..igrala se deca..
samo sudjenje, nema se tu sta pricat, to je sudjenje jugoslaviji, demonizacija, itd..
ono sto se nece jos skoro saznat, mislim, oce vjerojatno, ali ne jos, to je ono sto se kolokvijalno zove pravom istinom, a tu su stvari malo, jel, slozenije.

govoreci o ..nazovimo to tako, slucaju djurekovic, prica pocinje jos za vrijeme rata, da bi se eto, koncem tih sedamdesetih, kad su neke stvari pocele bit ocite, neizbjezne ili neizbjezno ocite, kad su se poceli hvatati pol pozisni, nekako su se pocele realizirati, tj doslo je vrijeme da se neki mehanizmi pokrenu.
ali tu je jos bila inercija i nekih drugih odnosa, medjunarodnih, u kojima je jugoslavija sudjelovala.
enivej, djurekovic je bio dvostruki igrac i eto, kako vec to tu biva u tim odnosima gdje ima nafte i oruzja, njegova aktivnost je sasvim realno okvalificirana izdajom popularno receno, ali ne radi se tu o nekoj idealistickoj romantici, nego o sasvim konkretnim aktivnostima gdje su neke druge stvari bile u pitanju, malo neke sire stvari i ne nikakva narocita ideologija, ovo ono, i eto, praksa rjesavanja takvih problema je bila i jest takva kakva je, ne samo ovdje.
i jedna vazna napomena.. ondasnji njemacki intelidzens (koji baj d vej nije bio bas zestoko denacificiran, ali to sad nije bitno za pricu ), nije mogao prnut bez cije. ali, ono.. prnut. prakticki je bio cijina ekspozitura.
s druge, recimo druge strane, tu je ta prica o spiljku, kojeg ja eto, ako cu se pjesnicki izrazit, dozivljavam kao dark fors, ali trebalo bi malo pogledat sve te nastavke..
tu je jos jedna napomena, da spiljak sam, obzirom na funkcije i polozaj, nije mogao kontrolirati ili obavljati te neke procese, taj neki sah i trebalo je tu naci nekog od povjerenja ko ce isto odigrati dvostruku ulogu, ne u smislu da se nesto raskrinka, znalo se vec gdje je ko, nego da se neki poslovi izvrse do kraja i po dogovoru. i eto, gdje ces bolje, nego sina ubacit u vatru..
ono sto meni ima negativan prizvuk u citavoj spiljkovoj prici, mislim, ako cemo se prestat zgrazat, kidat vene, drljit prsa i kricat udba, udba.. jest da umiljato janje dvije majke sisa. najmanje dvije.

ali, eto, razumijem nekako i to, poslozilo se i nece sad spiljak plakat, jel..
i, samo jos da kazem da ovo sudjenje moze slicit na artukovicevo, ali samo ako se gleda iz aviona.

puno, ali puno vise ovo sudjenje ima slicnosti sa dijelom haskog procesa gdje se sudilo gotovini.
tj u oba sudjenja veliki su napori ulozeni da proces ne izmakne kontroli i da se slucajno ne istjera vuk, a naganja se ne cak ni lisica, nego zec..
aj sad vi dalje nastavite, sije sete..