Berni

Koljite se i gložite!
haram
persona non grata

Post 14 Jun 2016, 21:27

ostruznicagornja » wrote:... Nije da su prosječni glasači republikanaca nešto previše progresivni ali ovi iz Tea Party, ti nisu iz kenozoika uopšte.
:lol:

Što se eventualnih stranačkih raskola tiče, mislim da njih više ujedinjuju zajednički financijeri i interesne skupine nego politički programi.
U principu na obije strane, i među republikancima i demokratama postoje ogromne varijacije u stavovima po osnovnim pitanjima, i mislim da je to problem ako oće čovjek da napravi neki smislen izbor kod glasanja. I sistem je zaista smiješan, ispljuvaju se dobro na svojim unutarstranačkim izborima, svega i svačega jedni za druge i posle svi zajedno, opet smo dobri drugari. To je naročito nama odje na Balkanu potpuno nejasna stvar.
Eto, rekao bih da to samo potvrđuje ono što sam rekao gore.

what we've got here is failure to communicate
haram
persona non grata

Post 14 Jun 2016, 21:29

ostruznicagornja » wrote:Evo sa Google Books pretraga "obije su" https://www.google.com/search?tbo=p&tbm ... q=obije+su , raznih knjiga tu ima dje su ljudi koristili "obije", čak i neki filolog na "Riječkim filološkim danima", nije znao čovjek da nije pravilno.
I preporučujem ovo da pročitaš haram, nije samo o jeziku, u stvari ne znam i je li i najviše o jeziku, ili je više o određenom načinu razmišljanja i šire od jezika.
Jeste, ja isto govorim "obije" :)
ostruznicagornja

Post 14 Jun 2016, 21:46

Interesantno mi haram, izgleda mi da ću dobiti ove jezičke tikove, ovo kako me drugarica Tipfeler muštra sa pravopisima, sad sam počeo i da čitam ovo što pišem, na kraju ću početi i da mislim o tome šta pišem :)
I u ovom što si citirao, to su mi prije rekli, da koristim "pljuvam" umjesto mnogo više uobičajenog "pljujem", odje sam upotrijebio "ispljuvam" umjesto "ispljujem". Mislim da koristim obije varijante, ili su obje, sad ni to ne znam je li pravilno, "pljujem" je naravno mnogo više u upotrebi.
Uglavnom, izgleda mi jasno da ovo "pljuvam" dodje kao regularizacija očigledno sličnih dvosložnih varijanti sa -am umjesto -em prezenta: kuvam, čuvam, duvam.. pa otuda valjda i ovo pljuvam. A onda sa o umjesto u, pada mi na pamet kovati, pa je kujem, ili poštovati, taj je već trosložni, pa je poštujem itd.
Sad ima na Google Books snippet view samo za priču neku prastaru o tome, dokument se zove Rad Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, Volumes 40-43, iz 1877e, i jasno je iz ovo malo da je čovjek sebi postavio dobro pitanje:
Tako od pljuvati navodi Parčić praesena: pljuvam i pljujem. a Vuk i Daničić samo pljujem, tako od početi navodi Parčić i Daničić praesena: poć-n-em i poč-m-em, a Vuk samo poč-п-ет. Tko će sada odlučiti, koji od tih prerazličitih oblikah da se ..
Pitanje je dobro bogme, koji od ovih različitih oblikah da se...vjerovatno je u nastavku rekao da se koristi, to bi bila moja visprena pretpostavka. A nemam nikakvu pretpostavku o tome šta je to praesena, mislio sam prvo da je neka greška, ali posle opet praesena. Najbliže što mi je poznato toj riječi je prasence.
haram
persona non grata

Post 14 Jun 2016, 22:19

@MmeTipfeler... :azdaja:
ostruznicagornja

Post 15 Jun 2016, 15:44

Ovo sa Hilari, nevjerovatan šit zaista, postaneš predsjednik na genitalije, ta priča ti dobije izbore :) http://edition.cnn.com/2016/06/06/polit ... c-primary/

