Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
MightyMe

Post 03 Sep 2014, 17:46

..a unda wrote: pa sta fali? :kokice: uvijek je to bilo ozbiljno kolko ja znam. :kokice:

jedino dikot kad si na otoku, onda npr ne kazes bio sam u matea, ive nego.. bio sam u ivota, matota, mateota, tako nesto.. :kokice:
Ajde nađi mi bodula koji se zove Mateo, majketi. :zubo:

Zekoslawa

Post 03 Sep 2014, 18:24

MightyMe wrote:
Pa i Miama se diže kosa od intervokalnog j, pa opet ga ima. :zubo:
Ne vidim zašto bi to bio ikakav faktor.
Jebala ih dosljednost. Tu malo mekni j, tamo nemoj. :facepalm:
A kad smo već kod dizanja kose na glavi, u toj kategoriji mi pobjeđuju mame kad se za malon dicon deru: "Ivan, Ivan, skloni se sa ceste." Ili tako neki kurac. Radi i za Josipa, Petra i još hrpu muških imena.
To bi bio faktor zato što kod imena preferencije nositelja imena uglavnom jesu faktor. Pa tako ako postoji mogućnost izbora, kako je do posljednjeg pravopisa postojala, hoće li se intervokalno "j" pisati ili neće, pita se upravo nositelja imena. Kao što ga se pita i za naglasak i za deklinacijski tip. Dakako, ako si u prilici da pitaš ili pak pouzdano znaš. Ako ne znaš, onda po vlastitom nahođenju, odnosno preferenciji, tj. prema pravopisu kojeg se odlučiš pridržavati. Mie/Mije od Matea i Andrea malko razlikuje dočetak, tj. -ia u odnosu na -ea, nije baš posve ista stvar.

A šta tek matere s Tinovima, Janovima i ekipom. :zecorolleyes: Mislim, pa jel to razmišlja da će se jednom morati derati na tu dicu i dozivati ih s ponistre. :zecorolleyes:
MightyMe

Post 03 Sep 2014, 18:45

Zekoslawa wrote: To bi bio faktor zato što kod imena preferencije nositelja imena uglavnom jesu faktor. Pa tako ako postoji mogućnost izbora, kako je do posljednjeg pravopisa postojala, hoće li se intervokalno "j" pisati ili neće, pita se upravo nositelja imena. Kao što ga se pita i za naglasak i za deklinacijski tip. Dakako, ako si u prilici da pitaš ili pak pouzdano znaš. Ako ne znaš, onda po vlastitom nahođenju, odnosno preferenciji, tj. prema pravopisu kojeg se odlučiš pridržavati. Mie/Mije od Matea i Andrea malko razlikuje dočetak, tj. -ia u odnosu na -ea, nije baš posve ista stvar.
Ma kakva mogućnost izbora, nema tu mogućnosti izbora. :usama:
Jednostavno, dupli samoglasnici mi nisu svojstveni hrvatskome jeziku da ga jebeš. Nije da se mene pita, al bi tribalo. :zubo:
A šta tek matere s Tinovima, Janovima i ekipom. :zecorolleyes: Mislim, pa jel to razmišlja da će se jednom morati derati na tu dicu i dozivati ih s ponistre. :zecorolleyes:
Zaboravila si na malog Frana. Oni to sve dekliniraju ka latinski srednji rod. Nominativ = Akuzativ = Vokativ. :gaah:
Zekoslawa

Post 03 Sep 2014, 18:59

Pitat će te se kad budeš punoljetan. :kava:

Dobro, mali Fran ionako je uglavnom iz sjevernijih krajeva, a kajkavski nema vokativ. U Dalmaciji ionako nije Fran, nego Frane. Ja pak svog nećaka Frana zovem Vrane. :zubo:
MightyMe

Post 03 Sep 2014, 19:01

Pa govorin ti da me to nepostojanje vokativa iritira. Al baš iritira. :D
Srića da su u mome imenu isti, inače bi bilo veselo. :gaah:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 802 times
Been thanked: 1522 times
Post 03 Sep 2014, 19:14

Zekoslawa wrote: To bi bio faktor zato što kod imena preferencije nositelja imena uglavnom jesu faktor. Pa tako ako postoji mogućnost izbora, kako je do posljednjeg pravopisa postojala, hoće li se intervokalno "j" pisati ili neće, pita se upravo nositelja imena. Kao što ga se pita i za naglasak i za deklinacijski tip.
Ama koji deklinacijski tip? Što se tu nositelja imena treba pitati? Zec, u top ću te staviti.

