Abortus u "sekularnoj" državi

Sve od javnog i tajnog interesa
visekratni klon

Post 18 Oct 2014, 20:02

Zmaj021 wrote:
nikad to nisam rekao.. eto ti tvog pamćenja :D

edit: kopaj, kopaj, al neš nać :D
Znam, znam, rekao si da se neću lako udat. Kao da ja ne znam da je to zbog mog dražesnog karaktera. :ckzubo:

Zmaj021
Been thanked: 8 times

Post 18 Oct 2014, 20:08

visekratni klon wrote:
Znam, znam, rekao si da se neću lako udat. Kao da ja ne znam da je to zbog mog dražesnog karaktera. :ckzubo:
ma jok, do saturna je. :D :D
visekratni klon

Post 18 Oct 2014, 20:12

Zmaj021 wrote:
ma jok, do saturna je. :D :D
A čuj, i zlije i gore su se udale. :zubo:
Nenia Salonitana

Post 18 Oct 2014, 20:17

opet red smijeha :xlux:
Image
uočite vješalicu. :D
Zmaj021

Post 18 Oct 2014, 20:18

visekratni klon wrote:
A čuj, i zlije i gore su se udale. :zubo:
jesu, jesu.. ne sporim. nego, što bi se i udavala? :kokice:
Zmaj021

Post 18 Oct 2014, 20:19

nenia.. koma :rofl:
visekratni klon

Post 18 Oct 2014, 20:22

Nenia Salonitana wrote:opet red smijeha :xlux:
Image
uočite vješalicu. :D
:S :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Zmaj021 wrote:
jesu, jesu.. ne sporim. nego, što bi se i udavala? :kokice:
A čuj, možda ne baš udavala, ali neki oblik žud-a. :D
Nenia Salonitana

Post 18 Oct 2014, 20:26

Image

:facepalm: :rofl:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 18 Oct 2014, 20:27

visekratni klon wrote:A vidi im ruke na srcu. Neka mi netko (ne ti euklid i miki) kaže kako je moguće da su ove kriminalne zločinačke spodobe ispuzale opet umjesto da im je ukinuta stranka? Strijeljati, sve strijeljati. :miki: :facepalm:

Oprostite, al ovo me stvarno torpediralo iz takta.
A ko je ono najzaslužniji za uskrsnuće političkog mrtvaca zvanog HDZ? :raspa:
'if you fall, i'll be there' (floor)
visekratni klon

Post 18 Oct 2014, 20:33

Isuse, nenia, koji crnjak. :rofl:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 18 Oct 2014, 23:41

..di nenija nadje ove slije.. :D

uf, umori me tamo. fibru dobio opet.. :D
visekratni klon

Post 19 Oct 2014, 00:21

..a unda wrote:..di nenija nadje ove slije.. :D

uf, umori me tamo. fibru dobio opet.. :D
Mene tamo nerviraju jer se svađaju, a ne pišu pismo. :kme: :cry:

Šta si bolestan?
visekratni klon

Post 19 Oct 2014, 00:39

Eno mikija na fhr. Stvarno se naljutio. :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 19 Oct 2014, 00:40

visekratni klon wrote:
Mene tamo nerviraju jer se svađaju, a ne pišu pismo. :kme: :cry:

Šta si bolestan?
..a ne znam, ope fibrica..

ma koje se to tamo pismo pise? :zubo:

smantan sam i slabo hvatam. jel ti to pises kao ti, za sebe ili bi to trebala bit neka spranca, ne znam, za forum..

mislim, ako je to nesto kao sluzbenije, organiziranije, tu vec postoje neke kao rutine, narocito od ovih sto se temljitije s tim bave, akos e bolej pozna problematika, detalji, cjelina..

tj, ako ti to pises za sebe ili ako to bude spranca nekolicine, onda ok, moze sve to ic i emotivnije i manje birokratskije ili faktografskije.. stovise, dapace.
ono, n etreba sad tu brusit do besvjesti, jer nikad onda neces bit zadovoljan..