A kako joj je dobro legao Tramp da bolje prodje ta šit priča, o tome bi tek moglo da se priča. Tramp joj je došao kao zli vuk i sad je ona, pa Crvenkapa je naravno. Evo odje maloprije sam slušao NPR podcast, reakcija Barbare na 21:10 http://www.wbur.org/onpoint/2016/06/08/ ... ia-primary je predvidjena kad su počeli izbori, nije bilo teško zaista, dva plus dva, Barbara je bila republikanka oduvijek ali sad ne, Tramp je rasista i ženomrzac ali Hilari, e to je druga priča, ona je zaštitnik žena i žestoki je anti-rasista i to.
Pa iako je Hilari u stvarnosti Kevin Spejsi iz House of Cards, bolesno ambiciozna manipulatorka, koju možda nije ni rasista ni ženomrzac ili muškomrzac ni ništa u tom smislu, mada bi bila sve od toga ako bi joj se našli na putu, pa crni, bijeli, žene ili muškarci ili ko god.
I stvarno, ova njena priča ona je žena, biće prva žena predsjednik, osim što prži mozak sa tim ponavljanjem, kako stvarno bi to trebalo da bude važan faktor za predsjednika države, što je žena. Je li to sad nešto, valjda će onda ženama da više pomaže nego muškarcima, i ako je tako kakav glupan treba da bude muškarac da glasa nekoga ko će raditi protiv njega. To je otprilike jednako nejasno kao Meksikanac ili crnac koji bi glasao Trampa.
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 16 Jun 2016, 08:56

Nikad mi nisu jasni ti spinovi u izbornim tj predizbornim kampanjama.
Oš neš , svima je ali svima i u najbogatijim i najuređenijim državama uvijek bitno i najbitnije da je ekonomski status države nedodirljiv , idealan i da curi med i mlijeko. Za siromašne države ne trebam to spominjat kao najprimarniji faktor razvoja pa i na osobnoj razini. Donesu zakone koji izjednačavaju ljude pa onda nameću manjinske , slabinske pa i ine zakone koji sve to prethodno stavljaju u neki plan ko da sad tek počinje neka revolucija ...
Hilari može bit prva žena u Bijeloj kući , to je jasno, sposobna jest i iskusna štoviše i ne treba joj cirkus.
Kad se zbroji dva i dva, čini se da je ovo potrebno samo profesionalcima koji smišljaju kampanje jer moraju opravdat svoje postojanje.
Dobar biznis.

Elem, naša je predsjednica isto imala taj spin ja sam žena i te spike pa su mnoge žene popušile nemisleći da je to najbanalniji razlog što su glasovale baš za nju. Tako su mogli stavit i Avu Karabatić ili neku još zanimljiviju starleticu....
Ma dobro, kod nas je to išlo sve bezveze i izbori i zakoni o izborima i kandidati i cijela mašinerija kompletna...
kurvanjski avatar, a
ostruznicagornja