Ime osobe treba sklanjati onako kako je uobičajeno u kraju odakle ta osoba dolazi. Imenom se izriče mjesna, narodna, kulturna... pripadnost pa ime nije samo jezična nego je i izvanjezična činjenica. Dino iz Dalmacije "pravilnom" će smatrati deklinaciju Dino, Dina (odnosno a-deklinaciju), dočim će Dino iz Slavonije (ili iz Bosne) vjerojatno tvrditi da mu je bliža sklonidba Dino, Dine (odnosno e-deklinacija) pa će nju proglasiti "pravilnom".

Gledaju se karakteristike organskih govora, a ne mišljenje pojedinca. Kamo bismo dospjeli kada bi svatko u jezik unosio što god hoće? Deklinacija je viša razina jezika, ehej!
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 03 Sep 2014, 19:21

I da ne zaboravim - te deklinacijske varijacije ne vrijede uvijek.

Imena poput Janko, Darko, Marko... odnosno imena sa suglasničkom skupinom koja završava glasom K uvijek se, beziznimno, sklanjaju po a-deklinaciji. Imena pak kao što su Bruno ili Vlaho mogu se deklinirati ili po jednoj ili po drugoj sklonidbi. Ali ponavljam - to ne ovisi o pojedincu. Gleda se kolektiv.
Potpisi su za budale.
Zekoslawa

Post 03 Sep 2014, 19:22

Stitch wrote:
Ama koji deklinacijski tip? Što se tu nositelja imena treba pitati? Zec, u top ću te staviti.

Ime osobe treba sklanjati onako kako je uobičajeno u kraju odakle ta osoba dolazi. Imenom se izriče mjesna, narodna, kulturna... pripadnost pa ime nije samo jezična nego je i izvanjezična činjenica. Dino iz Dalmacije "pravilnom" će smatrati deklinaciju Dino, Dina (odnosno a-deklinaciju), dočim će Dino iz Slavonije (ili iz Bosne) vjerojatno tvrditi da mu je bliža sklonidba Dino, Dine (odnosno e-deklinacija) pa će nju proglasiti "pravilnom".

Gledaju se karakteristike organskih govora, a ne mišljenje pojedinca. Kamo bismo dospjeli kada bi svatko u jezik unosio što god hoće? Deklinacija je viša razina jezika, ehej!
A da izvineš kako ćeš ti znati iz kojeg kraja osoba dolazi osim ako ti sama ne kaže? :ne zna:
Šta, vidiš da se zove recimo Miro Bilić, pa odmah znaš okle je, šta je, čiji je i koji je? I po kojem ćeš kriteriju ustanoviti što je uobičajeno u kraju "iz kojeg osoba dolazi" ako je Miro iz miješanog braka, od oca Slavonca i majke Dalmatinke, a rođen je u Makarskoj, završio je osnovnu školu u Slavonskom Brodu, nakon čega se školovao u Splitu, gdje je upoznao neku snašu s kojom se odselio u Osijek, gdje su tri godine pokušavali naći posao, ali nije išlo, pa su otišli u Split gdje iznajmljuju apartmane. Aj me nemoj zajebavat, molim te. Šta ću ja nekoga pitati rodni list, CV i potvrdu o prebivalištu? Pa valjda mi ga je lakše pitati kako oće da ga dekliniram. :D
Stitch
Head Honcho
Post 03 Sep 2014, 19:30

