravdu, jer ne moze netko tko je nepravedan sudit o necemu, to moze samo onaj ko je na pravoj strani.
..a to sto je obukao kaput na krivu stranu da se vlasi ne dosjete, to nije bitno, bitno je polnavljat neke stvari dok ne postanu istina, realnost, cinjenica.. a jednom kad postanu cinjenica, gospe sinjska ne moze vise to vratit natrag.. :D
Otišlo je to dovoljno daleko da se pišu revizionističke knjige i predstavljaju istine o Paveliću u raznim maticama i neki tobožnji intelektualci podupiru povijesni revizionizam. Mnogo ih šatro osuđuje fašizam samo zato da bi osporili komunizam i podveli pod isti nazivnik. Kao, nije danas više pristojno biti otvoren, nije ni mudro, treba polako i naokolo pa usput poturiti da je komunizam veće zlo ne bi li se tako legitimiralo fašizam. Mislim da će za jedno deset, ako već sad i nije, godina djeca u rvackim školama biti uvjerena da je fašizam bio manje zlo od komunizma.

ne znam.. mozda budu pravoslavci? ..ono, pravoslavni agresori ( a dasta ce pravoslavac bit nego agresor).. ma ukratko, cetnici, eto.. :D
:rofl: :rofl: :rofl:
a apropo vizavi ampasan ovog moguceg boravka hrvatske vojske tamo..pa taman u okviru vojnog kaplelana ili vojnog medicinskog osoblja.. nije nemoguce da se to bude trazilo od hrvatske ili da se hravtska bude htjela nesto brcit.
sto se mene tice prema tim vojnicima, nije me briga, znaju sta riskiraju i kolko su placeni.. radi mene nijedan od njih nije trebao ic u afganistan, a jos manje da ce trebat ic u ukrajinu.
mislim, pusem na ladno, tj unaprijed, tu vec meni zajebancija prestaje, time se hrvatska otvoreno stavlja na jednu stranu i na stranu necega, ne zna ni ona cega i zato pogotovo tu ne bi trebala bit, nego neka se povuce koliko god moze dalje od toga, neka se posveti svojoj stalici, kravici i enka ovo prodje bez nje i bez pusickinih dociranja kojima je puhala u zeravicu, ne znam kolko se od tog njenog puvanja vatra rasplamsala, ali se vidilo da je puvala.. zazgarbelala se kolko je puvala, a mogla je mirno stajat doma i bavit se svojim poslima u kuci kojih i onako ima preko glave.. :D
Što je Pusićka govorila?
* ono je bila greska u pisanju, ali svidja mi se.. ifasizam. :D
Odlično je. :S :rofl:

visekratni klon

Post 03 Mar 2014, 21:27

..a unda » wrote:

:kokice:
:S :rofl: :rofl: :rofl:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 04 Mar 2014, 02:00

Sjarel » wrote:
Možda nigdje nije bio komunizam što on znači komunistima i kako ga oni vide, ali je jasno da gdje god se instalirao otprilike iste odnosno slične posljedice nosi. Tako da ono, možda treba naći neko novo ime za to što komunisti misle da je komunizam jer kako su svi koji su došli na vlast interpretirali taj komunizam dosta je slično. Sad eto, dozvoljavam, možda su svi krivo shvatili što to je i kako treba. :D Možda treba osnovati nekakav Vatikan za komunizam, mjesto gdje će se pravilno interpretirati nauk. :o :zubo:

---

U ostalim vjestima: Kinezi kažu da razumiju Ruse i nastalu sitaciju, Njemci kažu - ma može se to riješiti, nećemo valjda zbog toga biti posebno grubi... :D

A CNN propaganda. Postavljaju anketno pitanje: koliko Ukrajinaca želi da se Ukrajina pripoji Rusiji, onda na temelju toga izvode zaključak da ni na Krimu Rusi nemaju potporu. :D Onda zovu neku profesoricu s nekog thik tanka koja kaže: na Krimu čak 40% ljudi nisu Rusi i takve smicalice. Sve je puno riječi invazija, okupacija... bla bla bla.

Dobro ajde imaju neke čudnovate novinare s terena, makar na ovoj međunarodnoj verziji CNNa koji govore da doduše ima vojnika oko vladinih zgrada i to, ali je sve mirno i vojnici iako imaju oružje nemaju municije itd.
Da, sad mi je jasno zašto tvoja generacija mrzi komunizam - naime, vi ste, poletarci, krv propišali da biste platili svoje školovanje, jelda...

Treba vas prebit ko volove u kupusu da vam više nikad na pamet ne padne srat protiv nečega što uopće ne možete skužiti. Uvjetovani telci, bez obrazovanja i sposobnosti da realne sagledate svijet oko sebe. Proizvodi američkih šarenih perli & vjerskih ispiranja mozga.

