..olim dalmatia magnifica erat.

Koljite se i gložite!
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 26 Oct 2015, 12:17

..eto, da se ne pomisli da nekom nesto cestitam, jer kad danas gledam split, sram me, nema se tu sto za cestitat.
ali, nije me sram, ono, intimno nekako.. sram me univerzalno, osjecam se nekako kao da sam pronevjerio, ne znam.. svemir? kao da me svemir gleda i kaze.. ala, brale, toliko sam se trudio, ali nisam znao da u nekom mom zakutku toliko govana se odjednom moze pojavit, svaka vam cast.. dobro ste me zajebali.

dakle, samo da se podsjetimo proslih i nikad vise mogucih vremena kad je ovdje hodao covjek.. s velikim pocetnim slovom te rijeci.. :kokice:

evo, prenosim jedan, jel, status neciji s fejspuka..:kokice:

..nekad je svake godine u splitu, na dan njegovog oslobodjenja bio vatromet.
danas nema vise vatrometa, sramotom se dicimo, dalmacija vise ne stanuje ovdje. uselila se juzna hrvatska po pavelicevoj ideji i kontinentalnoj tudjmanovoj konacnoj realizaciji glede dalmatinske rasice.

inace, svaki put mi je drago vidjet primjerak slobodne dalmacije dok jos nije pretvorena u terminalno sizofreni postmedij s prilogom.. misija.

http://www.ratnakronikasplita.com/kronika/1944-2

..a unda
Undaminator

Post 26 Oct 2015, 19:38

Image

..da je ispickara dusmane. :D
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 26 Oct 2015, 23:09

ko da je jučer intervjuiran :zubo:

Smoje prije 30 godina: Ne brine me što njih 10 veliča Pavelića, već što njih 1000 ne reagira

srećom je indexa još uvijek na međumrežju... al neće zadugo, doće uskoro ključ u bravu i 'lopovu' Babiću... :tuzni:
'if you fall, i'll be there' (floor)
MightyMe

Post 27 Oct 2015, 19:17

Ja drugačiji Split od ovoga kakav je sad ne poznajem.

Taj natpis će se vjerojatno brzo obrisat, dok u mom kvartu već 5 6 godina stoji spomen ploča partizanima zalivena bojom i niko je ne dira i čisti.
..a unda
Undaminator

Post 27 Oct 2015, 19:52

MightyMe » wrote:Ja drugačiji Split od ovoga kakav je sad ne poznajem.

Taj natpis će se vjerojatno brzo obrisat, dok u mom kvartu već 5 6 godina stoji spomen ploča partizanima zalivena bojom i niko je ne dira i čisti.
nazalost ga ne poznajes, kao i citava najmanje jedna generacija i u tome i jest problem, u tome sto je u splitu, pa i dalmaciji, bez obzira na drustvene promjene i ratove, uvijek postojao neki kontinuitet, slijed nekih vrijednosti koje su se nadogradjivale, razvijale.
danas se pokusava uglaviti.. i uglavio se neki drugaciji kod i po prvi put na ovim podrucjima, mozda jos od anticke salone iako ni to nije bas dobra usporedba, napravljen je ili se radi prekid tog kontinuiteta, identiteta, kultura, kako kod hoces.. :kokice:

ma da, obrisat ce taj natpis, ali i sam taj standarac je sam po sebi duboko anakron i samo je simbol i prozvod potpunog nerazumijevanja i sebe i okoline.
ali, ako eto, vec taj kic od standarca postoji, glumi neku referentnu tocku u prostoru i vremenu. odakle toliki strah da se medju vaznim dogadjajima za tu kulturu, za taj grad, ne spomene i njegov napor da se oslobodi, odupre, da ne prepozna kulturu fasizma, rasizma, da se ne spomene njegov doprinos i u ovim geografskim podrucjima, u vremenu kad je buktio najveci rat i u povijesti ove civilizacije, i povijesti svijeta.. dakle, grad koji je univerzalno poznat i kao neki simbol te neke kulture, te neke dalmacije, te neke ideje, neceg sto je stvaralo, sto je u korijenima, pa i svega onog sto smatramo dobrim danas na svijetu, sto nam pomaze svima na ovoj nasoj baloti da i u tom detalju se referiramo u pitanju tko smo i kuda idemo, dakle na nekoj opcenitijoj bazi, a ne samo na onoj.. ko to more platit, dakle ako jedan takav grad, koji se prepoznaje, eto, kako se prepoznaje, pa i tim nekim standarcima, ako tom datumu nije mjesto medju ostalim datumima znacajnim za taj grad, e pa onda ne znam sto je.