Post 16 Jun 2016, 10:17

Ovu reakciju Barbare što veli neće Trampa glasati rasista je i ženomrzac, pa iako je ona republikanka to je neprihvatljivo, to je ekipa koja radi za Hilari izračunala mnogo ranije i onda je sad ona nacrtana kao kontra koja će spasiti i žene i crnce i sve ostale koje ovakvi kao Tramp ugnjetavaju. Ovako poludivlji čovjek kao Tramp, je li planski ili kako, ali radi za Hilari, jer da bi ta priča o ugnjetavanim ženama i Meksikancima imala smisla, treba neko da bude rasista i budala da bi to prolazilo. Suština je odje bila da se Sanders pobijedi, i bogme su bili dobro uprli i mediji i kurte i murte da se on prikaže kao populista, socijalista i to, i prošlo je. I prije sam rekao, ovo sve veće raslojavanje koje imaju, to isti sistem ne može da riješi, moraće nešto da se mijenja, jer taj problem neće otići sam od sebe.
A ova priča ja sam žena, ja sam žena, ovo je istorijski momenat, to sam rekao da je blesavo i mislim da sa tom pričom neće učiniti ništa bolje za žene, mislim da je obrnuto u stvari. I ne mislim da će društvo u cjelini dobiti bilo šta istorijski ili bilo kako od toga što je Hilari žena. Ali ovakva maliciozna ličnost može dosta štete da napravi, i što nema nikakav poznati kvalitet ili znanje koje bi ulivalo optimizam u svijetlu budućnost pod njenom vladavinom, a ima dosta indikacija da bi taj njen mandat mogao da bude krvav, ti stavovi su uglavnom to o čemu se radi sa Hilari, sravnićemo sa zemljom i to.
I onda, iz debelog iskustva mi je poznato ovo sa ovim kokodakanjem žena je Hilari, žena je, žena je, brate samo gaće još nije skinula na onim govornicama da su svi sigurni da je žena, e takvi ljudi i nemaju šta da kažu o bilo čemu drugome, nema neki kvalitet drugi da se pohvali pa o tome malo. I sa patriotama raznih profila je isto tako naravno, to je taj šablon.
Donna Sole

Post 16 Jun 2016, 10:38

Ako smo se složili, ne znam o čemu ćemo dalje?
Mislim i ova mi tema nije prejasna. I kamo vodi?
kurvanjski avatar, a
ostruznicagornja

Post 16 Jun 2016, 11:07

Kao što ti je poznato naravno Chili, sa mnom to uvijek vodi u predugačku priču :) I ova priča sa politikom je bonus dosadna.
Donna Sole

Post 16 Jun 2016, 11:45

Ne znam je li dosadna pravi izbor riječi, ali svakako nije u ove dane ni najzanimljivija. Imamo svoju priču i to ponapetu.

Kod nas je u posjeti leteći cirkus zvani hrvatska vlada. Glavne su zvijezde premijer, dopremijer , redikul od predsjednice a ponajbolje i najnapetije točke su ostavke, raspust vlade, skupljanje potpisa ter prosvjedi sa kojekavim zabavnim sadržajima za svačiji ukus. Da nam tek vidiš saborske zastupnike tj samoprozvane pravne laike...nijedan klaun nije im do koljena. Cirkus najbolji u Europi garant. Ovi tvoji gore Ameri nam nisu ni za pod zub.
kurvanjski avatar, a
Donna Sole

Post 16 Jun 2016, 11:58

Vidim, Berni je naslov teme a razvilo se u Hilari . Pa malo skoklo u hrvacki sabor. Mislim, ja skokla jer mene to žulja a ne hilaribernidonaldsi :raspa:

Znam, znam, znam koliko to sve ima učinka na svjetsku političko/ekonomsku scenu ....ali ipak ne bi o njima pa te pozdravljam na ovoj temi. :cerek: do neke druge zgode.
kurvanjski avatar, a
ostruznicagornja

Post 16 Jun 2016, 12:42

Okej Chili pozdravljam i ja tebe na ovoj temi, a pozdravljam i mene :) Sad sam sve objasnio, kako i šta bi Amerikanci trebali, i šta ne bi trebali i okej, riješio sam pitanje od velikog značaja za svjetsku bezbjednost, pa mene ako se sete na Dan bezbednosti sete, ako ne
ostruznicagornja