Na vama će svijet ostat? Nuklearni je rat bolja opcija.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 04 Mar 2014, 03:28

judolino » wrote: Da, sad mi je jasno zašto tvoja generacija mrzi komunizam - naime, vi ste, poletarci, krv propišali da biste platili svoje školovanje, jelda...
Solidarno se plaća ili neka koliko-toliko prihvatljiva cijena, štajaznam nemam ništa protiv solidarnosti, toga može biti i bez komunizma... :o Ima toga u socijalnim državama, ne moraju biti komunističke. Austrija, Francuska, Njemačka... da karikiram, npr. pluća trebaju zrak (solidarnost) srce treba krv (slobodno tržište) kombinacija. Zajedno čine nešto lijepo. Bogami kad nestane strujanja krvi, moš bit solidaran i redistibuirat zrak do kad oš, tu suštinski nema uvjeta za život osim na nekoj primitivnoj razini kao u kakvih jednostaničnih organizama štajaznam. :D
Treba vas prebit ko volove u kupusu da vam više nikad na pamet ne padne srat protiv nečega što uopće ne možete skužiti. Uvjetovani telci, bez obrazovanja i sposobnosti da realne sagledate svijet oko sebe. Proizvodi američkih šarenih perli & vjerskih ispiranja mozga.
I da, zašto mrzi? Ja ne mrzim ni komunizam ni komuniste, ali ono, činjenica je da taj model jednostavno ne funkcionira niti je igdje profunkcionirao. Imamo štajaznam neku "Tititnu implementaciju" potpomognutu Zapadnim štakama koja je kao najbolja i ostale manje dobre do katastrofalne implementacije. Sve redom zadrte bez mogućnosti prilagodbe, odnosno, jedino kad se mjenjaju je kad su nositelji ideje ugroženi. Možda je dobro analizirano, tko, koga, koliko u odnosu rad, kapital, ljudi bla bla, ali ono što na kraju od toga ispadne kad dobiju vlast u ruke, ne ispada dobro, i što sad?

Možda postoje bolji modeli na toj tradiciji, štajaznam, ono što ima po južnoj americi itd., ali komunizam kao takav je zastarjela maštarija iz 19. stoljeća koja je živjela u 20. stoljeću u tom nekom ekonomskom smislu i nije se pokazala dobrom. Nema tu mržnje niti hvaljenja, jednostavno ta ideja ne radi i to je sve. Kao da netko inzistira na Ptolomejevom modelu, a ono i on pruža neke rezultate, samo nije to to.

Komunistički model gubi uporabnu vrijednost tamo negdje oko razine lovaca-sakupljača. :zubo: Mislim, neće se Marx, Bog da mu dušu prosti, :zubo: naljutit ako se poslije njega javi i neki Keynes, Friedman ili Dieterich, svejedno, kao što se ni Ptolomej nebi naljutio na Newtona ili Einsteina. :D

Ne znam čemu te američke perle, meni se ni to ne sviđa. Postoje i ostale npr. europske socijalne države koje su neka razumna sredina... zašto bi, ne komunizmu, bio, za, suprotnom ekstremu?

Glede ispiranja mozga, vjera vs. komunizam. Toga tu nema, jer nema potrebe. Možda vjera ispire mozak kod raznih odgoja, ogništarenja bla bla bla odnosno u onome s čime ulazi u raspravu, ali kod komunista su postavke glede vjere jasne, nema se potrebe što ispirat. Vjera je ludost, štaka, štetna, deluzija, atavizam, porez na budale... Jedno veliko ne u komunista, stanje za DSM, nema se tu što posebno ispirati. Komunističko, ekstremno materijalističko shvaćanje jednostavno je nespojivo s viđenjem čovjeka van toga i to je jasno bez nekog posebnog ispiranja.
Na vama će svijet ostat? Nuklearni je rat bolja opcija.
A možda, tko će ga znat. :o
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 04 Mar 2014, 12:11

Sjarel » wrote:
Možda nigdje nije bio komunizam što on znači komunistima i kako ga oni vide, ali je jasno da gdje god se instalirao otprilike iste odnosno slične posljedice nosi. Tako da ono, možda treba naći neko novo ime za to što komunisti misle da je komunizam jer kako su svi koji su došli na vlast interpretirali taj komunizam dosta je slično. Sad eto, dozvoljavam, možda su svi krivo shvatili što to je i kako treba. : D Možda treba osnovati nekakav Vatikan za komunizam, mjesto gdje će se pravilno interpretirati nauk. : o :zubo:
---

U ostalim vjestima: Kinezi kažu da razumiju Ruse i nastalu sitaciju, Njemci kažu - ma može se to riješiti, nećemo valjda zbog toga biti posebno grubi... : D

A CNN propaganda. Postavljaju anketno pitanje: koliko Ukrajinaca želi da se Ukrajina pripoji Rusiji, onda na temelju toga izvode zaključak da ni na Krimu Rusi nemaju potporu. :D Onda zovu neku profesoricu s nekog thik tanka koja kaže: na Krimu čak 40% ljudi nisu Rusi i takve smicalice. Sve je puno riječi invazija, okupacija... bla bla bla.