postoji slican proces dokidanja tog kontinuiteta koji se u krscanstvu naziva.. depaganizacija. taj termin je inace neka vrsta sinonima za kulturocid. :kokice:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 27 Oct 2015, 22:04

Pa kakav si ti to mladac koji se nije uvatija mokre krpe i ciscenja antifasistckog spomenika :misli:
MightyMe

Post 27 Oct 2015, 22:06

miky0 » wrote:
Pa kakav si ti to mladac koji se nije uvatija mokre krpe i ciscenja antifasistckog spomenika :misli:
Neman potrebne kvalifikacije za to. Ne studiran sociologiju i filozofiju na ffst. :tuzni:
miky0
ST Leader

Post 27 Oct 2015, 22:09

MightyMe » wrote: Neman potrebne kvalifikacije za to. Ne studiran sociologiju i filozofiju na ffst. :tuzni:
Nisan zna da cistacice studiraju sociologiju i filozofiju ;)
7nationarmy

Post 28 Oct 2015, 08:48

a vidi ih slatkisa nacionalnih, da vas nema smoje bi se okreto u grobu :D nego, di je bajamontusa drugovi, smeta vam umjetnost vise nego sto zelite priznati ali zasto onda ne srusiti i dioklecijanovu palacu, okupator ju je gradio.
AJ EM BAK!
MightyMe

Post 28 Oct 2015, 08:58

Kakav okupator? Bija je to domaći čovik.
7nationarmy

Post 28 Oct 2015, 09:02

je, je, i kerum je domaci covjek pa ga eto smojini vibratori ne podnose.
AJ EM BAK!
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2015, 09:13

7nationarmy » wrote:je, je, i kerum je domaci covjek pa ga eto smojini vibratori ne podnose.
Bogte, jeli ti znades oklen je dioklecijan? I kerum nije iz splita ;) ok nije ni dioklecijan, ali je dioklecijan iz ongo vrimena barem bija iz velegrada ;)
MightyMe

Post 28 Oct 2015, 09:14

7nationarmy » wrote:je, je, i kerum je domaci covjek pa ga eto smojini vibratori ne podnose.
Ne volin punjene paprike.
:facepalm:
Ko je tebe logiku učija? Pa da ti se implikacija na trepavice postavi ne bi je zna negirat.
Ova prva rečenica se jednako dobro nadovezuje na tvoju izjavu ko ta tvoj na moju prethodnu.

MightyMe

Post 28 Oct 2015, 09:19

miky0 » wrote:
Bogte, jeli ti znades oklen je dioklecijan? I kerum nije iz splita ;) ok nije ni dioklecijan, ali je dioklecijan iz ongo vrimena barem bija iz velegrada ;)
Miki, uopće nije bitno šta kerum nije iz centra splita. Bitno je šta je neobrazovani i nekulturni đikan.
Ovin poston te uvlači u idiotsku raspravu koja nema veze s mozgon.
7nationarmy

Post 28 Oct 2015, 09:24

je, idiot sam, to je ocito kad idem uopce pomisljat raspravljat s ekipom koja svojata dioklecijana. neka vas, split je jedini grad izvan srbije koji je imao cetnicki centar za dalmaciju, liku, kordun i zapadnu bih, danas srbija slavi cetnike kao antifasiste pa je logicno da mladi splicani saraju budalastine po gradu.

ja vas opet pitam, di je bajamontusa drugovi? heni i viktor pokupovali pola splita lovom koju nemaju dok su vas uvjeravali da ste ustase ako niste uz njih - a vi krivite majmuna keruma.
AJ EM BAK!
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2015, 09:26

