Zašto se raspala Juga?

Koljite se i gložite!
Tea Tree

Post 25 Apr 2014, 21:37

Ni ti dodjeljivani stanovi nisu bili besplatni, ni najmanje. To što se nije morao iskeširati neki iznos za stanarsko pravo, ne znači da je išta bilo besplatno.

Stanove su gradile građevinske firme u vlasništvu države. Stariji će se sjećati da je uz svaku sagrađenu zgradu sagrađeno još 10-50 vikendica. Zavisi kolika je bila zgrada i koliko je bilo prostora za mažnjavanje. :zubo:
E, ali su svi zaposleni od svojih primanja izdvajali u doprinos za stambenu izgradnju, imali ili ne već od ranije nekretninu u svom vlasništvu. To je bio neki postotak od plaće.
Ako se stan nije koristio za potrebe vlastitog stanovanja u neprekidnom trajanju od 6 mjeseci bez opravdanih razloga, stanarsko pravo se moglo i oduzeti. Nije igralo ulogu što je izdvajano u fond za stambenu izgradnju. Nema te - aj bok.

Kasnije, kad je došlo do mogućnosti otkupa stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, uzimale su se u obzir godine staža i ukupnog davanja doprinosa za stambenu izgradnju i prema tome je formirana cijena otkupa.

Da se razumijemo, meni je u Juzi bilo sjajno. Veliki dio blagodati su moji starci iskoristili pa i ja uz njih. Stara mi je radila u JNA, što je uključivalo dodatne raznovrsne povlastice. Stari je radio u Aluminijumu (u firmi koja je prerađivala i izvozila glinicu, ali tamo gdje je glinice stvarno i bilo :D ), koji je toliko dobro radio da tadašnji direktor više nije mogao smislit što bi mogao drpit, jer je već i avion imao. :D
Ali u isto vrijeme su se u tom Aluminijumu zapošljavali mladi visokoobrazovani ljudi, radeći fizičke ili bilo kakve poslove, jer se nisu mogli drugdje zaposliti.

Iako se s nostalgijom sjećam tog vremena, nije realno misliti da bi to moglo opstati ili se ponoviti.

karambol

Post 25 Apr 2014, 21:40

Tea Tree » wrote:Ni ti dodjeljivani stanovi nisu bili besplatni, ni najmanje. To što se nije morao iskeširati neki iznos za stanarsko pravo, ne znači da je išta bilo besplatno.

Stanove su gradile građevinske firme u vlasništvu države. Stariji će se sjećati da je uz svaku sagrađenu zgradu sagrađeno još 10-50 vikendica. Zavisi kolika je bila zgrada i koliko je bilo prostora za mažnjavanje. :zubo:
E, ali su svi zaposleni od svojih primanja izdvajali u doprinos za stambenu izgradnju, imali ili ne već od ranije nekretninu u svom vlasništvu. To je bio neki postotak od plaće.
Ako se stan nije koristio za potrebe vlastitog stanovanja u neprekidnom trajanju od 6 mjeseci bez opravdanih razloga, stanarsko pravo se moglo i oduzeti. Nije igralo ulogu što je izdvajano u fond za stambenu izgradnju. Nema te - aj bok.

Kasnije, kad je došlo do mogućnosti otkupa stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, uzimale su se u obzir godine staža i ukupnog davanja doprinosa za stambenu izgradnju i prema tome je formirana cijena otkupa.

Da se razumijemo, meni je u Juzi bilo sjajno. Veliki dio blagodati su moji starci iskoristili pa i ja uz njih. Stara mi je radila u JNA, što je uključivalo dodatne raznovrsne povlastice. Stari je radio u Aluminijumu (u firmi koja je prerađivala i izvozila glinicu, ali tamo gdje je glinice stvarno i bilo :D ), koji je toliko dobro radio da tadašnji direktor više nije mogao smislit što bi mogao drpit, jer je već i avion imao. :D
Ali u isto vrijeme su se u tom Aluminijumu zapošljavali mladi visokoobrazovani ljudi, radeći fizičke ili bilo kakve poslove, jer se nisu mogli drugdje zaposliti.

