Nije li to sportska jedrilica?
Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
To što si zalijepila nalikuje na jedrilicu (općenito: barka ili manje plovilo na jedra). Ali nije ket.
Barka na vesla, valjda. Šijavac je onaj koji vesla i upravlja barkom, piše Lorger.P. S. Stitch, što je zapravo barka šionica odnosno otkuda dolazi ova šionica. Zanimljivo mi zvuči, a ne mogu se domisliti etimologiji.
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Ah, i ja bih rekla "jedrlica" pa neka je vrag nosi, ali ovaj zapeo le pointu pa le pointu.Stitch » wrote:
To što si zalijepila nalikuje na jedrilicu (općenito: barka ili manje plovilo na jedra). Ali nije ket.
Aha, da. Šijati. Samo što to nije bilo kakvo veslanje. Ne znam, možda se značenje i mijenja prema regiji.Barka na vesla, valjda. Šijavac je onaj koji vesla i upravlja barkom, piše Lorger.
Pa nek se ljudi obrazuju čitajući to.MmeTipfeler » wrote:Da onda stavim falkušu? Tako da nitko pojma nema o čemu je riječ.
U mom selu šijanje je veslanje u rikverc.MmeTipfeler wrote:Aha, da. Šijati. Samo što to nije bilo kakvo veslanje. Ne znam, možda se značenje i mijenja prema regiji.
- MmeTipfeler
A tvoje je selo na kojem dijelu obale? Moje je u Hrvatskom primorju.MightyMe » wrote: U mom selu šijanje je veslanje u rikverc.
..na zbrzinu, na sliji je gajeta ili guc ili cak leut. ima i lokalnih tih barki, specificnih, tako da ima razlika izmedju npr nekih dijelova istre, primorja, dalmacije, juzne dalmacije sto se tice tih plovilica i oplutina. o italiji da i ne govorimo, tamo svako selo ima svoju brend barku.
kvaliteta slike je ok, ali tako se i mujo slikao u sirokom planu s bukvama i poslao sliju majci s objasnjenjem.. majko, ovo sam ja.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
U mom su selu u Hrvatskom primorju više, onako, palili barke nego veslali.MmeTipfeler » wrote: A tvoje je selo na kojem dijelu obale? Moje je u Hrvatskom primorju.
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Majti, ne znam je li svugdje isto, zato sam pitala. Primorje upotrebljava šijati u istom značenju kao i tvoje selo. Zato sam i rekla da to nije bilo kakvo veslanje. Gledam i talijanski: kaže isto. Međutim, negdje bi moralo značiti jednostavno "veslati". Inače bi barka šionica bila "barka koja ide samo u rikverc", kao Mujo od Splita do Sarajeva. 
P. S. Nije ni šijavac bilo kakav veslač: link.
A sad prestajem. Bit će "gajeta" i amen.
P. S. Nije ni šijavac bilo kakav veslač: link.
A sad prestajem. Bit će "gajeta" i amen.
Ma jasno.MmeTipfeler » wrote:Majti, ne znam je li svugdje isto, zato sam pitala. Primorje upotrebljava šijati u istom značenju kao i tvoje selo. Zato sam i rekla da to nije bilo kakvo veslanje. Gledam i talijanski: kaže isto.
Mislim čak da ne mora to bit tako. Ja nisan nikad bija vatat srdele pod sviću, pa ne mogu bit skroz siguran, al kad bi gleda ljude kako idu obično bi išli s više brodova tako da veliki vuče manje. Tako da bi se jedan od tih brodova moga zvat kako kažeš jer dok se radi s njime samo se šijaje. Ono ka, poseban brod za šijavanje.Međutim, negdje bi moralo značiti jednostavno "veslati". Inače bi barka šionica bila "barka koja ide samo u rikverc", kao Mujo od Splita do Sarajeva.![]()
Dalmacijo, i Musoliniju si teška.
Jebla vas ta barka da vas jebala.
Da je Nazor dumao jel čamac, čun il šiklja, nikad ne bi ošo u partizane.
Jebla vas ta barka da vas jebala.
Da je Nazor dumao jel čamac, čun il šiklja, nikad ne bi ošo u partizane.
- MmeTipfeler
Partiklica u standardu? Anić kaže balavac, bavarin, siperak, opršnjak, slinček , a meni se negdje mota još jedna bolja riječ. Samo se ne mogu sjetiti. 
