Konkretno s tim ljudima koji imaju stambene u svicarcima...a unda wrote: ..pa tko snosi veci dio odgovornosti? ..jeli moze samo jedna strana biti kriva? ili, jel uopce bitno tko je kriv, sto cemo time dobit, sto cemo time spoznat? da mi nismo krivi? ..a sto cemo time dobit?..da smo pravedni? hau iz jour kebidz?
nema automatskog solidariziranja, a i s cim? kim? zasto? mislim, jel sve te koji su digli te kredite, jel se bas sa svima treba solidarizirat? svi su ugrozeni ili socijalno ugrozeni? zasto? od koga? kako je do toga doslo?
..i za sto i za koga cemo sve zapalit tu svijecu i pustit suzu i.. pustit suzu, to je to, nema dalje, svoje smo time odradili, poruku o nama smo poslali, odaslali, vidjeni smo, deklarirali smo se nekako neokrznuti i mozemo dalje nastavit onako kako smo naucili?
nije bitno, nuzno..ma nije ljudski nekako bit savrseno odgovoran, nepogresiv i sta vec i to prema drugima.
..ali, najprije se trebaju sebi neke stvari priznat o sebi, pa i drugima onda to priznat tu svjesnost o sebi i suocit se s tomslikom.. sa slikama i percepcijom koju drugi imaju o nama, bez obzira kakvi su ti i tko su ti drugi, jer.. na koncu kraja, svi smo mi u tim nekim gabaritima dinamicnim, cas bolji, cas gori po necijim kriterijima, ali..koji su to/ti nasi kriteriji prema nama samima?
..i tek onda kad sve to , ne znam, odredimo, priznamo, kad se s tim suocimo, tek je onda to put kojim se moze nesto kreirat, napravit, ne samo za sebe. sve ostalo je obmanjivanje.
..i koliko god ti gabariti, taj okvir vise ili manje ogrupirao bilo kakve odnose i probleme, nema tu sprance, matrice, automatizma, nacelna deklarativnost radi nacelne deklarativnosti, svaki taj problem, odnos opet je poseban, osoban i nikakvim ladicarenjem, pa onda i lineranim ormariranjem se ne moze rijesit, poboljsat ili sto vec.
dakle, kad kazes ne bi trebao bit problem slodarizirat se s tim ljudima, na koje ljude mislis i s cim se, kim se ustvari treba onda solidarizirat? s nasom predodzbom nekom? i to mozda o nama samima..
znam da je to ovako postavljeno dosta slozeno, treba tu truda, lakse je sve to odjuturit, tako je lakse pribavit sebi neki mir, a onda je tako lakse i zivjet sa sobom i to bez odricanja uloga koje smo sebi zadali i bez toga da sebi priznamo neke stvari, puno je tako lakse, puno.
i meni je sve to isto razumljivo, sve je to ljudski, zivot je to, jebiga..
Gledaj, unda, necu se praviti da razumijem bankarska poslovanja, ekonomiju i takvo sto. Mogu samo citat misljenja onih koji vise razumiju i priklonit se onima koji mi se cine smislenijima.
Mislim da je uvijek veca odgovornost na jacima i mocnijima. I drzava treba stvorit takve zakone da sto vise zastiti slabije.
Slicno kao sto u zakonu o radu se uvijek vise ide na ruku radnicima, i poslodovac je ponekad na mukama radi toga, ali takvi su zakoni potrebni jer je poslodavac u poziciji puno vise zloupotrijebiti ovlasti nego radnik.
Isto gledam i kad su banke u pitanju. Drzava je ta koja treba vodit racuna da sto vise smanji mogucnost da gradjani budi osteceni od strane banaka. Ako smo svi zajedno bili glupi i opekli se, kako kaze eksaca opijeni, a jesmo, te vidjeli kamo to moze odvest, neka se naknadno ispravlja ono sto je trebalo bit u samom pocetku. Dje je problem?