Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
MmeTipfeler

Post 02 Oct 2016, 10:18

Etimološki gledano, iza svega stoji glagol sterati (se), a iza njega, kaže Skok, i.-e. korijen *st/h/el-. Alemko kaže da je *ster-, a i meni se čini logičnijim. Nema ti tu neke blizine i daljine, eventualno se može govoriti o redoslijedu kojim je koja riječ nastala odnosno kojim je izvedena iz neke druge. Krenuli su od strana - ono što se stere odnosno prostire, dakle, zemlja, kraj (ne u smislu "svršetak"), a onda su se nastavili igrati, zabavljajući se izmjenom prijevojnih stupnjeva i dodavanjem afiksa.

Toliko s ozbiljne strane. :D Što se tiče zezalica, sve mož' da bidne, reče lisica. :kava:

Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 314 times
Been thanked: 331 times

Post 02 Oct 2016, 10:54

E sa'si me satrala s ovim, odma' sam se osjetio s(a)trancom. :rofl:
:top:
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 02 Oct 2016, 11:14

Znao sam...
Ma, steram ti stranke...
Šabović Adis
Inventar

Post 02 Oct 2016, 11:26

Mamicu im zastranjenu! :mudri:
:rofl:
Šabović Adis
Inventar

Post 09 Oct 2016, 18:22

- 26 => Dvaješes? :cheer:
- C, dvaniješes. :kava:
- 38 => Trijesosam? :cheer:
- Ama, trijetriibezosam, jebemteluda! :mad: :tuctuc:

:rofl:
Šabović Adis
Inventar

Post 17 Dec 2016, 21:58

http://www.forum.hr/showpost.php?p=6165 ... tcount=132

Vi'š, vi'š, moraće se to. Pogotovu sad kad se...hm...tolerišu...istospolni brakovi. :rofl:

Usput, parnjak (Čuj parnjak?! Parnjača ba! :rofl: ) kurca je kurica a ne pička, parnjak koje je - pičak.

:rofl: :rofl: :rofl:
Šabović Adis
Inventar

Post 01 Jan 2017, 00:59

http://www.forum.hr/showpost.php?p=6183 ... count=4964
"I glagol zrȅti ('gledati') u svemu se naglasno ponaša kao zrȅti ('dozrijevati'), samo što nema lika prezenta zrȋm, zrȋš... ni lika pridjeva radnog zrȉo, zrȉla, zrȉlo." (Vukušić, Zoričić i dr.: Naglasak u hrvatskome književnom jeziku, 2007.)
Al' zato ima zurim, zuriš (da ne kažem piljim, ble(h)nem, netremice gledam) itd., i zorno. :D

I, za "blondie_30", ne prozire se haljina nego se šta nazire kroz prozirnu haljinu. :D

A prozor je nešto drugo... :rofl:

:top:
caramba

Post 31 Jan 2017, 17:11

A dobro sad, što je sa tim Frankopanima? Jesu li Frankopani Frankapani ili su cijelo vrijeme mog školovanja Frankapani pogrešno nazivani Frankopanima.

Žali mi se kolegca kako sad čitanke povijesti u 6. razredu imaju Frankapane. Ona bila uvjerena da je to tiskarska pogreška. :zubo: Pa vidjela, kaže radna bilježnica sadrži isto. A zapravo nema nekog konsenzusa, nego vele da može jedno i drugo. :misli: Pa to je prezime velikaške familije. Jel' to neka zavjera sad?
Pa dobro kažem joj, to ti je vjerojatno po ovom novohrvatskom starogovoru. Ma jok veli ona: pa ćer mi je prije koju godinu učila drukčije. :misli:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 31 Jan 2017, 17:31

Pravilno je i jedno i drugo.

Riječ je zapravo o knezovima krčkim koji su da bi potvrdili svoje plemićko porijeklo uzeli ime stare rimske obitelji Frangapanibus. U domaćim izvorima najčešće ih nazivaju Francopano i Francapagna.

Ako bih baš morao birati onda Frankapan.

Image

(Powered by frubar.net)
'if you fall, i'll be there' (floor)
MmeTipfeler

Post 31 Jan 2017, 20:01

Ovaj oblik Frangapanibus vidim da se raširio internetom kao da je riječ o nominativu množine, a nije. To je latinski ablativ i dolazi u sintagmama a Frangapanibus ili de Frangapanibus, u doslovnom prijevodu "od Frangapana", a obično takvu izrazu prethodni izraz domini (gospodari ili velmože), comites vitezovi ili nešto slično. Nominativ, dakako, glasi Frangapanes.