a ako je namjera da to bude nesto, neka spranca za malo masovniju upotrebu, ono gdje se vidi da netko jako dobro zna i kakvi su tu i pravni problemi, tj problemi necije odgovornosti, onda to treba malo i utom jeziku i stilu napisat, jer se birokracija i administracija jedino boji neke odgovornosti te vrste, papirnate, pravne, pa onda i medijske, jel, tj onoga sto ce utjecat na neke sudove, radit neke pritiske itd..odnosno, da se vidi da onaj ko to pise da zna materiju i da nema tu zajebancije.
stovise, tako pripremljeno pismo (i kolicina potpisnika) moze i posluzit kao argument nekome da pokrene taj neki proces, opet skidajuci odgovornost sa sebe rijecima..evo, ljudi traze..i narocito, posto se radi o birokraciji, tim pismom im das, njima das gotov predlozak kojim ce ono mahat kao svojim.. :D

mislim, jel kuzis? samo mi nemoj rec sad da odustajes od pisma. ne smijes odustat, treba to sastavit bilo kako..bolje ista, nego nista.. :D
..a unda
Undaminator

Post 19 Oct 2014, 00:42

visekratni klon wrote:Eno mikija na fhr. Stvarno se naljutio. :zubo:
..i vrijeme mu je bilo. dosta je bio uljuljkan.. :D :D
Zmaj021

Post 19 Oct 2014, 00:43

post #1500 :top:

tako se to radi, pero :D
Zmaj021

Post 19 Oct 2014, 00:46

visekratni klon wrote: A čuj, možda ne baš udavala, ali neki oblik žud-a. :D
isto je.. meni, bar.. :D
visekratni klon

Post 19 Oct 2014, 00:48

..a unda wrote: ..a ne znam, ope fibrica..

ma koje se to tamo pismo pise? :zubo:

smantan sam i slabo hvatam. jel ti to pises kao ti, za sebe ili bi to trebala bit neka spranca, ne znam, za forum..

mislim, ako je to nesto kao sluzbenije, organiziranije, tu vec postoje neke kao rutine, narocito od ovih sto se temljitije s tim bave, akos e bolej pozna problematika, detalji, cjelina..

tj, ako ti to pises za sebe ili ako to bude spranca nekolicine, onda ok, moze sve to ic i emotivnije i manje birokratskije ili faktografskije.. stovise, dapace.
ono, n etreba sad tu brusit do besvjesti, jer nikad onda neces bit zadovoljan..

a ako je namjera da to bude nesto, neka spranca za malo masovniju upotrebu, ono gdje se vidi da netko jako dobro zna i kakvi su tu i pravni problemi, tj problemi necije odgovornosti, onda to treba malo i utom jeziku i stilu napisat, jer se birokracija i administracija jedino boji neke odgovornosti te vrste, papirnate, pravne, pa onda i medijske, jel, tj onoga sto ce utjecat na neke sudove, radit neke pritiske itd..odnosno, da se vidi da onaj ko to pise da zna materiju i da nema tu zajebancije.
stovise, tako pripremljeno pismo (i kolicina potpisnika) moze i posluzit kao argument nekome da pokrene taj neki proces, opet skidajuci odgovornost sa sebe rijecima..evo, ljudi traze..i narocito, posto se radi o birokraciji, tim pismom im das, njima das gotov predlozak kojim ce ono mahat kao svojim.. :D

mislim, jel kuzis? samo mi nemoj rec sad da odustajes od pisma. ne smijes odustat, treba to sastavit bilo kako..bolje ista, nego nista.. :D
Ja sam to napisala za forumaše pa da masovno šaljemo, iako sumnajm jer draže i slađe je trolati na forumu. Vidio si odaziv. Samo ti i silajn i dukkai.
Ok, ajd, fhr je dosta čitan, možda netko uzme pa pošalje.

A što se ovog što ti govoriš tiče, to već postoji, gle: http://www.bitno.net/vijesti/feministic ... i-abortus/ Zanemari izvor, ali očito su krajem prošle godine to poslali već.

Sad je možda red da se mi obični građani angažiramo. Mislila sam šprancu kopipejstat ovih dana i na neke fejs stranice, imaš kakvu ideju? Ono znaš kako neki portali imaju svoje pageove, tipa voxfemine, libela itd.