Post 16 Jun 2016, 12:48

Image
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 16 Jun 2016, 14:23

Ne kontam šta si se baš tog intervjua sa Suzanicom dovatijo pa ništa tu nije rekla. Ona se brine, nju je straj, trt-mrt. Ništa nije konkretno rekla. Bezveze laprda ko da je iz hadezeja izspala. Mogla je komotno spomenut i 'vragove svih boja'. :zubo:
S druge strane, dok govori o tom kolko je Hilari, olfo, opasna, ubaci i ovo za Trampa: I’m not worried about a wall being built. [Trump] is not going to get rid of every Muslim in this country. ... I don’t know what his policy is.
Ono, idi ladno u kujac. Ne znaš o njegovoj politici, nisi zabrinuta oko dizanja zida i neće se on riješit svakog muslimana u zemlji.
Ono, možda oće nekih, al jebga. Šta sad.
Kakva fantastična indolentnost. :crying:

I ne diraj te obje :tuzni: :tuzni: to je zadnje što nam je od dvojine ostalo... :tuzni: :tuzni:
Obje su i oba su i hej Slovenci jer u vas jošte to živi.
ostruznicagornja

Post 16 Jun 2016, 15:00

To što je rekla Sarandon može da stavi na papir i potpisaću, to je kako i ja vidim Hilari. I rekla je dosta ja mislim u toliko riječi, i sigurno mnogo više nego što je Hilari rekla u ovoj kampanji, a rekla je ja sam žena ja sam žena ja sam žena, nisam rasista nisam rasista, žena sam žena sam, nemojte sad gaće da skinem da vidite sam žena. Zadnje ovo što sam slušao pomenula je i majku, pa bila je svudje s njom do sad, a sad ne može iz objektivnih razloga, jer je preminula. Oca nije pominjala kao da ga nije bilo, što je logično iz ove njene priče jer otac nije bio žena žena žena, i je li sad to razlog što ga nije pominjala i za ove njene stavove ja ne znam, valjda ne znam jer nisam žena žena žena nego sam čupavi muški primjerak.
Htio sam da kažem da je glupo da dobiješ izbore za predsjednika na genitalije, to je moj stav, ali moj stav je i da je svima drugima kriv i da je samo meni prav, i sigurno da se i oko toga mnogi neće složiti.

I to što veliš da je Suzan indolentna, i to što misli da Tramp nije problem, potpuno se slažem. Tramp će da uzme manje glasova od Mekejna, a to se i ne sjećam koliko je bilo, ne znam je li izbacio na trideset posto. Tramp je tu samo kao dekoracija, strašilo da Hilari izgleda ljepše, i da bude ono demokratija.
Uglavnom ne sviđa mi se Hilari od a do š, i uglavnom imam problem sa tom vrstom manipulacije, ono znaš da je čovjek govno a pravi se da je rafaelo kuglica. E sad to je metafora, možda je Hilari najbolja samo znam da izgleda zastrašujuće. A i ono, nismo svi isti, neko voli ovakve neko onakve, i onda se čak može reći da je dobra, ko voli takve.
haram
persona non grata

Post 16 Jun 2016, 15:12

Hilari je maliciozna i opasna, veliš? Gora i od lika koji otvoreno hoće protjerat ili diskriminirat sve non-WASP useljenike i građane SAD, ojačat već i ovako slabašnu američku vojsku da otvoreno brani fosilnoindustrijske interese (jesi vidio šta on veli za Kinu, Iran, Rusiju, Bliski Istok...?), hoće povući SAD iz planetarno važnog Pariškog sporazuma o globalnom zatopljenju jer ne priznaje znanstveni konsenzus... ne znam po čemu je Klintonica gora od tog morona koji pod tim narančastim tupeom nosi mentalni sklop kakvog se stide čak i njegovi okorjelo konzervativni partijski drugovi i koji podsjeća na Hitlerove istupe 1933.? Jer ona jeftinopopulistički vrbuje žene i sve one na koje se Tramp posrao? Pa ako taj lik bude vodio najmoćniju supersilu u povijesti ljudskog roda onako kako to najavljuje, to će biti veća katastrofa od pada jukatanskog asteroida. Šta može biti gore od toga?