I ja sam naviknula na oblik Frankopani, ali Hrvatska enciklopedija navodi Frankapan kao prvi oblik.

Za desert evo jednoga dobrog recepta: frangipane.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 802 times
Been thanked: 1522 times
Post 31 Jan 2017, 21:02

Euklid wrote:
31 Jan 2017, 17:31
Zašto? Na osobne preferencije utječu navike, komocija, iskustvo, znanje i još zilijun stvari. Tvoje iskazivanje sklonosti Frankapanima, davanje prednosti novijem i neobičnijem obliku na štetu starijega i uobičajenijega rezultat je... čega točno?

Ne kažem da si u krivu, samo me zanima argumentacija. :D
Potpisi su za budale.
Euklid
old school

Post 31 Jan 2017, 21:28

pa zato jer je došlo od de Franghapanibus
MmeTipfeler

Post 31 Jan 2017, 21:29

Euklid wrote:
31 Jan 2017, 21:28
pa zato jer je došlo od de Franghapanibus
Nije.
Euklid
old school

Post 31 Jan 2017, 21:33

dobro, onda nije...
Stitch
Head Honcho
Post 31 Jan 2017, 22:17

Piše ti gore.
Nominativ, dakako, glasi Frangapanes.
Pokušaj ponovo. ;)
Potpisi su za budale.
haram
persona non grata

Post 31 Jan 2017, 23:25

Stitch wrote:
31 Jan 2017, 21:02
Zašto? Na osobne preferencije utječu navike, komocija, iskustvo, znanje i još zilijun stvari. Tvoje iskazivanje sklonosti Frankapanima, davanje prednosti novijem i neobičnijem obliku na štetu starijega i uobičajenijega rezultat je... čega točno?

Eh, moram primijetit da su Frankapani svojevremno pružili muški otpor Osmanlijama, koga briga za izričaj?
what we've got here is failure to communicate
Stitch
Head Honcho
Post 31 Jan 2017, 23:48

Hah, i to bi se moglo smatrati izrazom. :D
Potpisi su za budale.
Euklid
old school

Post 01 Feb 2017, 16:01

ajmo jezikoslovci... kako biste ovo raspetljali?

koja je riječ sinonim za sinonim?

istoznačnica, istovrijednica ili i jedno i drugo?

pogledati Potjeru od 37:30: Potjera
MmeTipfeler

Post 01 Feb 2017, 17:14

Euklid wrote:
01 Feb 2017, 16:01
ajmo jezikoslovci... kako biste ovo raspetljali?

koja je riječ sinonim za sinonim?
Neće biti sinonim nego hrvatski ekvivalent.

Nemamo smajlić za cjepidlaku.
istoznačnica, istovrijednica ili i jedno i drugo?
Istoznačnica se odavno uvriježilo kao hrvatska riječ za sinonim pa mislim da to nema smisla dirati.

Istovrjednica (ili istovrednica) za mene je ekvivalent, a odnosi se na usporedbu dvaju različitih jezika.
pogledati Potjeru od 37:30: Potjera
Nažalost, upravo su mi danas krepali zvučnici na kompu. Podsjeti me ovih dana dok ih zamijenim. :mig:
Euklid
old school

Post 01 Feb 2017, 18:03

Budem.

BTW. pa tebi sve krepava od elektronike... :misli:
MmeTipfeler

Post 01 Feb 2017, 18:06

Nešto je kod mene divlje u zraku... :D
caramba

Post 01 Feb 2017, 18:16

Euklid wrote:
31 Jan 2017, 17:31
Pravilno je i jedno i drugo.

Riječ je zapravo o knezovima krčkim koji su da bi potvrdili svoje plemićko porijeklo uzeli ime stare rimske obitelji Frangapanibus. U domaćim izvorima najčešće ih nazivaju Francopano i Francapagna.

Pa razgledajući malo po netu susreo sam se sa takvim zaključkom. Čudno mi to ipak bilo iz razloga jer se radi o prezimenu pa sam ipak očekivao da će biti točno definirano, poštujući spomeničnu baštinu i pisane dokumente jer jednom "pohrvaćeno" sa latinskog, trebalo bi biti općeprihvaćeno jedno ali možda tome krivicu snose i potomci te obitelji koji se, kako se razvijao jezik u razna razdoblja, navodno ne potpisuju posve istovjetno. :ne zna:

MmeTipfeler wrote:
31 Jan 2017, 20:01

I ja sam naviknula na oblik Frankopani, ali Hrvatska enciklopedija navodi Frankapan kao prvi oblik.

