Putovanja, izleti - dojmovi i preporuke

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
Bara huda

Post 30 Apr 2015, 12:59

Image
Fala da ne velim cemu.
Prva koja lici na nesto.
Ulaz u kucu. :cerek:

Bara huda

Post 30 Apr 2015, 13:01

Image

Kuca peko puta.
Bice se natjecu koja ce bit ljepsa. :D
Bara huda

Post 30 Apr 2015, 13:08

[/img]
Stenge iliti skaline.
Bara huda

Post 30 Apr 2015, 13:10

Image
Virim u tudji dvor
:D
Bara huda

Post 30 Apr 2015, 13:12

Image
Cannes odozgo
Bara huda

Post 30 Apr 2015, 13:14

Image
Ukrasna skulptura i starcad ispred hotela :D
Bara huda

Post 30 Apr 2015, 13:18

Image
Za Neniu malo muskog mesa makar hladno i kameno , kao i za naseg sefa koji u svemu vidi sakralne objekte.
Pogled na svijet kao odraz duse. :lux:
Bara huda

Post 30 Apr 2015, 13:25

Image

I za kraj, castim slikom pive koju sam jucer pila cekajuci da i muz stigne.
Sve ovo u salicama dobijes uz pivo, cisto dosta za prigrist. Osim one jedne, ta je bila prazna, valjda za pljuvat kostice od maslina. :ne zna:
Gratis.

Cijenu pive ne znam ali ne vjerujem da ce bit vise od 10 € .
Ipak se radi o maloj pivi. :ne zna:
Rekla sam da racun stave na sobu, da iznenadim muza kod placanja. :lux:
:D
Konacno idem, sva sreca da mi je baterija na kraju inace bi vas jos usrecivala.
Sad sam skontala grif, steta sto cu zaboravit kako ide do drugog puta. :facepalm:
Bara huda

Post 27 May 2015, 00:20

miky0 » wrote:I Baro, kakvi su dojmovi :misli: ako ti taj hotel uopce ima wi-fi ;)
Je, ima je i hotel wi-fi ali se tamo nisam stigla ukljucit. Bili smo kratko u sobi, spremila se za van u nedilju, odspavala na pon i posli dorucka ostavila stvari u autu i isla dalje.
Dobili smo sobu sa pogledom na parking, probat cu stavit pogled iz sobe. :D

Eto, taman kad si ti ovo pisa, ja sam bila na najlipsem dilu svita, taman ispod Dioklecijanova palaca.
Lipo smo sili na stekat nekog kafica, narucila ja pivo i prikopcala se na hotspot Splita i probala stavit koju sliku sta sam slikala od hotela do tamo.
Normalno da mi nije uspilo i onda sam se iznervirala a dosli su i ti Englezi koje smo cekali pa se vise nisam uspila javljat.

Uglavnom, bilo mi je bas lipo u Split.
Kurc aber zus, kako bi se reklo na stranjskome njemackom. :zubo:
Sve skupa bila sam kratko, prvo pokupila muza na aerodromu, dosli do hotela, pa se spremili za vanka i posli na veceru i nanoge do rive. Trebalo nam je vise od pola ure za doc, isli smo skroz uz obalu, preko Bacvica i onda malo presjekli popreko negdi. Uglavnom, dobro je ispalo, stavim koju sliku ako uspijem.
Na rivi puno furesti, vrime nije bilo narocito ali bar nije bilo kise.
Jedino se ka malo culo na kanalizaciju. Onako....lagano vonjalo. :ne zna:
Sta me cudilo jer mi se cini da Split ima neki sistem za prociscavanje otpadnih voda. Ili je to samo bilo u planu. :misli:

Tamo sam pocela pisat i isla sam smanjivat slike pa uplodat i kako to meni sporo ide, nisam stigla nista posteno napravit jer su dosli ti sta smo ih cekali.
Onda smo jos malo sidili sa njima pa prosetali do marine u Zrno soli na veceru.