Dobro ajde imaju neke čudnovate novinare s terena, makar na ovoj međunarodnoj verziji CNNa koji govore da doduše ima vojnika oko vladinih zgrada i to, ali je sve mirno i vojnici iako imaju oružje nemaju municije itd.

..eto, vidis. .. nije bio komunizam, ali je bio.
..a sto to znaci komunizam tim, jel, nekomunistima, sto god i tko god oni bili? ..i kako to ti komunisti vide komunizam?
:D

..dakle, jel komunizam instaliran ili nije? i gdje.. gdje to? gdje smo to imali prilike vidjet kako to funkcionira npr besklasno marksovo drustvo, ako pod komunizmom smatramo ono sto je marks pisao? ti koji su dolazili ili ne dolazili na vlast mogli su zvat i mislit sto oce i kako oce, ali to nije bio komunizam. mozda su htjeli da bude, ali toga nije bilo.
cuj, kako ti objasnit.. nije bilo jer nije bilo.
mogu mozda shvatit da netko to ne moze razumjet jer mu je svjetonazor takav da ako neceg nema, a on oce da ima, oce i oce, onda misli da necega ima, zato jer on to oce i oce..nije bitno zasto, o cemu se tu radi, ali on oce, jebiga i stas ti tu sad.. pametnije je sa zidom pricat, barem ces neki zen kad tad doseci..

..puno vise imamo i prava i razloga govoriti da su katolici npr (ili neka ta religija, nije bitno koja), instalirali boga, nego sto je bilo tko, od marksa ili jos prije, utopista, instalirao komunizam. :D

ne treba nac ni nalazit nista novo. po marksovom modelu je tako kako je. i to je sasvim solidno izderivirano, analizirano, uoceno, interpretirano, usustavljeno, objasnjeno. nema se tome stgo prigovorit puno. razvijat da, kriticki gledat da, ali analiza sustvava je skoro besprijekorna.
naravno, mozemo rec da se tu radi o jednom (jednom od pristupa), ali koji su i kakvi drugi pristupi? tu ih marksizam jede za dorucak.
sto se tice projekcije, pokusaja sagledevanja kretanja procesa u buducnosti, tu se naravno radi o jednom modelu, a modeli ko modeli, nikad ne funkcioniraju, tj ili ih preraste njihova upotrebljivost i zamijenjuju se drugim modelima. tako je to, od matematike pa na dalje..ali neka aksiomatika, dogovor, uvijek tu postoji. :D
masrksizam nije dogma. :D ..mislim, ono, nije. koliko god se htjelo marksizmu nametnuti dimenzija religije, jednostavno je to po definiciji nemoguce, ali treba imati na umu da je taj marksizam neki star stopedesetinjak godina, treba malo sagledati kontekste, sinoptike, neposredno je kapital napisan nakon komta, onoga koga se smatra utemeljiteljem sociologije, a komunisticki manifest jos za njegova zivota. ne marksovog. komtovog.. :zubo:
..a sve to (pustimo sad na tren hegela) pod jakim, jakim utjecajem ..ili jos uvijek prisutnim prosvjetiteljstvom.
ponovit cu jos jednom da ne bi bilo zabune..ili da bude zabune.. :zubo: ..ne prosvetiteljstvo, nego prosvjetiteljsvo. tj. ne svet, nego svijet. :zubo:

dakle, stopedesetak nam je godina od jedne, recimo, sociologije, nakon milenija hardkor dogmatskog zatvora (pa mozda i u smislu opstipacije :zubo: ), upoznavanja sebe, povratka sebi nakon aristotela i sokrata i narocito fenomenalnih predsokrata i ti bi htio da se ti komunsti izdefiniraju na nacin da bi se to lakse moglo marketinski shvatit i utrpat u podrucje dogme, a zna se ko na tom terenu caruje i ima i modele i iskustva i prakse.. :zubo:

mislim, gdje je krscanstvo bilo nakon stopedeset godina? :D ..i koliko dugo i kako sve se interpretirao i platon i plotin i jos uvijek se nije moglo opravdat to sto se htjelo napravit, a da drugi ne shvate, tj cilj je bio ne shvatiti, jer shvati li se, bude frka, poput one 1789. :D

nakon marxa je barem sto puta jos vise napisano o njemu i pratilo se i usporedjivalo to sto je on uocio, i bez velikih problema tim se njegovim pristupom moze razjasniti i demistificirati dosta toga.
a i jasno je bilo da su nuzne prilagodbe i da taj sustav ima i svojih prakticnih, a i teoretskih problema.
ali, to je jos uvijek odlican temelj za razumijevanje danasnjeg svijeta.