Čuj šta Michael Moore kaže o Trumpu i čitavoj toj njihovoj predizbornoj situaciji:

- Tramp je fašist 21. stoljeća. Treba li biti čudno što Klintonica iskorištava sve njegove hejterske stavove prema ženama (većina biračkog tijela u SAD), muslimanima, latinoamerikancima, drugim socijalnim skupinama, rasama, nacijama... i pokušava pokolebati i što veći dio njegovog biračkog tijela? Mislim da ne treba, tako rade sve političke iskusnjare.

Još malo o Trampu:
https://www.theguardian.com/us-news/201 ... eystone-xl
https://www.theguardian.com/us-news/201 ... eystone-xl
http://www.tbm.tudelft.nl/en/current/la ... is-frames/
http://www.looper.com/1737/great-reason ... ald-trump/
- lik je očiti zastupnik fosilnog biznisa koji usput blebeće još svakakve hejterske bedastoće da se pokrije po pitanjima o kojima nema blage veze.

I zapravo gdje Klintonica priča o napadu na Iran?
http://www.huffingtonpost.com/news/hill ... nton-iran/
Netko je ispravno procjenio da je ona bolji protukandidat Trampu od Sandersa, koliko god Berni možda i bio politički korektniji od nje, samo što puka politička korektnost ne dobiva američke izbore, treba se i dodvoravati, pretvarati i ukrašavati šupljoglavim biračima -i u tome je cijela stvar. Šou mora ići dalje.
haram
persona non grata

Post 16 Jun 2016, 15:23

ostruznicagornja » wrote:To što je rekla Sarandon može da stavi na papir i potpisaću, to je kako i ja vidim Hilari. I rekla je dosta ja mislim u toliko riječi, i sigurno mnogo više nego što je Hilari rekla u ovoj kampanji, a rekla je ja sam žena ja sam žena ja sam žena, nisam rasista nisam rasista, žena sam žena sam, nemojte sad gaće da skinem da vidite sam žena. Zadnje ovo što sam slušao pomenula je i majku, pa bila je svudje s njom do sad, a sad ne može iz objektivnih razloga, jer je preminula. Oca nije pominjala kao da ga nije bilo, što je logično iz ove njene priče jer otac nije bio žena žena žena, i je li sad to razlog što ga nije pominjala i za ove njene stavove ja ne znam, valjda ne znam jer nisam žena žena žena nego sam čupavi muški primjerak.
Htio sam da kažem da je glupo da dobiješ izbore za predsjednika na genitalije, to je moj stav, ali moj stav je i da je svima drugima kriv i da je samo meni prav, i sigurno da se i oko toga mnogi neće složiti.
Zašto bi bilo glupo? Pobjeda je ono što se računa, ne fer-plej. Onaj moron Tramp to još bolje zna.
I to što veliš da je Suzan indolentna, i to što misli da Tramp nije problem, potpuno se slažem. Tramp će da uzme manje glasova od Mekejna, a to se i ne sjećam koliko je bilo, ne znam je li izbacio na trideset posto. Tramp je tu samo kao dekoracija, strašilo da Hilari izgleda ljepše, i da bude ono demokratija.
Tramp ima realne šanse da postane predsjednik. Zašto bi to bilo katastrofa, napisao sam već u gornjem postu.
Uglavnom ne sviđa mi se Hilari od a do š, i uglavnom imam problem sa tom vrstom manipulacije, ono znaš da je čovjek govno a pravi se da je rafaelo kuglica. E sad to je metafora, možda je Hilari najbolja samo znam da izgleda zastrašujuće. A i ono, nismo svi isti, neko voli ovakve neko onakve, i onda se čak može reći da je dobra, ko voli takve.
Evo ni meni kao ni Nini nije jasno zašto si se uhvatio baš Hilari, kraj tog živog i smrdljivog manijaka.
haram
persona non grata