Bilo je dobro, za predjelo smo uzeli neki miks od predjela, na tanjuru se dobije malo salate od hobotnice, malo pastete od tune, feta prsuta i sira sa tartufima, neko tijesto sa ribom i jos nesto sta sam zaboravila. :zubo:
Na preporuku konobara smo uzeli domace pljukance sa dondolama kao medjujelo, isto bilo dobro, a za glavno sam ja uzela janjece kotlete (i ovaj Englez je to) a drugi neku riblju platu....tri vrste ribe i blitva i tako.
Janjetina je bila ne losa, rekao je da je domaca, od nekog tamo lokalnog i iako je to bilo pripremljeno na nacin ovih danas modernih 'novih kuzina', sta ce rec da mora bit krvavo u sredini (a meni janjetina ako nije dobro pecena, onako, do kosti, nije onakva ka sta treba bit).
Ali ovo nije bilo lose, vonjalo je na domacu. Pojela sam sve, za razliku od sirovih pacjih prsa koja sam dobila u Cannesu koji tjedan prije i koja sam ostavila skoro cijela.
Meni te nove fore sa nepecenim mesom ionako nisu puno drage, jos steak kako tako (medium prema well done ) ali nepecena patka je zivi uzas. :mama:
Samo sam ko Mr Bean gledala kako da zamaskiram ostavljeno. :facepalm:

Ali sirovo samo mogu, ako je tatarski, carpaccio od bilo cega ili sushi, a prsut i spek necu ni spominjat. :zubo:
Za desert su bile tri snite torte pa smo to svako po komadic i bilo je taman.
Dvi butelje njihovog domaceg rosea i butelja bilog i koja litra Jane i sve skupa oko 2000 kuna i nesto sitno.
Sto je bilo ok za nas 5.

Drugi sam dan partila za Brac dok je muz obavljao to radi cega je i isao. Prosetala koju uru po Supetru, vratila se rano popodne, on me cekao na rivi sa autom i odmah smo isli za Zagreb i to je bilo to od mog splitskog i brackog provoda.

Sve u svemu, druga vremena i druga ja i sve mi je bilo drugacije nego pred 40 godina. :zubo:
Mjesta koja pamtim vise ne izgledaju onako kao u mom sjecanju.

U Zg smo jos stigli navecer do MundoAke nesto pojest ali to ne spada u ovu pricu.

Slike cu probat sutra stavit, sad je kasno.

Nocca kasnim citacima i dobro jutro ranojutarnjima. :cerek:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 27 May 2015, 14:08

Difno :cerek:

Isto mi se cini puno to sta ste po ure do grada picili :misli: a koji je to hotel? Ili ste to u neku kucu s apartmanima odsjeli :ne zna:

Mljac za spizu (iako ni ja ne volim krvavo meso!) :klopa:

Sta se vrimena tice, bilo je stvarno lose zadnjih dana, ali danas je konacno sunce, s burom :)

I nemoj drugi put cekat posjet najlipsem gradu na svitu 40 godina ;)
blue
Asgard

Post 09 Jun 2015, 17:10

Baro, super fotke i putopis :top: Baš sam s guštom čitala :)
Bara huda

Post 12 Jun 2015, 00:21

blue » wrote:Baro, super fotke i putopis :top: Baš sam s guštom čitala :)
Ma bravo, bas ti hvala na pohvali. :lux:

Ja i zaboravila na fotke, zabolio me zub tamo negdje pa sam imala zubarski dogovor nenadano, a onda goste koje sam planirala 2 mjeseca unaprijed i nisam imala vremena javit se.
Sve proslo super, (ovo sa gostima) nesto prosla sa cateringom, nesto sama napravila.
Ali glavno da me zub prestao bolit....onda.
Poslije sam isla ponovo jer to treba lijecit i ostala sranja i sad me slaba volja za stavljat slike iz Splita.

