..jel se ovdje ko razumije u fotoaparate..

Lica spaljena od blica...
Zmaj021
Been thanked: 8 times

Post 31 Oct 2014, 23:59

Euklid » wrote: :lektorirano:
znao sam da će neko.. :D

Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:00

..a unda » wrote: nikad se nisam ni maknuo od nje. :D

to ustvari i jest fotografija. ova digitalija..to je neka pikselografija, tako nesto.. :D

natjerat cu ja tu digitaliju da se analogno ponasa, natjerat.. :D :D
jebo zid.. imaš ti neke bosanske krvi, imaš.. :D
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 01 Nov 2014, 00:04

Zmaj021 » wrote:
ono što ćeš svakako raditi je izrez.

od ostalog, možda malo podesit RGB krive, eventualno umekšat ili suptilno uoštrit fotku i to je to.. konverziju u CB svakako valja radit na računaru.
izrez cu namanje radit. da nije kic, radio bih i na digitaliji fotografije s crnim rubom. :D

..ali moguce tu i tamo malo izrezic neki napravit iako i to bi trebala bit iznimka. mislim, onda mogu rokat napamet, pa ce nesto vec upast i onda poslije radit pjesnicke, duboko umne izreze.. :D :D
problemcic ce valjda bit tih nekih 95 ili 98% vjufajndera ili kako se to vec zove, ali zato treba naucit se malo na taj neki aparat, vidjet sta on to misli, kako on to interpretira, malo se uskladit s njim, jel. :D

kadar je u oku i ako nije, nema tog radikalnog izreza koji ce to spasit. mislim, ima, ali ja to racunam kao prevaru.. :D
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2014, 00:07

Zmaj021 » wrote:
jebo zid.. imaš ti neke bosanske krvi, imaš.. :D
..aj mi nadji jednog na ovom svijetu ko nema. :D

nije to zid, nego..mogucnost? tj, nekom je zid prepreka, a nekom sluzi da se popenje na njega i da ugleda nove perspektive.. :peshe: :D :D
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 01 Nov 2014, 00:08

kako romantiđno, ah... :cerek:
'if you fall, i'll be there' (floor)
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:08

izrez zato što je format takav kakav je. ne možeš izabrati kvadratni i sl. ..nekad ne možeš dovoljno prići i sl. izrez u tom smislu je ok, ne spada u manipulaciju.
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2014, 00:09

Euklid » wrote:kako romantiđno, ah... :cerek:
moras bit ako volis fotografiju. inace si digitalni robot.. :D
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:10

..a unda » wrote: ..aj mi nadji jednog na ovom svijetu ko nema. :D

nije to zid, nego..mogucnost? tj, nekom je zid prepreka, a nekom sluzi da se popenje na njega i da ugleda nove perspektive.. :peshe: :D :D
ako je čoek, nema takvog.. :D

pravilan pogled na stvar, nema dalje.. :D
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2014, 00:13

Zmaj021 » wrote:izrez zato što je format takav kakav je. ne možeš izabrati kvadratni i sl. ..nekad ne možeš dovoljno prići i sl. izrez u tom smislu je ok, ne spada u manipulaciju.
pa onda se prilagodi formatu. :D

mislim, imas neke zadane uvjete i unutar njih imas slobodu. a ako ti treba kvadrat..molim, eno, ima mamija, sta vec ima i deri.. :D

ali, ajd, ako postoji razlog.. da ne kazem naknadno opravdanje, ako je taj neki izrez nuzan, onda je nuzan, ali ako stalno radis izreze, pa cemu smisao onda? :D
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:14

ne osvrnuh se na vjufajnder.. moj je 100% i mogu ti reći da znači. znam da sam prije često znao bit nekako iznenađen.. :D
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:16

..a unda » wrote: pa onda se prilagodi formatu. :D

mislim, imas neke zadane uvjete i unutar njih imas slobodu. a ako ti treba kvadrat..molim, eno, ima mamija, sta vec ima i deri.. :D

ali, ajd, ako postoji razlog.. da ne kazem naknadno opravdanje, ako je taj neki izrez nuzan, onda je nuzan, ali ako stalno radis izreze, pa cemu smisao onda? :D
ja, ja, vidjeću te kad kreneš.. :D

jasno, ne radi se često, ali nekad ga je prosto glupo ne radit.
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2014, 00:16

Zmaj021 » wrote:ne osvrnuh se na vjufajnder.. moj je 100% i mogu ti reći da znači. znam da sam prije često znao bit nekako iznenađen.. :D
vidio sam da tvoj aparat ima 100%. pa znaci, naravno da znaci, kako ne bi znacilo? sad se ja moram dovijat i zamisljat sto ce na koncu ispast, di on krade, kako, zasto.. :D
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2014, 00:20

Zmaj021 » wrote:
ja, ja, vidjeću te kad kreneš.. :D

jasno, ne radi se često, ali nekad ga je prosto glupo ne radit.
a dobro, ne vidim bas tu neku veliku ili cestu svrhu. kazem, ako bas ono nema druge. cuj, mogu ja s normalnim objektivom nekako fingirat telac, narocito sad s ovom digitalijom, ali nije to radja, jelda da nije.. :D :D
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:21