Iako se s nostalgijom sjećam tog vremena, nije realno misliti da bi to moglo opstati ili se ponoviti.

:top:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 25 Apr 2014, 21:40

Pero » wrote: Pa ti radnici su ih izabrali. :zubo: I seljaci. :zubo: I poštena inteligencija (jel tako bilo). :zubo:
To je krinka demokracije o kojoj sam pisao.

Oni za koje mislimo da su izabrani slobodnom voljom građana zapravo su instalirani iz vana.

Treba samo zbrojiti 2 i 2 :D
'if you fall, i'll be there' (floor)
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:43

karambol » wrote:
A zašto su i kako oni došli na vlast?
Netko ih je izabrao kao bolju opciju?
Netko je uspio čitav narod zavesti i učiniti glupim pa ih je nagovorio da to učine?
Zbog čega je uopće otvorena mogućnost da se pojave, ako je sve bilo difno?
Dao sam linkove na neke knjize. Čitaj...
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:45

Bara huda » wrote: Ne vjerujem u teorije urote protiv Juge a u cilju ovladavanja Hrvatskim nekretninama, resursima i ljudima.
Ako cemo bit iskreni, nas nitko nece ni da mu platimo a kamoli da bi se grabali za nas. :zubo:
Dao sam linkove na knjize. Čitajte ljudi...

Ili ak ti se ne da, onda bar razmisli šta je Krleža htio reći kad je za povijest hrvatskog naroda rekao da je to povijest jedne borbe za opstanak...
Pero

Post 25 Apr 2014, 21:46

Euklid » wrote: Onaj sistem radničkog samoupravljanja je doista bio najbolji na svijetu ali ipak daleko od savršenog.
Bilo je dok je bilo para. Ja se sjećam zbora radnika kojeg je sazvao direktor kako bi nas obavijestio da je pukao kliring i da od sljedećeg mjeseca svima plaće idu 50% dole. Skoro je došlo do fizičkog obračunavanja u tvorničkoj hali. Ja sam srećom tada bio mlad i sposobniji nego sad i za mjesec dana sam promijenio firmu i otišao u ralje nemilosrdnog kapitalizma u Markovićevskim povojima. :zubo:
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:47

Tea Tree » wrote:Ni ti dodjeljivani stanovi nisu bili besplatni, ni najmanje. To što se nije morao iskeširati neki iznos za stanarsko pravo, ne znači da je išta bilo besplatno.

Užas.
Mama ti je radila.
Stari ti je radio.
Firma je izvozila.
Mladi su se zapošljavali.
Imali ste društveni stan.

Grozno, grozno, grozno...

Fuuuuuuuuuj :puke:
Pero

Post 25 Apr 2014, 21:49

Euklid » wrote:
To je krinka demokracije o kojoj sam pisao.

Oni za koje mislimo da su izabrani slobodnom voljom građana zapravo su instalirani iz vana.

Treba samo zbrojiti 2 i 2 :D
I koje je rješenje? Neslobodna volja građana? Vlast elite koja zna što je najbolje za njihove podanike? Diktatura? Proletarijata? Fašizam? (I Nijemci i Talijani su bili prilično zadovoljni sa svojim društvenim uređenjem dok ono nije pokazalo prevelike vanjske ambicije).
Tea Tree

Post 25 Apr 2014, 21:50

Euklid » wrote:
Ako neko trola onda si to ti.

Jer je tebi izgleda isto kad radnik ostane u svom stanu s ovim danas kad se ljude izbacuje na ulicu.