Post 16 Jun 2016, 15:29

nina williams » wrote:Ne kontam šta si se baš tog intervjua sa Suzanicom dovatijo pa ništa tu nije rekla. Ona se brine, nju je straj, trt-mrt. Ništa nije konkretno rekla. Bezveze laprda ko da je iz hadezeja izspala. Mogla je komotno spomenut i 'vragove svih boja'. :zubo:
S druge strane, dok govori o tom kolko je Hilari, olfo, opasna, ubaci i ovo za Trampa: I’m not worried about a wall being built. [Trump] is not going to get rid of every Muslim in this country. ... I don’t know what his policy is.
Ono, idi ladno u kujac. Ne znaš o njegovoj politici, nisi zabrinuta oko dizanja zida i neće se on riješit svakog muslimana u zemlji.
Ono, možda oće nekih, al jebga. Šta sad.
Kakva fantastična indolentnost. :crying:
Svaka njoj čast na humanitarnom radu i zalaganju, ali ona je ipak samo jedna holivudska kokoš u ulozi intelektualke. Po meni mnogo je vrijednije šta kaže jedan Majkl Mur.
ostruznicagornja

Post 16 Jun 2016, 15:46

To što radi Hilari je smiješno providna manipulacija ljudima, targetovanje grupa i dodvoravanje onim grupama koje mogu da donesu odlučujuće glasove. Latino-amerikanci i crnci, žene, i malo se zakopa u ovaj subjeli dio i super.
Sanders je rekao dosta o njoj što meni izgleda tačno a ne znam je li tačno, otkud znam šta je radila. Ali znam da mi ukupno to čovjek što je pričao u kampanji, to mi izgleda kao budućnost, i što čovjek izgleda kao neko ko vjeruje u to što priča, i što to liči na ideju i na neki plan, i ima mi smisla.
Ovo što priča Hilari isto liči na plan, i taj plan je da ona postane predsjednik, i to je majlstoun sad veli, žena je postala predsjednik Amerike, i to je sad o krucijalne važnosti. I ja ne razumijem kako je to od tolike važnosti, i ne vjerujem da su žene u današnjem civilizovanaom svijetu u tako strašnom položaju da bi to trebala da bude čitava kampanja za predsjednika Amerike, stvarno ne vjerujem.
Meni je ono što je Sanders pričao način da se priča u kampanji za predsjednika, jasno vidiš ideju, ne vidiš spin doktore iza pa i ako ih je bilo, nije bar providno. I nije bitno je li se slaže čovjek s tim ili ne sve dok vidiš da to malo liči na nešto što nije goli lični interes i bolesna borba za moć. Ne vidiš da je segmentirao svoje glasačko tržište na ove i one, pa kao ćifta da sabira koliko će od koga da dobije. To se sve jasno vidi u ovome što je Hilari radila. Vidiš House of Cards uživo.

Velim da je odvratna situacija u kojoj moraju da biraju ljudi između te dvije varijante, i zbog toga sam rekao da će vjerovatno u budućnosti prirodno morati da se odlome veliki komadi i od jedne i od druge partije. Hilari i Bajden su u suštini bliži tome što je programski bar republikanac nego tome što je demokrata. I ako bi izvadio stvari koje je Hilari pričala u prošlosti našlo bi se mnogo gore od ovoga što je Tramp pričao u kampanji. I bilo je baš i stvari koje nisu daleko od Hitlera, sa eugenikom i Planned Parenthood, pa Margaret Sanger joj je idol i to. I ono sa sravnjivanjem Irana, to ne dolazi tek onako, to dođe iz određenog načina razmišljanja.

I nije je ni Moore podržao naravno, mada je rekao da će glasati za nju, to je ta priča, glasaš manje neprihvatljivog čovjeka, i mogu i da razumijem ljude, ali da glasam tamo, ne bih se znojio do glasačkog mjesta, kao ni odje što neću.
I našao sam sad da je Rodžer Voters rekao praktično identičnu stvar o Hilari, i drago mi je da je ovo on rekao, čovjek je baja nema šta. http://www.rollingstone.com/music/news/ ... n-20151026
I have an awful worry that she might become the first woman president to drop a fucking nuclear bomb on somebody. There is something scarily hawkish about her, and she has that politician look down of, 'You are never going to get a word of truth out of me.'"
haram
persona non grata

Post 16 Jun 2016, 18:24

Ne bih se ja previše brinuo zbog političkih "analiza" koje dolaze od nekih glumaca i pjevača.