..a unda » wrote: vidio sam da tvoj aparat ima 100%. pa znaci, naravno da znaci, kako ne bi znacilo? sad se ja moram dovijat i zamisljat sto ce na koncu ispast, di on krade, kako, zasto.. :D
drugačije je s digitalnim ap. jer odmah dobiješ sliku. fakat bude neki čudan osjećaj, a ti ni ne kužiš zašto.. trebalo mi je vremena da skontam o čemu se radi :D :D
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:26

..a unda » wrote:
a dobro, ne vidim bas tu neku veliku ili cestu svrhu. kazem, ako bas ono nema druge. cuj, mogu ja s normalnim objektivom nekako fingirat telac, narocito sad s ovom digitalijom, ali nije to radja, jelda da nije.. :D :D
to nije to ni u bunilu. aj što bacaš piksele, nego što nemaš dobar ugao, nema sljepljivanja perspektive.
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2014, 00:29

Zmaj021 » wrote:
drugačije je s digitalnim ap. jer odmah dobiješ sliku. fakat bude neki čudan osjećaj, a ti ni ne kužiš zašto.. trebalo mi je vremena da skontam o čemu se radi :D :D
to sto se dobije odmah slika, to mi je mozda najveca prednost digitalije. dosta to znaci. ima stvarno puno uvjeta i okolnosti kad kod klasicne fotografije nisi bas siguran sta ce ispast, narocito kod kolora. ti vidis jedan kelvin, a on ti poslije da stoti, naorocito kad se ti kelvini nekako brzo mijenjaju.. :D:D

meni bi ustvari bilo idealno da imam kombinaciju digitalnog i klasicnog aparata di cu ja vidjet informativno sto mi je to na filmu ostalo pa da mozda mozes odmah na licu mjesta nesto dotjerat..ako je moguce jel..jer, panta rhei, to je taj trenutak neki i ode, ode.. nema tu stani tobus, ima izac.. :D :D

mislim, najbolje fotke, naravno, nisam snimio, nisam imao aparat sa sobom. nikakav..ni kutiju za cipele, nista, nista.. :D
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2014, 00:32

Zmaj021 » wrote:
to nije to ni u bunilu. aj što bacaš piksele, nego što nemaš dobar ugao, nema sljepljivanja perspektive.
..ma imas toga u fotosopu svega, svega. cesto znam rec da za fotosop uopce nije potrebna fotografija. mozda kao neki predlozak, pa onda, ne znam, od ptice mos dobit savrsenog konja.. :D
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:36

..a unda » wrote: to sto se dobije odmah slika, to mi je mozda najveca prednost digitalije. dosta to znaci. ima stvarno puno uvjeta i okolnosti kad kod klasicne fotografije nisi bas siguran sta ce ispast, narocito kod kolora. ti vidis jedan kelvin, a on ti poslije da stoti, naorocito kad se ti kelvini nekako brzo mijenjaju.. :D:D

meni bi ustvari bilo idealno da imam kombinaciju digitalnog i klasicnog aparata di cu ja vidjet informativno sto mi je to na filmu ostalo pa da mozda mozes odmah na licu mjesta nesto dotjerat..ako je moguce jel..jer, panta rhei, to je taj trenutak neki i ode, ode.. nema tu stani tobus, ima izac.. :D :D

mislim, najbolje fotke, naravno, nisam snimio, nisam imao aparat sa sobom. nikakav..ni kutiju za cipele, nista, nista.. :D
ček, iskopaću ti priču, a možda je i znaš, o tipu koji je iskoristio posljednji, čini mi se, kodakov film. ne sjećam se ni oznake, al nije ni bitno. pošto je bio posljednji, tip je išao po svijetu i gledao da iskoristi svaki frejm na najbolji mogući način. nosio je i digitalni aparat baš zbog korektne ekspozicije.

..
da, pravi fotograf uvijek ima aparat uz sebe :mudri:

aparat se ne nosi jedino po sunčanom vremenu.. :D
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:37

..a unda » wrote: ..ma imas toga u fotosopu svega, svega. cesto znam rec da za fotosop uopce nije potrebna fotografija. mozda kao neki predlozak, pa onda, ne znam, od ptice mos dobit savrsenog konja.. :D
i to je umjetnost, nema tu, al neke druge vrste.
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:40

kelvin u raw je na klik dugmeta.. nemaš frke. ne utiče na zapis fotke.
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 00:41

evo ga: kodachrome

edit: ima i priča iza svega. sjećam se da mi je bilo interesantno čitati.
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2014, 00:49

Zmaj021 » wrote:
ček, iskopaću ti priču, a možda je i znaš, o tipu koji je iskoristio posljednji, čini mi se, kodakov film. ne sjećam se ni oznake, al nije ni bitno. pošto je bio posljednji, tip je išao po svijetu i gledao da iskoristi svaki frejm na najbolji mogući način. nosio je i digitalni aparat baš zbog korektne ekspozicije.