Zekoslawa wrote:Šta ću ja nekoga pitati rodni list, CV i potvrdu o prebivalištu? Pa valjda mi ga je lakše pitati kako oće da ga dekliniram. :D
Pa to je svakako praktičnije, i s te si strane u pravu. Ali pogledaj kakva sve imena danas daju djeci. Pogledaj i kako se sklanjaju ta imena. To ti je upravo odraz stava da je pojedinac što se imena tiče uvijek u pravu. E pa nije. Treba stati na loptu, jezik je strogo uređen sustav. Postoje pravila. Što ako ja kao pojedinac zahtijevam za sebe neku lijevu deklinaciju, što bi mi rekla? I što bi mi trebali reći svi u mojoj okolini? Da sam lud, je li? :D
Potpisi su za budale.
MightyMe

Post 03 Sep 2014, 19:55

Pitaš Miroa o čemu se tu radi i to je to. :zubo:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 03 Sep 2014, 20:55

Stitch wrote:

..da dine.. da dine.. :facepalm:

to je isto kao ono..tite mi. :facepalm:

ti sto tako govore, govore i.. dajte mi petoricu jaja..kad kupuju jaja. :kokice:

kamo bi smo dospjeli? pa tu di smo sad. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 03 Sep 2014, 21:01

Stitch wrote:
Pa to je svakako praktičnije, i s te si strane u pravu. Ali pogledaj kakva sve imena danas daju djeci. Pogledaj i kako se sklanjaju ta imena. To ti je upravo odraz stava da je pojedinac što se imena tiče uvijek u pravu. E pa nije. Treba stati na loptu, jezik je strogo uređen sustav. Postoje pravila. Što ako ja kao pojedinac zahtijevam za sebe neku lijevu deklinaciju, što bi mi rekla? I što bi mi trebali reći svi u mojoj okolini? Da sam lud, je li? :D
kakva to imena daju? :ceka:

nes ti strogo uredjenog sustava. baj d vej, u vezi andree i andreje i andreja i andre i td.. kako neko moze nazvat kcer..andrea? mislim ok, jedno deset godina sam mislio da je ona pjesma andrea neka greska jer, kaze se.. andrea se persa, a ne.. andrea se perso. :zubo:
tj, nasjeo sam na neku trendovsku rutinu. ali, eto, nazvat zensko andrea je isto kao nazvat muskog.. ginko.
ono, pobjednik na maco natjecanju ove godine je ginko feminic.. :kokice:

..klitoracijo ovulic? :kokice:
Zekoslawa

Post 03 Sep 2014, 23:32

Stitch wrote:
Šta, da oćeš kinky deklinaciju? Pa poslala bih te Euklidu. :zubo:

Ja mislim da si ti mene malo misandrstendao. Nigdje ja nisam rekla da se za sva imena svakoga pita, nego da postoje određena imena kod kojih postoje dvojnosti, pa se onda uzima u obzir preferencija nositelja imena, a koja preferencija najčešće uglavnom jest u vezi s podrijetlom. E sad, načelno bi se to moglo primijeniti na sva imena, jer kako uopće nekoga natjerati da sam sebe deklinira onako kako neće. To ipak nije čest slučaj u praksi, ne sjećam se da je bilo prijepora oko nekavog Milorada ili Zvonimira koji bi htjeli da ih se nekako drugačije deklinira. Prijepori su uglavnom oko dvosložnih imena na -o i tu se u principu pita nositelja imena. Tako da, da, radi se o preferenciji nositelja. Ne u smislu da bira što god hoće, nego da odabire između nekoliko uvriježenih obrazaca. To je svakako praktičnije (kad i ako je moguće) od toga da ja nešto nagađam. Jer onda postaje problematično i to na temelju čega da nagađam, osobnog iskustva, poznavanja lokalnih govora... Koliko je vjerojatno da ćeš baš u metar znati dokle se koji govor rasprostire? Tim više što ni dijalektološka literatura nije baš uvijek točna. Eno ti Lisca - čovjek kaže da je ua zapadnom novoštokavskom dijalektu uobičajena e-deklinacija. To ne da je krivo, nego...nego... A ne znam šta bih rekla, neka proba kojeg Dina tako deklinirati u Šibeniku, pa će vidit boga svoga. E pa ako jedan uvaženi jezikoslovac tako može pogriješiti, zamisli tek nekoga manje upućenog. A da ne govorim o onim gore navedenim situacijama kad naprosto nisi siguran koji je čovjeku materinji dijalekt jer je šarolika podrijetla i prebivališta. Zato je svakako bolje pitati nositelja, kad je to moguće.
Zekoslawa

Post 03 Sep 2014, 23:59

Stitch wrote:I da ne zaboravim - te deklinacijske varijacije ne vrijede uvijek.