danasnjeg svijeta, koji eto, nakon stopedesetinjak godina od prosvjetiteljstva i drugih nekih procesa, ustolicuje npr jedan kreacionizam kao legitiman izbor i voljno misljenje, svijest, trziste.
danasnjeg svijeta, gdje u nekim njegovim dijelovima koji gdjekad bijahu tko zna zasto prozvani komunistickim, na nekim sveucilistima, na nekim studijima (na koje se dolazi nakon godina ucenja vjeronauka), npr sociologije, nakon stopedeset godina ociju sirom otvorenih, profesor koji predaje postindustrijska drustva, usput, kvalificirani teolog, tj i te struke, svojim studentima postdiplomcima govori (uci, poducava, tvrdi?), stopedeset godina nakon komta, da je drugi vatikanski koncil najvazniji dogadjaj.. ne znam sad tocno jel rekao drustveni ili znanstveni, ali isto mi je.. dakle, najvazniji dogadjaj u ovim nasim modernim vremenima. :cheer:

..ono, htio bi nesto rec, ali..ne ide. zines i ostanes tako. oces nesto mislit.. ali, blekaut. oces postavit neka pitanja, ali.. cemu? ono, beskraj besmisla.. :D
i u takvim trenicima spoznaje, jedino sto ostaje je onaj iskreni i istinski smijeh.. sto drugo mozes? :D
sto drugo mozes uopce ocekivat od nekog tko tvrdi da je komunizam postojao. :D

..u ostalim vijestima.. nema ostalih vijesti. nema nista novo, nista sto nije vidjeno, prozivljeno. nismo nista drugo zasluzili, tj za nista drugo se nismo izborili.
stopedeset godina nakon pokusaja usvajanja ili uvodjenja razumnog ponasanja, nasa realnost je srednji nacionalni vijek i koncili, bez obzira bili oni vatikanski i ge osamski, nasa relanost je da radi nekih igara, reklama i super ega koji postaje nacijo ego i kapital ego, potamanimo na desetine tisuca pasa i macaka.. ono sto se zna, jel, ili na milijune ljudi eutanaziramo be ciklonima, bankarskim derivatima, dogmama.. sve za bolji, humaniji i ugodniji svijet. :zubo:

nasa, ljudska buducnost je ocito istrijebljena. fukujama je bio optimist. a marks je bio idealist, vjerovao je u razum. :D
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 04 Mar 2014, 16:32

miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 04 Mar 2014, 18:51

Dobro, koji se kurac dogadja sa svim ovim velikim silama na poludjelom planetom?

Evo se i kinezi javljaju da su tu

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=732004

Nekako mi je zanimljiv tajming javljanja, nakon sta je putin objavija nagovjestaj rata amerima zamhenom dolara kao platne valute...Ne znam, nisam bija ziv '39 proslog stoljeca, ali virujem da bi oni koji jesu ovo i ono vrime poistovjetili kao jednako. :ne zna:
Karlinjo

Post 04 Mar 2014, 19:38

..a unda » wrote: ..eto, vidis. .. nije bio komunizam, ali je bio.
..a sto to znaci komunizam tim, jel, nekomunistima, sto god i tko god oni bili? ..i kako to ti komunisti vide komunizam?

..dakle, jel komunizam instaliran ili nije? i gdje.. gdje to? gdje smo to imali prilike vidjet kako to funkcionira npr besklasno marksovo drustvo, ako pod komunizmom smatramo ono sto je marks pisao? ti koji su dolazili ili ne dolazili na vlast mogli su zvat i mislit sto oce i kako oce, ali to nije bio komunizam. mozda su htjeli da bude, ali toga nije bilo.
cuj, kako ti objasnit.. nije bilo jer nije bilo.
mogu mozda shvatit da netko to ne moze razumjet jer mu je svjetonazor takav da ako neceg nema, a on oce da ima, oce i oce, onda misli da necega ima, zato jer on to oce i oce..nije bitno zasto, o cemu se tu radi, ali on oce, jebiga i stas ti tu sad.. pametnije je sa zidom pricat, barem ces neki zen kad tad doseci..
Kad kažem instalirao ne mislim kao iz vana netko instalirao nego onako računalno, stvorio se neki novi "operativni sustav" koji nema baš mogućnost rješavati svoje bugove, a šteka. :o A na vlast su došli jer su bili organizirani u katastrofalnim okolnostima. Što u Prvom svjetskom ratu, što poslije u Drugom, imali su ratne zasluge itd. Nešto kao Muslimanska braća u Egiptu, organizirani čekali dok nije došla prilika i onda krenuli uznemiravati društvo. Srećom po Egipćane, vojska je tamo dosta jaka sama po sebi pa su ih potjerali prije nego su preveliku štetu napravili. :zubo:

Besklasnog društva nije bilo tamo još od lovaca-sakupljača niti će biti do poslije ovog judolinovog nuklearnog rata kad se vratimo na tu razinu :D, ali išlo se u tom smjeru s baš tim ciljem i na sličan način se išlo. Sad reći to nije komunizam, ok nije komunizam, ali tko god se pozove na komunizam, besklasno društvo...bla bla bla će krenuti putem koji su pokazali oni koji se nazivaju komunisti. Sad kao taj put do besklasnog savršenstva je popločan žrtvom, patnjom, radom... je onak religijski. :o Meni je ok i ova moja utopija. Nekako pruža više slobode. :o Može se čak i pogriješiti protiv sustava. :zubo:

