ElliQuinn » wrote:
Ja bih rekla da nismo mi toliko nekulturni koliko smo bezobzirni. Samo si tepamo pa tu bezobzirnost zovemo snalažljivošću. Lako je biti snalažljiv kad imaš budala, obzirnih ljudi koji su svjesni da ne žive sami, koje ćeš zajebati. U se, na se, poda se, ali kalkuliraj, ostavi nešto pajdi od kojeg ćeš imati koristi.
Ne mogu rec da je nije i do toga sto pises, ali ima tu jos nesto sto cini zapadnjake 'obzirnima' prema drugima. A da nije tek kucni odgoj.
Zapravo, zakon te prisili da se ponasas tako da vecini bude ugodnije. A samim time i tebi.
E sad, kako postici to postovanje zakona, to je druga stvr.
Evo mi je nedavno pricao jedan Spanjolac koji je 10 godina zivio u Niskozemskoj.
Kupio kucu tamo i sad je renta jer je ne moze prodat za lovu koju bi htio a istovremeno u Barceloni placa 2.500 € za najam kuce u kojoj zivi.
Ali nije to bitno, hocu rec nesto drugo.
Dakle, on ima kucu u Nizozemskoj i svoje dvoriste i u tom dvoristu bila neka dva stabla koja su mu smetala. I on ih oce odrezat. Dogovorio ljude za rusenje, oni poceli rezat, to treba ic od vrha prema dolje kad su veca drva u pitanju, buka po susidsvu i evo ti zacas komunalnih redara da provjere ima li on dozvolu za rusenje tih stabala.
Jer su susjedi culi buku pile, skuzili da ko sta rusi i zvali opcinu da intervenira ako nije u skladu sa zakonom.
Ovaj je imao dozvolu, valjda mu je netko rekao da je treba imat pa ju je trazio i obrazlozio zasto zeli rusit stabla, ali si pokusavam zamisliti situaciju u Hr u kojoj netko zeli srusiti stablo u svom dvoru i da za to trazi dozvolu. I da ga jos susid prijavi jer ne zna o cemu se radi.
Tako da je ta obazrivost prema drugima velikim dijelom posljedica uredjenja drzave, postovanja zakona i tuzakanja i kontrole od strane onih tebi najblizih.
Mene je lani ugodno-neugodno iznenadila pasoska kontrola u Singapuru.
Tamo sam bila prvi put pred 25 godina, preko agencije, bila jos Jugoslavija.
Isli avionom a aerodrom im je medju najboljima/najljepsima u svijetu. Sve 5, bili, otisli, sretno se vratili.
Lani smo isli na dva dana, avionom do tamo a onda vlakom u Kuala Lumpur.
Dakle, koliko im je aerodrom medju naljepsima na svijetu, toliko im zeljeznicki kolodvor lici na onaj u Šapcu.
Ali, imaju kompjutere. Od okruglookih smo bili samo muz i ja putnici jer zapadnjaci ne putuju cesto tim lokalnim vlakom. Sto je steta, pogotovo ako se ima vremena. Jeftino a usput puno vidis od Malezije.
No, kako bilo, kad je carinik stavio moj danasnji pasos u onaj stroj, na ekranu mu se pokazala moja slika od pred 25 godina.
Ja

Dakle, na moje ime i prezime, ovo mi je bice treci pasos od onda, druga drzava ( nije Juga) ali jebes ti to sve....imaju oni mene zatefterenu u sistemu. Mladu i ljiepu.
Doslo mi da ga zamolim da mi isprinta tu sliku.
ali sto sam htjela reci...nije obazrivost uvijek posljedica empatije i brige za druge. Nekad je tek posljedica kazne koja te sljeduje ako nisi takav. Ako ne radis u korist drustva.
A to je ono sto u Hr kronicno steka. Cak i kod patriota kao sto je Miki.
Jerbo ce on nastojat na sve nacine zajebat drzavu ne placajuci porez kad god moze i opravdavati to veleizdajnickom vladom koju treba streljat a ne platit pdv iz kojeg se financira gro neprofitabilnih, bilo devedesetprvasa, bilo socijalno stvarno ili lazno ugrozenih.
On ce izmislit sve moguce kombinacije zasto je bolje za svih da on vozi Cehe na aerodrom umjesto taksista i pri tome ce smetnuti s uma da i taksisti moraju od necega zivjeti. I platiti pdv drzavi. A ostatak potrositi na kruh i mlijeko. I da ako im on uzme posao, da ce njihove familije ostat gladne.
Kao sto ce i Mikijeva familija biti gladna ako ja uzmem njegove goste za pola cijene.
Sto necu jer nemam apartman ali da imam....mogla bih.
No, ono sto hocu rec....veliku ulogu u postovanju zakona i ugodnijeg medjusobnog suzivota cini upravo Sauronsko oko Big Brohtera, makar i kroz oci susjeda.
Jebiga.
Zivot u uredjenim drzavama ima svoju cijenu.
I ta nije mala.