Cijela tri dana trebala su Našijenki da preboli tu izjavu.

Okej, ne moraš voljeti životinje, ne moraš voljeti ni ljude, ne moraš voljeti ni sunce, mjesec i zvijezde, ni Boga Oca i ptice nebeske, ali da ne voliš moju Solange! Moje mačje zlato, moje čupavo klupko koje potiho zuji kao ono vreteno iz bajke, moje vilinsko stvorenje... Na kraju je ipak odlučila odšutjeti, no ipak joj vrag nije dao mira pa je na internetu provjerila podatke o velebnom gradiću u koji je poslala knjigu. Google Earth bio je još smješten negdje u budućnosti. Gradić je bio zgodno predgrađe obližnjega velikog grada, zato je ondje i bilo mjesta za kuću s dvije garaže i velikim dvorištem – o da, Strankinja joj je već odavno bila poslala slike, ali Našijenka nije vidjela baš puno smisla u tome da fotka svoju kuhinju ili derutnu fasadu.
»Enzo«, tužno je te večeri rekla Našijenka mužu, »ona ne voli našu macu.«
I Našijenkin je muž bio naše gore list, koliko to već Istrijani jesu (

), ali mu ime nije bilo ni Ante, ni Ivan, ni Tomislav pa je nakon stvaranja hrvatske države imao sitnijih problema s domovnicom. Riječ je, dakako, o najnovijem stvaranju hrvatske države, ne o stoljeću sedmom.

U matičnim knjigama nešto su bili zabrljali. Ili su to bile crkvene knjige. Svejedno. Tek – podaci su se bili izgubili pa je Enzo, kao i toliki drugi, morao podnijeti poseban zahtjev da dobije državljanstvo. U to vrijeme on i Našijenka još nisu bili u braku pa se ni tu nije mogao ogrepsti. I tako je otišao na prvi razgovor o domovnici. U policiju. Tamo ga je dočekao ozbiljan službenik i postavio mu ozbiljno pitanje: »Vidim, bili ste u ratu?« – »Zapravo i nisam«, odgovorio je Enzo. »Aha, a zašto niste? Ovo vas pitam neslužbeno.« Enzo mu je isto tako neslužbeno objasnio svoje razloge i službenik se s tim razlozima pomirio. Zatim je zapitao: »A zašto zapravo tražite domovnicu?« Mlad i lud kakav je onda bio, Enzo je odgovorio: »Pa, najprije zato što je nemam...« Dalje nije stigao. Službenik mu je zakazao novi datum za razgovor. Ipak, nakon nekoliko takvih i sličnih razgovora, Enzo je shvatio što se od njega očekuje pa je obuzdao jezik i ubuduće davao prihvatljivije odgovore te za to dobio i odgovarajuću nagradu. Ženu je sam našao, nije mu je država dodijelila, a i stan nije dobio na poklon, nego su ga njih dvoje zajedno kupili. Mačku Solange žena je donijela u miraz.