Zanimljivo je šta je Tramp izjavio za Fox News o Hilari prije 4 godine:

"Hillary Clinton I think is a terrific woman. I’m a little biased because I’ve known her for years. I live in New York. She lives in New York. And I’ve known her and her husband for years and I really like them both a lot. And I think she really works hard. And again, she’s given an agenda that’s not all of her. But again, I think she really works hard. I think she does a good job. And I like her."
http://www.theatlantic.com/politics/arc ... on/482415/
haram
persona non grata

Post 17 Jun 2016, 21:24

ostruznicagornja » wrote:To što radi Hilari je smiješno providna manipulacija ljudima, targetovanje grupa i dodvoravanje onim grupama koje mogu da donesu odlučujuće glasove. Latino-amerikanci i crnci, žene, i malo se zakopa u ovaj subjeli dio i super.
Ma daj? Mene čudi što taj dio, nakon svih onih tvojih priča o Bokasi, tebe čudi. :mig:
E baš mi prođoše trojica iz jedne firme, sve pod nekim dojmovima i emocijama, ja mislio to zato što ljudi nisu dobili plaću a rade ko crnci -kad ono zbog poništenja utakmice 12 baletana iza kojih mast beru tamo neki sponzori i menađeri. Pa ljudima uopće ne treba da ih se providno manipulira, sami će sebi to uradit bez greške. Jel onda možemo zamjerit političarima što to debelo koriste? Pravo pitanje je samo koji su njihovi motivi.
Sanders je rekao dosta o njoj što meni izgleda tačno a ne znam je li tačno, otkud znam šta je radila. Ali znam da mi ukupno to čovjek što je pričao u kampanji, to mi izgleda kao budućnost, i što čovjek izgleda kao neko ko vjeruje u to što priča, i što to liči na ideju i na neki plan, i ima mi smisla.
Moraš uzet u obzir da se i Sanders kao političar služi prijespomenutim metodama i strategijama, bilo da su u pitanju vanstranački ili stranački politički oponenti, koliko god njegovi ciljevi djelovali plemenito.
Ovo što priča Hilari isto liči na plan, i taj plan je da ona postane predsjednik, i to je majlstoun sad veli, žena je postala predsjednik Amerike, i to je sad o krucijalne važnosti. I ja ne razumijem kako je to od tolike važnosti, i ne vjerujem da su žene u današnjem civilizovanaom svijetu u tako strašnom položaju da bi to trebala da bude čitava kampanja za predsjednika Amerike, stvarno ne vjerujem.
Jel vjeruješ da niti njoj neće biti naročito važno zahvaljujući čemu je izabrana?
Meni je ono što je Sanders pričao način da se priča u kampanji za predsjednika, jasno vidiš ideju, ne vidiš spin doktore iza pa i ako ih je bilo, nije bar providno. I nije bitno je li se slaže čovjek s tim ili ne sve dok vidiš da to malo liči na nešto što nije goli lični interes i bolesna borba za moć. Ne vidiš da je segmentirao svoje glasačko tržište na ove i one, pa kao ćifta da sabira koliko će od koga da dobije. To se sve jasno vidi u ovome što je Hilari radila. Vidiš House of Cards uživo.
Sanders jednostavno primjenjuje drugačiju strategiju sa manjim uspjehom, i zato je izgubio unutarstranačku utrku. Zato stranke i imaju ovako naizgled različite kandidate -da ide dalje onaj koji se više svidi masama.
Velim da je odvratna situacija u kojoj moraju da biraju ljudi između te dvije varijante, i zbog toga sam rekao da će vjerovatno u budućnosti prirodno morati da se odlome veliki komadi i od jedne i od druge partije. Hilari i Bajden su u suštini bliži tome što je programski bar republikanac nego tome što je demokrata. I ako bi izvadio stvari koje je Hilari pričala u prošlosti našlo bi se mnogo gore od ovoga što je Tramp pričao u kampanji. I bilo je baš i stvari koje nisu daleko od Hitlera, sa eugenikom i Planned Parenthood, pa Margaret Sanger joj je idol i to. I ono sa sravnjivanjem Irana, to ne dolazi tek onako, to dođe iz određenog načina razmišljanja.
Mislim da se Hilari fura na začetnicu feminističkog pokreta u SAD, koja je imala i debelih teoretsko-moralnih promašaja čisto zbog momenta ograničenosti vlastitog mjesta i vremena, a njeni protukandidati izvlače te negativnosti iz inače pozitivnog konteksta na koji se Hilari poziva. Opet ništa novo niti iznenađujuće. Teško je povjerovati da je ispod svega Hilari žena koja bi uštrojila druge rasne manjine i bombardirala Iran samo jer može (zapravo nikad i nikako to niti jedan američki predsjednik sam neće moći). To je jako plitko viđenje američkih političkih odnosa, koje mogu javno iskazivati samo medijski istaknute zvijezde i podupirati žuta štampa -nikako ozbiljni profesionalni nezavisni politički analitičari kojih falabogu u SAD ima.
I nije je ni Moore podržao naravno, mada je rekao da će glasati za nju, to je ta priča, glasaš manje neprihvatljivog čovjeka, i mogu i da razumijem ljude, ali da glasam tamo, ne bih se znojio do glasačkog mjesta, kao ni odje što neću.
I našao sam sad da je Rodžer Voters rekao praktično identičnu stvar o Hilari, i drago mi je da je ovo on rekao, čovjek je baja nema šta. http://www.rollingstone.com/music/news/ ... n-20151026
Bah. Moore je inteligentni analitičar-realist, pop-zvijezde su netko kome mediji daju prostora iz vlastitih interesa. Tu bih ja radio veliku razliku.
haram
persona non grata