Evo, kopipejstam i ovdje pismo, za trkeljaše:
Poštovani,

pišem Vam kao zabrinuta građanka zbog saznanja da je abortus koji je zakonom RH omogućen, nedostupan u većini hrvatskih bolnica.

Liječnici koji koriste priziv savjesti sve su brojniji pa se tako, primjerice, događa da u splitskoj bolnici 21 liječnik ima priziv savjesti, a jedan obavlja abortuse. U Zadru samo dva liječnika obavljaju abortus dok se u Pakracu za obavljanje abortusa prolazi i komisija. U bolnicama OB Zabok, DZ Metković i OB Nova Gradiška uopće ne vrše abortuse na zahtjev žene.

Navodno nije rijetkost da liječnici s prizivom savjesti diljem Hrvatske obavljaju abortuse u svojim privatnim ordinacijama naplaćujući ih skuplje i izlažući žene zdravstvenom riziku.

Budući da je nedavno objavljeno da KB Sveti Duh u potpunosti odbija raditi pobačaje, smatram da se stvorio negativan trend koji dovodi ženu u nezavidnu situaciju gdje ne može ostvariti pravo koje joj je zakonom RH omogućeno.

Molim Vas da reagirate i istražite slučaj naglo poraslih priziva savjesti te nedostupnosti legalnih abortusa.

Srdačno,
visekratni klon

Post 19 Oct 2014, 00:48

..a unda wrote: ..i vrijeme mu je bilo. dosta je bio uljuljkan.. :D :D
A dušica se uvrijedila. Biće stvarno zagrijan. :zubo: :ckzubo: Nisam mu ništa bogznašta rekla, šta ne? :misli:
Zmaj021

Post 19 Oct 2014, 00:52

šta je fibrica?
Zmaj021

Post 19 Oct 2014, 00:53

ne sviđa mi se pismo.. nekonzistentno je..
visekratni klon

Post 19 Oct 2014, 00:54

http://www.libela.org/vijesti/4587-otvo ... -zdravlja/

Ovo je to, unda, što ti govoriš. Samo ja mislim da trebaju vidjeti i da se građani aktiviraju, običan puk, ne samo udruge. Jer udrugama je to posao, nama je to život. ;patetika, bla:
Poštovani ministre Ostojić,

Dolje potpisane organizacije koje su sudjelovale na konferenciji "Ženska platforma +2" temeljem provedene rasprave na panelu "Žensko pravo na izbor" iznose pet zahtjeva za hitno djelovanje Vašeg ministarstva.

Tražimo da Ministarstvo zdravlja provede nadzor nad dostupnošću pobačaja u svim bolnicama u RH te uputi bolnicama upozorenje da su dužni na sve upite vezano uz prekide trudnoće davati sve potrebne informacije pacijenticama. Naime brojni su pokazatelji da postoji problematičnost praćenja prekida trudnoće, što je vidljivo i iz izvješća HZJZ, pri čemu pada broj namjernih prekida trudnoće, a raste broj prekida trudnoće u kategoriji ostali koji se odnose na patološka stanja, vanmaternične trudnoće i sl. Takva statistika ukazuje da ili postoji ozbiljan javnozdravstveni problem ili se krivotvore podaci. Krivotvorenje podataka pak može ići u dva smjera – s jedne strane možda liječnici zbog društvene stigme i siromaštva izlaze ženama u susret te prekide trudnoće prijavljuju na način da ga one mogu obaviti na teret HZZO-a ili što je možda vjerojatnije prekid trudnoće naplaćuju dvostruko. Istovremeno brojna svjedočanstva žena, ali i istraživački novinarski rad novinarki portala Libela pokazalo je da bolničko osoblje ne daje adekvatne informacije pacijenticama vezano uz prekide trudnoće (http://www.libela.org/sa-stavom/3006-ko ... hrvatskoj/) te da se u određenom broju bolnica ne vrše pobačaji na zahtjev žene.