Besklasno društvo mi ima smisla kao bezmesni odojak. Toga baš i nema. S klasama kao društvenom fenomenom treba živjeti. Omogućiti otprilike poznate mogućnosti za vertikalnu promjenu, pa i neke realativno lagane horizontalne promjene iz jedne vrste rada u drugu. Dakle dostupnosti obrazovanja, relativno jeftini kapital za one koji bi bili poduzetnici, sloboda organiziranja itd. Razvijati svijest o subvenciji onih koji su u nevolji i to je to. Sustav koji je čini mi se najviše približio klase, omogućio put gore-dolje, lijevo-desno, omogućio razno razna interesna organiziranja, dakle na neki način učinio pojam klase irelevantnijim je.... ta da - kapitalizam :zubo: i to ovaj američkog tipa. :zubo: Ne zagovaram, samo primjećujem. :zubo:
masrksizam nije dogma. :D
Dakle, ne govoriš li ti o besklasnom društvu... Dogma, makar u vjerskom smislu je onaj neki "kamen temeljac" koji je usuglašen jer se nema objektivni pristup suštini vjerovanja, a da bi bio neka nit vodilja, nešto na temelju čega se grade ostala pričanja kad je već dostupnost, zašto nešto, direktno pomalo nedostupna. :o

Besklasnost i ti ostali takvi pridjevi (valjda su to pridjevi :misli: :zubo:) koji se moraju ostvariti po svaku cijenu su ništa drugo nego dogma u klasično vjerskom smislu. Koliko će KC promjeniti da je Isus pravi Bog i pravi čovjek, toliko će i marksizam razmisliti o tim svojim pridjevima. :D Oni jednostavno smatraju da je to tako.
mislim, gdje je krscanstvo bilo nakon stopedeset godina? :D
Štajaznam, mislim u katakombama s tendencijom porasta prihvaćanja ideje. :o
visekratni klon

Post 04 Mar 2014, 20:21

Pridjev. :facepalm: :zubo:

Američki kapitalizam je najsuroviji zapravo. :ne zna: Koliko se sjećam, nisi baš za društvo bez zdravstvene zaštite i besplatnog- bar donekle- školstva?
visekratni klon

Post 04 Mar 2014, 20:26

Evo ti mali zadatak kao intermezzo raspravi.

Što je ovdje pridjev?

Pravedna besklasnost.
Karlinjo

Post 04 Mar 2014, 20:44

Na prvo. Znam da je surov, ali ako se teži besklasju da svatko ima priliku tamo se to praktično pokazalo najlakše mogućim. Nisam ja za tu potpunu sustav poptpune konkurentnosti :zubo: ali konkurentno tržište je pravednije od upravljanog. Meni su ok europski modeli 20. stoljeća, zapadni europski modeli. :o

Ja jesam za solidarnost gdje treba, zdravstvo, školstvo, svašta nešto, ali sam protiv toga da neki marksistički popovi određuju jel' nekome bzilijun dolara previše ili utjeruje osjećaj krivnje jer bi eto netko svoje nešto radio itd. ili tjerao da mi ne treba ovo ili ono, a treba ono. Osjećaj o tome treba stvoriti ne nametnuti.

Kolega je prekinuo studij, nabavio nekakav stroj, danas zarađuje možda prosječnu plaću, za 10 godina možda 10 prosječnih plaća. Mislim tko sam ja ili sustav da mu kažem da je on eksploatator. Nije taj jedan stroj tako strašno nedostupan, poduzetnička muda mislim jesu :zubo: . Dake nek on radi, zapošljava i živi što voli. Što da na neki način u tom svom poslovno-proizvodnom interesu čeka blagoslov kakvog makrsističkog popa. :D Eto on uništava time što želi raditi, zaraditi, proširiti, zapositi druge i na karibima ladit jaja. Eksploatator. Država i radnici mogu ostvarivati i stjecati svoja prava i bez popovanja o kako netko vidi svoj "ekonomski stil življenja". :D