Štoviše, ovaj danas sustav nas vodi u propast dok onaj prethodni uopće nije ekonomski kolabirao. Dapače...
Ok, kažeš nije kolabirao. Kako je mogao opstati takav sustav, s kreditima takvima kakvi su bili? Država je neminovno bila na gubitku.
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 25 Apr 2014, 21:50

E nemojte vi virovat u urote protiv juge, a i opcenito protiv covjecnosti...unatrag stranice-dvi sam napisao da se iran priklonija americi, i za nagradu su gradjani dobili 100%tno poskupljenje nafte. A vi i dalje drvite kako je socijalizam sam od sebe propao :bicedobro:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 25 Apr 2014, 21:51

visekratni klon » wrote:
Juge.
Ti si pomanitao od onih knjiga, tebe ne računam. :hekla:
znaci, ipak sam poludio. aj tink ajem banana triiiiiii.. :trio:

nema se sta bit za ili protiv juge. bilo i proslo. ako opet bude, bude. kad opet prodje, prodje.. nigdar ni bilo da ni nekak bilo..

juga je imala svojih dobrih, ponegdje i velikih prednosti i dosega. imala je i losih stvari. sve u svemu, jedan prosjek gledajuci u evropskim okvirima, ali je kao forma bila zanimljiva i politicki i ekonomski, bila je nekako cjelovitija, zatvorenija u u tom smislu, tj imala je potencijala.
mislim da je samo ludjak mogao to ic unistavat, a ne pokusat rjesavat probleme.

juge nema, unistena je, sta drugo rec. :D

srecom, ima i nekih naznaka pameti, neka nova vremena se vide, jebo jugu. kod njemaca npr se vide te naznake. oni ipak kuze sta valja i kako valja i onda otvore njemacki konzulat, pocasni doduse, ali, jel, konzulat je to ipak, na cijim vratima pise..ured pocasne konzulice sr njemacke za dalmaciju ili.. honorarkonsulin der bundesrepublik dojicland in dalmatien..
eppur si move.. :kokice:

:D
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:53

Pero » wrote: Bilo je dok je bilo para. Ja se sjećam zbora radnika kojeg je sazvao direktor kako bi nas obavijestio da je pukao kliring i da od sljedećeg mjeseca svima plaće idu 50% dole. Skoro je došlo do fizičkog obračunavanja u tvorničkoj hali. Ja sam srećom tada bio mlad i sposobniji nego sad i za mjesec dana sam promijenio firmu i otišao u ralje nemilosrdnog kapitalizma u Markovićevskim povojima. :zubo:
Pa nije pukao samo kod tebe.
Pukao je kod mnogih.To ne znači da je tvoja firma bila loša.
I danas se u kapitalizmu desi da neko neš naruči pa u međuvremenu propadne i ne plati ništa.

Kamo sreće da danas radimo po kliringu.

Pametnjakovići su raskinuli ugovore s Rusima - brodovi za naftu.

A mogli smi imat naftu po 30$ barel i sva brodogradilišta u punom pogonu.
Tea Tree

Post 25 Apr 2014, 21:56

Euklid » wrote:
Užas.
Mama ti je radila.
Stari ti je radio.
Firma je izvozila.
Mladi su se zapošljavali.
Imali ste društveni stan.

Grozno, grozno, grozno...

Fuuuuuuuuuj :puke:
Joooj, aj molim te, stvarno, nemoj tako pričati. :crying: Jer izgubim volju, a kao zabavno bi mi bilo ćaskat malo.

Ta firma koja je izvozila tada izvozi i danas i radi, iako je bila uniištena u ratu i sravnjena sa zemljom. Rekla sam da je ta firma zapošljavala, karikiram, na mjestu čistačice npr. arhitekte. Jer se nisu mogli drugdje zaposliti.
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:56

Tea Tree » wrote: Ok, kažeš nije kolabirao. Kako je mogao opstati takav sustav, s kreditima takvima kakvi su bili? Država je neminovno bila na gubitku.
I danas je država na gubitku. 20 puta većem (ako govorimo o vanjskom dugu, jel).
A da pri tom ni jedan radnik nije dobio stan...
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 21:57