Tražimo da Ministarstvo zdravlja osigura vođenje evidencije medicinskog osoblja koje izražava priziv savjesti te vodi evidenciju medicinskog timova spremnih provoditi postupak prekida trudnoće. Iako Zakon garantira provedbu prekida trudnoće, brojne bolnice na upite odgovaraju sa "Mi ne radimo pobačaje". Ne postoje službeni podaci koliko je liječnika/ca u prizivu savjesti niti koliko liječnika/ca u kojim bolnicama provodi prekide trudnoće. Smatramo da Ministarstvo zdravlja treba pravovremeno upozoriti bolnice da su dužne osigurati barem jedan tim za navedene postupke te voditi evidenciju o broju timova koji vrše prekide trudnoće.

Tražimo da se osigura edukacija svih zdravstvenih radnica i radnika o poštivanju prava pacijenata uključujući ženska reproduktivna prava te da ubuduće aktivno i kontinuirano radi na dizanju svijesti pacijenata i pacijentica o njihovim pravima, od kojih je vrlo važno pravo na informirani izbor.

Tražimo Ministarstvo zdravlja da osnuje povjerenstvo za zdravlje žena u koje bi bile uključene i organizacije civilnog društva, a koje bi se bavilo unaprjeđenjem javno-zdravstvenih usluga te njihove dostupnosti ženama. Utvrđeno je postojanje brojnih problema vezanih uz zdravlje žena posebice kada je riječ o ženama s invaliditetom, od nedostupnosti primarne ginekološke skrbi, dugotrajnog čekanja na papa testove, nedostupnosti kontracepcije, dugog čekanja sve lošija opremljenost državnih klinika, smanjenja kvalitete zdravstvene usluge uslijed racionalizacije troškova, neadekvatnog tretmana žena pri porodu, u kojem se rutinski provode postupci koji su suprotni znanstveno dokazanoj praksi i u zapadnoj Europi davno napušteni. Podsjećamo da se članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima u sudskoj praksi tumači tako da obvezuje javna tijela na poštivanje dostojanstva i autonomije svake osobe, te da u slučaju prekida trudnoće i porođaja to pravo ima isključivo trudnica tj. majka (http://www.birthrights.org.uk/library/f ... y-Care.pdf). Smatramo da je potrebno imati radno tijelo koje će se ciljano baviti zdravljem žena u svrhu sustavnog rješavanja problema s kojim se suočavaju žene u ostvarenju svog prava na zdravlje na način da žensko zdravlje ne ovisi o dobrostivosti bolnica i domova zdravlja odnosno njihovih upravljača na regionalnoj razini. Na ovaj način Ministarstvo zdravlja bi preuzelo odgovornost za adekvatnu zdravstvenu zaštitu žena kako bi se postigao jednak standard zaštite za svaku ženu.

5. Tražimo da Ministarstvo zdravlja poduzme sankcije protiv doktora Ante Ćorušića koji je zloupotrijebio svoju poziciju za održavanje konferencije za medije ispred javne bolnice kako bi promovirao diskriminatorne stavove. Ministarstvo zdravlja mora pokazati da ne dozvoljava zlouporabu pozicija i javnih bolnica od strane pojedinaca s političkim ambicijama te postaviti jasne standarde profesionalnosti liječnika/ca zaposlenih u javnim ustanovama.
visekratni klon

Post 19 Oct 2014, 00:57

Zmaj021 wrote:ne sviđa mi se pismo.. nekonzistentno je..
Pa daj prijedloge.
..a unda
Undaminator

Post 19 Oct 2014, 00:58

Zmaj021 wrote:šta je fibrica?
..ono, ko balet..sad bi seks, sad ne bi seks.. :D

fibrica je mala fibra, a fibra..osim sto oznacava groznicu, u dalmaciji se koristi za temperaturu, tjelesnu temperaturu.. :D
Zmaj021

Post 19 Oct 2014, 01:03

visekratni klon wrote:
Pa daj prijedloge.
umoran sam, oprosti, trebam pomoć..

pitanja..
kome se šalje pismo?
koju poruku pismo treba da prenese?

paušale tipa "većina bolnica" (iz prvog reda) bih izbacio..
  • Information