Pridjev je... pravedna... :shy: :o :mirko:
visekratni klon

Post 04 Mar 2014, 20:52

I dalje bome ne bih rado američki sistem. Razboliš se tamo i moš se jebat, najveći sraz sirotinje i onih užasnih državnih škola i bogatih i srednje klase, baš onako sirovo, rough edges i provalije od jedne do druge klase. Te priče da tamo svatko može biti predsjednik su ionako obično ispiranje mozga i otkad je american dream crkao, nemaju više nikakvu funkciju osim eto ničim izazvanog nacionalnozanosnog optimizma. Stvaraju koheziju valjda na neki način. Opijum za narod, reklo bi se. :zubo:
Stvarnost je grublja.
Sama prilika često ne znači ništa, tek je marketinški trik. Između sigurnosti i života u kojem neću završiti pokrivajući se kartonom ili u penziji kopajući po kontejnerima i nekakve prilike, biram prvo. I takva je većina ljudi. Rijetki su hazarderi i društvo ne smije biti usmjereno isključivo prema njima. cijeli taj natjecajteljski američki sindrom obložen ružičastim hiperoptimizmom se vrlo brzo sruši kad pogledaš njihovu realnost. Kako reče jedan moj frend, svi misle da bi tamo živjeli na Manhattanu, a živjeli bi u crnačkim kvartovima više manje, čistili tuđa govna. I ne, ne bi postali predsjednici. Niti to svatko želi.

Druga je priča što ovdje više nema ni prilike ni perspektive ni ičeg pa nam se sama prilika čini super.
Gle, ja nisam lišena želje za šarenim stvarčicama, nije da želim Sovjetski Savez i sl. da izgaram za uniformama, kutama, ali realno, naš način života, moj i tvoj, da nije bilo socijalizma, ne bi bio moguć, a teško da bi bili kao taj tvoj frend, budimo realni. Ja ne želim žrtvovati svoju guzicu radi tvog frenda, ne znam zašto ti želiš. Kužiš? Na to sve na kraju svodi. Ajmo svi skinut gaće da nas izjebu kapitalisti jer će to pomoći nekome tko ima muda. Šupendarski je, jebiga. Da ne bih ja slučajno čistila zahode u ime toga da neki poduzetničić može uspjeti. Sikter, šta bi rekli Srbi. :zubo:
Ono, jebe se meni za tvog frenda i njegovu priliku kao što se njemu jebe za mene. Ali ajmo da netko zbog tvog frenda ne kopa po smeću, to je bit. Ne zbog njega nego sistema koji daje i njemu priliku. Neću ja propasti da bi on uspio, nek odjebe. :D

I to je popovanje isto, zar ne vidiš? Ta deluxe pričica o tvom frendu ili sirotim malim poduzetnicima je isto vrsta popovanja. Pogledaj radije realnost jer to nije realnost većine ljudi. Ja jesam elitist samo kad je riječ npr. o književnosti, nisam elitist kad je riječ o pravu na disanje i hranu.

Sustav koji daje tvom frendu priliku je njemu majka, nekom drugom je maćeha. Da, život nije fer, bla, ali civilizacijski je željeti da bude pravedniji. Sustav koji njemu daje priliku jest njegova realnost,a li ne znači da nije izopačen i da mnogima ne daje suroviju realnost. to što on osobno ne zakida nikog i zapošljava pravedno ne znači da je produkt pravednog sistema.
visekratni klon

Post 04 Mar 2014, 21:05

Je, pridjev je pravedna, a što je onda besklasnost? :zubo: :kokice:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 04 Mar 2014, 21:38

A najblesavije u svemu tome što je to Karlov frend mogao napraviti i u Jugi, s tim da bi tamo vjerojatno lakše pokrenuo biznis s obzirom na današnju papirologiju (i propise o visini jebenih stolova, što reče Gliša, ako se ne varam).

Nema potrebe ljudima uskratiti zdravstvenu zaštitu da bi netko pokrenuo biznis.
visekratni klon

Post 04 Mar 2014, 22:05

judolino » wrote:A najblesavije u svemu tome što je to Karlov frend mogao napraviti i u Jugi, s tim da bi tamo vjerojatno lakše pokrenuo biznis s obzirom na današnju papirologiju (i propise o visini jebenih stolova, što reče Gliša, ako se ne varam).

Pa to. Ne znam zašto se ondašnje prilike zamišljaju kao maltene ropske i šišanje svakog potencijala. Kakav potencijal danas itko može ostvariti rintajuć za Todorića? Šta, postat će predsjednik? :kerum dream:
Karlinjo