Ovo ljeto bih trebala ic u Budvu i Cavtat pa krajem osmog/pocetak devetog u Tokio i Shangai i onda se nadam boljoj volji sto se pisanja i slika tice.
:ne zna:
miky0
ST Leader

Post 12 Jun 2015, 08:12

Bara huda » wrote: sad me slaba volja za stavljat slike iz Splita.
Ne diskriminaciji splita, NE DISKRIMINACIJI SPLITA :amen:
blue
Asgard

Post 13 Jul 2015, 22:17

Pa stavi ti miky0 fotke Splita, to je najlogičnije :)
miky0
ST Leader

Post 14 Jul 2015, 16:03

blue » wrote:Pa stavi ti miky0 fotke Splita, to je najlogičnije :)
E jbg, ne slikajem svoj grad. Ne slikajem uopce ;)
miky0
ST Leader

Post 09 Sep 2015, 21:22

Evo ovako...tribam otic do plitvica i cekat par sati nekoliko picaka, ali mi se neda uc unutra i setat, a pogotovo ne s njima, jerbo me provociraju i napaljuju, pa ne bi bija red da odam pored njih s nabubrenom kobasicom. Dakle, di mogu lipo otic a da izgubim par sati vremena a da nisam unutra?
MightyMe

Post 29 Dec 2015, 16:51

Prvi dan. Ukratko.
Bara huda

Post 14 Feb 2016, 20:59

MightyMe » wrote:

Prvi dan. Ukratko.
Jes, jes, jes bejbi.
Daj jos! :lux:

Ne znam jesu li bolje slike ili me vise impresionira kako si ih stavio na net.
tako lijepe i velike. :lux:

Vidla i onu u svemirskom centru, pari stvarno origigi. :D

A reci...jesi ti pri kraju sa skolom?
Jebiga, vrijeme mi ide prebrzo kod nemoje dice pa se teze tu snalazim i pamtim. :D

Kakvi su ti planovi za dalje?
blue
Asgard

Post 15 Feb 2016, 23:49

Majti, fotke su super :top:
Bara huda

Post 26 Apr 2016, 20:02

Cao djaci i ostali trkeljaski trudbenici ter putnici namjernici. :w

Evo se temperatura spustila na ugodnih 31 C ( sa ne tako ugodnih ali ipak podnosljivih 41 C )
a ja cekam da idem domeka pa rekoh eto prilike da se malo kurci....pardon, podijelim utiske sa putovanja u Indiju. :zubo:

Evo slika ako uspije

A sad malo teksta.
Dakle, put je ovaj put poceo obrnuto od proslog puta lani. :zubo:
Sad smo isli prvo u Mumbai pa u Delhi i onda autom obisli Agru, Jaipur ( to zovu golden triangle) i sad cekam u Delhiju avion za natrag.
Koji ide u 1 u noci. :gaah:

Indija je ....pa....Naziv incredible India je vrlo dobro pogodjen. Bila sam lani i nije mi kulturoloski sok bio isti ali nije bio ni puno manji.
To je zemlja puna kontrasta u doslovnom smislu. Toliko siromastva i bogatstva u neposrednoj blizini nisam nigdje vidjela. Ljepote i smeca. Ljubaznosti i navaljivanja i tjeranja na kupnju.
Zicanja i pomoci. Ma sve sto se moze zamisliti ovdje postoji u nekom skladnom kaosu.

Ali ok, tako je kako je.

Dosli smo u Mumbai kasno navecer, smjestili se i drugi dan krenuli u obilazak. Nije bilo loso, iznajmili smo hotelski auto koji nas je vozio od jednog mjesta do drugog kroz kaotican promet i cekao da nas pokupi nakon obilaska. Na fotkama je Gandhijeva kuca ( mislim, nije njegova privatno, tu je boravio dok je bio u Mumbaiju) .
Vrata Indije su simbolicna valjda,( kroz njih su navodno prosle zadnje britanske trupe kad su isli doma), kolodvorska zgrada izvana, (sad vise ne znam ima li slika iznutra ali nije nis posebno), dzamija Haji Ali Dargah u koju nismo isli jer je bio veliki red a mi vec krepani.
Inace, to je najveca dzamija u Mumbaiju i ima most kojim je spojena sa kopnom a u doba plime je odvojena od kopna.
Smece okolo je uobicajena slika Indije.
Neki vrt i hram Sikha kojeg sliku nisam stavila i tako to. Ajmo dalje.

Ja kupim negdje trbusni virus i krepavam sljedeci dan u hotelu.