P. S. I nije babajol.
P. S. I nije babajol.
- MmeTipfeler
Uvijek zapnem na idiotarijama. Kako se na hrvatskom kaže heat vent. Mi smo to u familiji zvali "puhač za topli zrak". Tehnički izraz vjerojatno bi bio "odušak", ali nisam sgurna. 
izduvna rešetka / ventilacijska rešetka / usisna ili odsisna rešetkaMmeTipfeler wrote:Uvijek zapnem na idiotarijama. Kako se na hrvatskom kaže heat vent. Mi smo to u familiji zvali "puhač za topli zrak". Tehnički izraz vjerojatno bi bio "odušak", ali nisam sgurna.
odušak nije.
sve ovo pod uslovom da google images izbacuje ok rezultate za "heat vent"
- MmeTipfeler
izduvna rešetka je završni element na ventilacijskom kanalu, općenito. kad se radi o snabdijevanju vazduhom, jel.
e sad, tih rešetki ima raznih oblika i namjena, pa shodno funkcijama koje vrše idu i nazivi. u slučaju automobila, ja bih rekao da se radi o difuzoru sa usmjerivačem zraka.
e sad, tih rešetki ima raznih oblika i namjena, pa shodno funkcijama koje vrše idu i nazivi. u slučaju automobila, ja bih rekao da se radi o difuzoru sa usmjerivačem zraka.
- MmeTipfeler
Otvor it is! 
Dečki, zlatni ste, ali prevodim beletristiku, a ne upute za auto. Dio rečenice u kojoj mi se pojavljuje taj heat vent glasi ovako: trlja gole ruke ispred bla-bla-bla za topli zrak. Zima je, cura nema rukavica i tek je ušla u auto.
"Rešetka" nije ružna niti ružno zvuči, ali ovo nije dovoljno veliko, a "rešetkica" je preblesavo. Kad bih napisala "rešetkasti otvor", to bilo najtočnije, ali time odvraćam, pa makar i subliminalno, čitaočevu pažnju od priče.
A nisam sigurna, brzo se takve stvari zaboravljaju, ali čini mi se da su i auti bez klime imali odnosno da imaju takve otvore kroz koje je u auto ulazio topli odnosno hladni zrak.
Dečki, zlatni ste, ali prevodim beletristiku, a ne upute za auto. Dio rečenice u kojoj mi se pojavljuje taj heat vent glasi ovako: trlja gole ruke ispred bla-bla-bla za topli zrak. Zima je, cura nema rukavica i tek je ušla u auto.
"Rešetka" nije ružna niti ružno zvuči, ali ovo nije dovoljno veliko, a "rešetkica" je preblesavo. Kad bih napisala "rešetkasti otvor", to bilo najtočnije, ali time odvraćam, pa makar i subliminalno, čitaočevu pažnju od priče.
A nisam sigurna, brzo se takve stvari zaboravljaju, ali čini mi se da su i auti bez klime imali odnosno da imaju takve otvore kroz koje je u auto ulazio topli odnosno hladni zrak.
Je, i moj jugić je imao plavo i crveno.MmeTipfeler » wrote: A nisam sigurna, brzo se takve stvari zaboravljaju, ali čini mi se da su i auti bez klime imali odnosno da imaju takve otvore kroz koje je u auto ulazio topli odnosno hladni zrak.
đes leptirice.. što se kod vas vrijeme naglo mijenjaLeteća » wrote:Zmajo!
konteksta, konteksta..MmeTipfeler wrote:Otvor it is!
..čuj dovoljno veliko. kako ti to zamišljaš, ako je ispod fi 100 onda je rešetkica, a ako je preko fi 1000, onda je rešetketina.."Rešetka" nije ružna niti ružno zvuči, ali ovo nije dovoljno veliko, a "rešetkica" je preblesavo. Kad bih napisala "rešetkasti otvor", to bilo najtočnije, ali time odvraćam, pa makar i subliminalno, čitaočevu pažnju od priče.
vjerovatno je u početku stvar smišljena u prvom redu zbog grijanja, jer za ventilaciju je dovoljno otvoriti prozor. bili su i oni mali leptir prozori, ako se sjećate.A nisam sigurna, brzo se takve stvari zaboravljaju, ali čini mi se da su i auti bez klime imali odnosno da imaju takve otvore kroz koje je u auto ulazio topli odnosno hladni zrak.
-
- Information
-