Post 04 Mar 2014, 22:24

visekratni klon » wrote:Kako reče jedan moj frend, svi misle da bi tamo živjeli na Manhattanu, a živjeli bi u crnačkim kvartovima više manje, čistili tuđa govna. I ne, ne bi postali predsjednici. Niti to svatko želi.
A štajaznam, Hrvati s otoka, brda i tko zna kud čini mi se prosječno žive u nekoj srednjoj klasi relativno situirani, slično i sa Srbima, dakle nekakve radne navike, sposobnosti iz ovih krajeva omogućavaju nekakav ok život i tamo...
I to je popovanje isto, zar ne vidiš? Ta deluxe pričica o tvom frendu ili sirotim malim poduzetnicima je isto vrsta popovanja. Pogledaj radije realnost jer to nije realnost većine ljudi.
Nije delux priča, nego priča o slobodi da se radi sa svojim potencijalima, vremenom, ludosti što hoće...
Ja jesam elitist samo kad je riječ npr. o književnosti, nisam elitist kad je riječ o pravu na disanje i hranu.
Nisam ni ja. Ovo što ja pričam ne znači potpuno neregulirano tržite. Nego štajaznam 80/20 u korist slobodnog tržišta. Slobodu treba ograničiti onoliko koliko se mora da bi skupina ljudi mogla živjeti zajedno. Nije to nikakvo ukidanje pravednosti, ne znači da država ne može biti socijalna, paziti na radnike itd. ali čemu socijalistička. Mislim štajaznam može i socijalistička ako je državi volja radit pekmez u Požegi, ali što joj ne bi konkurirao Pero sa svojim pekmezom... Kao što rekoh sloboda pa i ekonomska se treba ograničavati tek toliko koliko mora.
judolino wrote:A najblesavije u svemu tome što je to Karlov frend mogao napraviti i u Jugi, s tim da bi tamo vjerojatno lakše pokrenuo biznis s obzirom na današnju papirologiju (i propise o visini jebenih stolova, što reče Gliša, ako se ne varam).
A taj stroj ili još koji vjerojatno da, ali bili mogao imati 2x15 strojeva na dva mjesta.
Slažem se. Ono što se meni ne sviđa je mišljenje tih nešto radikalnijih ljudi da je ekonomska sloboda samo po sebi nešto prljavo, loše, izrabljivački. Sloboda kao i svaka druga, otprilike ide do granice dok ne šteti drugome, a sad nije da raznorazni načini korištenja kapitala po defaultu štete drugima.
visekratni klon

Post 04 Mar 2014, 22:27

Al stavio si američki sistem kao primjer, oni nemaju zdravstvenu zaštitu, ne znam kako to stoji sad s obama care i to,a li nisu je imali dovoljno dugo, u svojim zlatnim danima. :ne zna:
Karlinjo

Post 04 Mar 2014, 22:43

visekratni klon » wrote:Al stavio si američki sistem kao primjer, oni nemaju zdravstvenu zaštitu, ne znam kako to stoji sad s obama care i to,a li nisu je imali dovoljno dugo, u svojim zlatnim danima. :ne zna:
Primjer da je i u kapitalizmu i to ekstremnom moguće osigurati klasnu mobilnost, a time i nekakvo besklasje. Ne kao role-model.

Nemaju, ali treba znati da je oni na ovaj europski način baš ni ne žele. Oni smatraju da to što im država određuje da se moraju osigurati u tvrtki HZZO ukidanje njihovih sloboda. S ovim modelom našli su neki kompromis tako da se mora osigurati, ako nećeš gdje hoćeš onda moraš kod države gdje je prisupačnije, odnosno država je postala konkurent na tržištu pa drugi moraju snižavati cijene.
visekratni klon

Post 04 Mar 2014, 22:46

Pa ne žele jer im je opran mozak. Po čemu je to drukčije nego to što zoveš komunističkim popovanjem? :zubo:
Zamisli čovjeka koji riskira svoj život u ime tobožnje slobode. Bokte, skoro da svaki dan iznova uzimaju puške u obrani kapitalizma, koje herojstvo- izginuti od upale grla. :S :S :S :rofl:
Karlinjo

Post 04 Mar 2014, 23:01

A da. Ne žele da im država određuje što i kako će raditi. Misle da sami mogu bolje odlučiti.

U ostalim vjestima. Kaže Putin da ako u ovakvom ozračuju terora budu provedeni predsjednički izbori u Ukrajini, on ih neće priznati. :giggle:
visekratni klon

Post 04 Mar 2014, 23:16

I onda ginu za tu državu u ime slobode. Seems familiar. :zubo:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 05 Mar 2014, 01:10

Sjarel » wrote: A štajaznam, Hrvati s otoka, brda i tko zna kud čini mi se prosječno žive u nekoj srednjoj klasi relativno situirani, slično i sa Srbima, dakle nekakve radne navike, sposobnosti iz ovih krajeva omogućavaju nekakav ok život i tamo...
Dakle, ovim pokazuješ da živiš u Zemlji crtica.
Ma gdje ti vidiš tu srednju klasu, to mene zanima? Gdje?