MightyMe » wrote: Miki, uopće nije bitno šta kerum nije iz centra splita. Bitno je šta je neobrazovani i nekulturni đikan.
Ovin poston te uvlači u idiotsku raspravu koja nema veze s mozgon.
Ok okej ;)
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2015, 09:27

7nationarmy » wrote:je, idiot sam, to je ocito kad idem uopce pomisljat raspravljat s ekipom koja svojata dioklecijana. neka vas, split je jedini grad izvan srbije koji je imao cetnicki centar za dalmaciju, liku, kordun i zapadnu bih, danas srbija slavi cetnike kao antifasiste pa je logicno da mladi splicani saraju budalastine po gradu.

ja vas opet pitam, di je bajamontusa drugovi? heni i viktor pokupovali pola splita lovom koju nemaju dok su vas uvjeravali da ste ustase ako niste uz njih - a vi krivite majmuna keruma.
Ma pusti ti to sada, nego mi nisi odgovorija sta cemo s biznisom :ne zna:
7nationarmy

Post 28 Oct 2015, 09:32

ovo sam previdio. je, stoji i u mom. znas zasto? jer su dva imena na tabli, obadva bacali zive ljude u jamu 1947. politicke neistomisljenike koji su se usudili imat ideju da bi jugoslavija trebala biti kao zapad a ne kao tampon zona izmedju istoka i zapada. probali su tablu jednom ocistit, nece im vise past na pamet. ili ce ostat zasrana kao govna cija imena su na njoj ili ce bit maknuta.
AJ EM BAK!
MightyMe

Post 28 Oct 2015, 09:37

7nationarmy wrote: ovo sam previdio. je, stoji i u mom. znas zasto? jer su dva imena na tabli, obadva bacali zive ljude u jamu 1947. politicke neistomisljenike koji su se usudili imat ideju da bi jugoslavija trebala biti kao zapad a ne kao tampon zona izmedju istoka i zapada. probali su tablu jednom ocistit, nece im vise past na pamet. ili ce ostat zasrana kao govna cija imena su na njoj ili ce bit maknuta.
MightyMe wrote: Ne volin punjene paprike.
Ko je tebe logiku učija? Pa da ti se implikacija na trepavice postavi ne bi je zna negirat.
Ova prva rečenica se jednako dobro nadovezuje na tvoju izjavu ko ta tvoj na moju prethodnu.

Srećom, ne trebam tipkat opet.
7nationarmy

Post 28 Oct 2015, 09:40

neka, neka, shvatio si ti mene ali nervoza te vata kad to treba priznat :D
AJ EM BAK!
..a unda
Undaminator

Post 28 Oct 2015, 12:05

7nationarmy » wrote:je, idiot sam, to je ocito kad idem uopce pomisljat raspravljat s ekipom koja svojata dioklecijana. neka vas, split je jedini grad izvan srbije koji je imao cetnicki centar za dalmaciju, liku, kordun i zapadnu bih, danas srbija slavi cetnike kao antifasiste pa je logicno da mladi splicani saraju budalastine po gradu.

..ok, idiot si, ok, kako oces..:D ..i ko to svojata dioklecijana? da ga ne svojata nadbiskupija?
sta sad herceg i ivancic? pola splita? malo sad pretjerujemo, jelda? malo, ono, a?
sto su radili da su radili ako su radili, to je jos nista, u nano mjerilima prema onom sto su dicni hrvatski domoljubi zamotani u hrvatske zastave i s rukom na srcu, monstruozno napravili od splita.
ali, opet, sve ce to doc na svoje, zastave se lako mijenjaju.