Imena poput Janko, Darko, Marko... odnosno imena sa suglasničkom skupinom koja završava glasom K uvijek se, beziznimno, sklanjaju po a-deklinaciji. Imena pak kao što su Bruno ili Vlaho mogu se deklinirati ili po jednoj ili po drugoj sklonidbi. Ali ponavljam - to ne ovisi o pojedincu. Gleda se kolektiv.
E da, u Bosni i ova imena znaju ići po ženskoj deklinaciji. Eto, ja imam zeta Darka, koji se deklinira po e-deklinaciji, pridjev Darkin. Iskreno, nemam pojma kakva je dijalektalna situacija u BiH i koliko se takvo što rasprostire, tako da u tom slučaju teško da mogu znati što je gdje uobičajeno. S druge pak strane, nekako mi se pari da nije baš uputno ljude pitati koje su nacionalnosti i okle su i radi li se tu o hrvatskom ili kojem dijalektu. I eto, što ti onda u tom slučaju preostaje nego deklinirati po Darkinom. :D
Stitch
Head Honcho
Post 04 Sep 2014, 00:41

Zekoslawa wrote:
Ja mislim da si ti mene malo misandrstendao. Nigdje ja nisam rekla da se za sva imena svakoga pita, nego da postoje određena imena kod kojih postoje dvojnosti, pa se onda uzima u obzir preferencija nositelja imena, a koja preferencija najčešće uglavnom jest u vezi s podrijetlom. E sad, načelno bi se to moglo primijeniti na sva imena, jer kako uopće nekoga natjerati da sam sebe deklinira onako kako neće. To ipak nije čest slučaj u praksi, ne sjećam se da je bilo prijepora oko nekavog Milorada ili Zvonimira koji bi htjeli da ih se nekako drugačije deklinira. Prijepori su uglavnom oko dvosložnih imena na -o i tu se u principu pita nositelja imena. Tako da, da, radi se o preferenciji nositelja. Ne u smislu da bira što god hoće, nego da odabire između nekoliko uvriježenih obrazaca. To je svakako praktičnije (kad i ako je moguće) od toga da ja nešto nagađam. Jer onda postaje problematično i to na temelju čega da nagađam, osobnog iskustva, poznavanja lokalnih govora... Koliko je vjerojatno da ćeš baš u metar znati dokle se koji govor rasprostire? Tim više što ni dijalektološka literatura nije baš uvijek točna. Eno ti Lisca - čovjek kaže da je ua zapadnom novoštokavskom dijalektu uobičajena e-deklinacija. To ne da je krivo, nego...nego... A ne znam šta bih rekla, neka proba kojeg Dina tako deklinirati u Šibeniku, pa će vidit boga svoga. E pa ako jedan uvaženi jezikoslovac tako može pogriješiti, zamisli tek nekoga manje upućenog. A da ne govorim o onim gore navedenim situacijama kad naprosto nisi siguran koji je čovjeku materinji dijalekt jer je šarolika podrijetla i prebivališta. Zato je svakako bolje pitati nositelja, kad je to moguće.
Mah, pomislio sam poslije da je riječ o nesporazumu; počesto mi se događa da te krivo shvatim. :zubo:

Gledaj, imao sam nedavno posla s babama (u najpejorativnijem mogućem smislu!) koje su tvrdile da i jednačenje po zvučnosti ovisi o nositelju imena. Ono, ako mu se ne sviđa, ne provodi se. :rolleyes: Jasno, navodile su isti argument, da imenovani odlučuje o svemu. Ma je li, boga vam vašega?! Došlo mi je da se zavučem u ekran, doprem do njih i iščupam im i ruke i noge. No opizdio sam glavom u staklo i odustao. Još imam kvrgu. :zubo:

Bilo kako bilo, u pravu si. Ali u pravu sam i ja. :p
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 04 Sep 2014, 00:48

..a unda wrote:
..da dine.. da dine.. :facepalm:

to je isto kao ono..tite mi. :facepalm:

ti sto tako govore, govore i.. dajte mi petoricu jaja..kad kupuju jaja. :kokice:

kamo bi smo dospjeli? pa tu di smo sad. :kokice:
..a unda wrote: kakva to imena daju? :ceka:

nes ti strogo uredjenog sustava. baj d vej, u vezi andree i andreje i andreja i andre i td.. kako neko moze nazvat kcer..andrea? mislim ok, jedno deset godina sam mislio da je ona pjesma andrea neka greska jer, kaze se.. andrea se persa, a ne.. andrea se perso. :zubo:
tj, nasjeo sam na neku trendovsku rutinu. ali, eto, nazvat zensko andrea je isto kao nazvat muskog.. ginko.
ono, pobjednik na maco natjecanju ove godine je ginko feminic.. :kokice:

..klitoracijo ovulic? :kokice:
Nemaš se ti pravo rugati osobitostima nekoga narječja ili govora, kao da ste vi Dalmoši uzus i za što. Hoćemo li malo o mom autu? :p Ili o ovome što spominje Mighty, deklinaciji konkretnog imena Miro, Mira? Ako to nije debilno, što onda jest?! Pff... :raspa:
Potpisi su za budale.
MightyMe

Post 04 Sep 2014, 01:17

Dovešću ti Antea paš vidit boga svoga. :raspa:
Zekoslawa

Post 04 Sep 2014, 02:29

Stitch wrote:
Mah, pomislio sam poslije da je riječ o nesporazumu; počesto mi se događa da te krivo shvatim. :zubo:

Gledaj, imao sam nedavno posla s babama (u najpejorativnijem mogućem smislu!) koje su tvrdile da i jednačenje po zvučnosti ovisi o nositelju imena. Ono, ako mu se ne sviđa, ne provodi se. :rolleyes: Jasno, navodile su isti argument, da imenovani odlučuje o svemu. Ma je li, boga vam vašega?! Došlo mi je da se zavučem u ekran, doprem do njih i iščupam im i ruke i noge. No opizdio sam glavom u staklo i odustao. Još imam kvrgu. :zubo:

Bilo kako bilo, u pravu si. Ali u pravu sam i ja. :p
A kad samo gledaš kako bi me u top metnija, pa ne slušaš šta pričam. :zecorolleyes:

Zapravo ne znam šta mi je gore, Kapovićeva škola "pješak je uvijek u pravu" koja se predoslovno shvati ili natezanje oko toga što je pravilnije i u čijem je selu najpravilnije. Meni je neshvatljivo da se još uvijek raspravlja o tom nesretnom Dinu/Dinu kad znam da sam samo ja osobno to objasnila na forumu jedno deset puta, pa onda još drugdje jedno deset puta, pa u svakodnevnim ćakulama još jedno dvjesta puta. I opet će se i 2048. isto tako kao i sada postavljati to isto pitanje, štono bi reko Krleža. Jebate više. :gaah:
MightyMe wrote:Dovešću ti Antea paš vidit boga svoga. :raspa:
Nije Ante jači od Krešeta. :raspa:
Stitch
Head Honcho
Post 04 Sep 2014, 11:02

Zekoslawa wrote: A kad samo gledaš kako bi me u top metnija, pa ne slušaš šta pričam. :zecorolleyes:
Nije tako. Od tebe očekujem mnogo više od drugih, jednostavno. Rekoh već, lijepa si pametnica. Ili pametna ljepotica. Bit će nešto od tebe, to je neupitno. :cerek:
Potpisi su za budale.
Margarita