..
da, pravi fotograf uvijek ima aparat uz sebe :mudri:

aparat se ne nosi jedino po sunčanom vremenu.. :D
:D
..nesto sam cuo o tome, ali mislim da je to neki mit. a i nije bas ono fer, nekako, jel.. :D

ma to za blendu i ekspoziciju..ma je, ali nekako to je apsolvirano, znas koji rezultat mos ocekivat ako ovo, ako ono, ali i to u kombinaciji s jos tih elemenata na koje mos utjecat i one na koje ne mos utjecat, onda u nekim trenucima to postaje malo slozeno da bi mogao nekako reagirat dovoljno brzo ili ne znam, nekako kako bi htio da ta slika koju ti vidis (utisak, otisak, itd.. :D ), dakle procesuirana kroz sve te subjektivne filtere koji su dio tebe, da nekako to sto ces snimit bude najblize onom sto ti ustvari vidis, a to sto vidis to su citave price, odnosi, nejasnoce..tako da je svaka fotka takva neka, malo ono osobnija, neka vrsta katarze, spoznaje, mirenja nekog sa sobom, pa i onda sa svijetom, jel.. :D

mislim, to eto, ono, ako bas oces koju takvu sliju potegnut, a inace mos u jpegu napunit karticu od 10 giga za pola sata, pa ce nesto od svega toga valjda i ostat, nesto ce se ubost jebemga.. to je vise posla pregledat sve te slije, nego ih slikat. :D :D
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2014, 00:55

Zmaj021 » wrote:evo ga: kodachrome

edit: ima i priča iza svega. sjećam se da mi je bilo interesantno čitati.
..dobar je bio kodakrom, dobar.. imao je ono, malo topliji stih. za razliku od diakolege mu ektakroma koji je sve nekako vukao malo na zeleno.. :D

od tih prica sa filmovima meni je draga ona o skorcezeu..kad je snimao razjarenog bika, nije se vise proizvodio crno bijeli film tog nekog formata za filmske kamere. onda je kodak posebno za taj film proizveo koji kilometar filma.. :D
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 02:02

..a unda » wrote: :D
..nesto sam cuo o tome, ali mislim da je to neki mit. a i nije bas ono fer, nekako, jel.. :D

ma to za blendu i ekspoziciju..ma je, ali nekako to je apsolvirano, znas koji rezultat mos ocekivat ako ovo, ako ono, ali i to u kombinaciji s jos tih elemenata na koje mos utjecat i one na koje ne mos utjecat, onda u nekim trenucima to postaje malo slozeno da bi mogao nekako reagirat dovoljno brzo ili ne znam, nekako kako bi htio da ta slika koju ti vidis (utisak, otisak, itd.. :D ), dakle procesuirana kroz sve te subjektivne filtere koji su dio tebe, da nekako to sto ces snimit bude najblize onom sto ti ustvari vidis, a to sto vidis to su citave price, odnosi, nejasnoce..tako da je svaka fotka takva neka, malo ono osobnija, neka vrsta katarze, spoznaje, mirenja nekog sa sobom, pa i onda sa svijetom, jel.. :D

mislim, to eto, ono, ako bas oces koju takvu sliju potegnut, a inace mos u jpegu napunit karticu od 10 giga za pola sata, pa ce nesto od svega toga valjda i ostat, nesto ce se ubost jebemga.. to je vise posla pregledat sve te slije, nego ih slikat. :D :D
ta prednost što odmah možeš vidjeti rezultat postane velika mana. kreneš škljocati, kreneš s instant idejama i instant rješenjima, i to te onda polako vodi u frustraciju, jer nije to to. i ne kužiš gdje mašiš, bar ja nisam, jer nisam bio svjestan da postoji čitav jedan proces u stvaranju fotografije, proces kroz koji sam prolazio (kako sam prolazio :D), a koji sam s digitalcem sveo na, maltene, uperi i okini.

ovo što si ispisao je upravo ono što i nalazim vrijednim u fotografiji. pritom, uopšte mi nije bitno tuđe mišljenje, jer fotografiju radim, osim portreta, isključivo za sebe.

stvar je veoma lična, bar kod mene. :D
Zmaj021

Post 01 Nov 2014, 02:04

..a unda » wrote: ..dobar je bio kodakrom, dobar.. imao je ono, malo topliji stih. za razliku od diakolege mu ektakroma koji je sve nekako vukao malo na zeleno.. :D

od tih prica sa filmovima meni je draga ona o skorcezeu..kad je snimao razjarenog bika, nije se vise proizvodio crno bijeli film tog nekog formata za filmske kamere. onda je kodak posebno za taj film proizveo koji kilometar filma.. :D
ja sam bio u fuji timu.. :D

velvia, sensia, astia.. tako nekako, koliko se sjećam. :D

sjećam se i nekog kodaka 400asa, cb. ne sjećam se naziva, ako ga je i imao. :D
  • Information