koliko god to bila s bajamontusom mozda i losa epizoda, ne bas neka za podicit se, nije nista to tako strasno bilo, nista sto se nije dogadjalo sirom evrope u tom vremenu. veliki rat, citav svijet uvucen, veliko zlo nanijeto i programirano ne moze stat i prestat u sekubdi, preko noci.. sustavno fasisticko i nacisticko ludilo i poremecenost, u kojem je hrvatska u obliku endeha vrlo aktivno sudjelovala i to jos se natjecala u toj pravovjernickoj pomracenju uma, nije se moglo uvijek manifestirati ili reagirati razumno i milosrdno i, trazeci da se nekako pravda zadovolji i da se slicni procesi nikad vise ne dogode.
tako da i ta bajamontusa, nikakva to velika steta nije, kakav je monumentalni simbol bila i kako je nastala, tako je i zavrsila, u kicu i patetici i nerazumijevanju.. sve u svemu, cijena koji split moze lako zaoboravit. ono, nebitno.
..ali, danas.. sad kad nekako gledam, u ovim nekim kontekstima, sad bih cak i rekao da je vrijednost te fontane upravo u tom samo cinu rusenja te fontane. tek se danas mozda vidi koliko je to rusenje ustvari, bilo dalekovidno, pa i kreativno, potpuno nesvjesni impuls, a takva umjetnost ustvari jest, nije se duzna nikom opravdavati..

to sto su u splitu bili i cetnici, to je splitski problem, kojeg su rijesili splicani, nikakav ante pavelic koji je, baj d vej proglasio split talijanskim teritorijem, tako da se tu radi o nekim sasvim drugim odnosima s kojima hrvatska nema blage veze.
osim toga, u doba..sad je glupo mozda rec.. talijanske okupacije jer su talijani sasvim prijateljski suradjivali s endehazijom kao sto su i ustase i cetnici suradjivali i kao sto su ustase okupirale split, tj legalni talijanski teritorij, kao prirepci i slugani njemacki koji su dijelili istu ideju, neko bi rekao politicku ideju ozakonjenu rasnim zakonima, a ustvari se tu radi o psihopatskoj nekoj ideji.. dakle to su bila splitska posla koje je split rijesio.

mislio je da je rijesio. ocito ce trebat rjesavat opet. kao i onda. ne pitajuci za cijenu. :kokice:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 28 Oct 2015, 12:56

MightyMe » wrote: Ne volin punjene paprike.

Počeo DrIvo, nastavio Karamarko.
Ne možeš ti objasniti povijesnu ulogu Splita nekome tko bi najradije u Zagrebu bacao cvijeće na crnokošuljaše...
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 28 Oct 2015, 13:02

7nationarmy » wrote: ovo sam previdio. je, stoji i u mom. znas zasto? jer su dva imena na tabli, obadva bacali zive ljude u jamu 1947. politicke neistomisljenike koji su se usudili imat ideju da bi jugoslavija trebala biti kao zapad a ne kao tampon zona izmedju istoka i zapada. probali su tablu jednom ocistit, nece im vise past na pamet. ili ce ostat zasrana kao govna cija imena su na njoj ili ce bit maknuta.
Aj ne seri, ko je koga bacao u jame 47? Kaj ti briješ?
A trzaš se kad te se otvoreno nazove fašistom? Pa ko još osim vas može takve bedastoće lupat?
7nationarmy

Post 28 Oct 2015, 13:20

judolino » wrote: Aj ne seri, ko je koga bacao u jame 47? Kaj ti briješ?
A trzaš se kad te se otvoreno nazove fašistom? Pa ko još osim vas može takve bedastoće lupat?
meni clanove obitelji, franjevackog svecenika izmedju ostalih - premda je oslobodjen sumnje da je suradjivao s talijanima. no briga tebe, ne das ti na svog sepavog bravara :D
ne trzam, zovite samo zovite, nikakva nervoza nece pomoci da se konacno napuni ropotarnica povijesti svim totalitaristima, bez obzira iza kojeg -izma se skrivali.
AJ EM BAK!
7nationarmy

Post 28 Oct 2015, 13:25

nego, sta su to 'domoljubi zamotani u zastave' napravili od splita? da se nije netko usudio ovo shvatit kao ikakav napad ili prijezir prema splitu, ja sam porijeklom tek mrvu juznije od splita. krivo mi je da se od silne povijesti svodi 'urbana' spika na smoju, fekalovce i antu tomica. to ko da zagreb kaze... ma cekaj malo, nema zagreb takvih bedaka :D
AJ EM BAK!
  • Information