Tea Tree » wrote:Prema trenutnoj slici drustva to sto pricas mi se ne cini realno. Drustvo je takvo da je svega par mjeseci (ili manje?) nakon izbora 2011. bilo dovoljno plasirati par clanaka o Milanovicevoj navodnoj nesposobnosti, bahatosti i vec sta se nabrajalo i zacas imas situaciju u kojoj je to neprikosnovena istina koju su upravo "spoznali" biraci Kukuriku koalicije. I takvi razocarani i ogorceni jaucu o tome koliko su pogrijesili dajuci glas toj nesposobnoj bagri koja nece imati nikakve rezultate cak ni nakon 100 dana.

Svako malo bi se pojavio i objavio novi takav clanak dok nije zavladalo takvo opce raspolozenje i percepcija prvenstveno Milanovica, a sto se culo i od ljudi koji, hmmm, ajmo rec da sam mislila da nisu glupi.
Koliko malo je trebalo da se skupi mali, ali zabrinjavajuce veliki broj ljudi oko Holy, s prijezirom frkcuci prema onom tamo arogantnom i nesposobnom, jer pisalo je u Jutarnjem da je takav. Istovremeno iz HDZ-a posve dobronamjerno. i kolegijalno porucuju da bi bilo SDP-u preporucljivo te vazno za prosperitet stranke (ili nesto u tom smislu) da se rijese ZM.
Sto vjerojatno znaci da treba stvoriti bar jos cetvoricu takvih.
Zato ne vjerujem da to okrupnjvanje ljevice ima sanse jer te strancice, pokreti, sta li su, precesto i budalasto polaze od toga da im je SDP konkurencija koja nije dovoljno ulijevo pa se vjerojatno i ne razmatra suradnja nego se sastavlja popis primjedbi i zamjerki.
A opet, u tome je uspio Tsipras, a nije bas od velike pameti.

Mozda ima nade.
..pa eto, nek se onda ostane samo na esdepeu i nek se ta slika drustva izjasni o svojoj slici i prilici..jel njemu treba jedan sdp ili ne?
i ako da, kakav onda?
ako je ova vlada, tj ajd, dio vlade ili dio vlade koji je davao ton, dinamiku, nesposoban, koja bi to onda socijaldemokracija bila sposobna, ko bi je to provodio od ovih koji su nekako tu, na sceni sad?
mislim, zasto se zavaravat, jel tome sluzi sdp, da se njime ovo drustvo zavarava i da ga se moze u svakom trenutku isvuc kao nesto nesposobno? jel racan bio sposobniji.. i ona vlada? u cemu to? zasto?
i jel onda u esdepeu su ljudi koji su svjesni toga, zadovoljni su tom ulogom i od toga, recimo, dobro zive. ok, ne svi, barem ovi koji su nekako tu profesionalci ili tu negdje da osjete blagodati politike..
nek se onda sdp jednostavo ukine, odumre..zasto uopce npr glasat za njega, sto ce on to promijenit.. ili sam ili koalicijski sutra u nekom obimu vlasti, obnasanja, sudjelovanja, ucestvovanja? sto bi se to strasno desilo da sutra sdp nestane? ono, nema ga, jel.
ako to drustvo zeli, pa nek tako bude. bilo bi mi to jako zanimljivo gledat, tu situaciju u saboru, ko bi tu bio na vlasti, ko u opoziciji, a da se odrzi iluzorij neke sulude demokracije ili suludi iluzorij demokracije. ono, to bi bilo isto kao da u njemackom bundestagu imamo hitlera na vlasti, a u opoziciji, ne znam, gering.. ili himler.
zato nekako kazem da je potrebno zaostrit i situaciju u esdepeu, da se neke stvari iskristaliziraju i to mi je jedino pitanje hoce li do toga doc i tu sad imam te sumnje, hoce lis e slika sdpa ponasat isto kao i slika ovog drustva, a nekako logicno je da hoce, tj hoce li se nekako medjusobom izdogovarat i izljubit samo da bi odrzali neku iluziju koja ce im koristiti ili latentno koristiti.
milanovicev nekako, najveci grijeh bi bio sto je dao pljusku famoznom nasem birackom tijelu/narodu, plusku u smislu one rukavice u lice, izazova, kad je rekao.. ako narod hoce opet birat hadeze nakon svega (nije sad bitno kako ih je sve opisao), pa neka ih bira.
takav udarac na neki taj.. popularni ili populisticki ego, pa i unutar cak stranke, partije, jel, tesko se moze oprostit.
tesko se moze oprostit takva direktnost, pa se to onda odmah progalsava bahatoscu jer je jedno od osnovnih pravila pismenosti politicke valjda, da se narodu treba podilazit ako se zeli doci na vlast.
e, pa milanovic je rekao da se nece podilazit, a nek onda biraci preuzmu odgovornost i to nakon njegovog, recimo, upozorenja ili prozivanja ili tjeranja da se prizna tko smo i sto smo, pa onda kad se to prizna, vidjet sto i kako, a ne se mimikrizirat.
kako izbjec taj otvoreni poziv, izazov drustvu, kako se provlacit izmedju kapi kise, da ostanes i jeben i posten, vidimo sad po ovim izborima (a naznake su u tom smjeru bile i na predsjednickim izborima, i na onom habeka markickinom referendumu), da se pokusa izbjec nekakvo to otvoreno drustveno priznanje tko je i sto je ustvari ovdje vecina, s ovim mostom koji bi kao trebao prenemagnjem sluzavoscu kakvu mozemo nac kod jegulja u tete olge, amortizirat i opravdat desno puzanje, razvodnit ga nekako da se dozivi drugacijim.
protiv holice ne mogu ic