Letimo za Delhi gdje se sastajemo sa prijateljima i idemo dalje u drugom postu.
Bara huda

Post 26 Apr 2016, 21:02

Preskocit cu patnje trbusne problematike i preci na zanimljiviji dio. :D

Elem, avion, Delhi, prijetelji Indijci cekaju na aerodromu i idemo po njihovom poimanju vremena. Koje je vrrrlloooo fleksibilno. :D
Taj je dan Dehli previse zagadjen i promet je ogranicen na aute sa parnim brojem registracije a njihov je, naravno, neparni pa idemo taksijem do njegove sestre kod koje je parkao jer to nije Dehli okrug, pa smo tamo, pa pizdim na sporost i ljubaznost koju moras imati kad si negdje a zelis bit negdje drugdje....da skratim....stizemo u Agru oko 9 navecer.

Drugi dan ujutro je rano ustajanje jer je gospon Hudi negdje na netu procitao da Taj Mahal treba obici kad sunce izlazi. To ce rec lokalnih pet a meni je to 1.30 u noci.
Ujutro bauljam po hotelu, uzimamo tuk-tuk ( prevozno sredstvo koje u Evropi ne bi ni u ludilu dobilo uporabnu dozvolu :D ) i u Taju smo prije otvaranja u 6.
Velicanstveni izlazak sunca, majmuni, turisti, mi i eto....
Slike govore za sebe.

Ukratko, Taj Mahal je dao sagraditi Sah Jahan kao uspomenu ( i grob,zapravo ) na svoju voljenu zenu Mumtaz Mahal.
Koja je umrla prilikom rodjenja njihovog 14- tog djeteta u dobi od 39 godina.
Imao je tri zene ali je samo sa ovom imao djece. Ona je bila neka Perzijska princeza i kcer ministra, dakle, nije Pepeljuga prica. Ali je navodno bila komad i pol.
Iako su bili mladi kad su se zenili.
On je imao 17 ( bila mu je treca zena do tada :D ) a ona je imala 16.

Kad je umrla, dao je sagraditi Taj ( znaci na perzijskom kruna svih palaca) i zivo jos fajn nakon ( do 70 i neke) nje a onda ga je vlastiti sin smijenio sa vlasti i zatocio u tvrdjavu Mughal odakle je gledao na Taj Mahal sto je druga prica.
Navodno je htio sagraditi crni Taj a sin mu je rekao da nece sve pare dat na gradjevine...bla bla bla...

Kako bilo....taj Taj Mahal stvarno jest mjesto iznimne ljepote.
Apsolutno savrsenstvo simetrije.
Optickih iluzija.
Savrsene izrade mramornih povrsina i ukrasa.
Busenje i brusenje kroz mramor.
Sa istocne strane je palaca za goste, sa zapadne je dzamija. Grob Mumtaz Mahal je u sredini, Shaha Jahana malo sa strane.
Zene inace nisu imale jednakopravno mjesto sa muskarcima u to doba ali Taj Mahal je drugacij.
Stvarni grob je u podrumu i nedostupan je za turiste, ali i ovo sto je dostupno jest impresivno.
Turisti malo kvare dojam ali kaj sad....os-nes, banglades. :ne zna:

Inace, prica kaze da je zadnje godine svog vladanja taj isti Shah koji je dao sagraditi Taj proveo zarobljen od strane svog sina u tvrdjavi Mughal.
To je utvrda koja je bila tamo i iz koje su vladali razni vladari.
I tako se mi iz prekokrasnog Taj Mahala selimo u tvrdjavu Mahal.
ostruznicagornja

Post 26 Apr 2016, 21:17

Bara huda, ovo kako si to opisala meni bi prodala putovanje u Indiju, a nije da sam ikad razmišljao o tome, ali lijepo si putešestvije opisala. Samo uživaj :)
blue
Asgard

Post 02 Jun 2016, 17:08

Baro, kad ovako pišeš čak mi Indija zvuči relativno privlačno, a nikad mi nije bila na listi želja :zubo:
haram
persona non grata

Post 10 Jun 2016, 21:33

Baro, jesi bila u Kalkuti?
what we've got here is failure to communicate
  • Information