Post 19 Jun 2016, 16:51

miky0 » wrote:
A sad me i ti zajebajes :facepalm: ko zna jeli imaju ime i prezime :zubo:
Pa imaju li? Ako imaju, zna se na koga se može prstom pokazati. A ako nemaju, sve ostaje u domeni urbanih legendi i alternativističkih spekulacija -baš kako i njima odgovara.
haram
persona non grata

Post 27 Jun 2016, 13:03

Još jedan zanimljiv detalj o tome tko podržava Donija:

http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/v ... i/4473869/
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 27 Jun 2016, 20:49

Aupičku, izgleda da sam otjero onog crnogorskog srolju... :tuzni:

A je, sokol, junačina, đetić junački - nešto mnogo osjetljiv... :bicedobro:
haram
persona non grata

Post 02 Jul 2016, 16:38

Zanimljivo kako neki američki birači, koji su favorizirali Sandersa kao i Ostružnica, sad su po istom uzorku za Trampa umjesto za Hilari.

- “He is a bigot and a racist,” one woman admitted, but started to qualify her statement with a “however.”
- “You don’t have to continue with ‘however,'” Williams told her. “Where you gonna go with that?”
- “I’m about to go there,” the woman said. “Hillary has been a scam artist all her life, and I hope the FBI comes and indicts her.”
(Williams said she started to suspect these Sanders supporters didn’t actually like Trump, but perhaps had other motivations.)
- “Hillary will bring us to war within 90 days of her inauguration,” the same woman said.
(Williams wondered how these voters could go from a “left-wing progressive”, like Sanders - to Trump, “a man who worships money only slightly less than he worships himself.”)

http://www.rawstory.com/2016/07/some-be ... overs-why/
  • Information