Tea Tree » wrote: Ok, kažeš nije kolabirao. Kako je mogao opstati takav sustav, s kreditima takvima kakvi su bili? Država je neminovno bila na gubitku.
Trebalo je samo pustit markovica. I sistem bi funkcionirao.
Tea Tree

Post 25 Apr 2014, 22:01

Euklid » wrote:
I danas je država na gubitku. 20 puta većem (ako govorimo o vanjskom dugu, jel).
A da pri tom ni jedan radnik nije dobio stan...
Ni onda ga nitko nije dobio besplatno. Napisala sam gore o onom obaveznom izdvajanju doprinosa za stambenu izgradnju. Pa odnekud su se morala namaknut ta sredstva.

Ovo što je popljačkano u Hrvatskoj od Kutle nadalje, to bog neće nadoknaditi. Hrvatska nije nastavila na onoj točki na kojoj se odvojila od Juge već je, zahvaljujući pljačkanju, bačena godinama unatrag.
Da se razumijemo, ne zagovaram današnje stanje i jasno je da je loše, preloše. Samo objašnjavam zašto ono nije moglo opstati.
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 22:02

Tea Tree » wrote: Joooj, aj molim te, stvarno, nemoj tako pričati. :crying: Jer izgubim volju, a kao zabavno bi mi bilo ćaskat malo.

Ta firma koja je izvozila tada izvozi i danas i radi, iako je bila uniištena u ratu i sravnjena sa zemljom. Rekla sam da je ta firma zapošljavala, karikiram, na mjestu čistačice npr. arhitekte. Jer se nisu mogli drugdje zaposliti.
To da su arhitektice radile kao čistačice pričaj nekom drugom :bicedobro:

Koliko smo u novije doba podigli industrijskih giganata sposobnih za izvoz širom svijeta?

Koji i kad ih sravniš sa zemljom imaju snage i znanje da se ponovo izdignu?

Znaš koliko? Nula, nada, zero, nič.

A nekad su nicali na svakom ćošku maltene...
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 22:04

Tea Tree » wrote: Ni onda ga nitko nije dobio besplatno. Napisala sam gore o onom obaveznom izdvajanju doprinosa za stambenu izgradnju. Pa odnekud su se morala namaknut ta sredstva.

Ovo što je popljačkano u Hrvatskoj od Kutle nadalje, to bog neće nadoknaditi. Hrvatska nije nastavila na onoj točki na kojoj se odvojila od Juge već je, zahvaljujući pljačkanju, bačena godinama unatrag.
Da se razumijemo, ne zagovaram današnje stanje i jasno je da je loše, preloše. Samo objašnjavam zašto ono nije moglo opstati.
Ti doprinosi su bili 1-2% bruto plaće.

Koliko % prosječne plaće danas iznosi rata za stan?
Bara huda

Post 25 Apr 2014, 22:04

miky0 » wrote:
Ala tebe teice, pa sta onda da samoupravni socijalizam nije realan, vec je umjetan? Sto fali da ljudi i umjetno dobro zive, dok u danasnjoj realnosti ne zive nikako, dapace, poceli i umirat od gladi :ne zna:

Stvarno mi niste jasni, kritikovanjem sistema koji je odgovarao gotovo svima, branite siste koji ne odgovara gotovo nikom...ah hrvati :facepalm:
Fali to da je....umjetno. :D
Ako ces trcat,,onda ne valja tuta forca pretrcat sto metara i onda sist i plakat nego treba zdravo rasporediti snagu da se sto dulje izdrzi.
Ne mozes dizat kredite i ulagat ih u nesto sto ih nece vratit. A tako je bilo u Jugi, jednostavno se trosilo vise nego se proizvodilo.