Za desert evo jednoga dobrog recepta: frangipane.
Pa priznajem da sam i ja isto tako naviknut na "Frankopane", tako je bilo. Međutim ne bih da me se krivo shvati poradi toga, to nije razlog da ne prihvatim da je ono drugo "ispravno". Vidim na netu u većini dokumenata navodi se ili jedno ili drugo, u zagradama, što se naposlijetku čini u redu.
Nisam pitao kolegicu kako stoji u tim sadašnjim čitankama povijesti, dočim je ona pomislila da je to tiskarska greška i pregledala cijelu čitanku :zubo: i radnu bilježnicu, kako kaže, vjerojatno stoji samo naziv "Frankapani". Za očekivati je da će neki budući udžbenici sadržati ili jedan ili drugi ili oba naziva (što bi bilo najidealnije) ovisno o preferencijama autora. :ne zna:
Jedino razumno objašnjenje u ovo malo vremena vidio sam još i ovdje:

http://www.academia.edu/7389361/Krčki_knezovi_Frankopani
citat:
"Oblik Frankopan nalazimo u potpisu Ane Katarine Zrinske koja se na naslovnici svoga djela -
"Putni tovaruš" potpisala kao "Frankopan Catharina", a taj oblik je kasnije bio općeprihvaćen,
no ona pripada razdoblju ranog novog vijeka. Rješenje ove dvojbe je zapravo da su oba imena ispravna, samo što je ime Frankapan prikladnije za srednji vijek kada prevladavaju latinski spomenici koji onemogućavaju pouzdano čitanje imena, a Frankopan je posve pouzdan naziv za rani novi vijek jer tada nastaju dokazi na hrvatskom jeziku".

:D

Stitch wrote:
31 Jan 2017, 21:02

Pa i mene također. Zato sam i ovdje postavio pitanje. Htijući riješiti nedoumicu kolegice u dva tri klika zastao sam u još većoj nedoumici. Da sam naišao na Frankopane/Frankapane sporedno, usputno tražeć nešto drugo nevezano za neku školsku knjigu, ne bi me toliko ni "zasvrbilo" ovo pitanje.
Po svemu ispada da ovaj meni "noviji" oblik i nije zapravo noviji. :misli: Da su se i sami posljednji Frankopani (Frankapani) :D u zadnju prilagodili "hrvatskijoj" varijanti. Koja je zapravo "Frankopani". :zubo:
MmeTipfeler

Post 01 Feb 2017, 18:32

caramba wrote:
01 Feb 2017, 18:16
http://www.academia.edu/7389361/Krčki_knezovi_Frankopani
citat:
"Oblik Frankopan nalazimo u potpisu Ane Katarine Zrinske koja se na naslovnici svoga djela -
"Putni tovaruš" potpisala kao "Frankopan Catharina", a taj oblik je kasnije bio općeprihvaćen,
no ona pripada razdoblju ranog novog vijeka. Rješenje ove dvojbe je zapravo da su oba imena ispravna, samo što je ime Frankapan prikladnije za srednji vijek kada prevladavaju latinski spomenici koji onemogućavaju pouzdano čitanje imena, a Frankopan je posve pouzdan naziv za rani novi vijek jer tada nastaju dokazi na hrvatskom jeziku".
Ovaj argument koji sam istaknula posve mi je nejasan. Latinski, kao, nije razlikovao slova A i O.
Stitch
Head Honcho
Post 01 Feb 2017, 19:29

caramba wrote:
01 Feb 2017, 18:16
Po svemu ispada da ovaj meni "noviji" oblik i nije zapravo noviji. :misli: Da su se i sami posljednji Frankopani (Frankapani) :D u zadnju prilagodili "hrvatskijoj" varijanti. Koja je zapravo "Frankopani". :zubo:
Nisam o tome govorio. Mislio sam na stariji i noviji oblik u službenoj historiografiji, pa i standardnom jeziku, na kojem se pišu ti udžbenici. U Ferde Šišića i Rudolfa Horvata, provjerljivo, imaš lik Frankopani, a tako stoji i u svim enciklopedijama i leksikonima koje sam prolistao.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 03 Feb 2017, 23:54

Felerka, Stiče, objasnite mlacu nešto!

http://www.forum.hr/showpost.php?p=6236 ... stcount=96
Originally Posted by dragone View Post
Koja se riječ u hrvatskom jeziku kad se čita standradno s lijeva na desno ima slovo K, a kad se čita "naopako" sa desna na lijevo nema K?
di ste di ste :B
zna li 'ko?

Ovako ide u or'ginalu: :D
- Koja riječ kada se čita zdesna nalijevo nema svoje prvo slovo?
- Kamen.

E:
'bemti Šejna, opet je bio brži! :rofl:
  • Information