Post 04 Sep 2014, 11:07

Zekoslawa wrote:E da, u Bosni i ova imena znaju ići po ženskoj deklinaciji. Eto, ja imam zeta Darka, koji se deklinira po e-deklinaciji, pridjev Darkin. Iskreno, nemam pojma kakva je dijalektalna situacija u BiH i koliko se takvo što rasprostire, tako da u tom slučaju teško da mogu znati što je gdje uobičajeno.
Sjećam se kad mi je frendica iz Bosne pisala "Pozdravi Hrvoju" ili "Daj paket Hrvoji."
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Stitch
Head Honcho
Post 04 Sep 2014, 11:14

Margarita wrote: Sjećam se kad mi je frendica iz Bosne pisala "Pozdravi Hrvoju" ili "Daj paket Hrvoji."
Da, zato je Vukčić Hrvatinić i poslao misal u Carigrad. Popizdio, jadan. "E, nećete mi više knjigu nazivati Hrvojina, sunce vam poljubim! Bolje da bude turska nego moja." :D
Potpisi su za budale.
..a unda
Undaminator

Post 04 Sep 2014, 14:14

Stitch wrote:

Nemaš se ti pravo rugati osobitostima nekoga narječja ili govora, kao da ste vi Dalmoši uzus i za što. Hoćemo li malo o mom autu? :p Ili o ovome što spominje Mighty, deklinaciji konkretnog imena Miro, Mira? Ako to nije debilno, što onda jest?! Pff... :raspa:
..kako nema pravo? ..aj kako? imam pravo te ocu. :cheer:

osim toga, cak mislim da se ne radi o ruganju. nikada nisam cuo dine ili tite do konca negdje osamdesetih. cak ni od strane urbanih ljutobosanaca. to mora bit da je nesto novije navade.
slicno kao i imena anto, franjo, njojo i kako to vec ide. do prije dvajst godina niko se u dalmaciji nije zvao.. franjo. ili anto. koji jebeni anto.
ok, cuo sam tu i tamo, ali iskljucivo od zagrepcankeka. gospe sinjska ih ne bi natjerala pravilno izgovorit neko ime. a kad smo vec kod ruganja, samo ortodoksni zagrepcankek moze primijetiti ta neka kao cudna imena koja se daju po dalmaciji. npr ona iz ciste provo, a zove se.. ne znam, izolda. ili on iz blata (ne na cetini) se zove.. jugurta.
samo neko iz zagreba moze tu primjetit nesto neobicno te cudno.. :kokice:

mi dalmosi smo uzuis za sebe, molim lijepo. ok, ne kazem da se dalmoski nije pokvario, poruznio i userkio koje zadnje destljece, ali eto, picimo dalje.
sta auto? sta fali autu. ovo auto, jebagaja.. ovo auto. jel ti razumis hrvatski? :rolleyes:

miro, mira, miru, mira, miro, miru, mirom.. :kokice:

os mnozinu? :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 04 Sep 2014, 14:17

Zekoslawa wrote:A kad samo gledaš kako bi me u top metnija, pa ne slušaš šta pričam. :zecorolleyes:
..,ma ko zna di i sta on gleda kako bi..ma..ma.. bolje mi je mucat. :rolleyes:

:D
..a unda
Undaminator

Post 04 Sep 2014, 14:20

Margarita wrote: Sjećam se kad mi je frendica iz Bosne pisala "Pozdravi Hrvoju" ili "Daj paket Hrvoji."
e, a kad usred splita cujes.. daj mi jednu skampu. ili.. posto skampe. :rolleyes:

da ja prodajem skampe i da me neko pita posto skampe, rekao bih.. a, ka za tebe, srico, trista eura kilo. :kokice:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 04 Sep 2014, 14:44

..a unda wrote: e, a kad usred splita cujes.. daj mi jednu skampu. ili.. posto skampe. :rolleyes:

da ja prodajem skampe i da me neko pita posto skampe, rekao bih.. a, ka za tebe, srico, trista eura kilo. :kokice:
A sta bi triba rec da bude 50 kn/kg :misli: :ne zna:
  • Information