Uz to, proizvodi nisu bili kvalitete koja je mogla konkurirat zapadnima. Ne svi, naravno, ali evo ti primjer rebatinki. Moje su bile iz Jugoplastike. :D

Visekratna, danas ljudi zive na visem standardu nego sto su u Jugoslaviji. Vecina ljudi. I vecina ih se ne bi vracala u doba kad nisi imao sto puno birat u ducanima, kad se grijala kuhinja i dnevna, kad si imao jedan pa onda dva programa na tv. Da zive bez mobitela, kompjutera, auta, idu na ljetovanje u radnicka odmaralista.
Bi oni stanove i besplatno zdravstvo vrhunske kvalitete i skolstvo, ali ne i da se odreknu neceg u korist toga.

Danasnji standard je znatno visi, to sto se zeli imati standard koji nema realno pokrice u proizvodnji spada u mikijevo umjetno zivljenje. :D
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 25 Apr 2014, 22:05

miky0 » wrote:
Trebalo je samo pustit markovica. I sistem bi funkcionirao.
pa, cesto se pitam..sto bi bilo da je bogicevic (bogic, jel) glasao za. :kokice:

vec samo to, da se neka odluka tako donijela, znak je da nije bas sve bilo takvo sranje kao sto se zeli rec za jugu.
imat cemo mi jos jahat ovdje dok ne dostignemo neke stvari koje smo imali, a mislili smo da je to sto imamo nesto samo po sebi normalno i razumljivo.. :kokice:
razmazili se, stas..kruva povr pogace.. :kokice:
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 22:06

Euklid » wrote:

Koliko smo u novije doba podigli industrijskih giganata sposobnih za izvoz širom svijeta?

I ne samo to, vec i ono nesto domacih poduzetnika voljnih proizvodit, drzava sabotira :gaah:
karambol

Post 25 Apr 2014, 22:07

Euklid » wrote:

Aj daj neki hint kakav bi gigant mogao biti tu kod nas da su uvjeti za to optimalni?
Tea Tree

Post 25 Apr 2014, 22:08

Euklid » wrote:
Rekla sam da karikiram, ali zapravo ne baš. U restoranu u Aluminijumu(tada se zvao Aluminijum, sad je Aluminij :D ) je radila arhitektica, kuhala je kavu za šankom. Možda se nije dugo tu zadržala, možda je brzo našla posao u struci, možda je u šumi. Ne znam. Ali se sjećam da mi je stari rekao to i komentirao sa žaljenjem.
Pero

Post 25 Apr 2014, 22:10

miky0 » wrote:E nemojte vi virovat u urote protiv juge, a i opcenito protiv covjecnosti...unatrag stranice-dvi sam napisao da se iran priklonija americi, i za nagradu su gradjani dobili 100%tno poskupljenje nafte. A vi i dalje drvite kako je socijalizam sam od sebe propao :bicedobro:
Tko kaže da je sam od sebe propao. Bila je to lijepa utrka 45 godina, svatko je podržavao svoju simpatiju među nesvrstanim zemljama ili oslobodilačkim pokretima u ostacima kolonija, gomilalo se nuklearno naoružavanje, ratovalo se po Africi i Aziji, negdje direktno, negdje indirektno i jedan trkač je na kraju malaksao. Valjda onaj slabiji, s više mana. :zubo:
Tea Tree

Post 25 Apr 2014, 22:13

Euklid » wrote:
Ti doprinosi su bili 1-2% bruto plaće.

Koliko % prosječne plaće danas iznosi rata za stan?
Ne znam jesu li toliki bili, a ne da mi se sad tražiti.
Ali nisi ni postao vlasnik stana na kojem imaš stanarsko pravo, nikada. Ako bi otišao iz firme npr. da bi radio u inozemstvu par godina - vrati stan i to je to.
Ako si imao kuću, onda nikada nisi mogao dobiti stanarsko pravo, ali si svejedno morao plaćati doprinos za stambenu izgradnju.
Znači, punu cijenu je netko platio. Onaj dio koji nisu platili oni koji su stan dobili, platili su oni koji nikada nisu dobili stan u Jugi jer su imali riješeno stambeno pitanje time što su imali nekretninu u vlasništvu.
  • Information