Zapravo, ja sam budala zato što se upuštam u diskusiju s klincima koji nemaju jednog dana radnog staža, kojima starci kuhaju, peru i plaćaju im sve što im treba.
Nisam ni ja. Ovo što ja pričam ne znači potpuno neregulirano tržite. Nego štajaznam 80/20 u korist slobodnog tržišta. Slobodu treba ograničiti onoliko koliko se mora da bi skupina ljudi mogla živjeti zajedno. Nije to nikakvo ukidanje pravednosti, ne znači da država ne može biti socijalna, paziti na radnike itd. ali čemu socijalistička. Mislim štajaznam može i socijalistička ako je državi volja radit pekmez u Požegi, ali što joj ne bi konkurirao Pero sa svojim pekmezom... Kao što rekoh sloboda pa i ekonomska se treba ograničavati tek toliko koliko mora.
Pa dobro, zašto se vi klinci malo ne informirate prije nego što počnete lupetati gluposti?
Zašto bi u socijalizmu država odredila da se pekmez proizvodi u Požegi?
Koji je vama, deco, kurac? Jel vas stvarno toliko boli uzeti knjigu u ruke i nešto naučiti?
Je li, tko to Peri u socijalizmu brani da proizvodi svoj pekmez?
A taj stroj ili još koji vjerojatno da, ali bili mogao imati 2x15 strojeva na dva mjesta.
A za koju će mu pičku materinu ti strojevi? Hoće li raditi za njima? Ili će parazitirati eksploatirajući druge?
Zašto ga ti zastupaš? Kakvu kurčevu korist ti imaš od toga?
Slažem se. Ono što se meni ne sviđa je mišljenje tih nešto radikalnijih ljudi da je ekonomska sloboda samo po sebi nešto prljavo, loše, izrabljivački. Sloboda kao i svaka druga, otprilike ide do granice dok ne šteti drugome, a sad nije da raznorazni načini korištenja kapitala po defaultu štete drugima.
Vic je u tome da tvoja generacija uopće ne kuži koliko te aktualne ekonomske "slobode" zapravo štete drugima.

Vaš se bog zove novac i vi ne možete shvatiti da je vrijednost u djelima, a ne mrtvim kapitalima.

Novac je apstrakcija, prozvod i usluga su konkretni.
visekratni klon

Post 05 Mar 2014, 01:15

judolino » wrote:

Zašto ga ti zastupaš? Kakvu kurčevu korist ti imaš od toga?
Ovo i mene zanima. :o :zubo:

Mislim, zašto bi mene trebalo biti briga što će neki poduzetnik (a da to nisam ja jer osobno nemam poduzetničkog duha) raditi?
Zašto me radije ne bi bilo briga za sve one kojima će taj sistem oduzeti pravo na besplatno školstvo i zdravstvo? Zašto da se stavljam na stranu kapitala i samo isključivo uspješnih poduzetnika, a ne drugih ljudi? Iskreno me zanima odgovor. Jer odgovor nije- svi trebaju imati jednake šanse, to je samo mantra.
Zašto svi trebaju imati šanse postati poduzetnici kad je jasno da neće svi ni većina postati poduzetnici, dočim svi nemaju pravo na besplatno zdravstvo i školstvo jer je to, što- loše, zakida poduzetnika?

Zašto je bitniji jedan poduzetnik nego zdravlje i obrazovanje većine? I tko je on meni u životu da se ja borim za njegovu stvar?
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 05 Mar 2014, 01:18

visekratni klon » wrote:Al stavio si američki sistem kao primjer, oni nemaju zdravstvenu zaštitu, ne znam kako to stoji sad s obama care i to,a li nisu je imali dovoljno dugo, u svojim zlatnim danima. :ne zna:
Meni je prije skoro pet godina izvrstan kirurg operirao rak.
Da smo imali američki zdravstveni sustav, davno bih umro u najvećim mukama.

E sad, meni fakat nije jasna ta nova hrvatska morbidna kultura koja se veseli tome da ja umrem u mukama dok neki lijeni jebivjetar ima 2 x 15 strojeva na 2 lokacije i ubire profit koji drugi zarađuju za njega.

A zanimljivo je i to da bih u UK prošao kao i ovdje ili bolje, a tamo svejedno šupci mogu imati 2 x 15 strojeva. Otkuda ta zaluđenost Amerikom i pljuvanje po svemu lijevom?
visekratni klon

Post 05 Mar 2014, 01:21

judolino » wrote: Meni je prije skoro pet godina izvrstan kirurg operirao rak.
Da smo imali američki zdravstveni sustav, davno bih umro u najvećim mukama.

E sad, meni fakat nije jasna ta nova hrvatska morbidna kultura koja se veseli tome da ja umrem u mukama dok neki lijeni jebivjetar ima 2 x 15 strojeva na 2 lokacije i ubire profit koji drugi zarađuju za njega.

A zanimljivo je i to da bih u UK prošao kao i ovdje ili bolje, a tamo svejedno šupci mogu imati 2 x 15 strojeva. Otkuda ta zaluđenost Amerikom i pljuvanje po svemu lijevom?
Ne znam, meni je američki sistem primjer okrutnosti i ispranosti mozga i ništa drugo. Nekad mi djeluju kao raspjevana sekta.
Ne mogu shvatiti zašto školstvo i zdravstvo koji su najbitniji u jednom društvu moraju biti ugroženi u ime nekakve fiktivne slobode da bi se jedan posto ljudi besramno bogatio, a ostali uživali nekakve povlastice dok velika većina zapravo živi pasje i mora se noktima i zubima boriti za osnovne stvari kao što su jel školstvo i zdravstvo. Meni je to samo primjer nehumanosti.

Nekako ne mogu pojmiti patnje mladih poduzetnika da me jebeš.
  • Information