, ali moje tu nekako najvece razcaranje u nju, ako je razocaranje, jest da nije bas politcki sazrela u mjeri da je svjesna svojih pogresaka i da hoce nesto iz njih naucit.
entuzijazam nije opravdanje. prelako i prebrzo je nasjela na caciceve igre, trebala je jos neko vrijeme slusat i gledat sto se zbiva i drzat lou profajl dok je bila u vladi.
mislim, steta, a i stetu je poslije, impulzivno, evo vidimo, napravila. ako ona toga nije svjesna i ako bude dalje ustrajavala u tome da je ona u pravu, nema bas pravo druge prozivat sto se neke odgovornosti tice, to je vec dosta nekakvo egoisticko ponasanje.
holica bi trebala malo nenaivnija bit i vidjet koliko joj znaci ta krunica na glavi, a da bi to bas bilo za nju toliko strasno da bi joj spala s glave..
mislim, to sto hadeze ekipa brljavi i sto oni govore, karamarko narocito, to je originalno i duhovito kao i selfi dzastina bibera.
kazem s te se strane jednostavno nema ni sto novo cut, niti sto dobro ocekivat, sve se tu vec zna i zasita je smijesan ovaj igrokaz s mostom, kao da se dva prsta jedne ruke idu nesto svadjat, raspravljat.. ono, losa gluma, preglumljeno, preafektirano, bas za djecu.
hadeze bi trebao bit zahvalan milanovicu sto se ponasao kao da nisu bitni, sto i nisu, ono, ne prkljajte mi se oko nogu, ajte se negdje tamo igrat, i to mu u hadezeu ne mogu nikako oprostit.
hadeze je preko karamarka stalno furao imidz zrtve u obliku zalosne sove, izbjegavajuci kontakt ocima, da se slucajno ne bi vidjelo da su oni tu i da se neko ne bi sjetio nagazit ih da jos malo pocice.
ali, bilo je vaznijih poslova od toga, hadeze je prokazan kao sasvim irelevantan, a kazem, odgovornost je na biracima, na drustvu, pokazano je da je hadeze, zajedno s mostom, lutka na koncu, inercija, pokret, drustvena volja koja se eto, pokusava snaci u nekoj politici..jel narod to zeli? zeli.. pa sto je onda esdepe, pa i milanovic trebao napravit.. plesat kan kan?
eto, ono sto se ceto zanemaruje kad pricamo o situaciji ovdje, to je ta neka zatvorenost, kao da hrvatska sama odlucuje o necem.
imamo neka, jel iskustva, doticaje, utjecaje i iz tsiprasovog primjera se moze dosta naucit. a i varufakisovog.

sve u svemu, grcka se pokazala kao drustvo koje zasluzuje neku vrst postovanja, ako tako mogu rec. ono sto se dogadjalo u grckoj, opcenito je vrijedno.
mozda grcka nije tu bas nesto uspjela kako je zamislila i u roku u kojem je zamislila, ali da se to sprijeci, u toj eu se dosta toga moralo skinut sa sebe, nije to bas proslo tako lako i besplatno.
a imamo i podemos, jel. ok, ne moze se bas preslikavat, nismo mi i grcko drustvo identicno, a narocito se ne mozemo bas olako usporedjivat sa spanjolskom, ali u spanoljskoj se vrlo zanimljive stvari dogadjaju, dosta nam je toga nepoznato, od lokalnih nekih ustroja, oblika funkcioniranja, pa nadalje.
ovaj ovdje, nas esdepe, mislim da vrlo olako odbacuje svaku primisao da ga se nekako dovede u vezu s tsiprasom ili podemosom, a tu vidim, cini mi se, i milanovicev otpor, a steta, velika steta.
ima tu dosta toga sto bi se moglo naucit.
ne znam, mozda on oce neki treci put.. izmedju podemosa i tsiprasa..
nista to nece past s neba i kazem, ako se i milanovic malo preispita, malo ako se odluci sire nesto gledat.. moglo bi tu dogadjat svakakvih dobrih stvari.